Dejanski stroški lastništva plovila

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

sazihno
Višji vodnik

Dejanski stroški lastništva plovila

OdgovorNapisal/-a sazihno » Če Sep 17, 2020 21:40

Pozdravljeni.

Kot začetnik poskušam spraviti informacije na kup. Kljub temu, da je navtika veselje in hobi, si kot ekonomist ne morem pomagati, da ne bi tega spraševal. Zanima me, ali mi lahko z vašimi izkušnjami pomagate pri izračunih koliko dejansko lastništvo stane.

Pa dejmo štartat iz tega primera, da kupim nov čoln in nov motor + prikolico, ga imam 20 let in nato prodam:

ČOLN: prince open 475: z malo opreme smo na 8000€
MOTOR: 80 - 90 KM- v najboljšem scenariju smo na 8000€
PRIKOLICA: 1500€

In sedaj še podatki, ki jih nimam:
ZAVAROVANJE za vse na leto? ______€
OSTALE DAJATVE? (čoln bi bil registriran v slo)_____€
STROŠKI SERVISOV IN VZDRŽEVANJA v cca 20 letih? ______€
OSTALI STROŠKI? _______€

in še približen podatek o tem, kolko bi bil ta čoln ohranjen za 20 let? Bi bila cena 10000€ realna?

Hvala vsem za podatke in komentarje vnaprej
aleks09
Admiral
Kraj: kras

Re: Dejanski stroški lastništva plovila

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Če Sep 17, 2020 22:33

Za stroške računaj povprečno 1000 eur na leto po metru in si zmagal oz. veš vse.
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Če Sep 17, 2020 22:50

aleks09 napisal/-a:Za stroške računaj povprečno 1000 eur na leto po metru in si zmagal oz. veš vse.

A ni to malo veliko za open čoln, krajši od 5m?

Bi pa avtorja opozoril, da je maaaaalo kdo imel 20let enak čoln :) Po par letih ali izgubiš veselje in izstopiš iz navtike ali pa greš na večjega :) Izguba vrednosti glede na ceno novega je v obeh primerih večja kot pri tako dolgem lastništvu, kot si navedel.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Če Sep 17, 2020 22:57

Imam nekaj podobnega, kar se vrednosti tiče ...
stroški tako iz glave

ad 1) zavarovanje letno 75 eur, kasko za 3 mesece 138 eur, zavarovanje prikolice okrog 45 eur, tehnični prikolice vsake 4 leta 75 eur, Seahelp 90 eur letno
ad 2) pregled čolna vsakih 5 let 40 eur + mislim, da je taks okrog 35 eur, davka do 5m ne plačaš
ad 3) servis motorja letno predlani 180, lani 210 eur, imam tudi nov motor, zato se ne zajebavam sam, dam na As boats, letos bo servis malo več, ker menjam impeler in cinke, računam okrog 300 eur, v 20 letih bo še kak jermen, pa termostat...spomladi bom menjal preventivno cevi za hidravlični volan, 160 eur z oljem vred...kake drobnarije, ki jih menjam na čolnu letno bi ocenil na 50-100 eur, nameravam menjat še na prikolici ležaje in amortizer, cca 170 eur, gume sem letos, morale bi bit za kakih 5-7 let, Uniroyal, cena 80 eur /kos
ad 4) stroški privezov v večini navtičnih luk okrog 80-100 kun, na boji malo manj, marine okrog 200- 220 kun ( sem pa bil do sedaj glih 3x v marinah ), spust čolna z dvigalom med 200 in 300 kun, ena operacija, strošek parkinga za avto in prikolico od 5 eur do 8 eur na dan

Sem pa od nakupa naprej vrgel v opremo čolna dobrih 1500 eur ( platforme, notranje police, popravilo elektrike, solar, novo sidro,... )

Moj čoln bo star 11 let, letno uspem v 4 rundah imet med 25 in 35 morskih dni, ker preživljam dopuste kar na njem, vozim ga po vsaki rundi domov.... zaenkrat ga ne mislim prodat, je dokaj dobro očuvan, pri prodaji bi bil vreden toliko, kolikor bi dobil zanj...pomeni, čez 10 let bo to težko 10000 eur...
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Sep 18, 2020 08:10

Težko si boš to zračunal. Preveč variabil.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Sep 18, 2020 08:59

Ne velja ravno, da en meter stane tisoč evrov. Plovilom moč motorjev in lastna masa ne rasteta linearno z dolžino in približno z rastjo moči motorja raste tudi cena vzdrževanja, ter amortizacija, če kdo to želi. Nad 7 ali 8 pa tja do 12 metrov morda res približno velja 1000 eur/m, ampak načeloma pa je pri gliserjih cena najbolj vezana na moč motorja.
Je pa to variabilno kot pravi Aegir, ampak če moraš za svojo srečo računat koliko te to stane, potem po moje navtika ne bo tvoje zadovoljstvo.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Sep 18, 2020 09:00

Če imaš navtiko rad, boš kupil čoln, če pa boš že pred nakupom plovila preračunaval, kolikšni bodo štroški, ga ne boš kupil.Ker si ekonomist, je to poklicna deformacije in se v takih primerih včasih ne izide.Vsi morjeplovci vemo, da stroški so in bodo in vse se da preživet, ampak če imaš navtiko rad, kot pravi na član Veliki Medo, potem ni problema.Da pa bi bil strošek na meter plovila 1000€, mi ne štima.Barka mi je 7.5m, torej 7500€, saj jih niti ne znam porabit.
mašinfirer
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Sep 18, 2020 09:23

Jaz mislim, da je človek samo spraševal čisto okvirno v kaj se spušča. Nebi na prvo žogo delal zaključkov, da se gleda vse skozi denar in da zato ker ga to zanima ni za navtiko... To, koliko čoln v povprečju košta bi se informativno moral vprašati čisto vsak, ki se tega loti.

Moj primer: 5m gumenjak, 75HP, fiksni letni stroški so 309€ obvezno+kasko (celoletni kasko), 80€ obvezno+kasko prikolice (celoletni kasko), na 3 leta servis motorja 350€ -> 117€/leto + tehnični pregledi čolna in prikolice + kakih 20-30€ za čistila in zaščitna sredstva. Na leto skupaj cca 550€.

Je pa res, da bo sedaj po 11 sezonah nekaj stroškov; nova električna napeljava kljub 100% delujoči stari (copy->paste z novim materialom) in menjava volana na zajlo s hidravliko. To pa bo vse skupaj čez jurja sigurno.

5m čoln ni hud strošek in naši družini tudi zelo veliko nudi. Če vzdržuješ in paziš tudi ni veliko dela, kar je super. 3 dni na leto res garam, potem pa ne vem da obstaja. Lastno delo tudi je nekakšen strošek menda...?
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Pe Sep 18, 2020 09:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Xilinx Vivado HLx trainee
sazihno
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sazihno » Pe Sep 18, 2020 09:26

Hm - če prav razumem, torej navtiko odsvetujete vsem tistim, ki bi želeli narediti načrt in izbrati najboljšo opcijo ;)

Saj vem, da je preveč neznank v tej enačbi, a da se priti vsaj do okvirnega rezultata. Cilj je ta, da nekako zračunam, koliko krat si lahko podobno plovilo izposodim za ta denar, kolikor me stane lastništvo. In verjamem, da mogoče še koga drugega to zanima.

Bom vseeno upošteval predpostavko (čeprav ne zelo realno), da kupim nov čoln+motor+rikolica in ga držim 20 let in nato prodam. In hvala ti pinosat za podatke. Torej:

Prikolica: 1500€ + 1275€(zavarovanje in tehnični prikolica 20 let) + 680€ (gume3x plus ležaji in amortizerji 1x) = 3455€

ČOLN + MOTOR: 16000€ + 6060€ (zavarovanje + kasko 3 mesece + seahelp za 20 let) + 300€ (pregledi čolna 4x) + 5000€ (servisi in vzdrževanje motorja. povprečno 250 € na leto) + 3000€ (cca 150€ letno za drobnarije in nadgradnje) 30.360€

PRIVEZI: 5200€ - (20x letno po 13€/dan)

SE PRAVI SKUPAJ: 39.015€ v 20 letih (mislim, da je ta številka bolj na optimistični, kot pa na pesimistični strani)

Dejmo odbit enih 8.000€, kolikor bi recimo dobil za čoln po 20 letih in smo cca na 31.000€. Če to cifro delim s recimo 150€ (dnevni najem čolna), dobim 206 - se pravi ccca 200 voženj oz. 10 na leto.

Evo fantje - komentirajte in priporočajte prosim
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Sep 18, 2020 09:30

Pinosat: Jermen je na vsakih 5 let ali XY ur. ne enkrat na 20 let.
jernejm
Kapitan
Kraj: TupaTam

OdgovorNapisal/-a jernejm » Pe Sep 18, 2020 10:21

Ne vem kak ekonomist si, da svojih ur ne računaš zraven. Ko to sešteješ, greš rentat.

Tele izračuni so meni malo mimo. Kot da bi računal če se mi lov splača, al je cenej da grem po meso (ženo prepričujem da se lov splača :D )
Al pa ko kupuješ motor, a boš računal koliko se ti ga splača imet, al boš kupil kar srce hoče?

Pa da sem še malo piker - se splača ožent, al tiste parkrat na mesec plačat?

Kar hočem povedat je, da ni vse v kalkulaciji, amortizaciji, davku in dobičku. V firmi ja, tle pa ne.
Če bi se rad šel navtiko, se pojdi. Zakalkuliral se boš zagotovo, ker je preveč neznank v enačbi. Ampak se ne boš preveč sekiral, ker je fajn met svoj čoln in z njim dogodivščine nizat.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
sazihno
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sazihno » Pe Sep 18, 2020 10:54

Čestitke za razmišljanje, Jernej.

Se pravi - navtika mi je všeč (čeprav sem bil samo 3x na čolnu sem se odločil, da je to hobi, ki me bo spremljal do konca življenja). In že jutri grem takoj v salon in kupim, kar srce hoče, pa naj stane kar hoče....

...pa ne samo denarja, ampak tudi skrbi, živcev, mojega časa (ki ga tudi cenim) in očitajočih pogledov žene...

...in če te prav razumem: pravi morjeplovci so (oz. ste) samo tisti, ki si lastite plovilo? nisem poznal te definicije

jernejm napisal/-a:Ne vem kak ekonomist si, da svojih ur ne računaš zraven. Ko to sešteješ, greš rentat.

Tele izračuni so meni malo mimo. Kot da bi računal če se mi lov splača, al je cenej da grem po meso (ženo prepričujem da se lov splača :D )
Al pa ko kupuješ motor, a boš računal koliko se ti ga splača imet, al boš kupil kar srce hoče?

Pa da sem še malo piker - se splača ožent, al tiste parkrat na mesec plačat?

Kar hočem povedat je, da ni vse v kalkulaciji, amortizaciji, davku in dobičku. V firmi ja, tle pa ne.
Če bi se rad šel navtiko, se pojdi. Zakalkuliral se boš zagotovo, ker je preveč neznank v enačbi. Ampak se ne boš preveč sekiral, ker je fajn met svoj čoln in z njim dogodivščine nizat.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Pe Sep 18, 2020 11:14

Pravi morjeplovci smo tisti, ki sedimo doma xx mesecev in razmišljamo o morju ves čas, pravi niso pa tisti, ki na morju razmišljajo, kako uživat ne celini :D
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Sep 18, 2020 11:44

vidim da po 14h prispevkih že lahko malce žalimo in drk.amo člane, ki so si vzeli čas in odpisali na zastavljeno vprašanje.

tako se dela sazinho. prava pot da si nabereš kolege.

polovica ljudi na forumu je privatnikov, verjemi da znajo računat, pa noben ne počne takih bedarij. lahko pišeš stroškovnik, niti najmanj pa ne kalkulacije za 20 let v naprej. jaz sem imel letos 12k vložka v popravila na čolnu. v kateri medplanetarni dimenziji bi lahko to upošteval v kalkulacijah? da me sreča ujame in skoraj polovico vrednosti čolna zatolčem v njega? Lahko računam projektno, lahko koliko me zaposleni stanejo, vse z rizičnimi in tehničnimi faktorji za popravke, kako bom z davkom in kako z dobičkom, sigurno pa ne za neko plavajočo stvar, ki mi je danes všeč, jutri najbrž ne bo več, in sploh ko dobi 3 praske je vredna takoj pol manj. Pa da te še žena očitajoče gleda zarad čolna, ti sreče v navtiki ne boš našel. prijateljev pa tudi ne če vsakega napadeš, ki ti napiše eno realno.

Navtika je hobi. in to precej drag. poceni so male gumice, pa tudi to ne, če vračunaš lasten čas. in to se sponzorira iz viška denarja, ni zastonj pregovor, da se po dolžini čolna meri denarnica.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Sep 18, 2020 12:07

Ni ravno strošek vzdrževanja, ampak strošek pa je:
- gorivo.
- skladiščenje. (Suha, ali mokra marina, ali transport domov.)
Ko to upoštevaš in če nimaš kakega res dobrega zimiovanja nekje na obali, bo držalo 1 m = 1000 eur, ampak nekje med 7 in 12 m in v odvisnosti od moči motorja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost