Drsnik prednjega jadra
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Drsnik prednjega jadra
Kako nastavljate drsnik prednjega jadra?
Bral sem, da naj bi bila škotina od drsnika do jadra nastavljena tako, da kaže proti sredini prednjega roba jadra. Bral sem tudi, da naj bi bil pri jadranju rahlo v veter drsnik nekje na sredini tračnice, če je jadrar dobro opravil svoje delo.
Vse to so bolj ohlapni nasveti. Kako drsnik nastavljate vi, ali ga za križarjenje sploh prestavljate? Za regate razumem da je pomemben.
Lp, MKN
Bral sem, da naj bi bila škotina od drsnika do jadra nastavljena tako, da kaže proti sredini prednjega roba jadra. Bral sem tudi, da naj bi bil pri jadranju rahlo v veter drsnik nekje na sredini tračnice, če je jadrar dobro opravil svoje delo.
Vse to so bolj ohlapni nasveti. Kako drsnik nastavljate vi, ali ga za križarjenje sploh prestavljate? Za regate razumem da je pomemben.
Lp, MKN
- 1stofficer
- Admiral
Re: Drsnik prednjega jadra
Js sem na firstu zelo pogosto to nastavljal. Nekako sem se pri nastavitvah ravnal po mostrinckih in je bila kar fejst razlika. Pri Bavariji, ki je vecja in bolj štorasta, pa so vozicki za nastavljat na roko in se mi niti ne da, niti nisem opazil neke razlike. Mam kar na sredini.
V orco naj bi šel drsnik za genovo čim bolj nazaj.
Sicer pa obstaja dobra knjiga trimanje jedara..
Sicer pa obstaja dobra knjiga trimanje jedara..
Nastaviš tako, da ima jadro obliko, ki jo želiš. Drsnik je precej pomemben dejavnik. Ga premakneš definitivno nazaj za orco, kot pravi Kovač, da je jadro lepo plosko, ker drugače ima trebuh, kar pa želiš, ko jadraš z vetrom in takrat drsnik pomakneš naprej. Floki in genoe so različnih velikosti, tako da ima vsako jadro drugačne skrajne lege drsnikov. Če je jadrovje dobro sprojektirano in so jadra usklajena z načrtom konstruktorja jadrnice in ne prevelika recimo, bi morali skrajni poziciji drsnikov zadostovati za ta veliko genoo, cca 135%. Sem pa že naletel na preveliko genoo in je zato ni bilo možno dobro natrimat v orco, ker je zmanjkalo drsnika.
Na regati ga na stranici v orco nastaviš nazaj, do odmerjene pozicije za trenutno jadro, po prvi boji, ko imaš veter recimo z boka ga počasi pelješ naprej, dokler jadro nima lepe oblike, po drugi boji običajno potegneš z vetrom in gre drsnik še bolj naprej. Malo finomehanike, če je trimar pri volji in nima ravno pira v roki, kar je pogost pojav na prijateljskih regatah. Če si pa sam, pa avtopilot in ti lepo trimaš do onemoglosti
.
Pri kruzanju me najbolj najvdušuje windvane mode na avtopilotu, ki usmerja barko glede na smer vetra, tako da nastaviš jadra in so vedno prav nastavljena. Pred časom sem štartal iz Devina proti Novigradu. Napoved je bila, da bo veter pačasi obrnil iz SW na SE. Jadra gor in orca precej desno od Savudrije na levih uzdah, ampak je potem barka lepo obračala okrog ovinka in do Novigrada se jader nisem dotikal. Pač sreča z vetrom.
Na regati ga na stranici v orco nastaviš nazaj, do odmerjene pozicije za trenutno jadro, po prvi boji, ko imaš veter recimo z boka ga počasi pelješ naprej, dokler jadro nima lepe oblike, po drugi boji običajno potegneš z vetrom in gre drsnik še bolj naprej. Malo finomehanike, če je trimar pri volji in nima ravno pira v roki, kar je pogost pojav na prijateljskih regatah. Če si pa sam, pa avtopilot in ti lepo trimaš do onemoglosti
Pri kruzanju me najbolj najvdušuje windvane mode na avtopilotu, ki usmerja barko glede na smer vetra, tako da nastaviš jadra in so vedno prav nastavljena. Pred časom sem štartal iz Devina proti Novigradu. Napoved je bila, da bo veter pačasi obrnil iz SW na SE. Jadra gor in orca precej desno od Savudrije na levih uzdah, ampak je potem barka lepo obračala okrog ovinka in do Novigrada se jader nisem dotikal. Pač sreča z vetrom.
Načeloma z drsnikom spreminjaš kot pod katerim vlečeš rogelj jadra.
Bolj kot je drsnik nazaj, bolj boš vlekel spodnji rob jadra.
Bolj kot bo drznik naprej, manj boš vlekel spdnji rob (manj boš sploščil jadro), ampak boš z vleko škote zategoval zadnji rob (od roglja do dvižnice).
Podobno je na glavnem jadru, samo da imaš tam poleg drsnika še bazo (outhaul), ki jo v bok in krmo popuščaš.
Pri vožnji v ostro v veter (orca) rabiš bolj ploščata jadra, zato rabiš drsnik nazaj. Pri vožnji v bok ali polkrmo pa bolj balonasta jadra, zato drsnik naprej da se naredi balon, po drugi strani pa z zategnjeno škoto še vedno uravnavaš zadnji rob, da je "napet" in da ima jadro obliko tudi zgoraj in ne plapola.
Super knjiga je Dedakam: Trimanje jadara i jarbola.
Za osnove mogoče celo tale povzetek, ki sem ga naredil za začetnike JK Odisej: https://www.odisej.org/jadranje-za-zacetnike/
Bolj kot je drsnik nazaj, bolj boš vlekel spodnji rob jadra.
Bolj kot bo drznik naprej, manj boš vlekel spdnji rob (manj boš sploščil jadro), ampak boš z vleko škote zategoval zadnji rob (od roglja do dvižnice).
Podobno je na glavnem jadru, samo da imaš tam poleg drsnika še bazo (outhaul), ki jo v bok in krmo popuščaš.
Pri vožnji v ostro v veter (orca) rabiš bolj ploščata jadra, zato rabiš drsnik nazaj. Pri vožnji v bok ali polkrmo pa bolj balonasta jadra, zato drsnik naprej da se naredi balon, po drugi strani pa z zategnjeno škoto še vedno uravnavaš zadnji rob, da je "napet" in da ima jadro obliko tudi zgoraj in ne plapola.
Super knjiga je Dedakam: Trimanje jadara i jarbola.
Za osnove mogoče celo tale povzetek, ki sem ga naredil za začetnike JK Odisej: https://www.odisej.org/jadranje-za-zacetnike/
-
Bouges Nina
- Admiral
Za moje pojme ena boljših razlag za začetnike:
https://www.youtube.com/watch?v=lwX66PKrIdE&t=91s
Knjiga od Dedekama je odlična, prav tako tudi Vitaljičeva Biti brži.
Nina, hvala za tale link. Zelo poučno in razumljivo.
Bo pa treba gledat večkrat, da si vse zapomnim.
MKN
Bo pa treba gledat večkrat, da si vse zapomnim.
MKN
Bouges Nina napisal/-a:Za moje pojme ena boljših razlag za začetnike:
Awsome, tnx
-
MatkoBatko
- Višji vodnik
Lej, če jadraš z ženo, daj drsnike na sredino in pusti pri miru.
Ce si pa na regati, drsnike uporabljaj z jakostjo vetra in smerjo.
Naceloma v orco, glej vse tri mostrine-spodaj-sredina-vrh.
Ce ti notranja srednjega in zgornjega dviguje pred spodnjim, imas prevec trebuha zadaj, prestavi drsnik malo nazaj. S tem sploscis spodnji del jadra, zgornji rob pa bolj odpres. Ce se dviguje zgornja dva, se nazaj… Ce fejst piha, hoces met zgornjinrob bolj odprt, da grem cim vec vetra mim, da te manj zalaga. In obratno, ce piha manj, daj spet nekam na sredo in opazuj vse tri nivoje mostrinov…vse tri mora zacet istocasno dvigovat…za downwind, bos pa itak genovo pospravu, ko bos odprl spinaker/genaker, pa se z njim zaje…al
Ce si pa na regati, drsnike uporabljaj z jakostjo vetra in smerjo.
Naceloma v orco, glej vse tri mostrine-spodaj-sredina-vrh.
Ce ti notranja srednjega in zgornjega dviguje pred spodnjim, imas prevec trebuha zadaj, prestavi drsnik malo nazaj. S tem sploscis spodnji del jadra, zgornji rob pa bolj odpres. Ce se dviguje zgornja dva, se nazaj… Ce fejst piha, hoces met zgornjinrob bolj odprt, da grem cim vec vetra mim, da te manj zalaga. In obratno, ce piha manj, daj spet nekam na sredo in opazuj vse tri nivoje mostrinov…vse tri mora zacet istocasno dvigovat…za downwind, bos pa itak genovo pospravu, ko bos odprl spinaker/genaker, pa se z njim zaje…al
Jaz sem se sprijaznil s tem, da so to naše potovalne gajbice z jadri, ki so predvsem udobne. Kakšnih jadralskih-regatnih presežkov pa ni pričakovati.
Mi torej vozimo traktorje.
Razne seascspe ipd. so avtomobili , kjer pa že imaš dosti večji razpon kaj lahko uporabiš in izvlečeš iz njih.
Vse kar je na folih je pa Formula 1 .
Mal za hec primerjava, pa vendar primerjamo med seboj traktorje
, ki pa lahko vlečejo prikolico z veliko materiala.
Včasih se mi zdi kot da je na jadrnicah še pol Dinosa zraven ko vidim vse to železje gor.
Je pa vsekakor fajn in pomembno, da pri daljši pasaži nastaviš jadra optimalno, ker ni vseeno ali se pelješ 4 ali 4.5kt
Mi torej vozimo traktorje.
Razne seascspe ipd. so avtomobili , kjer pa že imaš dosti večji razpon kaj lahko uporabiš in izvlečeš iz njih.
Vse kar je na folih je pa Formula 1 .
Mal za hec primerjava, pa vendar primerjamo med seboj traktorje
Včasih se mi zdi kot da je na jadrnicah še pol Dinosa zraven ko vidim vse to železje gor.
Je pa vsekakor fajn in pomembno, da pri daljši pasaži nastaviš jadra optimalno, ker ni vseeno ali se pelješ 4 ali 4.5kt
gledaš moštinote,in se poskušaš približat idealnemu,dokler ti ni vseeno,samo da gre naprej
- 1stofficer
- Admiral
Na jadranu je problem stabilnost vetra. Vsaj severni del, južnega ne poznam dovolj. Hitrost itaq vedno niha par kt gor/dol bolj zoprna z vidika trimanja pa je smer. Natrimaš jadra, barka zacne lepo delovat, si gres iskat pivo ali malt da bi uzival v situaciji pa nimas casa, da ga spijes pol v miru. Saj trimat jadra je fajn ampak vcasih bi si pa zelel, da mam vsaj 15 minut miru 
Jadra se splača natrimat, saj lahko daš potem avtopilota na Wind Hold in ti on drži kot na veter.
Je res da so športne barke večji užitek za jadrati, to pa še ne pomeni da se ne da povprečno potovalno jadrnico spraviti k temu da pluje tudi v manj vetra, je pa potrebno jadra postaviti optimalno za pogoje. Meni je skoraj vse razen čiste bonace bolje kot poslušati motor, zato je fajn znati dobro jadrat tudi z manj vetra.
Biti brži od Stipeta je tudi super knjiga, ja. Sem se spomnil da sem jo posodil in jo moram dobiti nazaj.
Je res da so športne barke večji užitek za jadrati, to pa še ne pomeni da se ne da povprečno potovalno jadrnico spraviti k temu da pluje tudi v manj vetra, je pa potrebno jadra postaviti optimalno za pogoje. Meni je skoraj vse razen čiste bonace bolje kot poslušati motor, zato je fajn znati dobro jadrat tudi z manj vetra.
Biti brži od Stipeta je tudi super knjiga, ja. Sem se spomnil da sem jo posodil in jo moram dobiti nazaj.
-
Bouges Nina
- Admiral
Obe omenjeni knjigi sta na voljo v pdf obliki na spletu, čeprav ne podpiram tovrstne kraje intelektualne lastnine.
Kot tudi ne podpiram mačizma, ki se vse prevečkrat pojavlja na tem forumu.
Kot tudi ne podpiram mačizma, ki se vse prevečkrat pojavlja na tem forumu.
MatkoBatko napisal/-a:Lej, če jadraš z ženo, daj drsnike na sredino in pusti pri miru.
Lure napisal/-a:
Meni je skoraj vse razen čiste bonace bolje kot poslušati motor, zato je fajn znati dobro jadrat tudi z manj vetra.
Jaz tudi ne prenesem motorja.
Občudujem pa motornjakarje, da se jim da poslušat tist motor ceu cajt. In da ti še piha u bučo ku zmešano..
Vem, ne bi smel to napisat, ampak moram
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov