Lep pozdrav
Že nekaj časa me matra da bi si kupil gliser/gumenjak od cca 4,8 do 6m. Lahko ima kabino lahko pa tudi brez. Sicer se nekako bolj nagibam k odprtemu(torej brez kabine), ker bi ga uporabljal za vikend potepanja po jadranu. Take dolžine zato, ker bi ga rad spravil na prikolico in da bi jo lahko s sabo peljal in ga spuščal na klančinah(rampah) v vodo. Vem da vas ima večina tu že veliko izkušenj s floto na našem in HR trgu in me zanima kaj bolj priporočate oz. k kateremu modelu se bolj nagibate. Gledam sicer nekaj za cca 5000 eur(s prikolico). Do sedaj sem gledal model ELAN 495f, pa bayliner capri, pa gumenjake Marinar . Končna moč naj bo do 80KM(kakšno porabo lahko pričakujem pri takih motorjih/h, pri normalno plovbi ''kruzanju'') Kakšna so vaša mnenja glede na zgoraj navedene zahteve ? Zanima me tudi izbira motorjev.. Kaj je po vaših izkušnjah bolje, izvenkrmni (''japonec'') ali notranji vgradni motorji npr. mercruiser, kot ga ima Bayliner Capri(mišljeno s strani zahtevnosti vzdrževanja in stroškov, ter zanesljivosti)? Koliko stanejo servisi motorjev in na kakšne intervale se delajo?Sicer takih motorjev se nikoli nisem popravljal razen Tomos 4

, ampak bi vzel kaj takega kar lahko popravim/servisiram sam. Za nasvete in pomoč se vnaprej zahvaljujem
lp igor
Pozdravljen. Gumenjak in banja imata vsak svoje prednosti, kaj ti bolj paše se boš moral odločiti sam.
Prednosti gumenjaka proti klasičnemu gliserju
- večja stabilnost na sidru
- boljša plovba po valovitem morju (drastičnih razlik v tem segmentu dolžine ni, če pa so, so stvar specifike)
- nekoliko manjša poraba pri enakih gabaritih
- večja varnost zaradi nepotopljivosti
slabosti gumenjaka:
- manj prostora in odlagalnih površin na račun tubusov
- višja cena
- ni možnosti kabine - kabinski gumenjaki so od nekje 7m naprej in skoraj sigurno 10x izven budgeta
- gumenjaki z vgradnim motorjem (če bi ga želel) so tudi bolj kot ne eksote
- gumenjak je občutljiv na predrtje tubusov
- gumenjak ima krajšo življensko dobo, sploh tak, ki ima PVC tubuse
Osebno sem in bom ostal pristaš gumenjaka; z relativno malimi otroci bi se v nekem fishermanu na prečenju kvarnerja ob božanju juga kar slabo počutil. Večkrat imam na gumici 9 ljudi - 5 odraslih in 4 otroci. Letos smo v taki zasedbi šli iz Martinščice do Suska. S fishermanom enakih dimenzij (5m) bi to bil mission impossible.
Kabina je fina zadeva, ampak na 5 do 6m je stvar prioritet; za male otroke je boljše ker jih manj prepihava in nudi takojšnjo senco, večji dec pa se ne bo imel kam stegnit, boljša polovica se bo težko sončila, itd. Stvar želja. Če ni malih otrok in čoln opravlja funkcijo transporta do plaže in je hkrati še športni rekvizit je kabina vprašljiva na teh dolžinah. Pri cca 6.5 m in naprej pa je drugače.
Prednosti zvenkrmnega motorja proti vgrajenemu:
- lažji (precej) -> iz tega naslova je poraba manjša
- enostavnejše servisiranje, sploh ker nisi zvit v nemogočem položaju v zadušljivem prostoru pod sedeži
- manj potrošnega materiala za servis
- velika ponudba malih moči, tudi 2T
- tehnologija pri izvenkrmnih je sodobnejša
- ni luknje v krmi, kjer pride ven peta motorja in s tem ni možnosti vdora vode
- lažje zamenjati z drugim
- manjša možnost požara
Slabosti izvenkrmnega motorja
- dražji
- zavzema prostor na krmi
- rezerviran za manjše moči
- manj robustni
Osebno sem pristaš izvenkrmnih motorjev, glede znamk so v tem delu sveta najbolj razširjeni Yamaha, Suzuki in Honda, po mnenju večine so te znamke boljše od ostalih in naj tako tudi ostane.
Med 4.8m in 6m je razlika ogromna v vseh pogledih. Za kaj pametnega v tem segmentu bi bilo treba povečat budget na kakšnih 8 jurjev.
Najbolje se za začetek sam odloči kaj in kako želiš in potem najdi konkretne čolne in vprašaj tu za mnenje. Ogibaj se PVC gumenjakov tako novih kot rabljenih, v kolikor ne gre za manjše zložljive zadeve. Ogibaj se starih, zjahanih čolnov, še posebej takih z vgrajenimi motorji.
Glede na vprašanje bi gledal za kakšnim 4.8 m fishermanom z 60HP 4T yamaho. Elan gt 495 bo z 80 konji bolj švoh motoriziran, 100 do 115 bo OK.
LP