Valovi pri obali

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

Valovi pri obali

OdgovorNapisal/-a nemo » Po Apr 14, 2008 18:05

Ko sem delal izpit za Yachtmasterja, me je instruktor opozoril na precej nevaren pojav, ki nastane, ko veter piha z odprtega morja proti obali, tam, kjer se dno precej strmo dviga z velike globine na plitvino pred vhodom v luko. Ko so valovi na odprtem morju ze precej hitri in visoki, so to ogromne vodne mase, ki potujejo z veliko hitrostjo. Dokler smo na odprtem in globini komaj opazimo kaj drugega kot visino vala, ko pa se priblizujemo obali, se zacnejo valovi lomiti. To nastane zato, ker masa vode pride v kontakt z plitvino, ki jo zavira pri dnu, ima pa se vedno svojo hitrost na povrsini. Pri tem prakticno vrh vala prehiti dno in se zacne lomiti. Potrebno je veliko previdnosti, pri oceni pogojev, se posebej ce je vhod v luko 90° na smer vala. Ze veckrat se je zgodilo, da je koga presenetil val ravno na vhodu pred luko, ko se je ze pocutil varnega. Poznam primer, ko je zelo iskusen skiper z 80ft. ladjo prihajal v luko Rocella Ionica in je moral na vhodu obrniti, da se je izognil pesceni sipini pred vhodom. Ker se je posvetil sipini, je za trenutek pozabil na valove in ga je lomeci val udaril v bok in nagnil za vec kot 50°.Povedal mi je, da se je ze videl prevrnjen na bok na valobranu. Pogoji niso bili tako strasni, SSW 4-6 in visina valov na odprtem 1,5-2m. To bi morala taka barka prenesti, vendar pa v kombinaciji z plitvino in smerjo vala na bok postane zelo nevarno.
Mogoce to ne spada ravno v vreme, je pa dobro vedeti.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 15, 2008 01:45

Vsekakor zelo poučno, marsikateri naš član mogoče tega ni vedel. Res pazite pri vhodih v marine, zalive. Lep primer je vhod v zaliv Punat na Krku. Kadar piha jugo ali močnejši maestral, je val na vhodu lahko gromozanski. K sreči plujemo vedno v smeri vala ali proti valu, vendar je vseeno nevarno. Globina vode je tam okrog 2 do 2,5 m, kar val višine 1 m (na odprtem) z lahkoto "pošlata" in se močno okrepi. Val postane krajši in višji, včasih tudi za dva do tri kratnik... Ta visok val se potem vali vse do marine Punat, kjer je voda že precej globja...

LP
Uporabniški avatar
frohlic7
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frohlic7 » To Apr 15, 2008 21:00

Klasičen cunami efekt :(
Tam je val na odprtem morju ob potresu velik oz.majhen nekaj cm, ko pa pride v plitvino se veča in kmalu začne lomiti. Posledice žal poznamo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 15, 2008 22:38

Ja točno, cunami ima enak efekt, vendar pa se tam val dvigne na orjaško višino zaradi svoje velike hitrosti potovanja... Valovi, ki jih naredi veter k sreči potujejo z vsaj nekajkrat do nekaj 10 krat manjšo hitrostjo, zato je višina vala pri lomljenju le malo ali največ do 2 ali 3 krat višja kot na odprtem... Pri cunamiju pa je to lahko tudi do nekaj 10 kratnik...

LP
Uporabniški avatar
Nearrain
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Nearrain » Sr Apr 16, 2008 07:40

admin napisal/-a:Ja točno, cunami ima enak efekt, vendar pa se tam val dvigne na orjaško višino zaradi svoje velike hitrosti potovanja... Valovi, ki jih naredi veter k sreči potujejo z vsaj nekajkrat do nekaj 10 krat manjšo hitrostjo, zato je višina vala pri lomljenju le malo ali največ do 2 ali 3 krat višja kot na odprtem... Pri cunamiju pa je to lahko tudi do nekaj 10 kratnik...

LP

Ne bo držalo. Tsunamijev val je orjaški (orjaška masa vode) že veliko prej preden doseže obalo.
Slika

Slika
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Apr 16, 2008 16:14

Hej imamo strokovnjaka, dobrodosel na temo, cimvec takih pojasnil!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Sr Apr 16, 2008 21:53

Vaau svetovno ko v šoli super pa sem mislo da ni razlike
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 16, 2008 22:35

Saj je razlika, vendar pa cunamijev val ni nič orjaški... Seveda je, če gledaš maso vode, ne pa po višini! Mogoče je bilo vse skupaj malo nejasno, vendar Frohlic in jaz sva oba mislila višino vala, ki je pri cunamijih zelo majhna... Bistvo je v hitrosti potovanja valovanja, kar je razvidno tudi iz slike. Če se malo poigramo s fiziko velja:

Wk= m/2 * v^2

Torej kinetična energija se povečuje s kvadratom hitrosti, kar pomeni, da se pri npr. 4 kratnem povečanju hitrosti, kinetična energija poveča za 16 krat!!!

Kot pa vidite iz slike, je hitrost potovanja valovanja pri cunamiju res linearna, pri vetru pa poleg linearne še krožna, kar dodatno oslabi val... Naslednje pa je tudi masa vode, ki je pri cunamijih spet ogromna. Ko sešteješ vse to in voda "pošlata" dno, nastane orjaški val, ki ruši vse pred seboj...

LP
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Apr 18, 2008 15:44

Še nekaj podatkov o navadnih valovih (po Pomorski enciklopediji):
-največja višina vala je izmerjena 7.2.1933 na N Pacifiku z ameriške vojne ladje Ramapo in sicer 31 m
-hitrost vala je lahko preko 60 vozlov (nad 111 km/h)
-valovi burje so visoki do 5 m ob italijanski obali

za jugo so izmerjeni valovi 11 m ob naftni ploščadi pri Puli ( pozabil vir)

Zanimiv je tudi podatek angleških oceanografov, da se je višina valov v zadnjih 100 letih dvignila za 30 % in sicer zaradi povečane moči vetra, ki je posledica vremenskih sprememb.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Apr 18, 2008 22:07

Pozdravljen Hrast
Samo malo bi te popravil, upam da ne zameriš. Pri Puli imajo plinsko in ne naftno ploščad in sicer podjetje INA skupaj z AGIPom črpa plin. In sicer je to polje IVANA. Bil sem tem službeno in zato poznam zadevo, moram reči da je stvar zelo zanimiva.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Apr 18, 2008 23:24

Pozdrav tudi tebi Gregor.N!
Ti prav nič ne zamerim, ko si me popravil, če ne zaradi drugega pa zaradi istega čina.Hahaha. Po pravici povedano je za mene naftna in plinska ploščad eno in isto, kar pa se očitno motim.Še enkrat hvala. Če bi se spomnil, kje sem prebral ta podatek, bi do napake ne prišlo, saj bi citiral avtorja.
Lep pozdrav !

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta