MURING
Moderatorji: moderator2, moderator
Pozdravljeni,
Prebral sem vse prispevke na temo muringi in vezanje nanje pa še mene zanima sledeče. Če se vezeš z premcem na obalo, muringom pa na krmo ali se potem vežeš na levo in desno krmno bitvo ali samo na eno stran?
Mogoče se bo zopet gdo čudil vprašanju vendar kljub več kot 20 let na morju nisem do sedaj imel potrebe po vezanju na muring. Za kratek čas postanka sem vrgel sidro in ko je dobro prijelo sem se vezal z premcem na obalo, sicer pa na bojo.
Lep pozdrav, Roman
Prebral sem vse prispevke na temo muringi in vezanje nanje pa še mene zanima sledeče. Če se vezeš z premcem na obalo, muringom pa na krmo ali se potem vežeš na levo in desno krmno bitvo ali samo na eno stran?
Mogoče se bo zopet gdo čudil vprašanju vendar kljub več kot 20 let na morju nisem do sedaj imel potrebe po vezanju na muring. Za kratek čas postanka sem vrgel sidro in ko je dobro prijelo sem se vezal z premcem na obalo, sicer pa na bojo.
Lep pozdrav, Roman
Če je muring eden, potem se lahko vežeš samo na eno stran... Včasih je muring že bolj na levi ali bolj na desni in tako se potem tudi vežeš na tisto stran. Spet drugič vežeš tako, da lažje klubuje vetru in barko drži čim bolj pri miru... Sicer pa je dober vez le, če sta muringa dva... Takrat si lahko miren in tvoja barka bo na istem mestu tudi, če močno piha z boka...
LP
LP
[quote]Če je muring eden, potem se lahko vežeš samo na eno stran... Včasih je muring že bolj na levi ali bolj na desni in tako se potem tudi vežeš na tisto stran. Spet drugič vežeš tako, da lažje klubuje vetru in barko drži čim bolj pri miru... Sicer pa je dober vez le, če sta muringa dva... Takrat si lahko miren in tvoja barka bo na istem mestu tudi, če močno piha z boka...
[quote]
.... še posebej, če se vežeš križno (desni murin na levo stran krme in obratno), kar je bistveno pri kratkih plovilih. Potem je res vseeno, iz katere bočne smeri piha....
LP, D.
[quote]
.... še posebej, če se vežeš križno (desni murin na levo stran krme in obratno), kar je bistveno pri kratkih plovilih. Potem je res vseeno, iz katere bočne smeri piha....
LP, D.
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Prijatelj, vse bi ti naredil tudi brez mene. Sva se že zmenila, ne bova v javnosti. Jaz sem ti zaračunal svoje delo v vrednosti 30.000 € in ti si mi plačal, ker imaš denar, pa še 2 jurja si mi dal za povrh. Pravi gentlmen.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Ja, ko sem se vrnil s pumpe nazaj v marino sem slišal, da se je pogovarjal s tabo, kaj in kako naj se loti "podviga".
Imam občutek, da je fant jezen na cele Nerezine, ker je muring kar scefral, pol pa mu ga še plačat ni bilo potrebno???!!! Fant ma jajca!
Imam občutek, da je fant jezen na cele Nerezine, ker je muring kar scefral, pol pa mu ga še plačat ni bilo potrebno???!!! Fant ma jajca!
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
Zanimivo, kako velika debata se je razvila zaradi moolringa, od vezanja barke do izpita, plovbe in še ne vem kaj. Najbolj korektno je odgovoril nemo. Pomagajmo si! Sam sem naredil izpit za mornarja motorista že okoli leta 70 prejšnjega stoletja, pa še vedno vprašam za nasvet v dololčenih primerih pa tudi razne knjige še vzamem v roke. Dokler si na morju, se pač vedno učiš, če ne iz knjige pa v praksi. Vprašanje je le ali je učnina draga ali poceni. Nekatere ki vse znajo mnogokrat preč košta.
Kar pa si tiče glede moolringa vkljub mnogim nasvetom nisem zasledil nasveta, kako močno ga privežeš glede na nateg.
Mnogokrat vidim, da nekateri barko vežejo tako, da vse škriplje. Ni namreč veeno v katerem dnevnem času ga privežeš. Nekako velja, da je pravilni privez, ko barko privežeš v plimi. Ko plima popusti bo barka "delala". To pomeni da , bo barka zategnjena ravno prav, ne preveč , ne premalo. Seveda pa tudi v plimi ne zateguješ kolikor moreš.
Glede čistoče moolringa, moram povedati da ga vsakokrat, ko se privežem dvignem na barko. S sosedom v marini sva tudi dogovorjena, če njega ni v marini privežem moolring na njegovo ograjo in obratno. Tako imava oba vedno čiste vrvi, seveda razen takrat, ko oba izplujeva in morava vreči moolring v vodo, pa še lažje pridem do njega ko privezujem barko. lp
Kar pa si tiče glede moolringa vkljub mnogim nasvetom nisem zasledil nasveta, kako močno ga privežeš glede na nateg.
Mnogokrat vidim, da nekateri barko vežejo tako, da vse škriplje. Ni namreč veeno v katerem dnevnem času ga privežeš. Nekako velja, da je pravilni privez, ko barko privežeš v plimi. Ko plima popusti bo barka "delala". To pomeni da , bo barka zategnjena ravno prav, ne preveč , ne premalo. Seveda pa tudi v plimi ne zateguješ kolikor moreš.
Glede čistoče moolringa, moram povedati da ga vsakokrat, ko se privežem dvignem na barko. S sosedom v marini sva tudi dogovorjena, če njega ni v marini privežem moolring na njegovo ograjo in obratno. Tako imava oba vedno čiste vrvi, seveda razen takrat, ko oba izplujeva in morava vreči moolring v vodo, pa še lažje pridem do njega ko privezujem barko. lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti