Gumica 2.9m

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

xiii
Kapitan
Kraj: Koper

Gumica 2.9m

OdgovorNapisal/-a xiii » Če Apr 30, 2009 13:57

Lep pozdrav...

Malo sem zbegan, pa rabim iskusno pojasnilo....

V Sloveniji gumice ni potrebno registirati če je do 3m in do 4 KM!
V Hrvaški gumice ni potrebno registrirati do 2.5m in do 4KM!

Kaj zdaj to pomeni?
Kaj jaz moram moj Maestral 9S od 2.9m registrirat za it na hrvaško ali ne?
Kaj za čoln ki ga ni potrebno registrirat moraš imet seboj kakšne papirje?

Kako pa je z vinijeto na hrvaškem, jo potrebujem?
Fishermen never dies, they just smell like that!
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Če Apr 30, 2009 14:06

Po mojem mnenju ti ni potrebno registrirati saj je čoln 'Slovenska last' in se ravna po SLO zakonih, papirje pa verjetno rabiš met (nekako moraš dokazati da si ti lastnik in da ga nisi pajsnu dve ulici naprej :lol: )
Nej pa za ziher kdo ki se spozna na te zadeve pove...
LP Blaž
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » So Maj 02, 2009 14:05

Je že napisano podrobno na forumu, mislim pa da je enak kriterij za male čolne v obeh državah, do 3m in do 5 KM brez registracije in vinjete.
Guma je guma, zaenkrat.
xiii
Kapitan
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a xiii » So Maj 02, 2009 16:47

Kaj pa glede pairjev ki dokazujejo lastništvo...kaj moram imet sabo?
Namreč račun sem izgubil imam samo kupo-prodajno pogodbo?
Fishermen never dies, they just smell like that!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Maj 02, 2009 17:52

Mene so kar dosti krat kontrolirali, ker sem pač z gumico in štirko, bil kar daleč zunaj, na mestu kjer so krasni riboni. Razen ribiške dovolilnice in tu pa tam osebne, niso zahtevali papirjev za čoln. Premala vrednost, da bi izgubljali čas.
Xiii, te mere 2,5 m dolžina čolna, so bile predpisane na HR, eno ali dve sezoni. Sedaj velja enako kot pri nas. Pod 3 m in pod 5 ks.
Če pa že imaš KPP, jo zapeči v folijo ( kopijo) in zaradi ljubega miru imej s sabo. Z osebno.
Če se pa spomnim 7 let nazaj, ko sva z stricem šla v Umag na policijo, prijavit krajo njegovega Maestrala ( ne vem št., je bil pa ta velik ) in Tomos 4,5, so nas gledali , kot da sva z lune padla. Policaj je rekel; Čamac je več u Dalmaciji i možete zaboravit na njega. Dali da pišemo zapisnik :roll: . Sva se obrnila in šla. Brez zapisnika. Tako da mislim, da jim ni mar za tamala plovila.
Papirje ( KPP ) boš prej potreboval na mejnem prehodu, če ga voziš sem in tja.
LP
lukzy
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a lukzy » To Maj 19, 2009 18:30

Kako pa je kaj z izpitom.
Nekje sem prebral, da je pri gumici do 3m in 5KS treba imeti opravljen izpit o izogibanju trkov ali nekaj takega. Ni ravno izpit ampak nekaj pa je.

Ali to drži?
Hvala. 8)
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Maj 20, 2009 15:04

Ja,potrebno je pridobiti Potrdilo o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna.
Guma je guma, zaenkrat.
Anam
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Anam » Po Jul 20, 2009 11:49

Ali lahko še kdo iz prve roke potrdi (iz hrvaške kapetanije), da resnično ni potebna registracija gumenjaka do 3m in 5KM na hrvaškem?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 20, 2009 12:07

Zagotovo ne ampak to ne pomeni da ne rabiš izpita, iz prve roke iz kapetanije ti povem, da mi je rekel: za ovakve male brodice nema veze.Moj kolega se vozika v umgagu s 3,45m in yam8 lepo upošteva pravila in ga ne gnjavijo. Če te ustavijo pa bolje ispasti glup nego iz aviona. Samo veš da greš lahko max 500m od obale in glisiraš će lahko 300m od obale.Malo vseeno poglej pravila srečanja oziroma izogibanja itd.
LP
Anam
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Anam » Po Jul 20, 2009 17:06

Osebno mam narjen izpit iz voditelja čolnov do 24m, ampak nočem imet nobenih problemov in stroškov. Letos sem pač razmišljal, da bi kupil nek rabljen mali gumenjak z lahkim motorjem, da se malo navadim čolna. Za tak čoln pa se mi res ne da urejat registracije in kupovat vinjete...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 20, 2009 20:30

2,99 in 5km pa izpit in si zmagal, brez vinjete in zavarovanja samo benz pa olje in vozi,
lp
oklof
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a oklof » Če Nov 12, 2009 08:43

Ok da pomagan in odgovorim lepo po vrsti.
1.) V Sloveniji in na Hrvaškem za plovilo dolžine do 3 metrov (299 cm) in motorjem z močjo do 5 KM ni potrebna registracija plovila, ni potrebna plovna vinjeta za Hrvaško. :D
2.) potrebuješ izpit (Preizkus znanja za upravljanje s čolnom, ta izpit velja za plovila do dolžine 7 m in motorjem z močjo do 9.9 KM, ali za vodni skuter.Izpit stane okoli 17 -20 EUR, pokliči na Upravo RS za pomorstvo in ti bodo vse razložili ter ti povedali kje najdeš gradivo za izpit.
3.)Ja dokumente imej s sabo to pomeni kopijo kupoprodajne pogodbe za motor in čoln ali kopijo računov, izpit, osebno izkaznico.Pazi da se boš držal pravil za tak čoln je pomembno to da nisi oddaljen od obale več kot 1000 m, drugače bo kazen če bodo imeli policaji slab dan :(
4.)Torej če to upoštevaš nimaš nobenih večjih stroškov, samo tankaš in piči miško :D , to sem delal tudi jaz, pa me je potegnilo in že kupujem večji gumenjak z močnejšim motorjem :D :D ,

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost