Nesreča (brodolom) Costa Concordia
Moderatorji: moderator2, moderator
http://www.24ur.com/novice/svet/video-neverjetno-notranjost-coste-concordie-skoraj-nedotaknjena.html
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Kamera na Giglio
Kaj počenjajo z ladjo od 14.7. (od splovitve)
€1,6 miljarde
Kaj počenjajo z ladjo od 14.7. (od splovitve)
- Shranil sem nekaj slik s te kamere (od časa do časa) in imam vtis, da od 15.7.2014 po teh slikah sodeč ni videti, da bi se kaj premaknilo. Premec je videti še enako globoko pod vodo, ladja na vseh, ki sem jih shranil, približno na istem mestu glede na kamero...
Na skoraj vseh fotkah je za krmo tistih treh-štirih bark okoli nekaj pene. Najprej sem mislil, da jo že vlečejo na mesto razgradnje, ampak to traja že nekaj dni, pa ni videti, da bi se kaj premaknilo.

Zdaj me zanima me, če ima kdo kako idejo, kaj tiste barke (po fotkah sodeč več ali manj stalno) počnejo tam teh nekaj dni od takrat, ko so ladjo spet splovili. Namig nekje je bil, da so to vlačilci, ki jo držijo na mestu (in torej sploh ni zasidrana), ampak nisem našel še nič, kjer bi bilo pojasnilo, zakaj tako.
Tule je tudi nekaj govora o ojačitvi dna ladje z verigami ('to help reinforce the bottom of the boat' - ampak kako neki z verigami ojačiti dno ladje?). Omenjeno je 'rotting', torej propadanje ladje, zaradi česar bi dno trupa lahko ne zdržalo dviganja, ampak tudi tu bi rad kako pojasnilo zakaj in kako.
Našel pojasnilo. Kaže. da so bili plovci (caisson) privarjeni na boka, zdaj pa bodo še povezani z verigami pod trupom, s čimer bi bile sile razporejene po večji površini, kar bo trup lažje prenesel.
Tule je pa nekaj slik 'pomečkane' nadgradnje tam, kjer je CC legla na desni bok, potem ko so jo zravnali in preden so tudi na desno stran pritrdili plovce (caissons).
€1,6 miljarde
- Toliko naj bi stalo vse skupaj - torej tudi plačilo odškodnin in 'vzpostavitev prejšnjega stanja' na mestu, kjer je ležala (torej odstranitev platforme itn.), in ne le dviganje, prevoz do Genove in razgradnja ladje.
Kako si je risar predstavljaj korake do splovitve:

Zadnja slika ne ustreza - ves premec je tudi po splovitvi s platforme še vedno solidno pod gladino.
Edit - v načrtu pa je, postopno dvigniti toliko - več tule.
Še en edit - Konec julija 2014 so ladjo odvlekli v Genovo v razgradjo, ki bo predvidoma trajala 2 leti.
Pregledno zbrana zgodba - s pogledi z različnih zornih kotov (spremembe predpisov, praks... itn.).
Vrsta ostrih kritik - še ne znam presoditi, koliko so utemeljene. Večina imam vtis, da je o tem, da kup podatkov, podrobnosti, slik... ni javno dostopnih, vendar na hitro ne vidim, ali je to vse. Vsaj nekaj prikazanih zornih kotov na probleme je vredno premisleka.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
-
- Kontraadmiral
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Malo pobrskal - in kakega webcama, ki je usmerjen tja, za zdaj nisem našel.
Sicer pa
Sicer pa
- Decembra je bilo nekaj novic o sodnih zadevah s Schettinom
Nekaj mogoče zanimivega pri Titan Salvage, ki je spravil Costo Concordio z otoka Giglio v Genovo.
Sedanja lokacija približno na Google Maps - Costa Concordia, Voltri, Genoa, Liguria, Italy, Europe
Webcam-kamere, med katerimi bi se lahko našle slike (jaz sicer nisem našel, ampak zdaj je mogoče tema)
Nisem uspel ugotoviti, če je še vedno tam:

Tu so še fotke po prispetju
(Meni) zanimiv prispevek - in še posebej povezave, ampak ni čisto na vrhu v tem arhivu.
Correct me if I am wrong, please.
-
- Kontraadmiral
če vas zanima pogled na to žalostno ladjo kako smaeva v Genovi na pomolu
sicer so fotke od daleč (bližje ne gre)
http://www.mojalbum.com/potepanje/costa-concordia
sicer so fotke od daleč (bližje ne gre)
http://www.mojalbum.com/potepanje/costa-concordia
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 3 gosti