Bonaparte napisal/-a:Sem govoril s mojim prijateljem skiperjem in trenerjem jadranja glede mojega sidra. Sem ga vprašal kaj on misli glede velikosti mojega sidra 30kg na 9m čolnu.
Je rekel takole.
“Ti ko se zasidraš računaj da ne boš sam v zalivu. Računaj da bodo za teboj prišli sidrat še čehi, Italiani ter poljaki in mađari s čarterji. Da bodo vrgli njihova sidra čez tvojo verigo. Da imajo charterje, da ne znajo pravilno dolžino verige spustit, da imajo charterji poceni nekvalitetna sidra. Ko bo začelo ponoči pihat se bodo vse verige zavozlale kar v temi in razburkanem morju ne moreš razvozlat. Drugi večji problem je ko mađar ne zna angleško ti pa ne znaš mađarsko in se ne moreta pogovarjat. Potem pride še panika. Uglavnem njihovo sidro zdrsne po tvoji sidrni verigi tako dolgo dokler ne pride do tvoje barke in se začne njihovo sidro povzpebjati po tvoji poševni verigi. Njihovo sidro se popolnoma dvigne od tal. Po možnosti je njihova barka dva krat večja od tvoje barke.
Teža obeh bark je običajno prevelika da bi tvoje sidro zdržalo vso silo zato tvoje sidro začne orat in končata obe barki na skalah. Če inate še malo smole se zapletete še v tretjo barko. Potem pa vam ni več rešitve niti da vžgete motorje in izplujete skupaj zapleteni. Potrebno je prerezati verigo (vrv) in zapustiti zaliv.
Kljub temu da si imel dobro sidro imaš razbito barko in nobeden ti ne bo plačal škode. Tako Marko, tvoje sidro ni preveliko. Je primerno veliko da boš na njem varno sidral objet z mađarom. Takih primerov da so se sidra zapletla in je eno sidro vrglo drugi barki sidro ven ter so vsi skupaj končali na kopnem sem videl zelo veliko krat. “
To kar ti je povedal kolega skipper, vse drži. Ampak to ni težava tvojega ali katerega koli sidra, ampak težava izbire sidrišča in načina sidranja. Takih situacij, kot jih opisuješ zgoraj, še nisem doživel v svoji 35 letni morjeplovski karieri. Morda zato, ker se izogibam poletnih prenatrpanih zalivov. Če ne gre drugače, je včasih bolje izbrati sosednji, manjši zaliv, ki na karti ni označen kot sidrišče in nima konobe na obali ali izbrati samo zavetrno stran nekega otoka in tam vreči sidro v izogib gneči na sidrišču. "Tražiš gužvu, dobiš gužvu"
Tvoje sidro je v osnovi super. V praksi ga bomo morjeplovci še stestirali in poročali o tem. Šele potem bo dobil pravo veljavo. Kot pravim, meni se zdi precej dodelano in primerno za varno sidranje. Zgodbic o ekstremnih primerih in situacijah pa je kolikor češ.
Avgusta smo jadrali s kolegi od Trogira, preko Brača, Hvara, Primoštena do Zadra. Vsako noč na sidru, razen če nismo pluli. Nismo mogli verjeti, kako malo bark je na morju in sidriščih, ki smo jih izbrali. Kot da ni sezone. Odgovor je, vsi tiščijo v "top" zalive, kjer dogaja in kjer imaš mesto dosegljivo iz pasarele ali z bayboatom in tremi zamahi vesla. No, mi smo vsa ta mesta tudi obiskali, vendar iz zaliva čez hrib. Pogosto slab kilometer krasnega sprehoda med dišečimi borovci ipd.