Zadevo pa je treba zdimenzionirati, da ne bo ne preveč, ne premalo. Uporabil bi aluminijasto cev, saj je aluminij tipična izbira proizvajalcev takih kompletov (npr. Selden ali Sparkraft) - poleg karbona, seveda
Za barko moje dimenzije Selden priporoča cev s premerom 72 mm, Sparkraft pa 70 mm. Nihče pa seveda ne izda, kako debela na bo stena cevi.
Še največ informacij je dostopnih v dokumentu Sparkrafta, ki je dostopen na tej povezavi.
Tam primerjajo dimenzije karbonskih cevi z aluminijastimi in tam npr. najdemo podatek, da je vztrajnostni moment 80 mm Al cevi 47,2 cm4, kar po formuli iz Krautovega priročnika nanese notranji premer 74 mm (če gremo malo bolj na sigurno). Se pravi, da je to cev premera 80 mm in debeline 3 mm.
Zakaj sem vzel 80 namesto priporočenih cca 70? Ker gre za DIY izvedbo in zato raje "prestopim" en korak navzgor. Po Sparcraftovi specifikaciji je 80 mm cev primerna za barke 34-38 ft in jadra do 80 m2, kar bi moralo biti več kot dovolj za mojih dobrih 30ft in 60 m2 jadra. Če vzamem še eno dimenzijo večjo cev, potem bi moralo biti 80 mm z debelino 4 mm več kot dovolj.
Če grem potem računati, pri kakšni obremenitvi se kosnik polomi pri obremenitvi na upogib, potem sem s podatkom za natezno trdnost Al 100 N/mm2 prišel do rezultata, da bi taka cev morala prenesti navor do cca 1,73 kN. Če gleda kosnik 60 cm naprej od pritrdišča, potem je to sila cca 2900 N oz. obremenitev 290 kg.
Zdaj pa nekaj vprašanj.
Če je na forumu kakšen stručko za konstrukcije me zanima, če sem uporabil pravilen izračun (sigma = M / W) ?
Če kdo uporablja kosnik me zanima, iz kakšnega materiala je in kakšnih dimenzij, sploh če ima kdo aluminijastega?
Kakšne so realno za pričakovati sile genakerja na kosnik? Meni se tistih 290 kg (sploh še brez dodatnega varnostnega faktorja) ne zdi veliko - se pravi, se bojim, da bi bilo lahko več. Po drugi strani je pa moj plan za eno velikost večji od uradnih priporočil.
Kakšen material uporabiti?
Ali je "običajna" aluminijasta zlitina, ki jo prodajajo (mislim, da je po standardu 6060), primerna za takšne obremenitve (upogib)?
Aluminij je verjetno treba tudi eloksirati?