Mornar lepega vremena nima kaj iskati na morju!

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 24, 2014 17:30

Edit: naslednji odstavek vrinjen
    Kdo tako misli in zakaj - in kako naj mornar samo lepega vremena sploh postal kaj več, če nima kaj iskati na morju? Potem pa izkušnje s pogosto 'smotaniimi' čarteristi, pa vsaj nekaj zgodbic in odgovorov takih, ki so tudi čarteristi, pa niso smotani - vsaj kar zadeva morje in plovbo ne.

Alu se je tokrat in tule najprej zapisalo tole
al napisal/-a:
hrošč napisal/-a:Še članek iz strani MPPI http://www.mppi.hr/default.aspx?id=15014
.

večinoma charter... kaj pa drugega...
to je treba samo tepst!
neusmiljeno...

in na moje, da neusmiljeno tepsti ni nujno dobra pedagoška metoda
Marjan Tomki napisal/-a:Ni bistveno, da so čarteristi, bistveno je, da so bili brez izkušenj ali pa le 'mornarji lepega vremena'.

To je treba poslat na kaj manjšega ob dovolj resnem vremenu, da dobijo izkušnje, ki ne stanejo preveč (zlasti ne v poškodbah), ali pa...

No, ne bom se razpisal.

Tepež - razen Tepeša seveda - pa po mojem ne da navtične izkušnje, ki bi te kaj naučila.

al napisal/-a:aha še to- mornar lepega vremena nima kaj iskati na morju!
in če je napoved slaba (in bila je!!!) se ni treba pederirat na Paklenih ali v luki Hvar, ker je gužva prevelika in možnost štale tudi!
a ne, charter firme samo da oddajo... in folk samo da se fotka na Hvaru..
    S tem se niti slučajno ne strinjam. Če ne pride na morje nikoli - kot tamle zahteva al - ne bo niti ostal mornar, kaj šele da bi postal mornar za vsako vreme.

Al, ne vem, zakaj si bil slabe volje, ampak po mojem nisi mislil tega, kar se ti je napisalo.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Jul 25, 2014 13:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 17:42

Ah... to si vzel iz konteksta.
V temi vreme smo (sem) govorili, da taki nimajo kaj iskat ko se v slabem ne znajdejo. Zakaj? Ker ne želim, da se zaletavajo v mojo barko in se tako učijo.
Pisalo je o tem kako so razbite barke in jaz sem popizdil nad čarteristi.

Ana sailing school te pelje tudi v slabo. Do Malte če želiš.
Tam se naj učijo.

Nesposobni Poljaki pa naj raje rentajo avtodom.

Razumeš?

Ker jasno je, da se bo lastnik barke slej kot prej srečal s slabim vremenom.
In se bo pač tam učil.

A ponavljam- govorili smo o točno določenih ljudeh.

In ko boš s svojo barko plul in se ves čas oziral po neveščih kapitanih in se bal, da ti razbijejo tvoje sanje, potem se pa lahko o tem pogovarjava.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 17:58

In zakaj sem jezen? Ker skorajda nihče več ne zna reči bobu bob!
Vse je nekaj polno praznega razumevanja itd...

Jaz nisem tak in se postavim s svojim mnenjem. Tudi pred strelski vod morjeplovca:)

In moje mnenje je jasno zapisano, včasih manj jasno in ne želim biti všečen, ker mi je za to popolnoma vseeno.
Zavedam se, da grem s takim načinom dosti ljudem na živce a kaj drugega je pa za pričakovati v tem instant svetu opranih možganov?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 24, 2014 18:54

Vzel sem iz teme, ki smo jo posrali... in prenesel nekaj konteksta, na ostalo pa naredil povezave v izvirno temo, tako da 'vzel iz konteksta' ne drži.

Razumel sem, kako približno si to mislil - da ti taki nimajo kaj 'štrikati' okrog barke, ko je 'kažin'. Ampak kar si napisal, se je meni bralo drugače - in na to, kar si napisal, ne na to, kar sem ugibal, da misliš, sem se pustil 'potegniti za jezik'. Ti si morda imel v mislih točno doloćene ljudi, jaz pa sem te razumel, kot da si dal splošno izjavo in se odzval nanjo.

Pa rečem bobu bob. Evo: menim, da si - tako kot si napisal, napisal neumnost. Pojasnil si, kako si mislil - in tudi zato, da je bilo to mogoče, ne da 'v tri pirovske posirjemo tisto temo' sem prestavil tole sem.

Ali ti razumeš, da sem jaz že učil s 4m- balastnimi jadrnicami za eno osebo jadrati v vetru čez 25 vozlov in čez pol metra vala? Da nekateri med njimi zdaj skoraj gotovo jadrajo bolje od mene (po rezultatih na tekmi nedvomno). In so bili - čeprav sem krepko pazil, kaj delam in koliko piha veter pri kom, ki ga kam vzamem, doslej vsi na varnem tudi zato, ker sem imel pri tem srečo!!!.

Da sem vsakič - vsaj tako kot ti za svojo barko - imel na skrbi vsakega, ki sem ga ali jo učil - in šele potem barko, ki jo pelje?

Jaz v gnečo na morju praviloma ne hodim - oziroma ne zaplovem. Tja praviloma pridem pred ali po sezonah. Zato tudi ne pišem nič o bojah - doslej sem se samo enkrat srečal s pobiralci 'bojarine' (v Telaščici), ker jih takrat, ko smo se mi motali kje po Dalmaciji, enostavno ni bilo na morju.

In ko govoriš o vremenski napovedi. Jaz VEM, da je vreme kljub vsem napovedim nepredvidljivo (kar letos lepo kaže - razen okrog Tex-a seveda, kjer je vedno sonce, tudi ponoči). Letos je pa vreme pač večji del poletja podobno, kot bi bil ves čas april - na steroidih.

Veliko članov foruma v kupu tem svetuje, kdaj vse ne smeš na morje (smeš kao samo, ko v napovedi za pomorce piše 'svarila ni'). Večina teh dobronamernih verjetno ve premalo o vremenskih napovedih - če kaj ve, pa tega ne zna ali ni pripravljena prenesti drugim.

Ne vsi - in tudi (skoraj) udarili s(m)o se že o tem. Spomnim se, ko so Domiju - čisto dobronamerno - pisali, da je njegov potep z razmeroma majhnim gumenjakom do Lastova lahkomiselna zadeva. Pa kdo drug, ki je napravil kako podobno pot - po možnosti z družino - niti ne upoa zapisati podobnega potopisa, pa tudi če bi bil podobno kompetenten kot Domi.

In če se spravimo k pisanju o boljšem razumevanju vremena, vremenskih napovedi in tako naprej, to oponeseš recimo Marchi-ju. Pa je Polanc (verjetno večkrat) lepo napisal, da je treba vreme, ko si na barki, opazovati z očesom naokrog, ne pa v kabini čez komp.

Pa jaz kao kopiram wikipedio in pišem spise... in če se (ali če se ne) postavim za kako mnenje ali napišem svoj doživljaj, potrjujem svoj ego. Marchi je solzava altruistična cmera, ker - vljudno - napiše bobu bob, v današnjem primeru to, da se ne strinja s tabo.

V glavnem, bobu bob - tokrat si ta po mojem polomil - in to nekajkrat, pa če si jezen ali ne. Ne glede na to, da sicer večinoma pišeš zabavno, ko se ti da dobro, tu pa tam pa odlično. Ampak danes - če rečem bobu bob - po mojem ni tvoj dan.

Mimogrede, moj ded je bil Poljak. In naletel sem - http://www.finefocusing.com/Docs/P136_I ... and-es.pdf - na podatek, da je na Poljskem registriranih 82 000 plovil. In Poljska ima kup (bolj ali manj plovnih, ampak veliko je plovnih) jezer in kup plovnih rek, pa morsko obalo tudi precej daljšo od slovenske.

Tisti tisoči, ki imajo svoje barke na Poljskem, jih večinoma ne pripeljejo na Jadran, ampak se potikajo po Baltiku - ki zna biti večji del leta prav sitno morje, poleti ga pa krasijo še precej daljši dnevi, kot so tisti pri nas.

V glavnem podcenjuješ nekaj, o čemer kaže, da ne veš dovolj, na osnovi posplošitve po tistih začetnikih, ki pridejo k nam.

Saj bi se dalo še - o kupu tega, kar si napisal, ampak naj bo za zdaj dovolj.

Zdaj pa bodi malo jezen, ker sem rekel bobu bob :wink:

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 22:20

Verjetno sem bil v mojem hitrem pisanju in razburjenosti nejasen. Moti me lahkomiselnost morjeplovcev, tistih ki ne razmišljajo, ko so na morju, ne razmišljajo o vremenu, ne o lokaciji, ne o samem sidranju. Gledam ljudi, kako na 8 m globine spustijo sidro morda 12 m, ugasnejo motor in že letijo v vodo. Nihče ne pomisli, ali je sidro prijelo, ali ne, so ga zategnili dovolj dobro, so dovolj daleč od morebitnih skal, imajo varnostno razdaljo od svojih sosedov na sidrišču. Gre za nepremišljena dejanja, katera so lahko v majhni spremembi vremena usodna.
Ko pa se pripravlja nevihta, je večina njih nepripravljenih.

In kar se nacionalnosti tiče je res, da sem posplošil in ja, vem, koliko morja imajo Poljaki (dobre ladjedelnice) a če smo se leta pritoževali nad glasnimi Italjani lahko rečem, da imam letos zelo pozitivne izkušnje z njimi. Če ne drugega imajo vsaj stil oblačenja:)
A dejstvo je, da tisti Poljaki, Madžari... ki prihajajo k nam in v Grčijo v veiki večini NIMAJO POJMA!
Naj ti opišem današnji incident (očitno res ni moj dan): v madraču Kastosa (google it) je v popoldanskem vetru madžarski čarter na vsak način hotel sidrati (prostora je malo, poglej si) in pri tem snel sidro dveh bark. Videlo se je da nima pojma. Eden od vezanih v madraču mu je celo pomagal s tenderjem in potiskal barko. A tip- kot da je prvič gor. Na vsak način je rinil na neko prosto mesto, ki ga jaz ne bi nikoli poizkušal zasesti. Vsaj ne ob tem vetru.
Nato čez nekaj časa slišim vpitje (sidram v zalivu pred) in vidim, da se moj prijatelj, ki ima tam lokal preriva z njim. Šel sem na pomoč a je bilo vsega kmalu konec. Tip je namreč začel nekaj prevezovati njegovo barko oz si je hotel sposoditi njegov mooring (mooringov ni razen on ga ima, ker je tu domačin). In takih dogodkov z vzohodnjaki je polno. Upam, da po drugi strani nisi Madžar in da te nisem užalil.
A ko berem tudi tuje forume (recimo oholo angleškega) se vsi letos pritožujejo nad incidenti vzhodnjakov. Tako pač je. Najbrž kmalu pridejo še Kitajci (Indijce sem že videl:).
Sedaj bom pa nacionalist a ne? No lej, meni je pač pomembna navtična kultura in ti ljudje je nimajo, ker rentajo barke zato, ker je 10 ljudi na 40feet barki ceneje, kot apartma na kopnem. To mi je povedala Poljakinja na Ižu pred petimi leti.

In da nadaljujem zgodbo nekaj dni nazaj na otoku Trizonia, ko so nespametni čarteristi pri bonaci izpluli iz veza in se zabili v sosednji pomol! Na tem mestu je bila do zgodnjega jutra vezana slovenkska barka (KP registracija) in če to bereta (pozdravili smo se na vhodu v mandrač) potem sta lahko vesela, da imata celo barko. Če se vrnem k zgodbi, bili so popoloma neogranizirani, neodgovorni in barko so resno poškodavali.

In tako naprej... Veliko je teh prigod in malo je v njih udeleženih lastniških bark.

Tako je Marjan Tomki, ko se pluje tudi izven Bohinjskega jezera. In te ne podcenjujem (kljub tvojim poljskim koreninam) nasprotno, te cenim ne glede na tvoje dolge prispevke.

Danes je vse kazalo, da res ni moj dan, a večerni ulov treh porcijskih orad je le pokazal, da je Pozejdon na moji strani 8)

Mirno morje oz. jezera.

ps. ne rabiš mi z rdečo in boldano pisati. saj vse preberem in razumem.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 25, 2014 00:45

al napisal/-a:Verjetno sem bil v mojem hitrem pisanju in razburjenosti nejasen.

Ja, bil si - ampak zdaj si se spet lepo razmotal.

al napisal/-a:Moti me lahkomiselnost morjeplovcev, tistih ki ne razmišljajo, ko so na morju, ne razmišljajo o vremenu, ne o lokaciji, ne o samem sidranju. Gledam ljudi, kako na 8 m globine spustijo sidro morda 12 m, ugasnejo motor in že letijo v vodo. Nihče ne pomisli, ali je sidro prijelo, ali ne, so ga zategnili dovolj dobro, so dovolj daleč od morebitnih skal, imajo varnostno razdaljo od svojih sosedov na sidrišču. Gre za nepremišljena dejanja, katera so lahko v majhni spremembi vremena usodna.
Ko pa se pripravlja nevihta, je večina njih nepripravljenih.

Tako kot si napisal zdaj, se strinjam - in verjetno se večina nas.

Ne gre toliko za neznanje, gre za nespoštovanje do morja - oziroma nespoštovanje do česarkoli. Take morje praviloma izuči - ali pa ne preživijo; problem je, da pri tem lahko naredijo še veliko škode drugim. Podobno je s plezarijo - pa ne na umetnih stenah - ali te izuči, ali pa ne preživiš; le škode drugim praviloma pri tem ne moreš narediti toliko.

Jaz takim, če mi pridejo pod roke, če le mogoče nič ne dopovedujem, ampak jih enostavno postavim v položaj, ki jih izuči (brez prehude škode in bolečine). S tako lastno izkušnjo se doslej še noben ego ni uspešno bodel. Če bo koga zanimalo, ob priliki kak primer, saj jih ne manjka...

In učenje ter izpit, ki le preveri znanje, niti ne razvija niti ne preverja motivacije (spoznati, naučiti se, razviti sposobnosti, spoštovati morje...), etike (močno poenostavljeno - da ne povzročaš nepotrebne bolečine in škode), ampak je le pogoj za dokument. Kolikor vem, je tisti tip, ki je z gliserjem povozil italijansko jadrnico, imel papirje.

al napisal/-a:In kar se nacionalnosti tiče je res, da sem posplošil in ja, vem, koliko morja imajo Poljaki (dobre ladjedelnice) a če smo se leta pritoževali nad glasnimi Italjani lahko rečem, da imam letos zelo pozitivne izkušnje z njimi. Če ne drugega imajo vsaj stil oblačenja:)
A dejstvo je, da tisti Poljaki, Madžari... ki prihajajo k nam in v Grčijo v veiki večini NIMAJO POJMA!

Ja, tako kot si zdaj napisal, se tudi strinjam. In kadar morem, v zvezi s tem tudi kaj naredim.

al napisal/-a:Naj ti opišem današnji incident (očitno res ni moj dan): v madraču Kastosa (google it) je v popoldanskem vetru madžarski čarter na vsak način hotel sidrati (prostora je malo, poglej si) in pri tem snel sidro dveh bark. Videlo se je da nima pojma. Eden od vezanih v madraču mu je celo pomagal s tenderjem in potiskal barko. A tip- kot da je prvič gor. Na vsak način je rinil na neko prosto mesto, ki ga jaz ne bi nikoli poizkušal zasesti. Vsaj ne ob tem vetru.
Nato čez nekaj časa slišim vpitje (sidram v zalivu pred) in vidim, da se moj prijatelj, ki ima tam lokal preriva z njim. Šel sem na pomoč a je bilo vsega kmalu konec. Tip je namreč začel nekaj prevezovati njegovo barko oz si je hotel sposoditi njegov mooring (mooringov ni razen on ga ima, ker je tu domačin). In takih dogodkov z vzohodnjaki je polno. Upam, da po drugi strani nisi Madžar in da te nisem užalil.
A ko berem tudi tuje forume (recimo oholo angleškega) se vsi letos pritožujejo nad incidenti vzhodnjakov. Tako pač je. Najbrž kmalu pridejo še Kitajci (Indijce sem že videl:).
Sedaj bom pa nacionalist a ne? No lej, meni je pač pomembna navtična kultura in ti ljudje je nimajo, ker rentajo barke zato, ker je 10 ljudi na 40feet barki ceneje, kot apartma na kopnem. To mi je povedala Poljakinja na Ižu pred petimi leti.

In da nadaljujem zgodbo nekaj dni nazaj na otoku Trizonia, ko so nespametni čarteristi pri bonaci izpluli iz veza in se zabili v sosednji pomol! Na tem mestu je bila do zgodnjega jutra vezana slovenkska barka (KP registracija) in če to bereta (pozdravili smo se na vhodu v mandrač) potem sta lahko vesela, da imata celo barko. Če se vrnem k zgodbi, bili so popoloma neogranizirani, neodgovorni in barko so resno poškodavali.

In tako naprej... Veliko je teh prigod in malo je v njih udeleženih lastniških bark.

Ko že omenjaš Kitajce, na mini-12 mi je lani prvič sama zajadrala Kitajka, ki je bila prej le članica posadke (mislim da je bila takrat njihova jadrnica na Karibih - zdaj mislim da je nekje okrog Markeških otokov). Mogoče pripravim Marka iz našega kluba, ki je z njimi odplul do tja, da pride na kakšno srečanje in pokaže kaj iz zaloge fotk... Verjetno se bodo večini ribičev na forumu kar malo sline cedile :wink:

Drugače pa je v takih incidentih res bolj malo lastniških bark in čarterskih veliko - a ljudje, ki imajo zdaj lastniške barke, so često v začetku najemali barke - in med morjeplovci na tem forumu jih je precej, ki nimajo lastniške barke, pa niti slučajno niso podobni tem, ki si jih srečal in tu opisal. In zato se nisem strinjal, da je palica za nas - tudi zame - optimalno pedagoško sredstvo.

Kot sem že napisal, kadar morem, poskusim dobiti okoliščine, v katerih lastna izkušnja - a brez nepotrebne škode in bolečine - tistega izuči. In po mojem to je lažje na majhni barki in z manjšiimi površinami jader, kje bum težje razbije glavo ali škotina 'odšnicla' prst. In na jezeru, kjer mi je vreme vseeno bolje znano kot recimo za tistih deset dni v okolici Vira, ki sem ga sicer naštudiral, kolikor sem mogel, a niti približno nisem enako 'doma'.

al napisal/-a:Tako je Marjan Tomki, ko se pluje tudi izven Bohinjskega jezera. In te ne podcenjujem (kljub tvojim poljskim koreninam) nasprotno, te cenim ne glede na tvoje dolge prispevke.

Danes je vse kazalo, da res ni moj dan, a večerni ulov treh porcijskih orad je le pokazal, da je Pozejdon na moji strani 8)

Vidiš, naj ti popravim še majhen predsodek.

Jadrati sem se naučil med 15. septembrom in 15. oktobrom 1979 pred Malinsko na Krku na ok. 30 kg lupinici, na kateri mi je tedanji lastnik v pol ure pokazal osnove. Potem so me učili trije nezmotljivi učitelji - veter, voda in barka.

Tam sem - takrat še računalniški zelenec - imel prešolanje iz enega na drug tip računalnika. Ampak imel sem srečo in sem tisto poletje pred tem prebral dve knjigi, ki sta bila priročnik za inštruktorje na tem tečaju - in tako sem jaz lahko brez škode za šolo jadral v času vseh odmorov in od konca popoldanskih vaj do teme, z vetrovko čez kopalke. Kakšne so temperature v tem letnem času in koliko tam takrat lahko piha, verjetno veš. Ni bilo dneva, ki bi ga spustil - in največji problem je bila ena večerna bonaca, s katere sem se vrnil, ko je potegnil burin, kot so rekli, plav kot sliva.

Na tej lupinici se je kasneje z jadri najbrž prvič srečal MicTic (če se je prej srečal surfom, potem ne z jadri, ampak z jadrnico). Dvajset let kasneje sem se pri njem srečal z večjo barko na morju - in se tudi spet zbližal z jesenskim in zgodnje-pomladanskim vremenom na morju. Šele kasneje sem se srečal z mini-12.

Torej, jaz sicer pretežno učim za klub na Bohinjskem jezeru (pa sem tudi na Kočevskem rudniškem, pa na Gradiškem...), ampak plovem pa ne samo tam. Res pa je, da me na morju najbrž že več kot desetletje ni bilo za več kot kak dan 'v sezoni' in o tem in takih zapletih, kot jih opisuješ res le poslušam - in preberem.

V glavnem, v veselje mi je, da je po vsem sodeč zate 'levi' dan minil in ti takih želim čim manj.

al napisal/-a:Mirno morje oz. jezera.

Jok, to pa ne. Mirno morje ali jezero pa pomeni bonaco in če je to vedno, je dolgčas, tega pa ne prenašam preveč dobro. Popoln mir je pa najbrž smrt - in tega si tudi še ne želim :wink:

'Mirno morje' je bolj za 'hlaponarje', da lepše glisira. Za 'rjuharje' je prej primerna želja 'dober veter', ne?

al napisal/-a:ps. ne rabiš mi z rdečo in boldano pisati. saj vse preberem in razumem.

Če prej ne, zdaj vem da zate ni treba, ampak kar je objavljeno na forumu je za vse, in zato poudarkov vseeno ne bom pobrisal.

Pa srečno...

sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Pe Jul 25, 2014 08:23

Mene osebno pa moti metanje vseh čarteristov v en koš in negativna nastrojenost do "nelastnikov". Skoraj tako kot bi se spravili na Bosance ali pa recimo črnce oz temnopolte, da sem politično korekten.

Jaz sem čarterist, precej kolegov je čarteristov in zadeve jemljemo zelo resno in nismo neki zapitki, ki plutamo po Jadranu. Na morju sem 25-35 dni na leto (dopusti, moška jadranja, regate). Z ekipo 7 čarteristov in en lastnik dosegamo zelo lepe rezultate ne večjih regatah.

In potem berem take izbruhe lastnikov in mi je vedno ko pridem v kak zaliv nerodno, ker imam nalepko na bumu. Kot da smo neka zalega oz. nebodigatreba na morju.

Poznam pa tudi precej lastnikov, ki so nabavili plovila in šli na morje. Brez izkušenj in potem imeli risanke ob prvem slabšem vremenu.

Ali smo tisti, ki pač ne namenimo ogromno denarja za nabavo lastnega plovila (kar se po mojih večkratnih preračunih nikakor in nikoli ne izplača) preprosto obsojeni na to, da nas bodo lastniki vedno gledali zviška in nas vnaprej obsodili, da smo amaterji in o plovbi nimamo pojma.

Tudi na cesti imaš svega i svašta, pa jih tud ne probamo pognat na polje ali na kolo. V Kranju je nekaj časa veljalo, da so najslabši vozniki Tržičani s klobukom, ki vozijo Škode. :)

lp vsem
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 25, 2014 08:58

sodnick napisal/-a:V Kranju je nekaj časa veljalo, da so najslabši vozniki Tržičani s klobukom, ki vozijo Škode. :)

Saj je logično... ne mislim na Škodo, ali Tržičane, ampak na klobuk. S klobukom na glavi se ponavadi vozijo starejši vozniki, ki imajo pač slabše reflekse. Sam sem vedno še posebej previden, ko naletim na voznika s klobukom, ker nikoli ne vem, kdaj bo zavil brez smerokaza, ali naredil kakšno drugo neumnost.

Podobno je s čarteristi. Seveda so tudi izjeme, ampak večina nima dovolj znanja in prakse, zato ko naletim na njih pač pričakujem pizdarije.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 25, 2014 10:04

sodnick napisal/-a:Mene osebno pa moti metanje vseh čarteristov v en koš in negativna nastrojenost do "nelastnikov". Skoraj tako kot bi se spravili na Bosance ali pa recimo črnce oz temnopolte, da sem politično korekten.

Jaz sem čarterist, precej kolegov je čarteristov in zadeve jemljemo zelo resno in nismo neki zapitki, ki plutamo po Jadranu. Na morju sem 25-35 dni na leto (dopusti, moška jadranja, regate). Z ekipo 7 čarteristov in en lastnik dosegamo zelo lepe rezultate ne večjih regatah.

Prav je da si se oglasil in napisal nekaj resnic. Točno vem kje se mi je zapisalo nekaj v zvezi z lastniki in čarteristi in ni bilo mišljeno dobesedno. V tem kontekstu je bolj govora o izkušenih in neizkušenih ali o odgovornih in neodgovornih. Najlažje je ljudi popredalčkat pod eno nalepko in potem bentit čez cel paket, kot to počne al in še kdo.
Vseeno pa je res, da je med čarteristi več neizkušenih, problematičnih kot med lastniki. In tudi to zna biti problem glede čarteristov, ker se drži po 10 bark skupaj in potem navalijo vsi v en zaliv. Ah, sezona pač!
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Jul 25, 2014 10:15, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Jul 25, 2014 10:05

@Marjan Tomki
Ti ne rečeš bobu bob ampak bobu- prosti spis:) Mal heca.
Ni ti treba ves čas poudarjati tvojega jadralskega znanja in tvojih mini bark. Ne dvomim, da znaš jadrati.
In mirno morje je fraza ob pozdravu.

Kar se pa lastniških in čarterskih bark tiče pa je tako, da spet ne rabimo dlakocepiti.
Že včeraj sem pisal, da seveda NISO VSI TAKI a V VEČINI SO. To je moje mnenje in to so moje izkušnje. Poleti sem na morju dva meseca v kosu, plus tega naredim še ogromno vikendov, tudi pozimi (izven sezone) ko pluješ ti.
Torej lahko z veliko natančnostjo trdim, kar pišem.

@sodnik
Tole zgoraj je tudi deloma odgovor tebi.
Še enkrat: razumem, da niste vsi taki. Jasno da ne.
In tukaj ne gre za snobizem nas, lastnikov bark. In pri o odločitvi pri nakupu igra pomembno vlogo tudi čas, ki ga temu nameniš, ne samo denar.
In ni vsaka barka blazno draga in tudi vzdrževanje zna biti ugodno.
A da se vrnem na temo: ne rabi ti biti nerodno, če imaš nalepko čarter firme na bumu a če ti že je nerodno je to zaradi tiste večine o kateri sem se tu razpisal. In očitno je tako, kar samo potrjuje mojo tezo.

Sicer pa smatram, da so čarteristi čisto pametni in racionalni ljudje, ki ne zapravijo kupe denarja in veliko časa za plovilo. A kaj ko nam je enim to "bolezen".

In da smo si naj jasnem: zame je vsak pomorec (čarter ali lastnik) enak. Dokler se ne začne obnašati neodgovorno in prostaško.

mimogrede, kje pa je danes Marchi? a ma dopust?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 25, 2014 10:12

:lol: :lol: :lol:
Marchi "copy pasta" nekaj resnic, ki si jih ravnokar zapisal. Samo kakšno sekundo prej (glej zgoraj) :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 25, 2014 10:14

al napisal/-a:mimogrede, kje pa je danes Marchi? a ma dopust?

Ti o volku, volk iz gozda (eno minuto prej :wink: ). A si mislil, da mulo kuha?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 25, 2014 10:15

Marchi napisal/-a::lol: :lol: :lol:
Marchi "copy pasta" nekaj resnic, ki si jih ravnokar zapisal. Samo kakšno sekundo prej (glej zgoraj) :lol:

No zdej si pa še mene prehitel :wink:
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Pe Jul 25, 2014 10:26

Sem bil kar malo prizadet. Me prav zanima koliko čarteristov hodi na jadranje z svinčeno utežjo za varno sidranje :)

Poleg tega sva pa ravno s kolegom nabavila elektronsko mesarsko vago do 300kg, da bova merila sile na sidrni verigi pri različnih obratih motorja in meritve primerjala s sliami na barko v različnih vetrovih. Da dobiš malo občutka s koliko obrati zakopati sidro za kakšen veter. Take zadeve in preračuni pa so moja bolezen s katero si krajšam čas na morju :)

In to bomo seveda počeli na čarter barkah, da nas bodo še bolj debelo gledali po zalivih. Tako kot maja, ko sva testirala sidro za obrate vetra v različnih smereh in orala gor in dol po Krknjaših...
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 25, 2014 10:28

Upam, da sta uporabila sidrni amortizer!?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost