Obnova mojega starčka - Draco 1700

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Izi
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana - Supetarska draga

OdgovorNapisal/-a Izi » To Apr 26, 2011 12:44

Pozdravljeni.

Prazniki so mimo, mi pa smo se polni idej in vseh dobrot, ki spadajo k takemu prazniku dogovorili, da je čas, da čoln obrnemo in ga pripravimo za delo na nadvodnem delu čolna.

Ideja Kocke nam je bila najbližje, pa še nekako je sovpadala, z vsemi dobrotami na mizi. Najprej smo pripravili vse potrebno na kljunu, kjer je kolega izdelal nosilec za dvig čolna.

Slika

Nosilec je moral segati preko kljuna, da nam ga ob obračanju ne bi poškodoval.

Zadaj pa smo uporabili princip Kocke, kje smo imeli na razpolago tudi viličar na traktorju.

Slika

Zrcalo smo montirali zgolj zaradi tega, ker je luknja lepo okrogle oblike in smo pričakovali, da de bo tako čoln najlažje obrnil.

Čoln smo enakomerno dvignili na obeh straneh. Oba nosilca sta zdržala obremenitev in sledilo je še obračanje čolna, ki pa se je brez problemov obrnil tako na hitro, da nam ni uspelo narediti niti fotografije.

Slika

Čoln je obrnjen, nazaj na vozu in jutri nas čaka prva runda pranja in kitanja lukenj. Je pa volje vedno več, saj nam kar uspeva biti v časovnih terminih in zadeva lepo obeta, da bo konec maja že v vodi.

Morda eno vprašanje za znalce. Plastika v notranjosti ima nekakšen vzorec, je rebrasta. Kako se taka profilirana zadevščina pripravi za barvanje?

Toliko za zdaj.

LP
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » To Apr 26, 2011 14:01

Izi napisal/-a:janadino - Ideja sploh ni slaba.

Imam srečo. da imam take prijatelje. Saj sem se spraševal ali se mi da, ampak čoln je še "stare šole" iz debele plastike, ki je zdrava.

Zdravo, super izgleda tale obnova, človeka kar zamika, da bi orodje v roke vzel :)

eno vprašanje glede obnove starih čolnov (plastičnih);
koliko let v bistvu zdrži plastika? recimo, da govorimo o nekem serijsko izdelanem trupu, recimo 8m čoln.. Vem, da je najbrž odvisno od ohranjenosti, vzdrževanja, kako je bliko skladiščeno, poškodbe itd.

Zanima me v bistvu ali ima plastika ob normalni uporabi kakšno na oko dobro ocenjeno življensko dobo? Lahko npr. obnovimo barko (dobro ohranjeno), recimo staro 25 let in potem računamo, da jo bomo še 25 vozili?

Hvala!
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » To Apr 26, 2011 14:22

Živjo.

Verjetno obstaja neka predvidena življenska doba, ampak dejanska pa mislim, da je odvisna od vzdrževanja.

Glej moj čoln je star danes jutri 40 let, pa upam, da mi bo po obnovi še dolgo služil. Res pa je, da je tale obnova kar projekt in sam se ga verjetno ne bi lotil, ampak bi se ozrl za novejšim.

lp
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Apr 26, 2011 15:35

A je že kdo slišal, da bi zaradi starosti kakšna plastična barka potonila?
Ne komplicirajte, čoln bo vas preživel.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Apr 26, 2011 16:56

Meni so pred kakimi desetimi leti med smučanjem razpadli kakih 10 let stari plastični pancerji. (Doslej nisem našel nobenega modela, ki bi mi bolje pasal na nogo...)

Da sem lahko prismučal do izposojevalnice so mi čevelj skupaj držale kavbojke. Pri odhodu od izposojevalnice do avtomobila pa sreča, mislim.

Ko sem jih za demonstracijo, kaj se lahko zgodi s staro plastiko še za nekaj let obdržal v kleti, je ena vrsta plastike čevlja začela solziti - nisem pa nikoli raziskal ne iz katere plastike je bil kateri del čevlja, niti kakšna snov so bile tiste kapljice...

Ampak nič ne kaže, da bi podobne vrste plastike uporabljali za plovila - tu še nikoli nisem slišal za kak podoben pojav.

Za materiale, ki so zdaj tu v uporabi velja, kot je napisal Gaso.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Apr 27, 2011 12:06

(Doslej nisem našel nobenega modela, ki bi mi bolje pasal na nogo...)

Nesi jih Pale-tu da ti jih preplasti s poliestrom jih boš imel nadaljnih 40 let. :wink:

Kar se tiče poliestra zdrži dolgo če le ni preživel kakšnih hudih obremenitev in se je vzdrževal, 8 mm pa je precej močna osnova (sicer ne vem kako velik čoln je )da je zdrava tudi za popravilo in bo čoln še dolgo lahko služil.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 27, 2011 13:11

Kocka, zelo si mi polepšal dan.

Ni mi samo tisti pancer tako lepo pasal na nogo, tudi (20 let starih?) rolerjev Roces Tokyo NRT tista reč, ki sem jo kupil lani ni niti približno dobro nadomestila, tako da sem se od takrat naprej le malo vozil z njimi.

Ko si ti omenil Paleta in generalko pancerjev z oblačenjem v poliester, sem se pa jaz spravil pogledat, če kaj takega morda še (ali spet) delajo.

Kaže da da, in če se bo dalo kje pomeriti in se bo moja noga še vedno strinjala, sem za naslednjih pet let spet na dobrih osmih kolesih. Sicer bo problem kje pomerit (v bližini še nisem našel nobenega prodajalca), ampak...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Apr 27, 2011 13:25

Se popolnoma strinjam s teboj, kar se tiče kvalitete starejših izdelkov (bili so cenejši in vzdržljivejši) dandanes je življenska doba izdelkov max 5let. Tisto s pancerji je bilo mišljeno bolj kot hec, čeprav sam sem tudi že s poliestrom popravil spodnjo plastiko motorja pri avtu, ko je počila in še danes drži. :wink:
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Pe Apr 29, 2011 13:24

Živjo.

Pri nas nadaljujemo z delom in po obračanju čolna smo ga najprej temeljito oprali, tako, da se sploh vidi, kaj moramo še narediti.

Bi pa vas prosil za mnenje. Najprej slika problema.

Slika
Gola notranjost čolna pripravljenega za obdelavo.

No med pripravo smo prišli na idejo, da bi tank prestavili v premec. Sedaj je nameščen v vzdolžni luknji. Ta luknja bi mi z malimi dodelavami lahko služila kot shramba za ribiški pribor in vso ropotijo, ki jo ribičija potegne za sabo.

Vendar pa bi moral tank v premcu dati nekomu izdelati po meri, saj je prostorsko omejen.

Slika

Ima kdo kakšno idejo, na koga se obrniti za izdelavo takega tanka za bencin. Vem, da se bi težišče v tem primeru prestavilo naprej, ampak kaj še lahko pričakujem zaradi prestavitve tanka v premec?

Še eno vrašanje za mojstre: Kako se pripravi rebrasta - reliefna plastika za barvanje, saj si ne predstavljam, da jo je treba "šmirglat" do gladkega?

lp
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » So Apr 30, 2011 07:05

Notranjo plastiko samo dobro očisti, in na grobo prelet z brusnim papirjem in to je to. Površina je že tako hrapova, in pobarvaj.

Za inox rezervar mam enga mojstra , pa še drag ni. Će te zanima mi sporoči na ZS.

lp b
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 03, 2011 15:30

Izi preden prestaviš tank dobro premisli kajti v premcu najbolj nabija in to " plajhanje" bencina ter dvigovanje smeti ni najboljše, tank pa nimaš vedno poln. Osebno bi imel ribiške palice raje ob boku in si naredi za zaklenit, tank pa kjer je bil.
Yak 55
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Yak 55 » Pe Maj 06, 2011 22:14

Super vidit da se drugi tudi lotevajo tekih norij... Sam končujem obnovo gt402 ki sem ga razstavil do fundamenta zdaj ga pa počasi sestavljam (zlaminiral novo strukturo, novo dno sendvič novi sedeži itd)
Glede "hrapave površine" v Elanu pravimo temu perforacija jo je treba žal prebrusiti do gladkega, predvsem, če je že bila kdaj prebarvana. Seveda potem novo pobarvana površina drsi ampak zato obstaja zelo kvaliteten protidrsni TBSov trak, ki ga nalepiš tam kjer rabiš.
Rezervar pa imaš na najboljšem možnem mestu - v težišču kar pomeni da minimalno vpliva na trim ko je poln prazn, in ko je poln velikopripomore k stabilnosti. Jaz bi ti toplo odpriporočal, da ga daš v premec razen če je volumna do 40litrov. Težave bodo z trimom ki se bo ves čas spreminjal in poln bo težko izglisiral...

sam sem GTju dal vgradni 80 literski rezervar točno na mesto kjer bi ga ti rad stranil...

LP, Severin
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Pe Maj 06, 2011 22:34

Yak 55, daj prilepi kakšne slike na forem, da vidimo kako si zrihtal svoj čoln.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Maj 07, 2011 07:43

Izi napisal/-a:
Še eno vrašanje za mojstre: Kako se pripravi rebrasta - reliefna plastika za barvanje, saj si ne predstavljam, da jo je treba "šmirglat" do gladkega?

lp

Dobro razmasti in prebrusi z jekleno krtačo, lahko tudi z žičnim nastavkom za kakšno mašino. Posesaj prah in za barvo uporabi top-coat.

L.p.
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » So Maj 07, 2011 15:02

Živjo.

Ideja o premikanju tanka za bencin je že zgodovina. Kot prvo je zadeva komplicirana za izvedbo, drugi razlog pa so finance, saj zadeva ni niti najmanj poceni. Tank gre na staro mesti.

V premec pa mi je kolega izdelal polico. Ko jo bomo vgradili, pa bo to polico še malo predelal in naredil izvlečni predal, tako, da bo shranjevanje drobnarij enostavnejše. Odpreš vrata potegneš predal ven in pospraviš. Poslikam ob prvi priliki, ko bo končano.

Hvala za nasvete o barvanju. Bom na brzino predrgnil in razmastil. Pol pa primr gor in barva.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov