Doma narejen blažilnik vibracij ' Aquadrive'

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

Re: Doma narejen blažilnik vibracij ' Aquadrive'

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Apr 07, 2024 18:16

Aqua drive je zakon, vem, ampak ni prostora, pa še težiščese popolnoma zruši. Originalno je bila zraven pogona sklopka, ki je zelo podopna sklopki Vetus Bullflex, a je narejena za večje moči in ima na eni strani prirobnico za na ZF pogon, na drugi strani pa utorno pušo za na utorno gred pogona.
Vem, da mora biti vse skupaj dobro scentrirano in podobne sklopke sem že centriral na velikih vodnih črpalkah, ampak tu so neke razlike, na katere bi rad odgovor od vas:
- ko črpalki naraščajo vrtljaji, narašča tudi obremenitev na sklopki, ker nikoli ne gre v prazno.
- v gliserju na suhem, lahko z stopalko za plin reguliram vrtljaji, obremenitve pa ne, dokler ne bo v vodi. Tu me zanima, ali po vaših izkušnjah z obremenitvijo narašča tendenca vibracij, ali je dovolj, da je scenterirano na kopnem?
Doslej je vedno malo pajklalo, ampak zdaj bi se rad tega rešil in na kopnem spravil sklopko v mirni tek, pa ne vem tega okrog obremenjen/neobremenjen?

Do kakšne tolerance se ubadate z soležnostjo prirobnic sklopke? Greste v stotinke mm?

Ker vem kako natančno mora biti scentrirana sklopka pri črpalkah, nikakor ne sprejmem trditve o do 2 stopinjah zamika pri Vetusovi sklopki. Če potegnem paralelo z črpalkami je tudi 0,2 stopinji preveč, amak? Prosim.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Apr 22, 2024 00:04

Od prostega teka do okrog 2.400 rpm so vibracije zelo majhne. čutiš jih na motorju, na čolnu ne in zagotovo niso škodljive. Potem se vibracije večajo do okrog 2.800 rpm in so moteče. Vožnja pri 2.800 rpm ne bi bila nekaj kar bi si želel. Kasneje se do okrog 3.000 zadeva povsem umiri in vse teče mirno do 5.000 rpm do koder smo šli, čez še ne smemo zaradi utekanja motorja.

Uporabni vrtljaji motorja bodo v izpodrivni plovbi pod 1.200 rmp, med glisiranjem pa nad 3.500 rpm, večinoma med 4.500 in 5.000 rpm.

Prosim za mnenje ali lahko pustim tako, ali naj se še ubadamo z centritranjem?
Sklopka je nekaj podobnega Vetusu.
Z mikrometrom ne pridem zraven, da bi meril in sem si iz pločevine izdelal šablono z katero poizkušam merit. Vse je odokativno in natančnost 0,1 mm je bolj tombola kot realnost.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Apr 23, 2024 13:13

Po dveh dneh nastavljanja mi je uspelo, da mirno teče. Proizvajalec pogona mi je pomagal z nasvetom:
Pusti, da teče pod prostim tekom in nastavljaj. Ko bo pod prostim tekom povsem miren si že zelo blizu. In je bilo skoraj res tako.
Ampak vseeno mi to sploh ni všeč! Malenkost zavrtena ena matica in se razmerje poruši. OK, to bi šlo, saj jih lahko zablendiraš. Ampak kaj pa, ko se gumi blažilci malo usedejo? :shock:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Apr 23, 2024 15:29

Bullflex sklopke so bullshit. Tudi podobne izvedenke. Preverjeno!

Pri meni je Vetusova Bullflex gumi sklopka tresla in povzročala močan hrup. Ko sem predelal povezavo motorja in gredi preko dveh homokinetičnih zglobov, varianta home made aquadriva, so vibracije popolnoma izginile zvoka pa praktično ni bilo več.
Razlika v vibracijah in zvoku je bila enormna.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Apr 23, 2024 17:02

Ja, če imaš prostor. Tudi, če bi imel prostorsko možnost prestavit motor 0,5 m bolj naprej, tega zaradi težišča ne bi mogel napravit.
Zaenkrat sem jo popolnoma umiril.

Pri večjih horizontalnih visokotlačnih vodnih črpalkah je isti šmorn z zelo podobnimi sklopkami, ampak tam prideš zraven z laserjem in merilnimi urami in se jo da zrihtat. Pa še na jeklenem okvirju je vse skupaj in navadno imaš zrezkane naležne površine, tu v plovilu je pa vse stisnjeno, nobene orientacijske točke, ali ravnine ni in lahko samo copraš po sklopkinih prirobnicah in se greš Baltazarja. Pišejo, da bi morala biti soležnost v toleranci 0,75 mm za vsakih 25 mm premera sklopke. Pa, ja. Vsega skupaj ne smeš imet 0,1 mm napake, da gre mirno!
Ne vem zakaj so v navtiki na vsakem koraku prisotne šalabajzarske rešitve in to serijsko, ne le tu in tam. :evil:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov