Furlex

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

omas
Admiral

Furlex

OdgovorNapisal/-a omas » Sr Mar 09, 2022 18:25

Predno zajlo v furlexu menjam. Ko sem vlačil staro ven skozi šino, ali kako se reče, se mi je odpela plastična vrvica katero sem imel prilimano na spodnjem delu zajle, da bi potem novo zajlo v to vrvico not potegnil. Zdaj moram šino razstavit in je težka.. Eno fedro sem dve uri ven vlačil. Je kaksna metoda da gre to hitreje?
Na sliki je ta vzmet:
Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Furlex

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 09, 2022 19:48

Povrtaj zakovice in razstavi šino na sestavne palice.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Sr Mar 09, 2022 19:55

Niso zakovice. Je ene 10cm dolga vzmet, na vsaki strani na L zavita.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Če Mar 10, 2022 01:36

Novo zajlo, če je enake debeline kot prejšnja, boš z lahkoto porinil skozi profile, tudi če bodo profili sestavljeni, le začetek zajle malo pobrusi / zaobli, da robovi žičk ne bodo ostri.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Mar 10, 2022 07:28

Ko sem staro zajlo ven vlačil se je malo zatikala in sem zraven potegnil ven še eno okroglo plastično cev in en vmesni del. Tako da moram profile razstavit. Na y-tubu ne najdem nič pametnega. Samo kako se boben razstavi..
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Mar 10, 2022 09:20

Vsak profil se sestoji iz profila, zatiča(vzmet ali v katalogu connecting plate ), dolge plastične cevi in kratkega notranjega alu profila. Kratki notranji alu. profil drži zatič na svojem mestu tako, da se profila ne moreta razstaviti.
Za razstavit, moraš nekako potisniti naprej ta notranji profil.
Če je vse skupaj staro, je verjetno že malo oksidirano in notranji profil ne drsi tako gladko kot nov.
Vse skupaj postavi na čim bolj ravno in gladko površino in poskusi potisniti naprej vse notranje profile na enkrat.
Bodi pozoren na locking pin stran 2,2, ki drži notranjost, da ne pade dol.
https://support.seldenmast.com/files/595-104-E.pdf
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 10, 2022 09:47

Bavarko, Slika
Moram spet načarati kaj v temo primeri dobrih prispevkov (imam dolg seznam), čeprav mrzim delati to, ne da bi mogel dodati vsebino tja, kjer so že drugi dobri istih piscev. Enako velja za to, da ne morem dodati povezav na nove odlične teme v kazala...
mirante napisal/-a:Novo zajlo, če je enake debeline kot prejšnja, boš z lahkoto porinil skozi profile, tudi če bodo profili sestavljeni, le začetek zajle malo pobrusi / zaobli, da robovi žičk ne bodo ostri.
Meni to (pobrusit, da bi se zaoblilo) ni šlo, vedno se je pri tem razcvetelo. Ena od rešitev je bila kapica (zaključek), namenjena da jo natakneš na električno žico, če le lahko najdeš približno pravo velikost, in drži žičke skupaj, ko to rineš skozi, potem jo pa lahko zamenjaš s pravim zaključkom žične pletenice. Enak trik lahko pride prav tudi, če ima kdo del dvižnice v jamboru iz žične pletenice in je treba potegniti novo v jambor.

Linka na sliko trenutno ne morem dati, razlog tule

Edit: Nekaj takega, kot tole (pri Elektronabava)
Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Mar 10, 2022 13:20

Še nekaj,
Če s profili ni nič narobe, nima smisla raztavljat, nova zajla mora gladko čez vse profile, manjši problemček je samo zadet luknjo v prvem plastičnem profilu. Glede na to, da imaš plastiko že zunaj, vstavi novo zajlo v to plastično cev, skupaj vstavi v alu profil, in skupaj potisni naprej, da zadane naslednji notranji alu. profil. Zajla bo gladko nadaljevala pot čez vse ostale profile.
Če je na zajli srh od rezanja, ga samo pobrusi, da ne bo zatikal.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Mar 10, 2022 15:18

Marjan Tomki napisal/-a:Bavarko, Slika
Moram spet načarati kaj v temo primeri dobrih prispevkov (imam dolg seznam), čeprav mrzim delati to, ne da bi mogel dodati vsebino tja, kjer so že drugi dobri istih piscev. Enako velja za to, da ne morem dodati povezav na nove odlične teme v kazala...
mirante napisal/-a:Novo zajlo, če je enake debeline kot prejšnja, boš z lahkoto porinil skozi profile, tudi če bodo profili sestavljeni, le začetek zajle malo pobrusi / zaobli, da robovi žičk ne bodo ostri.
Meni to (pobrusit, da bi se zaoblilo) ni šlo, vedno se je pri tem razcvetelo. Ena od rešitev je bila kapica (zaključek), namenjena da jo natakneš na električno žico, če le lahko najdeš približno pravo velikost, in drži žičke skupaj, ko to rineš skozi, potem jo pa lahko zamenjaš s pravim zaključkom žične pletenice. Enak trik lahko pride prav tudi, če ima kdo del dvižnice v jamboru iz žične pletenice in je treba potegniti novo v jambor.

Linka na sliko trenutno ne morem dati, razlog tule

Edit: Nekaj takega, kot tole (pri Elektronabava)
[url=https://etrgovina.elektronabava.si/sl/shop/instalacije
-w03/kabelski-koncniki-in-sponke-w0204/kabelski-cevelj---cevni-euro-m-pak--3-kos-300mm2-m12-cu-1194481]Slika[/url]

To s kapico bo predebelo. Je zajla 6mm in gre že zdaj na knap..
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Mar 11, 2022 18:51

Poviješ prednji del zajle z izolirtrakom, malo na špico.
Ni hudič, da ne bo šlo skozi.
Če ne, se je nekaj znotraj postavilo po strani in bo treba razstaviti.
Primozs
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Primozs » Pe Mar 11, 2022 20:47

Ne vem kako tocno zgleda ta furlex ampak kot elektricar ti lahko povem kako smo si enkrat pomagali s sesalcem ko je bila bila cev prevec zlomljena za predvleko. Torej na eno stran priklopi sesalec na drugi strani pa spuscaj notri cviren. Ko pride skozi na njega zavezi laks, spago ali kar koli ze mas. Nato pa na to zajlo. In evo zmaga :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Mar 11, 2022 21:07

Primozs napisal/-a:Ne vem kako tocno zgleda ta furlex ampak kot elektricar ti lahko povem kako smo si enkrat pomagali s sesalcem ko je bila bila cev prevec zlomljena za predvleko. Torej na eno stran priklopi sesalec na drugi strani pa spuscaj notri cviren. Ko pride skozi na njega zavezi laks, spago ali kar koli ze mas. Nato pa na to zajlo. In evo zmaga :D

Dobra ideja. :!:
Na to se verjetno ne bi spomnil.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Mar 12, 2022 00:26

Še moja mala skrivnost, špaga navadna, na koncu zavezan kos gobice (pomivalne recimo), ki je malenkost manjši od cevi skozi katero ne gre foršpan in na drugi strani sesalec.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov