Vinjeta Hrvaška

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Vinjeta Hrvaška

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Feb 16, 2025 10:37

Pravkar sem hotel kupiti vinjeto. Če se prav spomnim, je lansko leto to delalo. Letos pa, ko tam, kjer piše "Prijava za državljane EU koji nemaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj" izberem Slovenijo in kliknem "Dalje", dobim tole:

"eIDAS Authentication Service
An error has occurred!
202002 - Invalid SAML Request token.

Thank you for your cooperation"
Je pa to na strani https://sipeps.gov.si/EidasNode/ColleagueRequest

Razen da imam letos nov latop z win11, drugih sprememb ni. A to samo meni ne dela ali sem kaj pozabil?
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Budra » Ne Feb 16, 2025 11:30

Glede na domeno "gov.si", je problem očitno v Sloveniji. Upam, da bodo zadevo kmalu popravili.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Feb 17, 2025 15:24

Poslal sem mail na Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST in dobil tale odgovor:

Do napake pri prijavi prihaja zaradi težav na hrvaškem vozlišču s certifikatom in so o tem tudi obveščeni ter zadevo še vedno urejajo. Zato čezmejna prijava z elektronsko osebno izkaznico trenutno ne deluje ne slovenskim državljanom, ki se poskušajo prijaviti na hrvaške portale in ne hrvaškim državljanom, ki se poskušajo prijaviti na slovenske portale.

Zahvaljujemo se Vam za vprašanje in upamo, da ste z odgovorom zadovoljni. Če imate še kakšno vprašanje, nas lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 2002, vsak dan med 8. in 22. uro, ali nam pišete na elektronski naslov: ekc@gov.si.

Lep pozdrav!
Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST
Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana
elektronska pošta: ekc@gov.si
tel.št.: 01 478 8590 oz. 080 2002

lp

motorni
Uporabniški avatar
sslavc
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sslavc » Pe Feb 21, 2025 17:05

Stran za nakup vinjete z eOsebno danes deluje.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Mar 03, 2025 00:08

Dela, pravkar sem kupil vinjeto online.

lp

motorni
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Mar 08, 2025 10:01

motorni napisal/-a:Dela, pravkar sem kupil vinjeto online.

Gledam nazaj po objavah pa je cel kup nekih linkov. Ker je že za nakup evinjete na Hrvaskem?
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » So Mar 08, 2025 11:11

tamare
Desetnik

OdgovorNapisal/-a tamare » Po Mar 31, 2025 23:06

Dela tudi danes, nakup uspešen.

lp
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » Če Apr 10, 2025 20:43

Ko si na novo vpisan kot lastnik plovila moraš prvič fizično na kapetanijo. V mojem primeru namreč v bazi že prijavljenih plovil najde moj čoln in bi lahko podaljšal ampak s vpisanim prejšnjim lastnikom.
Ali obstaja kakšna druga možnost?
Tomo san
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Tomo san » Po Mar 16, 2026 07:15

Pozdravljeni,

Mene pa zanima ali se lahko prijaviš s kakšno drugo osebno izkaznico? Imam namreč še ta staro in je za plačilo treba imet ta novo.

Lp Tomaž
wolkec
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a wolkec » Po Mar 16, 2026 18:58

Ko sem spraševal, so rekli nova e-osebna.
Lp
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Po Mar 16, 2026 23:38

Gre samo z novo osebno izkaznico.

Rabiš telefon z NFC in aplikacijo eOsebna ali pa čitalec kartic prek USB in lahko narediš na PCju.
Nato greš na stran: Prijava u sustav e-Građani
Scroll do konca dol, izbereš Slovenija v menuju in nadaljuješ na Slo strani SI-CAS, kjer se prijaviš potom aplikaije eOsebna...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Mar 18, 2026 09:50

Ravno včeraj kupil vinjeto, postopek kot opisan en post nazaj, cena je enaka kot lani.
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » So Mar 21, 2026 00:10

UrbanBatic napisal/-a:Gre samo z novo osebno izkaznico.

Rabiš telefon z NFC in aplikacijo eOsebna ali pa čitalec kartic prek USB in lahko narediš na PCju.
Nato greš na stran: Prijava u sustav e-Građani
Scroll do konca dol, izbereš Slovenija v menuju in nadaljuješ na Slo strani SI-CAS, kjer se prijaviš potom aplikaije eOsebna...

Zdaj sem šel čez cel proces od začetka in lahko dopolnim.

Torej, ko se vpišete v zgornjem linku, vas nato da v spletni obrazec, ki vsebuje vaše osebne podatke. Nekatere je potrebno še dolopniti (stalni naslov ipd.). Med drugim zahteva tudi hrvaški OIB (PIN). Davčna številka za Hrvaško.
Če ga nimate, gre za kratek proces, pri kateremu boste ponovno potrebovali osebno izkaznico in telefon/čitalec.
Na spletni strani: https://europe.gov.hr/ pod prvimi možnimi opravili za nedržavljane, lahko oddate prijavo za dodelitev OIB (Dodjela OIB-a). Izpolnite spletni formular, počakate par dni, da se vam v komentar na dnu formularja oglasi agent Porezne uprave in izda OIB. Za preverbo v kakšnem stanju je vaša vloga, se potrebujete vedno prijaviti s čitalcem/mobilno aplikacijo in osebno izkaznico.

Vračamo se nazaj na obrazec eNautike. Sem ponovno vpišete novo prejeti OIB. Ko zaključite, se prijavite oz. vrnete na prvo stran eNautike ter kliknete na "Yacht or boat arrival notification".

Že na naslovnem oknu vam piše, da prvo prijavo opravite na kapetaniji, vsako naslednjo pa lahko na spletu. Najlažje najdete svoje plovilo po stari "vinjeti". V okvir "Broj stare potvrde" vpišete serijsko št. starega potrdila (serial number), ki ga najdete na desni strani zgoraj. Serijska št. je sestavljena iz 7 znakov: najprej črka, nato 6 števk.
Od tu naprej je zadeva dokaj jasna. Vnesete kartico in poravnate znesek. Na mail prejmete potrdilo o plačilu nadomestila. To je to. :)
Bolj jasno bi šlo le še z video.

P.s.: dobrodelneži lahko na ta način pomagate in vplačate "vinjeto" tudi vašim manj računalniško spretnim kolegom. Potrebujete njihovo:
    serijsko št. starega potrdila ali
    država registracije plovila + oznaka plovila + ima plovila
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Sr Mar 25, 2026 22:01

tnx, lepo napisano. Z ženo sva se malo lovila preden sva se zorientirala na straneh in prišla do obnove. Ampak mislim pa da OIB ni treba registirat (dvomim da ga je) - če se prav spomin ni obvezen podatek.
lpp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov