Lom jamborja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Lom jamborja

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Sep 19, 2016 20:06

Včeraj v nedeljo sem se slučajno znašel v grinjanu blizu gradu miramare v IT. V mali marini zagledam jadrnico z zlomljenim jamborom, izgledalo je kot bi se to zgodilo, naprimer pod kakšnim mostom. Ampak tu ni nobenega ždrelca, kar se tam zgodi večkrat. Vprašam enega člana posadke, kaj se vam je zgodilo :shock: Odgovori: Imeli smo regato, ki se je takrat še odvijala, hitrost vetra je bila max 10 kn, barka je bila dokaj poravnana, nobene hude sile na jambor ni bilo in pri obratu okrog boje poči ter jambor pade. Zlomil se je malo nad gornjim kižom, ne moreš verjet, na celem in tudi prej ni bilo tam nobene poškodbe. Ja, vse je mogoče :shock:

Slika
Slika
Slika
Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 19, 2016 21:08

Tole ni od sedaj, je moglo bilo večkrat velikih obremenitev.To je, ko pobje mislijo, da je še velik rezerve,bok tiščijo v morje in pelejo za vse zlomt pol pa ..
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Po Sep 19, 2016 21:50

Sicer ne vidim dobro na fotografiji, vendar se mi zdi, da ima tale jambor leteče pripone. Hudič je v detajlih! Ko posadka spije kakšen kozarec ali dva preveč (na primer), takrat se lahko hitro zgodi, da leva roka ne ve, kaj dela desna, z drugimi besedami, če po nesreči posadka popusti obe leteči priponi in samo malo več "pihne", poudarek je na malo, se kaj hitro lahko zgodi tole, kar se je tem, saj je potem zgornji del jambora nad zadnjim križem popolnoma brez zadnjega šraja.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Sep 20, 2016 11:27

Jaz sem nekaj podobnega videl pred 15 leti na eni regati v slovenskem morju. Na Valu 35 se je zlomil jambor pri vetru, ki ni presegal 10 vozlov.
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » To Sep 20, 2016 16:48

Lahko bi bil preveč spuščen patarc, zadnji štraj, korodirani materiali na stranskih zajlah in je sila samo spulila ven zajlo...

kater val35 pa je zlomil jambor pred 15 leti v Sloveniji? Spomnim se samo pred 22 leti v 25+ vozlih, ko je barko pri jadranju v krmo pobralo, da je bum močno oral po vodi in so bile prevelike sile za jambor.
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Sr Sep 21, 2016 12:58

Val 35 ima patarace in če niso napete tako kot je treba lahko vrh krepko zvije in tudi poči. Katera barka pa je na fotkah?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti