Nosilec sidra
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Nosilec sidra
Kam bi dal vinč? Na pokrov?
Zadaj al pa spredaj v pokrov izreži luknjo za glavo vinča in tisti privzdignjeni del kjer pride ketna ven, spodaj pa izdelaj podkonstrukcijo, ki ga bo nosila.
Narest moraš tko, da bo zadost močno in da se pokrov da še vedno odpret lepo okoli vinča torej izrez delaš na nasprotni strani od pantov.
Jaz bi na tvojem mestu dal vinč v spredn del luknje, naredil eno inox 8mm debelo ološčo z izrezom za vinč, po notranji obliki in tiste vijake od ograje dal daljše imorda tudi debelejše skozi to plato spodaj in je to fix za zmeraj. Če pa plastika na tem delu ni dosti debela pa še malo dodatno zlaminiraš.
Takole nekako, tako velikost da jo boš lahko notr dobil.

Narest moraš tko, da bo zadost močno in da se pokrov da še vedno odpret lepo okoli vinča torej izrez delaš na nasprotni strani od pantov.
Jaz bi na tvojem mestu dal vinč v spredn del luknje, naredil eno inox 8mm debelo ološčo z izrezom za vinč, po notranji obliki in tiste vijake od ograje dal daljše imorda tudi debelejše skozi to plato spodaj in je to fix za zmeraj. Če pa plastika na tem delu ni dosti debela pa še malo dodatno zlaminiraš.
Takole nekako, tako velikost da jo boš lahko notr dobil.

Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Lahko pa ga zmontiraš tudi malo naprej od pokrova proti špici če spodaj prideš zravn.
Dragi so ti vinči ko pes. Nisem računal še na ta strošek. Ročni so malo cenejši. Ti elektricni so kar jurja. Je treba potem še kaj ekstra dokupit? Daljinec.. Ima kdo kaj rabljenga za prodat? Za 8mm ketno.
Jaz sem v kopletu dobil vinč in rele.
Dokupit moraš pa še daljinec (žični ali brezžični), varovalko in kablovje ustreznega preseka od akumulatorjev do premca (sam kablovje je bilo več kot 100 €, če se prav spomnim).
Pod vinčem imam palubo ojačano z eno inox podložko, ki ima izrezan del, kot luknja na palubi (tudi bil strošek okol 50-100 €).
Moja paluba je balsa-sendvič in tam kjer vinč pritiska na palubo sem balso izpraskal ven in med dve plasti tkanine zapolnil z epoksi kitom s polnili (da je bolj trdno in da se prepreči vdor vlage v laminat, če spoj vinč-paluba ne bi tesnil).
Potem rabiš pa še nosilec, pa ketno, pa sidro, pa vmesnik med verigo in sidrom ... kaj od tega najbrž že imaš.
Dokupit moraš pa še daljinec (žični ali brezžični), varovalko in kablovje ustreznega preseka od akumulatorjev do premca (sam kablovje je bilo več kot 100 €, če se prav spomnim).
Pod vinčem imam palubo ojačano z eno inox podložko, ki ima izrezan del, kot luknja na palubi (tudi bil strošek okol 50-100 €).
Moja paluba je balsa-sendvič in tam kjer vinč pritiska na palubo sem balso izpraskal ven in med dve plasti tkanine zapolnil z epoksi kitom s polnili (da je bolj trdno in da se prepreči vdor vlage v laminat, če spoj vinč-paluba ne bi tesnil).
Potem rabiš pa še nosilec, pa ketno, pa sidro, pa vmesnik med verigo in sidrom ... kaj od tega najbrž že imaš.
Pocen ni sam je pa vredn tega dnarja. Kable sem dal jaz 32mm2 meter mislm da je okol 6€. Rabiš pa 2 do 3 od zadaj do spredaj, odvisno od moči. Švoh majo 2 kabla in menjavo polaritete, močnejši pa 3.
omas napisal/-a:Dragi so ti vinči ko pes. Nisem računal še na ta strošek. Ročni so malo cenejši. Ti elektricni so kar jurja. Je treba potem še kaj ekstra dokupit? Daljinec.. Ima kdo kaj rabljenga za prodat? Za 8mm ketno.
Barka ni poceni in nikoli ni bila!
https://mobile.willhaben.at/kaufen-und- ... 252728911#
Ta je še najcenejši. Bi pasal na moj špic?
omas napisal/-a:https://mobile.willhaben.at/kaufen-und-verkaufen/d/lofrans-project-x1-ankerwinde-12v-800w-171970792/?sid=1632252728911#
omas napisal/-a:Nimam glih male barke, ima 10m in 3 tone
Ti po moje rabiš 1000 W, ne 800 W, ker boš imel najbrž 50 m 8 mm verige in 15 kg sidro.
Vprašaj v Motomarine, katerega ti ponudijo 1000 W najceneje (shop2@motomarine.it, kar po slovensko piši).
Pri vinčih ni velike razlike v dimenzijah (del, ki je nad palubo), rabiš pa najbrž horizontalni (tak tip, kot si ga dal na linku). Jaz imam npr. ameriški Maxwell, ki je res nekaj malega večji kot italijanski Quick ... kupil sem v Motomarine, v štacuni jih lahko tudi v živo vidiš. Za vsak model najdeš na spletu tudi šablono za izrez luknje na palubi - narisana pa je tudi površina vinča. To najdi, natistni v pravem merilu in lahko simuliraš na premcu.
Sidro bo 12kg Vulcan. Verige ne vem če bom spravil 50m v tisto škatlo. Kakšnih 30m,ostalo bo vrv.
Ta se mi dopade ker je majhen, samo je za 6mm ketno. Se da predelat na 8mm?
https://www.bootdepot.de/1285-Ausruestu ... rom=aloide
Ta se mi dopade ker je majhen, samo je za 6mm ketno. Se da predelat na 8mm?
https://www.bootdepot.de/1285-Ausruestu ... rom=aloide
Gipsy zamenjaš s takim za 8mm.
Omas,
Se en navet: pojdi na dolgoooo verigo in temu primerno vzames ankerwind. Aja, daj investiraj v elektriko - glej spodaj,zakaj.
Predlagam 70m ali celo 80m. To ti da ogromno svobode pri sidranju. Miren bos. 'Na roke' ven vlect 60m ketne bo muka.
Vulcan ali Rocna. Tam tam.
Se en navet: pojdi na dolgoooo verigo in temu primerno vzames ankerwind. Aja, daj investiraj v elektriko - glej spodaj,zakaj.
Predlagam 70m ali celo 80m. To ti da ogromno svobode pri sidranju. Miren bos. 'Na roke' ven vlect 60m ketne bo muka.
Vulcan ali Rocna. Tam tam.
Moram preverit koliko metrov ketne mi gre v tisto škatlo. Kako potem izbereš vinč? Na primer 50m 8ke.
1000w.
Daj preveri, ce gre vec verige noter. In ko bos melz e itak vse razkopano, naredi vecji holder verige - in pol naredi za 80m. Strosek bo enkraten, mir pa za celo zivljenje.
Daj preveri, ce gre vec verige noter. In ko bos melz e itak vse razkopano, naredi vecji holder verige - in pol naredi za 80m. Strosek bo enkraten, mir pa za celo zivljenje.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov