Domača gradnja izvenkrmnega motorja z motorjem od kosilnice
Moderatorji: moderator2, moderator
Domača gradnja izvenkrmnega motorja z motorjem od kosilnice
Ker sem najprej kupoval nogo ter peto izvenkrmnega motorja in se je nato off - topic debata razvila v rubriko oglasov, sedaj odpiram novo temo. Dosedanjo debato lahko preberete tukaj:
viewtopic.php?f=14&t=25742&start=60
Ker je tudi tam debata malo ušla iz začrtane smeri, bom povzel svoj dosedanji načrt. Ker se mi okoli valja motor od kosilnice, sem si že dolgo časa želel bolj kot poskus kot za resno rabo izdelati izvenkrmni motor s pogonom na motor od kosilnice. Prvotno je bilo v planu uporabiti motor od 160 kubične Honde, vendar sem tej kosilnici popravil okvir in se bo košnja z njo nadaljevala.
Zato bom uporabil štiri taktni motor Briggs & Stratton 35 Classic z delovno prostornino 148 kubičnih centimetrov. Ta motor že dolgo stoji, dela pa zelo dobro, tako da ga bom uporabil za pogon.
Takšen motor so že nekateri na Youtubu uporabili za gradnjo izvenkrmnega motorja, primer je na naslednjem linku:
https://www.youtube.com/watch?v=36q4CaCeY7o
Tukaj pa še par primerov uspešne gradnje izvenkrmnega motorja z motorjem od kosilnice:
https://www.youtube.com/watch?v=5iB3LGf0fXM
https://www.youtube.com/watch?v=shSLayeydBA&t=125s
https://www.youtube.com/watch?v=nQE2zkRVmTw
Sedaj imam torej motor, kupil pa sem tudi že nogo skupaj s peto in eliso od 3 konjskega izvenkrmnega motorja, ki čakam, da mi jo še znanec pripelje, ko pride v mesto. Največji izziv sedaj mi je gredna zvez med motorjem in gredjo izvenkrmnega motorja.
viewtopic.php?f=14&t=25742&start=60
Ker je tudi tam debata malo ušla iz začrtane smeri, bom povzel svoj dosedanji načrt. Ker se mi okoli valja motor od kosilnice, sem si že dolgo časa želel bolj kot poskus kot za resno rabo izdelati izvenkrmni motor s pogonom na motor od kosilnice. Prvotno je bilo v planu uporabiti motor od 160 kubične Honde, vendar sem tej kosilnici popravil okvir in se bo košnja z njo nadaljevala.
Zato bom uporabil štiri taktni motor Briggs & Stratton 35 Classic z delovno prostornino 148 kubičnih centimetrov. Ta motor že dolgo stoji, dela pa zelo dobro, tako da ga bom uporabil za pogon.
Takšen motor so že nekateri na Youtubu uporabili za gradnjo izvenkrmnega motorja, primer je na naslednjem linku:
https://www.youtube.com/watch?v=36q4CaCeY7o
Tukaj pa še par primerov uspešne gradnje izvenkrmnega motorja z motorjem od kosilnice:
https://www.youtube.com/watch?v=5iB3LGf0fXM
https://www.youtube.com/watch?v=shSLayeydBA&t=125s
https://www.youtube.com/watch?v=nQE2zkRVmTw
Sedaj imam torej motor, kupil pa sem tudi že nogo skupaj s peto in eliso od 3 konjskega izvenkrmnega motorja, ki čakam, da mi jo še znanec pripelje, ko pride v mesto. Največji izziv sedaj mi je gredna zvez med motorjem in gredjo izvenkrmnega motorja.
Re: Domača gradnja izvenkrmnega motorja z motorjem od kosilnice
Vzemi google kot najosnovnejšo informacije, nikakor za nekaj svetega! V Mb imaš dostop do vse potrebne dokumentacije. če ne drugače najdi kako diplomsko okrog kaplanovih turbin, včasih je bila to ena najpogostejših diplom na strojništvu. In not imaš vse potrebne osnovne podatke, če jih boš znal izluščit. Lahko greš tudi v študijsko knjižnico, včasih so imeli na voljo potrebno znanje in gotovo je še kje kaj v kakem kotu.
Vem, da se sliši prenapeto, ampak tako na pamet nisi bližje dobremu rezultatu kot zadetku v lotu.
Za razmislek okrog vrtljajev dva zelo osnovna podatka:
Če je bil na aktualni nogi motor, ki se je na polno zavrtel z 5000 rpm in je pri tem propeler potegnil 10 hp, bo z 3.000 rpm isti propeler, na isti nogi potegnil 2,5 hp. Iz teh razmerij lahko približno določiš koliko boš dobil iz kombinacije noga-propeler-3000 rpm in sicer kvocient deljenja pričakovanih vrtljajev z vrtljaji originalnega motorja daj na potenco 2,7 in boš dobil približno pričakovano moč.
Ali drugače:
Če je imel originalni propeler dimenzije 9x9 in bi rad dobil pri 3000 rpm ven isto moč kot prej pri 5.000 rpm, rabiš propeler 13x15.
Ne vem kako moč je imel original, ampak jaz bi z reduktorjem/sklopko vsekakor poskrbel, da ima propeler podobne vrtljaje kot pri originalu, z odstopanjem največ +- 10%.
Vem, da se sliši prenapeto, ampak tako na pamet nisi bližje dobremu rezultatu kot zadetku v lotu.
Za razmislek okrog vrtljajev dva zelo osnovna podatka:
Če je bil na aktualni nogi motor, ki se je na polno zavrtel z 5000 rpm in je pri tem propeler potegnil 10 hp, bo z 3.000 rpm isti propeler, na isti nogi potegnil 2,5 hp. Iz teh razmerij lahko približno določiš koliko boš dobil iz kombinacije noga-propeler-3000 rpm in sicer kvocient deljenja pričakovanih vrtljajev z vrtljaji originalnega motorja daj na potenco 2,7 in boš dobil približno pričakovano moč.
Ali drugače:
Če je imel originalni propeler dimenzije 9x9 in bi rad dobil pri 3000 rpm ven isto moč kot prej pri 5.000 rpm, rabiš propeler 13x15.
Ne vem kako moč je imel original, ampak jaz bi z reduktorjem/sklopko vsekakor poskrbel, da ima propeler podobne vrtljaje kot pri originalu, z odstopanjem največ +- 10%.
Nazadnje spremenil SR 290, dne To Jun 09, 2020 21:30, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Mogoče bi pa satelitni reduktor bil idealna sklopka za združenje gredi in reduciranje obratov ob enem.
Obrate bi moral dvigniti na 4500, saj so to bili maksimalni dovoljeni za ta motor, ki je bil dvotakten in imel moc 3 konje. Moj aktualni motor od kosilnice se zavrti okrog 3500 obratov na minuto. Velikost in korak propelerja pa mislim da ne morem spremeniti, ker je propeler plasticen in ima drugacen nacin namestitve. Propeler je namrec taksen:
https://images.app.goo.gl/PhPJGCCpew5rBYZ87
Ne vem, ali obstaja sploh vecji propeler za to peto. Ali ima kdo informacije?
https://images.app.goo.gl/PhPJGCCpew5rBYZ87
Ne vem, ali obstaja sploh vecji propeler za to peto. Ali ima kdo informacije?
Če ne dvigneš vrtljajev, boš imel manj kot 1,5 konja.
Zakaj je pa kosilnica omejena na 3000 rpm? Mar se je ne da dvignit za 1000?
Ampak, če je plastičen propeler, bi bilo bolje nataknit gor mašino od kake nitkarice, ne pa tole ogromno zadevo.
Zakaj je pa kosilnica omejena na 3000 rpm? Mar se je ne da dvignit za 1000?
Ampak, če je plastičen propeler, bi bilo bolje nataknit gor mašino od kake nitkarice, ne pa tole ogromno zadevo.
Se da dvignit obrate tudi na vec, ampak nekako sem se raje omejil na priblizno 3500, saj po tem postane motor res glasen. Se pa bi dalo doseci tudi 4000 brez tezav.
Nitkarca bi bila pa malo presvoh, glede na to, da so vse v rangu bolj ali manj med 30 in 45 ccm.
Nitkarca bi bila pa malo presvoh, glede na to, da so vse v rangu bolj ali manj med 30 in 45 ccm.
Dvigni torej vrtljaje na 4.500 in spelji izpuh direkt v nogo, pa se bo manj drlo.
Bom dvignil obrate. Kaj pa glede izpuha, kaka ideja na kak nacin to speljat? Sem tudi sam razmisljal, da bi to rad naredil, pa nimam pojma niti kaksno oziroma katero cev naj uporabim in kako jo spojiti z motorjem.
Noga ima verjetno kanale za dotok vode do motorja. Te kanale moraš zapret z neko zanko. Jaz bi jih z nekim varjenim kolektorjem potegnil direkt not v izpušni siste, in ta kolektor bi bil povezava med nogo in izpušnim kanalom motorja.
Najprej napravi iz črnih kosov kakršne dobiš v Merkurju, če se vse obnese pa lahko kasneje izdelaš kaj iz inoksa.
Vmes moraš dat še fleksibilni del, ki bo verjetno moral biti kovinski, ker dvomim, da boš uspel v kolektorju izdelat tako prho, da bo dovolj hitro ohladila izpušne pline za klasičen gumijast prehod.
Kaj ti žene impeler noge? Ga sploh ima?
Najprej napravi iz črnih kosov kakršne dobiš v Merkurju, če se vse obnese pa lahko kasneje izdelaš kaj iz inoksa.
Vmes moraš dat še fleksibilni del, ki bo verjetno moral biti kovinski, ker dvomim, da boš uspel v kolektorju izdelat tako prho, da bo dovolj hitro ohladila izpušne pline za klasičen gumijast prehod.
Kaj ti žene impeler noge? Ga sploh ima?
To da bi naredil kolektor sem tudi razmisljal, da iz kosa plocevine naredim prirobnico in poten zavarim na cev, eeino ne vem na kaksno crv, da jo bon lahko oblikoval. Kaj so ti crni kosi iz mErkurja, ki si jih omenil?
Motor, cigar nogo imam, je imel vodno hlajenje. Bi z veseljem povedal glede gonila impelerja, toda znanec, ki mi je v Ljubljani prevzel to nogo in peto motorja, je sedaj na morju do drugega tedna in on ima te dele se vedno pri sebi doma, se pravi jih dobim komaj v naslednjem tednu. Tako da takrat bom lahko vse skupaj poslikal in bolje opisal.
Motor, cigar nogo imam, je imel vodno hlajenje. Bi z veseljem povedal glede gonila impelerja, toda znanec, ki mi je v Ljubljani prevzel to nogo in peto motorja, je sedaj na morju do drugega tedna in on ima te dele se vedno pri sebi doma, se pravi jih dobim komaj v naslednjem tednu. Tako da takrat bom lahko vse skupaj poslikal in bolje opisal.
črni vodovodni kosi. Varilni loki...
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Brigs ne bo najbolje prenesel niti 4500rpm niti tolk zadušenega in dolgega izpuha. Za ta namen bi vsekakor bil boljši 2t agregat pa magar od tomosa.
Ne bi ga ravno na 4500 vrtel, tam okrog 3800 pa ne bi smelo bit problema, sem mel ze na kosilnici povisan gas preko "normalnega", ko sem visjo travo kosil.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Ja moj sosed je tud mel za slabega pol leta povišanega na po moji oceni blizu 5kRPM. Potem je prišel lepega dne do nove kosilnice 
Ko si ljudje na tak nacin "tunajo" kosilnice na visje obrate, pogosto zaradi nepazljivosti unicijo/deformirajo vzvodovja in vzmeti, ki so povezana s centrifugalnin regulatorjem, ki odpira in zapira dusilno loputo uplinjaca glede na obremenitev motorja pri konstantni vrtilni frekvenci. Na koncu torej dobijo fiksno nastavljeno dusilno loputo, obrati pa niso vec konstantni, in ob malo vecji obremenitvi mocno padejo, ker regulator ne odpre "gasa". Situacija je torej slabsa kot prej, ko je regulator normalno deloval in prilagojeval dotok zmesi v motor glede na obremenitev motorja. Taksen motor je potem res neuporaben. Da bi pa 4000 obratov unicilo ta motor pa vseeno dvomim. 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti