ogrevanje barke - zračenje

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: ogrevanje barke - zračenje

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 25, 2021 21:19

Precej vroč je izhod iz grelca po moje enih 90 stopinj ali pa vsaj 80.Te cevi od klime prenesejo to temperaturo ali si dal na začetek pravo cev za gretje?Ja kitajc je poceni,no jaz mislim da je original narjen v isti fabriki sam nalepke,pa morda izhodne kontrole so druge pa MARŽE..
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Okt 25, 2021 21:27

polanc napisal/-a:?Ja kitajc je poceni,no jaz mislim da je original narjen v isti fabriki sam nalepke,pa morda izhodne kontrole so druge pa MARŽE..

https://www.youtube.com/watch?v=CpdcRwgHCtQ
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 25, 2021 21:49

Hvala za tole primerjavo.Kitajca nisem videl v živo,dela verjetn ok,vsaj tako zatrjuje veliko članov tu na forumu..AMPAK tistle auspuh ror in dušilec me je pa prepričal ,da sem prav naredil,ko sem na bolhi kupil rabljen eno leto star original Webasto 3,5 kw,auspuh naredil sam,preboj tudi.Kesl imam posebej.Tisto če so zunanja hladilna rebra mal tanjša,pa debelina rora za nafto mal večja..bom že plačal tist liter goriva več..Samo, da pa le zapunktirajo dušilec,monoksid pa lahko pride skozi te reže okol cevi me mal v spalnico ponoči obiskat..,pa ror iz materjala ko za piksne pira..to pa NE BOM NIKOL mel .
No marže so pa tud konkretne kljub boljši izdelavi pri originalu..
LP
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 26, 2021 09:16

Na prejšnji strani se omenja, da so za razvod gretja na jahti Azimut 45 uporabili cevi, ki so montiirane za klimo.

Klime imajo izstop zraka vedno na vrhu kakšne omarice, sedežne garniture... usmerjen pod strop, kajti hladen zrak pada navzdol in ohlaja kabino. ZA GRETJE MORAJO BITI IZSTOPNIKI ZRAKA MONTIRANI SPODAJ kajti topel zrak se dviguje in le tako se lahko izvede kvalitetno ogrevanje. Za gretje na jahti, ki ima bivalne prostore v dveh etažah noben koaksialni grelec ni primeren. Gretje se za kombinacijo hlajenje gretje ma takšnih jahtah rešuje drugače.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » To Okt 26, 2021 09:45

Seveda vse drži. Ampak v življenju je vedno mogoče stvar zakomplicirati ali poenostaviti.
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Okt 26, 2021 10:07

mato napisal/-a:V nedeljo zvečer bo že vroče na barki od kitajca. :idea:
Danes peljem cel karavan robe na Barko.
Luknje so že pripravljene :lol: :oops: :lol:

Evo 5kW kitajc že greje. :lol:
Res razlika napram radiatorju. Vsi kotički so topli. Na 8m barki vgrajenih 7 šob.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 26, 2021 10:09

theDamjan napisal/-a:Seveda vse drži. Ampak v življenju je vedno mogoče stvar zakomplicirati ali poenostaviti.

Moj moto je - narediti prav in kvalitetno.

Druge bližnjice zame niso sprejemljive!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 26, 2021 10:18

mato napisal/-a:Evo 5kW kitajc že greje. :lol:
Res razlika napram radiatorju. Vsi kotički so topli. Na 8m barki vgrajenih 7 šob.

Za manjšo barko (8m) je 2kW-2,5kW več kot dovolj. S to močjo dosežeš celo pri zunanji temperaturi krepko pod ničlo, da bo v notranjosti temperatura preko 23°C. Seveda govorim o pravilno deklarirani moči, kot jo navaja Wallas, Webasto in Eberspaecher.
Za ogrevanje 12m barke imam vgrajen 3,5kW grelec in ima še dovolj rezerve, da se tudi pozimi izklaplja.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » To Okt 26, 2021 10:23

mato napisal/-a:
mato napisal/-a:V nedeljo zvečer bo že vroče na barki od kitajca. :idea:
Danes peljem cel karavan robe na Barko.
Luknje so že pripravljene :lol: :oops: :lol:

Evo 5kW kitajc že greje. :lol:

5kW je taman. Boš imel okna odprta, noter pa še vedno vroče :lol:
Nazadnje spremenil theDamjan, dne To Okt 26, 2021 10:52, skupaj popravljeno 1 krat.
-----------------

***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Okt 26, 2021 10:29

Jaz imam v jadrnici dolžine 8,5m webasto 1.8 kw in je več kot dovolj, ko je zunaj pod nulo z lahkoto segreje preko 23c. 8) Kar se tiče zračenja imam 3 zračnike, ki so vedno malo odprti tako je v barki čez celo leto suho kot poper, še nikoli nisem imel niti sledu o kaki plesni in niti kondenza nikjer.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 26, 2021 14:09

Na prijateljevi 46,3 jadrnici je bil vgrajen 5kW Air Top Webasto zračni koaksialni grelnik. Grelnik se je pregreval in se zaradi pregrevanja zaustavljal na 25 minut. Vedno ga je bilo potrebno nato ročno zagnati, zaradi zaustavljanja zaradi napake. Napeljana je bila samo ena cev mislim, da preseka 90mm v salon in 4 izpusti. Sistem smo morali predelati, ker se je non stop pregreval. Dodala sva še eno cev po levi strani barke in jo napeljala v salon z odcepom pod nazaj obrnjenim kotom 45° za gretje zadnje kabine z možnostjo zapiranja rešetk. Pretok zraka v salon tako ni bil popolnoma nič oviran in kljub temu se je sistem še vedno pregreval, če je bilo zunaj nad cca 10°C ko dogrevanje notranjosti še kako paše. Moč grelnika 5kW je torej tudi za neizolirano barko dolgo skoraj 15m veliko preveč še posebej v prehodnem času.

Mato upaj le, da je teh 5kW zgolj kitajska natega, kajti če bi bila res tolikšna moč potem boš imel težave s pregrevanjem in konstantno gretje za daljše bivanje ne bo funkcioniralo avtomatsko ampak boš moral zadevo vklapljati in izklapljati. Boš videl o čem govorim, ko boš prvič želel spati na barki pozimi.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Okt 26, 2021 17:37

Mislim da Mato ogreva tudi kokpit ki je zaprt samo s tendo in ni nobene izolacije. Tam so izgube kar velike....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
mato
Admiral

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Okt 27, 2021 09:02

Takole; zunanja temperatura je bila 10 stopinj.
Delovanje sem nastavil na ročno 1 stopnja minimalno kar se da.
Zajem zraka od zunaj, vklopil ob 20h zvečer zjutraj je bilo prijetnih 22 stopinj.
Nobenih težav. Na avtomatsko nisem upal dati prvo noč, ker se temperaturna izolacija na izpušni cevi malo razdimlja :cry: .
Jo bo potrebno zamenjat. razmišljam o Insu-Rope izolacijski vrvi 20 mm.
Je pa res da imam eno šobo tudi v kokpitu, ki je zaprt samo z cerado. Vendar sem imel tam minimalno odprto šobo.
Je pa nekaj, barka ni izolirana. Kako pa naj vraga izoliram če je motornjak sendvič gradnja in je med zunanjo in notranjo steno cca 2-7 cm zraka. dostopa pa ni. Injiciram - zašpricam z purpenom :?: :lol: :? .
Kokpit bom za naslednjo sezono še zaprl z drsnimi vrati, da si pridobim salon v obliki zimskega vrta (veliko stekel).
Saj bi človek menjal barko. Sam tukaj sem ravno vse uredil kot mi paše.
Pa za dva bo dovolj velika. otroci so pa itak v odhajanju od ta starih.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Okt 27, 2021 09:23

mato napisal/-a:Takole; zunanja temperatura je bila 10 stopinj.
Delovanje sem nastavil na ročno 1 stopnja minimalno kar se da.
Zajem zraka od zunaj, vklopil ob 20h zvečer zjutraj je bilo prijetnih 22 stopinj.
Nobenih težav. Na avtomatsko nisem upal dati prvo noč, ker se temperaturna izolacija na izpušni cevi malo razdimlja :cry: .
Jo bo potrebno zamenjat. razmišljam o Insu-Rope izolacijski vrvi 20 mm.
Je pa res da imam eno šobo tudi v kokpitu, ki je zaprt samo z cerado. Vendar sem imel tam minimalno odprto šobo.
Je pa nekaj, barka ni izolirana. Kako pa naj vraga izoliram če je motornjak sendvič gradnja in je med zunanjo in notranjo steno cca 2-7 cm zraka. dostopa pa ni. Injiciram - zašpricam z purpenom :?: :lol: :? .
Kokpit bom za naslednjo sezono še zaprl z drsnimi vrati, da si pridobim salon v obliki zimskega vrta (veliko stekel).
Saj bi človek menjal barko. Sam tukaj sem ravno vse uredil kot mi paše.
Pa za dva bo dovolj velika. otroci so pa itak v odhajanju od ta starih.

Za 1-2 uri našponaj grelec na max, da se ti skadi vse kar se mora, potem bo mir. :wink:
Tudi pri meni je grelec prvo uro kadil, da sem mislil da je kaj narobe. Da se temu izogneš eni priporočajo "bench start", doma na vrtu. Se mi zdi, da to počnejo bolj zato, ker so neučakani in ga stestirajo še doma, preden ga vgradijo v barko, van, dealvnico ...
Prav tako je kadila izolacija na izpuhu, samo v začetku. Potem samo še toplota v neizoliani barki :)
Vedno bolj sem komot in težko prenašam jesensko zimske plovbe, kjer se tri dni svaljkaš v "smučarskih" oblačilih, ker se nimaš kje pogret. No tako je bilo, včasih :)
Imam tudi izkušnjo z zgodnjejesenskega zagona grelca, ko se je vklapljal in delal nekaj sekund, potem pa izklopil in je iz auspuha prihajal samo še dim. Kaj za vraga? Ugotovil sem, da je bila temperatura na termostatu nastavljena prenizko in je bila skoraj izenačena s temperaturo v barki, tako da je očitno termotat ocenil, da je barka segreta. No, ko sem termostat nastavil na 25°C, je vse delalo kot mora. Mogoče se bo še komu to zgodilo.
Ponoči sem vedno nastavil manualno na minimum in odprl samo šobe v kabinah, ki so bile zasedene in v wcju. Po potrebi pa z daljinčkom, ki je priložen, on/off, da ni ropotalo celo noč.
Sicer pa je na fbju skupina več 10.000 uporabnikov, kjer so taki in podobni primeri šlampaste uporabe ali vgradnje. Kitajc nč kriv :wink:
Ga je pa smiselno kupit v Sloveniji (nevem katera firma), ker imaš garancijo in vse kar pritiče ob tem. Plačaš pa 50€ več.
mato
Admiral

OdgovorNapisal/-a mato » Če Okt 28, 2021 08:03

Samo še komentar; kitjaci imajo vsaj 4 različne modele regulacij pa to samo na zunaj.
potem so pa znotraj ene oblike še softwerske razlike.
Tako sem jaz v mojem paketu dobil napačna navodila. In se čudil zakaj ne deluje kot v navodilih.
Vse to pa najdete že na forumu, ki ga je zgoraj omenil Marchi.
Moja verzija se v avtomatskem delovanju ne ugasne, ampak deluje so z najnižjo močjo.
Razlog iz foruma je varčevanje električne energije pri zagonih kjer grelna svečka porabi veliko energije.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta