Lastna masa prikolice 750

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 11, 2011 21:28

mamaMicka napisal/-a:Najpogostejše napake:
- prenizek priklop (standard 430 mm +/-35 mm (DIN 74058))
- preobremenjen priklop
- premalo obremenjen priklop (dviguje avtomobil)
- premalo napumpane gume (10" se pompa med 5-6 barov, 185r14 4,5bara, 13" 3-4 bare)
-prevelika hitrost
- iztrošene prikolice (so zvite, izguba togosti, iztrošeno vzmetenje)
-napačne pnevmatike (previsoke, prenizke glede na zahtevo proizvajalca AKS, navadne avtomobilske, zelo zaželjeno je, da je pnevmatika ojačana(oznake 8R, R, XL, C, Cargo, Trailer...)

Saj sem napisal :)
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Feb 12, 2011 08:23

Kje na gumi piše koliko je max. tlak ?
mirno morje
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 12, 2011 11:59

Ob strani nekje... Tako velika pa tudi ni...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Seveda si napisal

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Feb 12, 2011 12:27

Seveda si napisal, pa se je med naslednjimi malo zgubilo:
mamaMicka napisal/-a:V kolikor bo imel izpravno prikolico, sploh, ce bo kupil novo, ki imajo ze skoraj vse naletno z amortizerjem. Če bo prave velikosti, oziroma pravilno razporejena teža je edina stvar, ki gre lahko narobe ta, da bo imel kak liter večjo porabo pri vleki prikolice. Edina stvar, ki jo je treba pazit je ta, da je sam priklop vertikalno obremenjen 50-70kg. Veliko nas dela napako, ko vso tezo obesimo na avto.
Najbolj enostavno je, da nekdo te teze stopi na kljuko od avta, pomeri koliko se je usedel. NAto pripnes prikolico in das coln toliko naprej ali nazaj, da dobis enako visino.
Ko pa imas malo grifa, pa to ves ze na pamet.

Sam sem prevozil ze toliko prikolic, da lahko iz 1. roke povem, da nima iti kaj narobe. Malo pazljivosti in to je to.
:wink: :wink: :wink:
Iz mojega se pa vidi, kaj doživiš, če se tega ne držiš, da ostalim prihranimo 'testiranje'. :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » So Feb 12, 2011 12:56

vili napisal/-a:
- premalo napumpane gume (10" se pompa med 5-6 barov, 185r14 4,5bara, 13" 3-4 bare)

Zdaj pa mi nekaj ni jasno. Sam imam na prikolici gume 175R14C, pa piše po podatkih, da jih naj pumpam 2,4 bara oz. za vožnjo po avtocesti 0,2 bara več. Nikoli problemov na cesti,pa vozim tudi do 140 na uro.

L.P.

Tudi sam večkrat vidim koga, ki s prikolico vozi prehitro. Za vse, ki tega ne veste, to je po Zakonu o varnosti cestnega prometa :
Na avtocestah in hitrih cestah, ki imajo fizično ločeni smerni vozišči z najmanj dvema prometnima pasovoma, je hitrost vožnje omejena na:
1. 80 km/h:
– za motorna vozila s priklopnimi vozili in zgibne avtobuse;

In še ena stvar za tiste z BE kategorijo (V kategorijo BE spadajo skupine vozil, sestavljene iz motornega vozila kategorije B, ki mu je dodano priklopno vozilo, katerega največja dovoljena masa presega maso vlečnega vozila ali če največja dovoljena masa te skupine vozil presega 3.500 kg.):

V cestnem prometu ne sme imeti alkohola v organizmu:
1. voznik motornega vozila ali skupine vozil kategorije C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE;

Se pravi po domače, potrebno je napihati 0,00.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 12, 2011 13:20

Ja to itaq, pije se lahko samo na colnu :)

V nemciji imajo za prikolice z TUV odobritvijo lahko tudi 100km/h omejitev z prikolico.
Sama hitrost je najvec odvisna od prikolice same in delno od vlecnega vozila, da ni prelahek v kolikor pride do sunkovitega giba z volanom. Pri tem se lahko zgodi, da prikolica potegne avtomobil iz smeri. V najslabsem primeru gre vse skupaj okoli.
Samo... To se dogaja pri visoko naloženih ali prikolicah tezkih preko 2 toni in pri hudem pretirabanju. Do zakonsko dovoljene hitrosti teh tezav ni pricakovati..

Recimo najdrazje prikolice za vozit avtomobile je normala hitrost 130km/h, brez stresa, brez nevarnosti, seveda je na tej prikolici se en avto :)
Ni zastonj prikolica 7500€ in naprej.
ALI
Kapitan
Kraj: Notranjska

OdgovorNapisal/-a ALI » So Feb 12, 2011 17:15

Zdravo,

teža prikolice Ellebi 720 lbn z naletno zavoro in nosilnostjo NDM 750 kg ( masa prikolice in masa tovora = 750 kg ) je 300 kg teža Ellebijeve prikolice z NDM 1000 kg je enaka. Razlika med njima je le v osovini katera je enkrat homologirana za 750, drugič za 1000 kg. Tudi Ellebi 1300 ni nič močnejše konstrukcije le osovina je močnejša. Moja prikolica je prazna težka 300 kg in je homologirana za 1300 kg NDM. Na njej vozim 5,3m dolgega fishermana in Yamaho 4t 100 je pa res, da imam na čolnu še el. vinč in 45 m verige, kar ni zanemarljivo. Tehtal sem vse skupaj in natehtal reci piši 1280 kg.
Zato se kalkulacije, da je prikolica težka okoli 200kg pač ne izzidejo.

Sam sem imel najprej prikolico NDM 1000 kg a sem jo pred dopustom zamenjal pa ne , da ji ne bi zaupal ampak zaradi občutka, saj je varnost moje družine na prvem mestu.
V primeru, da se ti kalkulacija NDM avta + NDM prikolice + izpit + ne vem še kaj ne izide je potrebno razmisliti o zamenjavi avta, o novem izpitu ali pa povprašati prijatelja, če ti zategne čoln do morja.
Zakaj pa imamo prijatelje, ki se tako radi povabijo na čoln?
:lol:

Sicer pa, nekaj se vedno reši
:D

lp, Ali
bostjan9
Admiral

VILI, VILI...

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Po Feb 14, 2011 07:21

VILI, nes meš voziti 140 km/h s prikolico.... (s prikolico se reče).

b9
Bojan5
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Ne Mar 06, 2011 19:46

Lahki priklopnik do NDM (največja dovoljena masa) lahko vozi voznik z vozilom za katerega mora imeti ustrezno kategorijo in homologacija vozila dovoljuje vleko takšnega priklopnika.

Takšen uradni odgovor sem prejel lani decembra. Kupoval sem avtodom NDM 3500 kg. Vprašanje je bilo, kaj potrebujem poleg kat. B za vleko lahkega priklopnika.

Del odgovora sem napisal zgoraj. Iz podrobnosti opisa pa povzetek:"Če homologacija dovoljuje vleko nad 750 kg in je NDM 750 kg ali manjša zadostuje kat. B brez česarkoli več".

Še en butast primer: Prijatelj je z Vectro peljal prik. za avtovleko. PRAZNO!
Ker ima po homologaciji Vectra omejitev ~ NDM 1500 kg, prikolica pa je bila 1800 kg NDM. Ugibajte! Je sledila globa ali ne?
Globa je bila.
Prijatelj pa "žleht". "Koliko bi plačal če bi jo peš ali pa s konjem vlekel?"
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Maestral9

OdgovorNapisal/-a Maestral9 » Ne Mar 06, 2011 20:50

Evo to je citat trenutno veljavnega ZVCP-1. Razmerje med NDM vlečnega in Prikopnega vozila ni več pomembno. Važna je NDM 3500 kg in homologacija, kjer je napisana NDM prikolice, katero se lahko s tem vozilom vleče. Lahki priklopnik (750 kg NDM) pa se lahko priklopi k vsakemu vozilu kljub temu, da z njim presežeš NDM 3500 kg.

Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3500 kg, a ne presega 4250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.
Maestral9

OdgovorNapisal/-a Maestral9 » Ne Mar 06, 2011 20:53

Povem vam pa iz izkušenj, da na cesti zvagamo tudi kakšen kombi, avtodom, kamp prikolico in podobno.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Mar 07, 2011 07:12

No, končno nekdo, ki bere zakone in ne komplicira. :lol:

Saj vem da bo nslednji teden spet nekdo spraševal kako in kaj. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Mar 07, 2011 17:54

Maestral9 napisal/-a:Povem vam pa iz izkušenj, da na cesti zvagamo tudi kakšen kombi, avtodom, kamp prikolico in podobno.

kaj pa če je na avtu morjeplovec nalepka :?: Kaj popusta(50% je že sdandarden), ali si prec na vrsti :lol:
Ure dnevi leta tečejo....
Maestral9

OdgovorNapisal/-a Maestral9 » Po Mar 07, 2011 22:06

Ja Bolid. Zelo malo verjetno je, da bo kdorkoli s tega forume vlačil barke po Koroškem. Če pa se to slučajno zgodi mora pa imeti veliko (ne)srečo da naleti na vage, saj so pri nas le 1-2 krat na mesec. Tako da ti skoraj lahko obljubim 100% popust. Pa saj za male presežke res nihče ne komplicira. Uradna pa je 3% toleranca. Problem nastane takrat, ko je že po papirjih razvidno, da bi voznik moral imeti BE kategorijo, pa le-te nima. To pa je isto kot vožnja brez VD. To se pravi: "Z globo najmanj 500€ se kaznuje voznik ...."
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Mar 08, 2011 08:29

janadino napisal/-a:No, končno nekdo, ki bere zakone in ne komplicira. :lol:

Saj vem da bo nslednji teden spet nekdo spraševal kako in kaj. :lol:

A mogoče nisem jaz pastal cel zakon na pol strani?
Fantje preberite celo temo, da potem ne klatite... (sliv)

:):)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov