izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Maj 15, 2018 23:11

Bonaparte napisal/-a:Alesjo, kake probleme imate z lokom ?

Zaradi račjega kljuna.
Slika :D
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Maj 15, 2018 23:56

Uff, tle je res težko kar koli naredit od tega račjega kljuna..
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Sr Maj 16, 2018 00:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Maj 16, 2018 00:02

Marchi napisal/-a:
Bonaparte napisal/-a:Po slovensko:

Sidra “Nevihta”
Ali
Nevihtna sidra.

Tudi jaz sem imel enako dilemo.

Veliko ljudi narobe razume ime nevihtno sidro. Misli da to ni sidro za vsak dan ampak da se ga montira in uporablja le za nevihto

Če drži v nevihti, drži v vseh razmerah, vsak dan :)

Res je, ampak ne razumejo tega vsi. Če preberete prve komentarje v tem prispevku, boste videli na kaj mislim.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Maj 16, 2018 07:19

Marchi napisal/-a:Storm anchor bi se bolje bralo in slišalo.
Podnaslov ni potreben.

Enga šenki Alesjotu, da ti ga dobro stestira. On je 99% na sidru. Pa še kdo. Tako boš imel realno sliko o tem ali se obnese ali ne.

s šenkavanjem je tako - jaz sem podelil 3 sidra v testiranje, ter jih prodal kar lepo število kosov. od tega 3 niso bila nikoli plačana (samo eden od testerjev se je držal dogovora), tako da s poštninami, delom etc...zgubiš eno slovensko plačo. Potem naj bi pa še podarjali sidra? Zakaj že? Poleg tega testiranje v razvoju traja, če danes začnejo, bodo realni rezultati komaj do zgodaj pozimi.
Uporabniški avatar
runkl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a runkl » Sr Maj 16, 2018 08:51

Marsikatero sidro se je prodajalo ali pa se še prodaja brez opravljenih verodostojnih testiranj, saj papir vendar vse prenese....

https://orakeimarina.co.nz/assets/uploa ... Nov091.pdf
Sicer dokument starejšega datuma, a z zanimivim pristopom.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Maj 16, 2018 09:00

večina jih še osnovnih certifikatov nima, kaj šele testiranj...made in china pa CE štempl
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Sr Maj 16, 2018 18:03

Bonaparte napisal/-a:Po slovensko:

Sidra “Nevihta”
Ali
Nevihtna sidra.

Tudi jaz sem imel enako dilemo.

Veliko ljudi narobe razume ime nevihtno sidro. Misli da to ni sidro za vsak dan ampak da se ga montira in uporablja le za nevihto.

Zato sem obrnil besedi, da se lažje razume da je sidru ime “Nevihta”

Moja 0.02 EUR:
Tukaj je razlika med slovenščino in angleščino.
V angleščini pride najprej konkretno/osebno/posebno ime, nato pa samostalnik. V slovenščini pa ravno obratno.
Mene so učili na primeru radioaktivnosti. V angleščini se reče "Gamma rays" v slovenščini pa "Žarki gama".

Pri sidru bi potem bilo
"Storm" anchor
oz.
Sidro "Nevihta"

Skratka, za SLO potrebuješ eno ime, za ANG pa drugo.

Sicer pa čestitke za uspešen projekt.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Maj 16, 2018 18:14

Bonaparte napisal/-a:
Lure napisal/-a:@Bonaparte: super napreduješ s svojim projektom in vidim, da zelo analitično preverjaš vsak korak.
Ali boš te posnetke tudi kje objavil? Vem da to ni malo dela, ampak se lahko iz tega tudi drugi kaj naučijo. Jaz sem recimo pregledal vse posnetke na SV Panope YT kanalu, nekatere tudi večkrat in je res uporabno za zastopiti problematiko sidranja.

A še vedno misliš narediti samo sidro zase ali si pripravljen narediti še kakšnega v seriji? Sam ravno menjam verigo iz 8mm cinkane na 10mm inox, pa bi en takle Inox Storm vejretno kar pasal zraven... ;)

Za koliko dolgo barko rabite sidro ?

Bavaria Vision 42" feet, prazna 10 ton, precej visoka paluba, zato kar nekaj upora. Tudi zato mi je 8mm veriga prelahka in barka pleše preveč na sidru. Zato bom menjal izgleda vse (winch, veriga in sidro).
Trenutno imam Polanc sidro 27kg in sem zelo zadovoljen. Bi mu pa dodal vsaj luknje v lopato, da se mulj bolje odstrani.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Sr Maj 16, 2018 21:42

Jaz bi Bruca zamenjal, ampak mam podoben problem kot Alesjo. Se ful spremeni, če bi bil brez loka?
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Maj 16, 2018 22:05

theDamjan napisal/-a:Jaz bi Bruca zamenjal, ampak mam podoben problem kot Alesjo. Se ful spremeni, če bi bil brez loka?
Prjatu, posluši mene, če nameravaš menjat sidro brez loka je sigurno najprimernje vzet rocna vulcan, odlično paše namesto bruca in nič straha nobenmu stormu ali mantusu, 200 procentno izprobano brez nekih čudežev drži v vseh možnih pogojih razen na betonski oziroma kamniti ploščadi, odlično drži mojo barko, pa na enem boku polančevo na drugem pa še eno dehlerco 31, no problem 8)
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Maj 16, 2018 22:23

kr3mn1 napisal/-a:večina jih še osnovnih certifikatov nima, kaj šele testiranj...made in china pa CE štempl

CE - China Export
Mato :wink:
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 17, 2018 11:25

Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Če Maj 17, 2018 11:28

alesjo napisal/-a:
theDamjan napisal/-a:Jaz bi Bruca zamenjal, ampak mam podoben problem kot Alesjo. Se ful spremeni, če bi bil brez loka?
Prjatu, posluši mene, če nameravaš menjat sidro brez loka je sigurno najprimernje vzet rocna vulcan, odlično paše namesto bruca in nič straha nobenmu stormu ali mantusu, 200 procentno izprobano brez nekih čudežev drži v vseh možnih pogojih razen na betonski oziroma kamniti ploščadi, odlično drži mojo barko, pa na enem boku polančevo na drugem pa še eno dehlerco 31, no problem 8)

Gledam...drag je ku....za 6 ton rabim, pa bi vzel kar kaj večjega, če za kako deko slučjano kdaj zrastem, da lahko s sabo vzamem, pomoje 18 ali 20...
-----------------

***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Če Maj 17, 2018 13:29

Pravijo da ne glede koliko ja barka dolga je barka vedno prekratka za en meter in prešvoh za en konj.
Je dobro kupiti večje sidro, ker običajno po nekem času vedno zamenjamo barko z večjo in dobro sidro prestavimo na novo barko .

Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » Če Maj 17, 2018 16:19

Pozdrav,

pozdravljam vse, ki se lotevate izdelave sidra oz ste v sidrih vsaj malo doktorirali ...

Kolikor sem uspel opazit ste v tej temi tako primus, kr3mn1 in Bonaparte ... zato ni vrag, da mi nekdo ne bo pomagal oz pomagal najti rešitev.

Imam Ranieri 19ft 2007.
Sidramo se dnevno po zalivih običajno s krmo na obalo.
Slika

Trenutno sidro je cca 6kg Danfoss in je prišlo s čolnom, ima pa porezane štange, da gre v sidrni prostor ... zato je vedno na boku ... pa tudi drugače nikakor ne prime, kaj šele, da bi držalo. Vedno ko sidram se moram potem potopit dol in ga kam zataknit ali pa vsaj obložit s skalami, pa mu v 4m vode pustim 3m verige in naprej 15m vrvi ... res pa je, da sidramo po zalivih na obalo in če so valovi ali če se kaj večjega pripelje mimo moram biti ves čas na preži, kdaj bo vse skupaj popustilo ... zato zdaj že na pamet vem, kdaj gre Angelina mimo Prviča ...

Sidro bi rad pospravil v sidrni prostor, da ni zunaj na nosilcu.
Nekako ne bi nosilca spreminjal ... obenem pa me je strah, da bi sidro odšlo neznano kam, ker sem na nezavarovani boji.

S Primožem sva že bila v stiku in mi je pripeljal za probat Mantus 6kg, ki pa ga na žalostz ne spravim v gavon, pravi, da tudi 3.6 kg ne bo šel notri ... tako imate zdaj idejo glede velikosti luknje ... 6kg danfos brez štang pa gre notri.

Kaj mi še lahko svetujete, ponudite - verjetno nisem edini s tako situacijo.
Imate kašna sidra v rangu od 4 do 6 kg pri roki, pa da lahko probam ...

Al naj nabavim 6 kg marelo pa nekaj ketne pa se neham sekirat a vseeno pri vsakem sidranju še naprej kamenje pobiram po dnu in zlagam na kup ...

Hvala,
Boštjan

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov