Pozdravljeni!
Joj, kot kaže sem s svojo predstavitvijo dregnil v osir alfa samcev. (kdor ne verjame, pa naj si bere temo o odstopih.. Zgodba očitno ne bo zlahka zaključena.
1: Bonton. Na morju velja pravilo, da si med seboj pomagamo. Ne glede na velikost barke. Vsi smo v istem morju. In to naj bi se skozi takšne forume kot je ta preneslo tudi na kopno.
2. Primer: Pred 30. leti, ko sem začenjal (alfa samci, to ni samopovzdigovanje, star sem pač 60 let) z daljšimi plovbami, mi je Jure Šterk, s katerim sva bila znanca, rekel: ko se spet srečava, ti bom nekaj DAL. In res: dal mi je komplet kart Jadrana 1:100 000. Za mene, začetnika je to bil zaklad. Se šika, če uslugo vrneš...
3. Primer: Jazine (Luka Molat) si Poljak ogleduje moje bruce sidro in pravi, da takšnih pri njih ni za dobiti. Imel je samo lahkega mačka. Ker je to bilo moje 3. sidro, mu ga podarim. Pozabim na Poljaka. 4 leta za tem v Celju zvoni telefon. Kliče me črpalkar, če sem jaz ta pa ta, da je tu en Poljak, ki bi rad z menoj govoril. Se odpeljem na črpalko, tam je ta isti Poljak. Prinesel mi je v dar jantarno namizno svetilko, ki mi sedaj sveti, ko tole pišem. Se ne srečava nikoli več. Gospod je bil drugače inženir v pokoju v ladjedelnici v Gdansku. Veselje, ko daš in veselje ko dobiš.
3. Primer: U. Jaz (Telaščica). V zalivu »parkirana« barka s profesionalno posadko. Se spoznava z lastnikom, Avstrijcem. Pojamram, da imam samo še eno kajlo za Tomčija. Me povabi v podpalubje, tam je stružnica in mesing. Ob 2. ponoči mi izdela nove kajle. Zjutraj se razideva in se ne srečava nikoli več. Nekaj let za tem: O. Fratar (Pula) skupina mlajših privesla na gumenjaku in sprašuje če imam kakšno kajlo. Imam celo zbirko razen za svoj motor. Najdejo pravo in se zahvaljujejo. Ne se meni zahvaljevat, zahvalite Avstrijcu. Debelo gledajo. Razložim. Usluga mora iti naprej.
Takih zgodb je veliko. Ni je barke ki ni (večkrat) nudila ali pa potrebovala pomoč.
Admirali, kontraadmirali, kapetani! Ta forum si najbrž pride vsaj ogledat tudi množica začetnikov. Morda imajo manjše barke, ki jih vlečejo na dopust na prikolicah. In se odločajo, kam bodo šli na dopust. Nimajo ne denarja, ne potrebe, da bi kupovali dragi GPS hardver in softver. Za njih je SeaClear kot naročen. Spraševali so že za podobnimi stvarmi na forumu.
V računalištvu sem samouk in mislim, da sem za 60 letnika čisto spodoben. Iskal sem možnost, kako DATI podatke naprej. Trudil sem se, da bi zadevo zaradi obsežnosti spravil do tistih, ki bi jih zanimala, preko torenta (Zanimanje: registriral sem 45 poskusov,) Ni delovalo – ne vem, zakaj ne - našel sem drugo varianto, najel stran s katere se da downloadati in poskusil na ta način, Vse skupaj me je stalo kar nekaj časa, učenja, truda. In zakaj: kaj imam od tega. Veliko. Vračam uslugo. Tisto, ki jo je Jure Šterk naredil meni. Tu je zgodba in ne kdo je glavni. To vlogo z veseljem prepuščam drugim.
LP