Babystay
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Babystay
Pojdi enkrat jadrat s tem pa boš TAKOJ videl, zakaj tega v praksi predvsem manjše barke ne uporabljajo. Ko boš orcal proti vetru boš moral NA VSAKEM obratu roll genovo zapreti (beri pospraviti) in jo na drugi strani zopet odviti, ker je razdalja med vpetjema premajhna, za premez roll genove. V solent varianti se uporablja vedno samo eno jadro in nikoli oba istočasno ker sta vpetji preveč skupaj, ko pa sta bolj narazen pa je to že Cutter in ne Solent.
Če flok seže samo do jambora pa so to naredili prav za hitro orcanje proti vetru in takrat genove sploh ne uporabljajo. Genova ne flok niti v kombinaciji nista jadri za šibke vetrove.
Če flok seže samo do jambora pa so to naredili prav za hitro orcanje proti vetru in takrat genove sploh ne uporabljajo. Genova ne flok niti v kombinaciji nista jadri za šibke vetrove.
- 1stofficer
- Admiral
Nikola T. napisal/-a:Pojdi enkrat jadrat s tem pa boš TAKOJ videl, zakaj tega v praksi predvsem manjše barke ne uporabljajo. Ko boš orcal proti vetru boš moral NA VSAKEM obratu roll genovo zapreti (beri pospraviti) in jo na drugi strani zopet odviti, ker je razdalja med vpetjema premajhna, za premez roll genove. V solent varianti se uporablja vedno samo eno jadro in nikoli oba istočasno ker sta vpetji preveč skupaj, ko pa sta bolj narazen pa je to že Cutter in ne Solent.
Bi se kar strinjal glede na izkušnje. Tam do 4-5 kt navideznega vetra genova z glavnim premakne barko do morda 2 kt odvisno od kota vetra. Nimam občutka, da bi cutter kaj dosti pomagal, čeprav je res da ga nimam in samo ugibam. Ko pa razpnem gennaker se barka odzove čisto drugače. Od nekje 1kt do 4,5kt navideznega vetra je njen SOG praktično enak hitrosti vetra kar je impresivno. Res pa je, da genaker dela samo od nekje 60 do 150 stopinj AWS
Nikola T. napisal/-a:Pojdi enkrat jadrat s tem pa boš TAKOJ videl, zakaj tega v praksi predvsem manjše barke ne uporabljajo. Ko boš orcal proti vetru boš moral NA VSAKEM obratu roll genovo zapreti (beri pospraviti) in jo na drugi strani zopet odviti, ker je razdalja med vpetjema premajhna, za premez roll genove. V solent varianti se uporablja vedno samo eno jadro in nikoli oba istočasno ker sta vpetji preveč skupaj, ko pa sta bolj narazen pa je to že Cutter in ne Solent.
Če bi imel obe priponi vedno napeti bi bilo tako ja. Imam v mislih da bi drugo pripono imel iz dyneeme ki bi bila pri jamboru in bi jo pripel po potrebi. Ob močnejšem vetru, da bi imel manjši flok namesto roll genove. Verjetno je lepše jadrat s polnim manjšim flokom kot napol zrolano genovo..?
V Izoli mi je Mladen Lazar ko sem dal barko v vodo nastavil jambor. Takrat nismo dobili trebuha ptoti premcu brez da bi napeli backstay. Zdaj sem dal peto jambora malo naprej, sem mislil da bo pomagalo pa ni . Se pravi zgornje pripone so napete kot morajo bit in ne ukrivijo jambora. Tako da ko malo napnem podkrižne pripone dobi jambor nazaj obrnjen trebuh, proti krmi. Kaj če podaljšam prednjo pripono bo kaj bolje?
Kako ves, da so zgornje pripone napete kot morajo biti? Kdo jih je napenjal?
Z zgornjimi priponami dobis trebuh!
Z zgornjimi priponami dobis trebuh!
Ja če je Lazar nastavil jambor je napenjal pripone..Ne poznam moža osebno,sem pa slišal,da je že veliko jamborjev postavil..
Meni je Podunavac na tastari barki,ki je imela 2 podkrižni priponi na vsaki strani tako dobil trebuh,da je prednji 2 napel malo bolj in prej zadnji malo popustil in smo imeli malo več trebuha,da smo pomagali staremu glavnemu jadru do primernejše oblike.
Meni je Podunavac na tastari barki,ki je imela 2 podkrižni priponi na vsaki strani tako dobil trebuh,da je prednji 2 napel malo bolj in prej zadnji malo popustil in smo imeli malo več trebuha,da smo pomagali staremu glavnemu jadru do primernejše oblike.
Jaz Lazarja poznam sigurno 20 let, mogoce vec. Vem, da zna narediti prav ce hoce. Vcasih kdo nategne manj iz meni neznanega vzroka, lahko samo ugibam, stara barka, stare pripone, star jambor, stara vpetja..... se boji, da bo kaj popustilo. Ce je vse kot mora biti, jambor, pripadajoce zajle, sponarji, vpetja na pravem mestu, se trebuh dobi z pritegovanjem zgornjih pripon in s spodnjimi priponami se ga ravna.
Se opravicujem, ker ni sumnikov, sem dobil nov sluzbeni laptop z jebeno nemsko tipkovnico, kjer mu ni mozno zamenjat samo tipkovnice, jutri grem po nalepke.
Se opravicujem, ker ni sumnikov, sem dobil nov sluzbeni laptop z jebeno nemsko tipkovnico, kjer mu ni mozno zamenjat samo tipkovnice, jutri grem po nalepke.
Pripone so nove. Zgornje mi je Lazar napel do maksimuma, je imel instrument in meril cel čas napetost. Spodnje so bile mehke in kljub temu ni dobil jambor trebuha. Zato smo pritegnili malo backstay in potem samo malo spodnje. Tako da so zdaj spodnje premehke. Zato bi rad to nekako poštimal. Peto jambora sem premaknil že za 2cm naprej, pod sprednjo pripono bi lahko še dal en gambet da jo malo podaljšamo, samo ne vem če razmišljam v pravi smeri.. Rig je 7/8.
Pripone se špona na podlagi fi-ja. A je možno, da imaš pretanke in posledično premalo zategnejo tog jambor?
Kakšne so bile stare?
Kakšne so bile stare?
Pripone so iste debeline kot stare 6mm.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Zateguje se po potrebi in ne na podlagi dimenzije. Z dimenzijo pletenice je določena le zgornja meja obremenitve.Bavarko napisal/-a:Pripone se špona na podlagi fi-ja. A je možno, da imaš pretanke in posledično premalo zategnejo tog jambor?
Kakšne so bile stare?
Kaj dosežeš s prestavitvijo PETE JAMBORA naprej ali nazaj?
1. bolj ko gre peta jambora NAPREJ, bolj bo OHLAPNA zadnja pripona in manjši bo trebuh.
2. bolj ko gre peta jambora NAZAJ, bolj bo ZATEGNJENA zadnja pripoona in večji bo trebuh.
3. s peto jambora prestavljaš težišče oziroma vrtišče, ki ga predstavlja snanst napram kobilici.

Hvala za pojasnilo. Se pravi sem naredil napako ko sem dal peto bolj naprej. Jo bom dal naslednjic bolj nazaj. To bo šele spomladi ko pridem spet na barko.
Kaj pa ce potem še vedno ne bo trebuha (prebend), se da še kaj rešit s podaljšanjem prednje pripone?
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Kaj ni logično, da se ukrivljenost jambora pri tovrstni snasti zateguje zgolj z zadnjo pripono.
O tem sem že pisal v tej temi. Prednja se v praksi NIKOLI ne nastavlja.
O tem sem že pisal v tej temi. Prednja se v praksi NIKOLI ne nastavlja.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Pe Nov 04, 2022 10:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Ne se razburjat. Koliko sem čital zadnja pripona ukrivlja zgornji del jambora pri fractional rigu.. Preebend bi moral dobit z zategovanjem zgornjih pripon in ga potem zmanjšat z zategovanjem podkrižnih pripon. Če dam peto nazaj dobim manjši rake-nagib jambora zato bi mogoče podaljšal prednjo pripono. Samo potem sem verjetno spet na istem.. 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti