DIY Kosnik

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

DIY Kosnik

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Ne Jan 28, 2018 21:42

Svoji lepotici bi rad dodal genaker, za kar pa moram najprej pripraviti kosnik. Končni rezultat bi moral izgledati takole:
Slika

Zadevo pa je treba zdimenzionirati, da ne bo ne preveč, ne premalo. Uporabil bi aluminijasto cev, saj je aluminij tipična izbira proizvajalcev takih kompletov (npr. Selden ali Sparkraft) - poleg karbona, seveda :D
Za barko moje dimenzije Selden priporoča cev s premerom 72 mm, Sparkraft pa 70 mm. Nihče pa seveda ne izda, kako debela na bo stena cevi. :(

Še največ informacij je dostopnih v dokumentu Sparkrafta, ki je dostopen na tej povezavi.

Tam primerjajo dimenzije karbonskih cevi z aluminijastimi in tam npr. najdemo podatek, da je vztrajnostni moment 80 mm Al cevi 47,2 cm4, kar po formuli iz Krautovega priročnika nanese notranji premer 74 mm (če gremo malo bolj na sigurno). Se pravi, da je to cev premera 80 mm in debeline 3 mm.

Zakaj sem vzel 80 namesto priporočenih cca 70? Ker gre za DIY izvedbo in zato raje "prestopim" en korak navzgor. Po Sparcraftovi specifikaciji je 80 mm cev primerna za barke 34-38 ft in jadra do 80 m2, kar bi moralo biti več kot dovolj za mojih dobrih 30ft in 60 m2 jadra. Če vzamem še eno dimenzijo večjo cev, potem bi moralo biti 80 mm z debelino 4 mm več kot dovolj.

Če grem potem računati, pri kakšni obremenitvi se kosnik polomi pri obremenitvi na upogib, potem sem s podatkom za natezno trdnost Al 100 N/mm2 prišel do rezultata, da bi taka cev morala prenesti navor do cca 1,73 kN. Če gleda kosnik 60 cm naprej od pritrdišča, potem je to sila cca 2900 N oz. obremenitev 290 kg.

Zdaj pa nekaj vprašanj.
Če je na forumu kakšen stručko za konstrukcije me zanima, če sem uporabil pravilen izračun (sigma = M / W) ?
Če kdo uporablja kosnik me zanima, iz kakšnega materiala je in kakšnih dimenzij, sploh če ima kdo aluminijastega?
Kakšne so realno za pričakovati sile genakerja na kosnik? Meni se tistih 290 kg (sploh še brez dodatnega varnostnega faktorja) ne zdi veliko - se pravi, se bojim, da bi bilo lahko več. Po drugi strani je pa moj plan za eno velikost večji od uradnih priporočil.
Kakšen material uporabiti?
Ali je "običajna" aluminijasta zlitina, ki jo prodajajo (mislim, da je po standardu 6060), primerna za takšne obremenitve (upogib)?
Aluminij je verjetno treba tudi eloksirati?
KAGAMIRAKUL
Višji vodnik
Kraj: KOPER

Re: DIY Kosnik

OdgovorNapisal/-a KAGAMIRAKUL » Ne Jan 28, 2018 23:38

Jaz sem uporabil debelostensko al.cev fi 6cm. Debelina stene ne vem točno ma mislim da je 4mm.
Trenutno imam dolžino ven iz pramca cca 60 cm. (lahko nastavljam do 1m !)
Genaker 95m2 - jadral v pol krmo z 18-20 vozli vetra brez problema.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jan 29, 2018 18:44

Tu bi bil primeren morda kak tangun,pa će je spodaj varnostna zajla ali vrv tako pobere le ta one glavne sile,ki bi cev zlomile,če nebi bila vpeta spodaj v sidernem jašku.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Jan 29, 2018 19:48

Tadejko, jaz ti predlagam , da si raje omisliš račji kljun, ti bo sidro katerega si si zamislil lepo pasalo in hkrati ti bo lepo služil kljun za vpetje genakerja, če si opazil, tako kot imam jaz, pa še udobno stopanje in izstopanje z barke, ko prideš z premcem na pomol. l.p. alesjo
Tadejko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Jan 29, 2018 20:18

polanc napisal/-a:Tu bi bil primeren morda kak tangun,pa će je spodaj varnostna zajla ali vrv tako pobere le ta one glavne sile,ki bi cev zlomile,če nebi bila vpeta spodaj v sidernem jašku.

Seldnovi tanguni imajo debelino stene dobra 2 mm, kar mislim, da je premalo za kosnik. Tangun je namreč vpet s pritegom in dvižnico, ki kompenzirata navpične sile in je cev potem obremenjena bolj na kompresijo. Kosnik pa mora prenesti silo na upogib.

Pri uporabi cevi od tanguna, bi bila dodatna zajla navzdol zato obvezna. Ne bi pa rad delal dodatne luknje (za uho, kamor bi pripel zajlo), če ne bi bilo nujno potrebno.
Tadejko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Jan 29, 2018 20:31

Tole mi je povedal član EDO, ki je tudi sam izdelal kosnik iz inoxa - tema je tule
EDO napisal/-a:Na pamet ne vem več točne dimenzije cevi. Bila je nekje ca 80mm. Mislim pa da imam se nekje načrt. Genaker je ca 140m2, barka 12m in 7.8t teže. Kosnik bi lahko bil manjših dimenzij. To sem kasneje ugotovil. Samo ko začneš delat na tem vse malo predimenzioniras.

In
EDO napisal/-a:Če se prav spomnim a je bila cev 80/2mm ali 2,5mm - mislim, da sem izbral z najtanjšo steno ali prvo naslednjo.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jan 29, 2018 20:53

A zajlo dol bi dal jaz brez pomislekov .Tako razbremeniš zelo tud vpetje na palubi.Tam v sidernem jašku pa ni noben problem vpetje nardit.Edo,a nisi ti dal inoks cev?
Tadejko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Jan 29, 2018 21:14

polanc napisal/-a:A zajlo dol bi dal jaz brez pomislekov .Tako razbremeniš zelo tud vpetje na palubi.Tam v sidernem jašku pa ni noben problem vpetje nardit.Edo,a nisi ti dal inoks cev?

Se pravi, luknjo v premec, inox ploščico na drugo stran, pa vijak z ušesom zunaj in matica znotraj?
Koliko debel inox in kakšen vijak?
Luknje pa najbrž ni treba kaj posebej dihtati, saj ima sidrni jašek itak iztoke, neka velika količina vode pa tudi ne more notri?
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Jan 29, 2018 21:25

Pomikanje vpetja tanguna pol metra naprej ali mogoče več na taki barki kot jo imam jaz ali ti nima nobenega pomena razen za tistih par kvadratnih m več genakerja, jaz ne bi preveč kompliciral z tem.
Tadejko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Jan 29, 2018 21:28

polanc napisal/-a:Edo,a nisi ti dal inoks cev?

Ja, Edo je naredil iz inoxa.
Tole so pa slike njegovega izdelka

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Tadejko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Jan 29, 2018 21:30

alesjo napisal/-a:Pomikanje vpetja tanguna pol metra naprej ali mogoče več na taki barki kot jo imam jaz ali ti nima nobenega pomena razen za tistih par kvadratnih m več genakerja, jaz ne bi preveč kompliciral z tem.

Saj ne bom preveč kompliciral, obljubim :D :D :D
Samo nekaj moram res narediti - ali račji kljun, kot ga imaš ti, ali pa samo cev čez premec.
Brez tega pa genakra ne morem pripeti - sta ograjica in furleks preveč v napoto.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Jan 29, 2018 22:15

Tadejko napisal/-a:
alesjo napisal/-a:Pomikanje vpetja tanguna pol metra naprej ali mogoče več na taki barki kot jo imam jaz ali ti nima nobenega pomena razen za tistih par kvadratnih m več genakerja, jaz ne bi preveč kompliciral z tem.

Saj ne bom preveč kompliciral, obljubim :D :D :D
Samo nekaj moram res narediti - ali račji kljun, kot ga imaš ti, ali pa samo cev čez premec.
Brez tega pa genakra ne morem pripeti - sta ograjica in furleks preveč v napoto.

Vse to verjamem, boš pa sigurno našel najboljšo rešitev, tudi to vem :wink: :D 8) l.p. alesjo
Sem pa napačno napisal, pomikanje vpetja genakerja, ne tanguna, pa se ne da popravit v preteklem prispevku, včasih se je dalo :oops:
Nazadnje spremenil alesjo, dne Po Jan 29, 2018 22:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Jan 29, 2018 22:22

Jaz sem takrat, ko sem se lotil izdelave kosnika odločil, da zadevo speljem brez natezne zajle oz. vrvi pritejene spodaj na premcu. Že itak se mi je zelo, da bo zadeva preveč komplicirana in nisem hotel stvari dodatno zapletat. Raje sem se odločil za konzolno obremenitev in močnejšo cev. Kljub dokaj velikem genajerju (130-140m2) je zadeva bila očitno dovolj močno dimenzionirana, da je vse delovalo b.p. Nekega zvijanja cevi tudi pri jadranju v vetru do 20 vozlov ni bilo.
Za kakšne sile gre na vpetju genarkerja na kosnik je bilo čututi ob jadranju, ko sem hotel spodnji rogelj (tack) našponat. To opcijo z škripcem na koncu kosnika za trimanje genakerja sem takoj predvidel in je zelo korisna. Skratka, ko sem trimal sprdenji rob genakerja sem ugotovil, da sile niti niso tako velike, kot bi človek pričakoval. Bistveno večje so tiste na škotah, ki vlečejo barko naprej (hvala bogu :D )
Na tem posnetku se malo vidi kako imamo to sedaj rešeno z račjim kljunom.
https://www.youtube.com/watch?v=UDxvg9Z-FjU&t=2s
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Tadejko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Sr Jan 31, 2018 17:45

Tule je še en lepo narejen kosnik: klik
Njegove mere, povzete po Selden-u: 3" x 1/4" oz. v metričnih enotah 76 mm x 6 mm

Jaz sem sedaj nabavil aluminjasto cev, 80 mm x 5 mm, dobil sem jo v AlCu v Kamniku.
Naslednji korak bo izdelava "končnikov" oz vpetja.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Jan 31, 2018 17:53

Ufff, tale kanadčan se je pa potrudi. To lahko komot začne prodajat....
Ti pa kar objavi, ko bo kaj novega....
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost