Vzdrževanje winchev na jadrnici
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Vzdrževanje winchev na jadrnici
Super,
Najlepša hvala vsem za odgovore, mi je bilo v veliko pomoč.
Zdaj pa samo še eno podvprašanje.
Kam se obrnem v primeru, da opazim slabo stanje ležajev ?
Se dobijo enakih dimenzij ? Ali je samo opcija naročila originalnih pri proizvajalcu winchev?
Glede na to, da gre za morje, so originalni verjetno tudi iz ekstra materialov...
Najlepša hvala vsem za odgovore, mi je bilo v veliko pomoč.
Zdaj pa samo še eno podvprašanje.
Kam se obrnem v primeru, da opazim slabo stanje ležajev ?
Se dobijo enakih dimenzij ? Ali je samo opcija naročila originalnih pri proizvajalcu winchev?
Glede na to, da gre za morje, so originalni verjetno tudi iz ekstra materialov...
Kovač napisal/-a:Kje pa lahko pri nas kupim to olje in mast, da imajo sigurno.
Da ne rabim hodit na 5 lokacij ...
Pokliči v Sailing point, glede na to, da so predstavniki za Harken, bi morali imeti na zalogi.
Glede iztrošenih ležajev, malo verjetno, vsaj jaz jih nikoli nisem videl.
V tem primeru boš moral naročiti original, ki pa verjetno ni poceni.
Nikola T. napisal/-a:@Bavarko
Tisto olje od Harkna je zelo podobno olju za šivalne stroje in je zelo tekoče, zato vinči potrebujejo več nege. Krown sprej je bil razvit v prvi vrsti za konzervacijo orožja in je dejansko nekaj posebnega, ker deluje tudi zaščitno.
Pred mesecem dni sem podaril mojega starega mercedesa nekemu ljubiteljskemu mehaniku zaradi okvare na motorju. Ko je bil avto še nov in v garanciji sem motor in podvozje zaščitil s tem sprejem. Mehanik ni mogel verjeti, da gre za avto s prevoženih 477.000km ker je bilo vse v motornem prostoru pod prahom praktično kot novo.
Tudi jaz sem poskusil z drugimi cenejšimi mažami, ampak smo imeli težave, ker nekatere ostanejo lepljive in tisti, jeziček, ki bi moral delati lepo klik, klik, klik, je utihnil. Zato smo se odločili in uporabljali samo original. Res pa, da tega spreja, ki ga predlagaš, ne poznam.
Po proizvajalčevih navodilih, naj bi se vinče čistilo vsako leto, vendar ne poznam nikogar, ki to počne. V marinah so vinči stari tudi 20 let, ki niso bili nikoli očiščeni, ampak vseeno delajo. Harknovi so bili namazani z original mastjo in oljem, ki z leti naberejo nekaj praha. Torej, vsak po svoje.
Se je pa potrebno zavedat, če jeziček ostane zalepljen, lahko pride do kakšne nesreče.
Evo, sem jaz poklical, imajo oboje na zalogi tu v Luciji. 
Bavarko napisal/-a:Evo, sem jaz poklical, imajo oboje na zalogi tu v Luciji.
Odlično, to mi je pa še najbolj usput pred vrati marine
Jaz se vedno ravnam po tej logiki, da če že sam naredim in ne plačujem raznih mojstrov, potem si privoščim najboljše od materialov. Tako da bom kupil vse original in akcija.
Pa še navijalo od genoe bom s tem crownom našprical
Oboje, sem mislil mast in olje od Herken-a.
za tisti spray, ki ga je predlagal Nikola pa ne vem kje ga imajo.
za tisti spray, ki ga je predlagal Nikola pa ne vem kje ga imajo.
Krown-a prodajajo skoraj v vsaki kmetijski. Je pa res, da imajo po vecini le “ ta redkega” in ne gostejsega - KL-73
Takole sem se poigral z winchi. Razdrl do maksimuma , očistil z bencinom in potem original Harken mast in olje.
Prav z veseljem sem to naredil, kot nedeljsko sprostitev lepo v senčki biminija
. Pri tako temeljitem pristopu, kot sem ga izvedel, ni šanse da ga uštimaš v 15min. In res se mi ni mudilo, tako da ni boljše meditacije.
Me je pa bilo strah kako bo šlo, sedaj pa sem več kot zadovoljen, ko vidim, da lahko še eno koristno stvar za barko naredim sam.

Prav z veseljem sem to naredil, kot nedeljsko sprostitev lepo v senčki biminija
Me je pa bilo strah kako bo šlo, sedaj pa sem več kot zadovoljen, ko vidim, da lahko še eno koristno stvar za barko naredim sam.

Bi naredil več slik, ampak je težko z mastnimi rokami še po telefonu čarat. Žena me je pa tud imela že poln kufer, ko je bil kokpit razmetan , šmir cote, bencin,.... in ni bila glih pri volji še ne vem kolk slikat.
Knjigo, pa gas na sonce
Knjigo, pa gas na sonce
Evo pa si se spet nekaj novega naučil. A je kakšen kotiček barke še ostal skrivnost? 
Marchi napisal/-a:Evo pa si se spet nekaj novega naučil. A je kakšen kotiček barke še ostal skrivnost?
Seveda je. Zdaj bi rad naredil korak dlje in opravil osnovni servis motorja. Jermeni, olje, filtri, po možnost čiščenje hladilnega sistema, impeler.
Moram najti nekoga za mentoriranje pri tej zadevi.
Gre se čisto zaradi boljšega občutka, da poznam in lahko poštimam vsaj tisto minimalno. Res se mi ne gre za to, da bi prišparal na mehaniku ampak tisti občutek , da nekaj narediš sam in funkcionira , na nazadnje pa tudi malo bolj veš in občutiš kako zadeve funkcionirajo.
Osnove motoroznanstva so pa itak predpogoj za varno plovbo. Odzračevanje motorja, menjava olja, filtrov, impelerja in vse kar naštevaš, načeloma nič zahtevnega ampak je prav, da se stvari lotevaš temeljito in pod "mentorstvom", da zveš še kakšen droben trik, ki ga mogoče youtube ne pozna. Pohvalno!
Če želiš, ti dam številko možakarja (v penziji), ki bi lahko bil pravi naslov za mentorstvo, če si še v Portorožu ali v bližini.
Če želiš, ti dam številko možakarja (v penziji), ki bi lahko bil pravi naslov za mentorstvo, če si še v Portorožu ali v bližini.
- 1stofficer
- Admiral
Imam enako idejo glede servisa motorja. Gre mi predvsem za to, da znam pogledat in naredit osnovne stvari če kaj zagusti. Lani sem asistiral mehaniku, zdaj vem kje in kako se štela/menja jermen, čisti izmenjevalnik, kako se menja impeler in pumpa ter seveda olje. Slednjega bom naslednjič sam, ne vem pa če si upam filtre. Predvsem je tu treba delat prav da tesni kot se zagre.
Eno vprašanje. A ima Volvo MD 2020 kakšne cinke, ki jih je treba menjat?
PS lepo porihtani vinči, to me še čaka. Hvala za izkušnjo
1stofficer napisal/-a:Imam enako idejo glede servisa motorja. Gre mi predvsem za to, da znam pogledat in naredit osnovne stvari če kaj zagusti. Lani sem asistiral mehaniku, zdaj vem kje in kako se štela/menja jermen, čisti izmenjevalnik, kako se menja impeler in pumpa ter seveda olje. Slednjega bom naslednjič sam, ne vem pa če si upam filtre. Predvsem je tu treba delat prav da tesni kot se zagre.
Volvo MD2030 nima nobenih cinkov na motorju. 2020 je šibkejša izvedba 30ke tako da predvidevam da je isto. Zato je toliko bolj pomembno, da je v notranjem hladilnem sistemu protikorozijska hladilna tekočina in da se redno menja. Cink je samo na saildrajvu.
Zgleda, da imajo vsi volvoti isto foro.. žrtveno izpušno koleno. To naj bi bilo kot cink protektor in naj bi se redno kotroliralo ter menjalo na cca 3 leta. Če ga ne, ga voda požre, požre pa tudi lep del hladilnika/motorja. Cena sitnica dobrih 300€. Prodajajo tudi inox nadomestke, ki pa potemtakem nič ne ščitijo motorja.
https://www.google.com/search?q=volvo+p ... ribution=1
https://www.google.com/search?q=volvo+p ... ribution=1
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti