prikolica, nabava
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Tule bi samo opomnil da z B kategorijo lahko voziš samo do 3,5t skupne mase, kar pomeni NDM avta + NDM prikolice, pri čemer NDM prikolice ne sme biti večji od teže avta!
Se pravi avto s težo 1500kg ima NDM (recimo 2000kg) lahko še vlečemo prikolico z NDM 1500kg, vse ostalo ne gre več, oziroma potrebujete EkB izpit.
Se pravi avto s težo 1500kg ima NDM (recimo 2000kg) lahko še vlečemo prikolico z NDM 1500kg, vse ostalo ne gre več, oziroma potrebujete EkB izpit.
LP, Uroš.
Naj potegnem tole temo iz naftalina
Po novem zakonu ( nimam niti 1% ideje, kdaj je bil sprejet) lahko vlečete, z B kategorijo, le lahka priklopna vozila. To pomeni, da lahko vlečete le priklopnike z max. maso 750kg. Vse kar je več se tretira kot priklopno vozilo in potrebujete EkB kategorijo. Baje ne velja več več skupna masa do 3,5t in vlečno vozilo težje od vlečenega ( le skupna masa ne sme biti večja od 3,5t). No tole sem zvedel danes po 2eh uraha zafrkavanja in na koncu 250€ izrečene kazni, ki jo je potrebno poravnati v 8ih dneh ( ali 500€, če ni poravnana v 8ih dneh).
Po novem zakonu ( nimam niti 1% ideje, kdaj je bil sprejet) lahko vlečete, z B kategorijo, le lahka priklopna vozila. To pomeni, da lahko vlečete le priklopnike z max. maso 750kg. Vse kar je več se tretira kot priklopno vozilo in potrebujete EkB kategorijo. Baje ne velja več več skupna masa do 3,5t in vlečno vozilo težje od vlečenega ( le skupna masa ne sme biti večja od 3,5t). No tole sem zvedel danes po 2eh uraha zafrkavanja in na koncu 250€ izrečene kazni, ki jo je potrebno poravnati v 8ih dneh ( ali 500€, če ni poravnana v 8ih dneh).
My car detailing projects:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
-
mornarcek
- Poročnik bojne ladje
- Kraj: Gorenjska-Dalmacija
nazadnje je bil 149. člen ZVCP, kjer je določeno tole, spremenjen leta 6.6.2008 in piše takole:
149. člen ZVCP, del 21:
- Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.
Po tem se je ta zakon spreminjal zgolj v drugih členih, ki pa ne vplivajo na vožnjo priklopnikov z B kategorijo.
149. člen ZVCP, del 21:
- Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.
Po tem se je ta zakon spreminjal zgolj v drugih členih, ki pa ne vplivajo na vožnjo priklopnikov z B kategorijo.
Ma s temi prikolicami je vedno zmeda, enkrat B, drugič E k B,....
Kolega je z A, B in C lani z Lado nivo peljal konja v prikolici (ne vem, kakšne so bile skupne teže) in skoraj izgubil vozniško, ker "je upravljal vozilo brez ustreznega izpita"
Drugače pa je profesionalni šofer in 25 let vozi kamion.
Jaz sem pred leti iz same zmede šel delat še E (C sem imel od prej), pa me nihče noče ustavit, da bi mu ponosno pokazal papirje. Sem pač vrgel čas in denar za E vstran
Kolega je z A, B in C lani z Lado nivo peljal konja v prikolici (ne vem, kakšne so bile skupne teže) in skoraj izgubil vozniško, ker "je upravljal vozilo brez ustreznega izpita"
Drugače pa je profesionalni šofer in 25 let vozi kamion.
Jaz sem pred leti iz same zmede šel delat še E (C sem imel od prej), pa me nihče noče ustavit, da bi mu ponosno pokazal papirje. Sem pač vrgel čas in denar za E vstran
Bedarije... Izgleda, da bo treba stopiti do odvetnika, da raztolmači nejasnosti in po potrebi napiše pritožbo. Po tem, kar je mornarček napisal, ni bilo nobene kršitve in tudi v uradnem listu piše tako, kot je uporabnik citiral.
Na plačilnem nalogu pa piše, da je bil zaustavljen, kot voznik brez vozniškega dovoljenja in je kršil; zvcp-1 upb-5 člen 138 odstavek 8. Možno pa je res, da se je pred kratkim spremnil zakon, pa še ni navedeno na internetu.
Na plačilnem nalogu pa piše, da je bil zaustavljen, kot voznik brez vozniškega dovoljenja in je kršil; zvcp-1 upb-5 člen 138 odstavek 8. Možno pa je res, da se je pred kratkim spremnil zakon, pa še ni navedeno na internetu.
korculan napisal/-a:jaz pri rad nekaj drugega vprašal:
sem pred nakupom prikolice in ne vem kaj naj kupim;
imam fishermana dolžine 5m in pol teže z motorjem cca. 550kg.
ali bi mi bila dovolj prikolica z max. maso 750kg brez naletne zavore ali ne?
hvala za odgovore.
Čisto dovolj bo z NDM 750, sploh če bo nova bo toliko bolje.
LP Klemen
-
Morski_volk
- Kapitan
- Kraj: obala
Na kratko....kar je več kot 750kg(lahki priklopnik)....rabiš E kategorijo.....tako da @laMike kazen je upravičena....ta zakon pa so uvedli verjetno zato,ker so ljudje vse živo vlačili po cesti z B kategorijo....npr. golf 4,zadaj pa pripeta dvoosovinka z naloženim avtom gor
....pa veliko ljudi montira pač najcenejše kljuke na avto(npr.Bartolj) in potem veselo vlačijo težke priklopnike....tako da tisti ki vlačite težke priklopnike VEDNO montirajte tovarniške kljuke,saj imajo le-te večjo nosilnost od poceni varjant!....npr. terenci imajo ponavadi montirane gor "kamionske" kljuke,s katerimii lahko pelješ 1,5m3 peska če hočeš 
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Še enkrat sem pregledal objavljene zakone, zadnje uradno prečiščeno besedilo zakona o varnosti cestnega prometa ima oznako UPB5 in se nahaja tukaj:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=2345
Spremembe, ki so bile objavljene po tem, pa ne posegajo v določbe o vleki priklopnika, kot jih je opisal že mornarček.
celotno zgodovino zakona dobimo tu:
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r02/predpis_ZAKO3622.html
Torej še vedno lahko vlečeš z B kategorijo npr prikolico z NDM=1100kg z avtom, ki ima NDM=2400kg (z manjšim avtom pa še težjo
LaMike, kaj nisi ti presegel največje dovoljene mase skupine vozil (vsota NDM avtomobila in NDM prikolice), pa so ti zato težili?
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=2345
Spremembe, ki so bile objavljene po tem, pa ne posegajo v določbe o vleki priklopnika, kot jih je opisal že mornarček.
celotno zgodovino zakona dobimo tu:
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r02/predpis_ZAKO3622.html
Torej še vedno lahko vlečeš z B kategorijo npr prikolico z NDM=1100kg z avtom, ki ima NDM=2400kg (z manjšim avtom pa še težjo
LaMike, kaj nisi ti presegel največje dovoljene mase skupine vozil (vsota NDM avtomobila in NDM prikolice), pa so ti zato težili?
motorni
- jutri pa res
- Viceadmiral
- Kraj: Maribor
korculan napisal/-a:jaz pri rad nekaj drugega vprašal:
sem pred nakupom prikolice in ne vem kaj naj kupim;
imam fishermana dolžine 5m in pol teže z motorjem cca. 550kg.
ali bi mi bila dovolj prikolica z max. maso 750kg brez naletne zavore ali ne?
hvala za odgovore.
Fisherman 5,5 m + motor + oprema bo verjetno kar precej težje kot 550 kg.
Pri meni pride čoln 550 kg + motor 160 kg + tank z 1/2 goriva 50 kg + akumulatorji 20 kg + sidro, orodje, vesla idr še kakih 20 kg = cca 800 kg!
Od največje skupne mase prikolice moraš odšteti še lastno težo cca. 200 kg, tako da boš dobil nosilnost 550 kg.
Jaz imam za to prikolico TPV PPN6, 1350 kg, ki ima nosilnost 918 kg. Pri nabavi pazi tudi na dolžino, da ne bo prekratka.
LaMike napisal/-a:Motorni; nismo presegli. Prikolica ima s tovorom 1300kg, avto pa 1500kg ( prazen).
eno je trenutna masa, drugo je pa največja dovoljena masa (NDM), ki je v papirjih avta in prikolice ........ če tam piše NDM prikolice npr 1500 kg, pri avtu je pa NDM npr 2200 kg, potem je preseženo 3500 kg ...... mogoče je bilo tako
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti