navtična karta

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Maj 23, 2007 15:27

hja imam v oziju problem :oops: ampak bom danes pogruntal...upam!?
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Maj 23, 2007 15:41

evo dobil koncno digitalne karte celega jadrana...50MB zasede na mailu...ce kdo rabi...lp :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 23, 2007 19:12

No lepo, da si "naštudirov". V kakšni resoluciji pa so te karte, da je velikost tako majhna? A so mogoče v JPG, ker potem je možno, saj je vse odvisno od kompresije?

LP
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Maj 23, 2007 19:27

stisnjena velikost je 43,8MB.so pa v jpg formatu ja...3850x2550...se super vidi na A4 ko natisnes lahko pa tudi veliko povecas pa se vidi se vedno zelo dobro...morda se lepse ker ni vse tako naguzvano...

aja pa ozi mi se vedno povzroca velikeeeeee tezave...nikakor ne morem dat kart gor... :evil:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 23, 2007 19:31

Pred leti sem poskušal, pa se mi zdi da ni bilo nekih strašnih težav. Sedaj ga niti nimam na računalniku, tako da ti ne morem svetovati. Ima kdo drug in ve kako???

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 23, 2007 19:39

Sorry, imam na računalniku demo verzijo.
Greš v File in izbereš Load and calibrate map image (v DEMO dela samo na bmp datoteke)
Potem se ti odpre izbrana slika v Oziju.
Na desni je nek meni, kjer pa sliko kalibriraš. V zgornjih zavihkih na desni izbereš Point 1 in jo potem pokažeš na karti, kjer veš natančne koordinate (presečišče poldnevnika in vzporednika). V okenca ti vpiše piksle na sliki, ti pa spodaj vpišeš lambdo in fi (zemljepisno dolžino in širino).
Potem ponoviš še za Point 2. Potrdiš in shraniš kot *.map file.
Tako bi morala karta že delat, lahko pa ji zaradi večje natančnosti določiš še več referenčnih točk...

Upam, da pomaga
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Sr Maj 23, 2007 19:58

Zakaj pa ne probate z Seaclear programom sicer upoablja kap format sam so še zraven programi za kalibracijo in skeniranje, jz mam sicer karte na CDjunekje okol 350-400 Mb aja program se lahko zastonj downlouda :D lep pozdrav
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Maj 23, 2007 20:35

admin napisal/-a:Sorry, imam na računalniku demo verzijo.
Greš v File in izbereš Load and calibrate map image (v DEMO dela samo na bmp datoteke)
Potem se ti odpre izbrana slika v Oziju.

Upam, da pomaga

uuu to pa pomaga ja...jpg slike lahko gor spravm...hvala!
anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Če Maj 24, 2007 01:07

Spomnim se, da je pred časom obstajal neki hrvaški program za navigacijo (mislim, da se imenuje nav2001) Morda kdo ve kaj več o tem? Ga mogoče kdo ima?
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 24, 2007 18:13

Verjetno misliš hrvaški navigacijski software, ki obstaja v treh različnih verzijah. Prva ja NavMini, druga NavAdria in najzmogljivejša NavPro. Prva nudi osnove navigacije, pri drugi je možna tudi povezava z vetromerom, globinomerom, avtopilotom in podobno, tretja pa je profesionalna in se povezuje poleg že omenjenega še z radarjem.
Katerakoli varianta je vrhunska in nima popolnoma nič skupnega z že omenjenim Ozijem in SeaClearom, saj ti uporabljajo rasterske karte (skenirane slike). Vsi paketi Nav pa uporabljajo VEKTORSKO karto, ki je zelo natančna, vsebuje vse podatke, peljar... Narejena je v sodelovanju s HHI, kar je zagotovilo da je zadeva bomba. Je bistveno naprednejše od raznega ameriškega sranja, kot je Navionics in C-map. Je pa res, da je z anas navadne smrtnike dovolj dobro tudi slednje.
Če ima kdo večjo barko in po možnosti zaprto vsekakor priporočam nakup. Žal je za delovanje potreben PC z okoljem Windows. To je sicer lahko prenosnik, vendar pa v praksi postane neuporaben. Najboljši so kakšni posebni marin računalniki ali pa IPC (industrijski PC). Cene so pa malce višje. Tudi monitor mora biti tak, ki ima dovolj svetilnosti.
Omenjeni sistem delno uporablja tudi Jadrolinija in pa celo hrvaška pomorska policija. Vsekakor zelo uporabno...

Kar se pa tiče testiranja, obstaja na proizvajalčevi strani link za download demo verzije. Ta je omejena tako, da ima karto samo okrog Zadra.
http://www.cvs.hr
Celotne verzije pa mislim, da ne boš dobil na muli... Zaščita je z Aladdinovim ključem (HASP), ki ga delajo Izraelci in je trenutno eden najbolj dovršenih (osebno ga poznam zelo dobro)... Enakega uporablajo tudi največji CAD/CAM sistemi, kot je SolidWorks in Mastercam.

LP
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Sr Avg 15, 2007 09:21

mornar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar » So Mar 01, 2008 07:15

urbanr
Poddesetnik
Kraj: Nova Gorica, Portorož

OdgovorNapisal/-a urbanr » Po Mar 03, 2008 20:31

anzi napisal/-a:Spomnim se, da je pred časom obstajal neki hrvaški program za navigacijo (mislim, da se imenuje nav2001) Morda kdo ve kaj več o tem? Ga mogoče kdo ima?

Iz prve roke lahko rečem,da je NavAdria (bivši Nav2001) odličen ECDIS (electronic chart display and information system). Seveda je NavPro še boljši in dražji. Ko smo mi kupovali Nav2001, (leta 2003, če me spomin ne vara) je bila cena uradno 800 €. Tudi tu se je, vsaj takrat, dalo o ceni barantati. V glavnem je zelo dobro opisan na spletni strani proizvajalca. Deluje tako kot mora, je zelo zanesljiv.
Ko sva se z očetom odločala o nakupu navigacije sem najprej eksperimentiral z OziExplorerjem, Seaclearom, nekimi ostalimi programi ki podpirajo rasterske karte,...v glavnem mislim da je bil takrat notebook zabasan od teh programov. Sledilo je obdobje tako imenovanih chart plotterjev. Za širšo obalno in plovbo dlje od obale so v redu, za natančnejši prikaz obrisa obale in morebitne, na morju neoznačene ovire, pa se mi ne zdijo zanesljivi. Kaj vem, nekako nisem pristaš tako opevanih in od večine prodajalcev vsiljenih chart plotterjev. Vsaj za jadransko morje ne. Končno je prišla Inernautica 2003 in neki Hrvati (nič slabega s tem ne mislim) promovirajo svoj lasten proizvod. Celo med ECDIS-e so ga umestili. Seveda stopim do gospoda, ki je bil (in je še vedno) nekakšen direktor firme. Z očetom sva nad prikazanim navdušena. Zvečer je zabava. Naslednji dan sva z očetom spet pri štantu CVS-a. Začneva barantat in nama uspe:). Takrat sva bila med redkimi lastniki Nav2001.
Če povzamem stroške, kar vas verjetno večino zanima:
Nav2001 - 500€
ekran LCD 11" (15" bi bil prevelik a bistveno cenejši) - 300€
osebni računalnik (nek star 200mHz ki jih danes malodane v hrbet mečejo) - dve pivi:)
GPS sprejemnik integriran naknadno v PC - če imaš prijatelja elektrotehnika zopet dve pivi
GPS antena - 15€
miška, tipkovnica - zanemarljivo
Naj povem še, da se je naknadno priklopil še avtopilot Raymarine sportpilot +, ki bi v Sloveniji oz Evropi stal 1300€, iz ZDA pa sem ga dobil za 850$. Takrat je bil dolar zelo nizek napram evru.
Torej toplo priporočam kakršenkoli Nav...ne samo zaradi kart, ampak tudi vodiča (peljar), pomembnejših telefonskih številk, slovarja, prve pomoči, navodil za pomorsko govorno kominikacijo pa še je koristnih podatkov.
Če koga zanima mu zadevo razkažem tudi v živo v Umagu.

Lep pozdrav
Urban
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Mar 23, 2008 15:24

Zanima me, če se je že kdo poigral in spravil tele karte na GPS telefon (npr P1 ipd.)
Mislim, da sem nekje zasledil, da obstaja tudo ozi za simbnian, torej bi moralo iti tudi nekako s temi kartami???
Za resno navigacijo tole ne bo, lahko pa je kot pripomoček....
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Feb 27, 2010 11:34

Si bom kar to temo sposodil.

Ali ima mogoče kdo izkušnje za primer, da odpove kartica kartografije in se kupuje nadomestna kartica. Imam Navionics Platinum plus 33p+, vendar je bila zadeva pod vodo, pa me zanima če je mogoče zamenjati kartico pri navionics in dobiti novo z nekim popustom, saj kartografijo sem 1x že plačal, oziroma si predstavljam, to kot reklamacijo nosilca kartografije. Sem kontaktiral Navionics, vendar ne odgovarjajo na email :x

Mogoče Joško, kaj veš o tem oziroma ali si imel že kakšen takšen problem?
Raymarine, pravi da s tem nima nič in nihče nič ne ve o tem, z navionics pa nisem ravno na TI.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov