Dodatki na barki - zračni upor?
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Dodatki na barki - zračni upor?
Zanima me koliko lahko bimini in panel sončnih celic (montiran na nosilcu) vplivajo na slabše performanse jadrnice zaradi njihovega zračnega upora med jadranjem? Gre tu za majhne, zanemarljive vplive, ali morda ne?
Iz podobnega razloga me zanima tudi glede radarja - ali lahko nekaj kg težka kupola montirana na jamboru vpliva (opazno) na slabše plovne lastnosti?
Namreč, bimini in panel sončnih celic nameravam montirati spomladi pa ne morem pregnati teh skrbi nekako ... Hvala za odgovore!
Iz podobnega razloga me zanima tudi glede radarja - ali lahko nekaj kg težka kupola montirana na jamboru vpliva (opazno) na slabše plovne lastnosti?
Namreč, bimini in panel sončnih celic nameravam montirati spomladi pa ne morem pregnati teh skrbi nekako ... Hvala za odgovore!
Zanimivo, jaz pa še pomislil nisem nikoli na to, da bi se s tem obremenjeval, kaj šele, da bi se zares. Nikoli z nikomer ne tekmujem, niti sam s sabo, rajši uživam.
V resnici je tako, da pač vsaka dodatna oprema verjetno vpliva na hitrost plovila. Ampak če pada dež ali če šajna, imam bimini odprt. Tudi med jadranjem!! Sončno celico pa imam nad biminijem ravno zaradi sonca oz. da imam čim manj senčenja. Tudi radarju se ne mislim odrečt. In imam željo po wind generatorju
No, tu je potrebno potegnit ločnico, kakšno barko želi kdo imet. Ali dirkalno ali cruiser! Ker je Elan 333 dokaj hitra barka, bi se lahko odločil za investicijo v huda jadra in bi se z njo lahko preganjal po regatah. Seveda je vprašanje, če bi kdaj dosegel kakšen viden rezultat. Zato sem se rajši odločil za cruising opremo, v instrumente in varnostno opremo.
Ni mi žal!!
Ti se boš pa itak sam odločil.
LP
V resnici je tako, da pač vsaka dodatna oprema verjetno vpliva na hitrost plovila. Ampak če pada dež ali če šajna, imam bimini odprt. Tudi med jadranjem!! Sončno celico pa imam nad biminijem ravno zaradi sonca oz. da imam čim manj senčenja. Tudi radarju se ne mislim odrečt. In imam željo po wind generatorju
No, tu je potrebno potegnit ločnico, kakšno barko želi kdo imet. Ali dirkalno ali cruiser! Ker je Elan 333 dokaj hitra barka, bi se lahko odločil za investicijo v huda jadra in bi se z njo lahko preganjal po regatah. Seveda je vprašanje, če bi kdaj dosegel kakšen viden rezultat. Zato sem se rajši odločil za cruising opremo, v instrumente in varnostno opremo.
Ni mi žal!!
Ti se boš pa itak sam odločil.
LP
Nazadnje spremenil Joško, dne Sr Nov 17, 2010 23:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Razmišljanje v to smer je malo, kaj malo, ornk, mimo. Zračni upor sončne celice pri "nadzvočnih" hitrostih, katere dosegajo jadrnice, je enako nič !
Vsak majhen val, v katerega se barka med plovbo "zaleti" je tisočkrat večji upor, kot kakšen štrleči del v zraku.
Pri motornih barkah, s cruising hitrostjo nad 20 Kn, se mogoče res malo pozna fly. Ampak to je meter v višino in preko štiri metre v širino pri 25 vozlih !
Drugače pa je že Joško odgovoril povsem realistično. Če imaš barko za bivanje, boš nanjo zmontiral uporabno opremo. Če pa misliš z njo dirkat, potem pa brez vsega. Pa poliester zamenjat s karbonom, pa, .....
Vsak majhen val, v katerega se barka med plovbo "zaleti" je tisočkrat večji upor, kot kakšen štrleči del v zraku.
Pri motornih barkah, s cruising hitrostjo nad 20 Kn, se mogoče res malo pozna fly. Ampak to je meter v višino in preko štiri metre v širino pri 25 vozlih !
Drugače pa je že Joško odgovoril povsem realistično. Če imaš barko za bivanje, boš nanjo zmontiral uporabno opremo. Če pa misliš z njo dirkat, potem pa brez vsega. Pa poliester zamenjat s karbonom, pa, .....
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Tu se večkrat želja nekoga po hitrosti jadrnice povezuje zgolj z regatami. Regate so nepomembne, s hitro in okretno barko je veliko bolj lušno jadrati, še posebej v rahlih vetrovih. In barke se glede okretnosti, hitrosti in na sploh plovnih lastnosti zelo razlikujejo med seboj! Dodatna teža zaradi več notranje opreme ali krajše in težje kobilice, ne-zložljiv propeler, večja omočena površina, manjša in po možnosti navijalna jadra ... vse to slabša performanse barke. Iz tega razloga ni mimo razmišljati tudi o posledicah zračnega upora dodatkov (nekateri gredo v tem tako daleč, da celo lazybag-e na regatah snemajo). Alternativ pri vsakem dodatku je pa tudi več - npr. sončne celice so lahko v ohišju iz aluminija in montirane na nosilcu biminija ali zložljive in pohodne na palubi.
Kot pa lahko zaključim, vas to večinoma ne skrbi in menite, da dodatki ne vplivajo opazno na plovbo. Hvala.
Kot pa lahko zaključim, vas to večinoma ne skrbi in menite, da dodatki ne vplivajo opazno na plovbo. Hvala.
Samo na kratko moja opažanja. Radar in podobne zadeve vplivajo "nula koma Jozef" torej nič. Bimini in deloma sprayhood pa že. Predvsem bimini.
Pri biminiju se pojavi v jadranju v veter (ker je barka nagnjena) dodatna površina, ki deluje kot jadro in prestavi težišče jader nazaj in barko bolj sili v veter kot bi jo sicer ali pa je sploh ne bi.
P.S.
Eni pa bi se lahko kdaj pa kdaj lahko vzdržali in prihranili zase kakšen neumen komentar
Pa brez zamere!
Edo
Pri biminiju se pojavi v jadranju v veter (ker je barka nagnjena) dodatna površina, ki deluje kot jadro in prestavi težišče jader nazaj in barko bolj sili v veter kot bi jo sicer ali pa je sploh ne bi.
P.S.
Eni pa bi se lahko kdaj pa kdaj lahko vzdržali in prihranili zase kakšen neumen komentar
Pa brez zamere!
Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
EDO napisal/-a:P.S.
Edo
EDO, tudi malo humorja in sarkazma dela ta forum zanimiv. Posebej med člani, ki se poznamo.
Drugače pa je glavno, da se pove bistvo. To se tukaj je.
Povzetek : sončna celica NE VPLIVA na hitrost barke ! To je glavno.
Sam pa si še dodal koristno informacijo, kako vpliva bimini, pod katerega se zažene veter. Prav tako tudi Joško. In zame štejejo le takšne informacije mačkov z izkušnjami. Pa četudi kdo doda še kakšno "tja v temo".
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Joško napisal/-a:No, tu je potrebno potegnit ločnico, kakšno barko želi kdo imet. Ali dirkalno ali cruiser!
LP
Mislim, da je s tem vse napisano. Radar, bimini, sprayhood, sončne celice,.... vse to je mišljeno za uživanje in cruiser barko. Seveda vse vpliva na hitrost barke.
Če pa želiš loviti desetinke vozla, potem te opreme ne potrebuješ na barki, obliko barke bo potrebno zamenjati, nabaviti karbonska jadra,.....
Pač drugačen koncept barke.
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
Kr en,
tvoj komentar teme je na mestu
Povedal si svoje mnenje s katerim se popolnoma strinjam. No, na motornjake se ne spoznam in to težko komentiram.
Ampak smetenje teme z raznimi "osmaki" pa se mi zdi res nepotrebno. Vsako reč pa res ni treba komentirat.
Tudi za humor je treba imeti smisla.
Kr en, tvoji hudomušni komentarji pa me vedno naredijo boljše volje. Redki so takšni, ki imajo smisel za polnokrvni in inteligenten humor, kot ti. Jaz ga že nimam
Še enkrat, brez zamere.
Lp Edo
tvoj komentar teme je na mestu
Ampak smetenje teme z raznimi "osmaki" pa se mi zdi res nepotrebno. Vsako reč pa res ni treba komentirat.
Tudi za humor je treba imeti smisla.
Kr en, tvoji hudomušni komentarji pa me vedno naredijo boljše volje. Redki so takšni, ki imajo smisel za polnokrvni in inteligenten humor, kot ti. Jaz ga že nimam
Še enkrat, brez zamere.
Lp Edo
Tex napisal/-a:O bog si pa zadrgnjen ,ko oslovska rit, zagrizen rjuhar pomoje, nikogar nočem žalit, toda ,da popeniš, že samo ob omembi "osmaka" pa tud ne pelje nikamor...
No, s tem si že marsikaj povedal o samemu sebi
Z moje strani je stvar zaključena. Predvsem pa ne želim smetit teme grega295.
Lp Edo
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gosti