Ćevapi

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

autokamp
Viceadmiral

Ćevapi

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Apr 03, 2008 11:42

Glede na to, da morjeplovci tudi radi pojejo kaj narejenega iz "mase" me zanima če ima kdo kakšen recept za pripravo ćevapov?
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Apr 04, 2008 22:52

Kaj bomo še naprej morali uporabljati mešanico FANT? :D
atilone
Admiral

Čevapi

OdgovorNapisal/-a atilone » So Apr 05, 2008 09:12

Ali pa kupiš že narejene. Ali pa samo narejeno maso , jo poizkusiš in ji pač dodaš kar ji po tvojem ukusu manjka. Recept za bograč , je dosti bolj zapleten , kot za čevape, verjemi mi !
LP
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » So Apr 05, 2008 11:18

za domaco uporabo enostavno kupis eno dobro narejeno maso - jih po zelji oblikujes in pa seveda najboljsi so na rostilju (z ogljem) tisti plinski in podobno se skrijejo proti ta pravem...
da bi pa sedaj odkrivali znanost koliko katerega mesa v maso in podobno pa...sam osebno rad dodam zmleto svezo cebulo in s tem veliko pridobim na socnosti...
Alfabeta
Kapitan fregate
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Alfabeta » So Apr 05, 2008 21:14

Najbolje da kupiš narejeno maso, potem ji pa dodaš svoje začimbe po okusu.

Sicer pa ni drugega dodanega mletemu svinjskemu in govejemu mesu kot samo sol, poper in česen. To je to. Preverjeno! Kakšen Fant neki :roll:

Mi radi dodamo masi še na kockice narezan sir in ga vmešamo v maso. Potem pa čevapi res dobijo na sočnosti in okusnosti.
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » Pe Apr 11, 2008 13:58

OPA, Čevapi so pa žar-zakon, osnova žara, nepogrešljivi, brez njih ni žara...
Tu pa se moram malo vmešat, ker sem dobil občutek, da je receptura in peka čevapov " šala mala". Pa ni tako, če želiš "perfektomale".

Najosnovnejši in edini ( ZAME ) recept :

mleta govedina( 85 % )
mleti trdi goveji loj ( 15 % )
sol po okusu
mleti poper po okusu
Česnova voda po okusu
večji ščep pecilnega praška
kocka govejega loja

Dobro premešano in posoljeno meso in loj, daj čez noč v hladilnik. Naslednji dan najprej probaj slanost, po potrebi dodaj sol ( sol moraš čutiti ), dodaj poper, pecilnega in česnovo vodo ( na drobno stisni česen v primerno posodico, malo posoli, premešaj, dodaj cca. 1 dcl mineralne vode - česnov balast zavrži ali ga uporabi za na solato ) in dobro pregneti. Pusti kakšno uro ali več na hladnem, potem pa rolaj poljubno velike čevape (velikost naj bo vsaj približno enaka, zaradi peke ), ter jih ponovno pusti za uro na hladnem.

- Oglje močno razžari, ga poravnaj in pusti, da dobi malo sive koprene,
premaži rešetko z kocko loja (če pečeš v ponvi ali na površini, kjer tekočina ne mora odtekat, jo med peko odstranjuj - recept je najprimernejši za žar)

- Ko si na mrežico zložil zadnji čevap, preveri barvo pečene strani prvega in če je zlato rumena, čevape obračaj v enakem vrsten redu kot si jih zlagal oz. ko je čevap na pečeni strani dovolj pečen, sam odstopi.

- namesto kocke gov.loja, lahko uporabiš v šopek namotan rožmarin, s katerim čevape mažeš z navadnim oljem( v tem primeru imej pripravljeno malo šprico ( najbolje pršilka ) vode, da boš zadušil plamene in ne boš s tem preveč zmanjšal temperature oglja.

- ne brizgaj z vodo ali pivom po čevapih. ker bodo suhi in trdi ( ( obvezno je vlivanje piva ali velikega špricerja z Laškim rizlingom po lastnem roru )

- ko je čevap pravilno pečen, mora biti skorja mehko hrustljava, sredica pa sočna in še nekoliko rožnata ( rožnata barva po cca. 8 - 10 minutah pečenja, ni znak surovega ali nepečenega mesa )

PRILOGA :

Đuveđ riž, ratatuile, ostrigarji ali klobuki šampinjonov( na žaru ), pečena špic paprika ali bučke ali jajčevci - malancani( na žaru )

OPCIJA:
Sveže pečene lepinje ( več enostavnih receptov ) v pečici.

Pa obilo uspeha pri pečenju in kulinaričnih užitkov ti želim.

AJD
Taurus
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Apr 11, 2008 14:06

No končno nekaj pametnega...

Hvala za recept ga probam za prvi maj nato poročam.

Točno tako je kot si napisal: Ćevapi tudi pod razno niso "šala mala" sem se kar malo čudil "enostavnim" receptom.

LpL
Krašnjan
Poročnik fregate
Kraj: Krašnja

OdgovorNapisal/-a Krašnjan » Pe Apr 11, 2008 14:57

Čevapčiči in pecilni prašek ???, pa samo govedina ?
Možno , tudi take sem že pekel, da si z lopatico udaril po njih, pa so se sami obračali.
Samo to že niso pravi čevapi!!

Pa vseeno dober tek.
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Pe Apr 11, 2008 15:32

"ne brizgaj z vodo ali pivom po čevapih. ker bodo suhi in trdi ( ( obvezno je vlivanje piva ali velikega špricerja z Laškim rizlingom po lastnem roru )"

a pol tista ne drži da jih je treba s pirom polivat da dobijo mal žmohta..?sam tale po lastnem roru :) je pa močna. to vsekakor prakticiramo :)
Taurus
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Taurus » Pe Apr 11, 2008 15:37

Se strinjam Krašnjan, okusi so različni in prav je tako, zato pa skoraj pri vsakem mojem receptu poudarim ( ZAME oz. po moje), ker je definitivno vsak recept izključno plod mojega eksperimentiranja in izkušenj, osnove jedi pa so jasno že zdavaj zasidrane.

Vsak pač si naj sam ustvari " sliko okusov ", tako je tudi pri pleskavici, kateri dodajajo čebulo, sir, mleto papriko, Kajenski poper , v različnih razmerjih dodajajo oz. mešajo govedino, svinjino, ovčetino, oslovino itd.

Pri vsem pa je najpomembneje, da ne pretiravaš z ničemer ( Če pa komu tudi to paše - pa tudi prav).

P.S.
Pecilni je zraven izključno zaradi vezave in prhkosti čevapa. Kot poudarjam - ne pretiravat.
Taurus
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

Čevapi

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Maj 08, 2008 05:57

Res je veliko variant za pripravo čevapčičev, sam pa sem najboljše jedel v Puli, v bifeju nasproti Uljanika. Imajo pa še posebne čevapčiče na paličici imenovane "šiščevap", ki pa so nekoliko bolj pikantni in jih vedno z užlitkom pojem. :wink:
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Če Maj 08, 2008 07:42

Res je luftar se strinjam z teboj tudi mi ko si zaželimo čevapov ali pleskavice gremo na ta plac.Perfekten okus in cene zmerne to je to.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Maj 09, 2008 11:49

nuvolari napisal/-a:"ne brizgaj z vodo ali pivom po čevapih. ker bodo suhi in trdi ( ( obvezno je vlivanje piva ali velikega špricerja z Laškim rizlingom po lastnem roru )"

a pol tista ne drži da jih je treba s pirom polivat da dobijo mal žmohta..?sam tale po lastnem roru :) je pa močna. to vsekakor prakticiramo :)

jaz vedno polijem čevape ,meso itd.z pivom in to tako da ga spenim potem pa takoj poberem iz roštilja in ostane meso in čevapčiči sočni ter imajo žmaht po pivu.če to polivaš med peko ne dobiš pravega okusa.
bostjan9
Admiral

ČEVAPČIČI

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Če Jan 28, 2010 13:00

Vse to je O.K. ......

Poskusite v maso takšno ali drugačno "VMEŠATI" malo Radenske....

boste videli ČEVAPI bodo sočni in mehki.

l.p. ERvin

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov