izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 21, 2018 08:19

Bonaparte napisal/-a:

Slika

Sem dobil idejo, namesto mesivnega kovinskega prstana ki je precej velik in krade precej prostora na barki pa tudi ropota po barki ob slabem vremenu bi lahko bila zadeva narejena iz jeklene vrvi (zajle). Ki bi imela na začetku in koncu uhelj za dat skozi vrv ali karabin.

Za moje sidro 30kg mora imeti prstan notranji premer 160mm da bi prstan lepo zlezel na dno ročaja sidra. Tak prstan bi imel obseg pol metra. Je kar nekaj teže tle, če se to naredi iz polne palice. Saj palica mora biti tako debela da se ne zvije ob puljenju sidra ven. Treba je računat da znajo bit sile tako velike, da se vcasih celo debel ročaj sidra zvije.
Če pa uzamen pol metra zajle 10mm je to zanemarljiva teža v primerjavi z polno železno palico. Zajla se zvije in sama zravna.

Zajla bi imela še eno funkcijo. Z njo bi lahko zaklepal izvenkrmni motor od tenderja.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Dimen
Viceadmiral

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Avg 21, 2018 08:42

Bonaparte napisal/-a:Kaj menite, da bi ime LUXER lepše pasalo na sidro kakor ime STORM ?

Ima kdo kak predlog za ime ??

Ne menjaj imena Mare!!!!!1
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Avg 21, 2018 11:32

Bonaparte napisal/-a:
Bonaparte napisal/-a:

Slika

Sem dobil idejo, namesto mesivnega kovinskega prstana ki je precej velik in krade precej prostora na barki pa tudi ropota po barki ob slabem vremenu bi lahko bila zadeva narejena iz jeklene vrvi (zajle). Ki bi imela na začetku in koncu uhelj za dat skozi vrv ali karabin.

Za moje sidro 30kg mora imeti prstan notranji premer 160mm da bi prstan lepo zlezel na dno ročaja sidra. Tak prstan bi imel obseg pol metra. Je kar nekaj teže tle, če se to naredi iz polne palice. Saj palica mora biti tako debela da se ne zvije ob puljenju sidra ven. Treba je računat da znajo bit sile tako velike, da se vcasih celo debel ročaj sidra zvije.
Če pa uzamen pol metra zajle 10mm je to zanemarljiva teža v primerjavi z polno železno palico. Zajla se zvije in sama zravna.

Zajla bi imela še eno funkcijo. Z njo bi lahko zaklepal izvenkrmni motor od tenderja.

Jaz imam v ta namen pol metra ketne, ki jo zapnem in je tudi primerno težka, da lepo zdrsi prti dnu. Pri zajli zna biti problem, da je prelahka.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Avg 21, 2018 16:23

Luxer se bolj originalno sliši od Storm.
Nazadnje spremenil AEgir, dne To Avg 21, 2018 16:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 21, 2018 16:24

Sem naredil svojo rinko za reševanje sidra "bonaparte anchor ring" :)
Stala me je natanko 10€ v marine sistem trgovini v Kopru.
Narejena je iz zajle 6mm.

Ultra anchor ring stane do 600€

Slika

Slika

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » To Avg 21, 2018 17:11

Bonaparte napisal/-a:Sem naredil svojo rinko za reševanje sidra "bonaparte anchor ring" :)
Stala me je natanko 10€ v marine sistem trgovini v Kopru.
Narejena je iz zajle 6mm.

Ultra anchor ring stane do 600€

Slika

Slika

Ja, to pa so zlatarske cene.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 28, 2018 09:34

Dober video, primerjava sidra Bruce, sidra Maček in sidra Mantus.

https://youtu.be/HEt21q3aPmA

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 28, 2018 09:36

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 28, 2018 09:37

Kaj narediti ko dvigneš sidro in ugotoviš da si povlekel s svojim sidrom še sidrno verigo druge barke:

https://sailingbritican.com/pull-someone-elses-anchor/

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 28, 2018 09:38

Osem nasvetov za dobro sidranje ob močnem vetru:

https://www.google.com/amp/s/sailingbri ... storm/amp/

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 28, 2018 09:51

Sem govoril s mojim prijateljem skiperjem in trenerjem jadranja glede mojega sidra. Sem ga vprašal kaj on misli glede velikosti mojega sidra 30kg na 9m čolnu.
Je rekel takole.

“Ti ko se zasidraš računaj da ne boš sam v zalivu. Računaj da bodo za teboj prišli sidrat še čehi, Italiani ter poljaki in mađari s čarterji. Da bodo vrgli njihova sidra čez tvojo verigo. Da imajo charterje, da ne znajo pravilno dolžino verige spustit, da imajo charterji poceni nekvalitetna sidra. Ko bo začelo ponoči pihat se bodo vse verige zavozlale kar v temi in razburkanem morju ne moreš razvozlat. Drugi večji problem je ko mađar ne zna angleško ti pa ne znaš mađarsko in se ne moreta pogovarjat. Potem pride še panika. Uglavnem njihovo sidro zdrsne po tvoji sidrni verigi tako dolgo dokler ne pride do tvoje barke in se začne njihovo sidro povzpebjati po tvoji poševni verigi. Njihovo sidro se popolnoma dvigne od tal. Po možnosti je njihova barka dva krat večja od tvoje barke.
Teža obeh bark je običajno prevelika da bi tvoje sidro zdržalo vso silo zato tvoje sidro začne orat in končata obe barki na skalah. Če inate še malo smole se zapletete še v tretjo barko. Potem pa vam ni več rešitve niti da vžgete motorje in izplujete skupaj zapleteni. Potrebno je prerezati verigo (vrv) in zapustiti zaliv.

Kljub temu da si imel dobro sidro imaš razbito barko in nobeden ti ne bo plačal škode. Tako Marko, tvoje sidro ni preveliko. Je primerno veliko da boš na njem varno sidral objet z mađarom. Takih primerov da so se sidra zapletla in je eno sidro vrglo drugi barki sidro ven ter so vsi skupaj končali na kopnem sem videl zelo veliko krat. “

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 28, 2018 10:52

Bonaparte napisal/-a:Sem govoril s mojim prijateljem skiperjem in trenerjem jadranja glede mojega sidra. Sem ga vprašal kaj on misli glede velikosti mojega sidra 30kg na 9m čolnu.
Je rekel takole.

“Ti ko se zasidraš računaj da ne boš sam v zalivu. Računaj da bodo za teboj prišli sidrat še čehi, Italiani ter poljaki in mađari s čarterji. Da bodo vrgli njihova sidra čez tvojo verigo. Da imajo charterje, da ne znajo pravilno dolžino verige spustit, da imajo charterji poceni nekvalitetna sidra. Ko bo začelo ponoči pihat se bodo vse verige zavozlale kar v temi in razburkanem morju ne moreš razvozlat. Drugi večji problem je ko mađar ne zna angleško ti pa ne znaš mađarsko in se ne moreta pogovarjat. Potem pride še panika. Uglavnem njihovo sidro zdrsne po tvoji sidrni verigi tako dolgo dokler ne pride do tvoje barke in se začne njihovo sidro povzpebjati po tvoji poševni verigi. Njihovo sidro se popolnoma dvigne od tal. Po možnosti je njihova barka dva krat večja od tvoje barke.
Teža obeh bark je običajno prevelika da bi tvoje sidro zdržalo vso silo zato tvoje sidro začne orat in končata obe barki na skalah. Če inate še malo smole se zapletete še v tretjo barko. Potem pa vam ni več rešitve niti da vžgete motorje in izplujete skupaj zapleteni. Potrebno je prerezati verigo (vrv) in zapustiti zaliv.

Kljub temu da si imel dobro sidro imaš razbito barko in nobeden ti ne bo plačal škode. Tako Marko, tvoje sidro ni preveliko. Je primerno veliko da boš na njem varno sidral objet z mađarom. Takih primerov da so se sidra zapletla in je eno sidro vrglo drugi barki sidro ven ter so vsi skupaj končali na kopnem sem videl zelo veliko krat. “

To kar ti je povedal kolega skipper, vse drži. Ampak to ni težava tvojega ali katerega koli sidra, ampak težava izbire sidrišča in načina sidranja. Takih situacij, kot jih opisuješ zgoraj, še nisem doživel v svoji 35 letni morjeplovski karieri. Morda zato, ker se izogibam poletnih prenatrpanih zalivov. Če ne gre drugače, je včasih bolje izbrati sosednji, manjši zaliv, ki na karti ni označen kot sidrišče in nima konobe na obali ali izbrati samo zavetrno stran nekega otoka in tam vreči sidro v izogib gneči na sidrišču. "Tražiš gužvu, dobiš gužvu" :wink:

Tvoje sidro je v osnovi super. V praksi ga bomo morjeplovci še stestirali in poročali o tem. Šele potem bo dobil pravo veljavo. Kot pravim, meni se zdi precej dodelano in primerno za varno sidranje. Zgodbic o ekstremnih primerih in situacijah pa je kolikor češ.

Avgusta smo jadrali s kolegi od Trogira, preko Brača, Hvara, Primoštena do Zadra. Vsako noč na sidru, razen če nismo pluli. Nismo mogli verjeti, kako malo bark je na morju in sidriščih, ki smo jih izbrali. Kot da ni sezone. Odgovor je, vsi tiščijo v "top" zalive, kjer dogaja in kjer imaš mesto dosegljivo iz pasarele ali z bayboatom in tremi zamahi vesla. No, mi smo vsa ta mesta tudi obiskali, vendar iz zaliva čez hrib. Pogosto slab kilometer krasnega sprehoda med dišečimi borovci ipd. :idea:
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 28, 2018 13:06

Jaz imam tudi rad osamljene kraje. Rad imam mir in da sem sam daleč okoli. Ne maram da se gledamo iz barke na barko in da poslušaš paštašutarje kako se naglas pogovarjajo in derejo na otroke. Imam rad jutranje plavanje v čistem morju in ne v bližini črnega tanka sosednje barke :)

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 28, 2018 13:26

Zapletene verige

Slika

Slika

Slika

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 28, 2018 13:26

Odlična aplikacija za sidrni alarm:

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti