al napisal/-a:Verjetno sem bil v mojem hitrem pisanju in razburjenosti nejasen.
Ja, bil si - ampak zdaj si se spet lepo razmotal.
al napisal/-a:Moti me lahkomiselnost morjeplovcev, tistih ki ne razmišljajo, ko so na morju, ne razmišljajo o vremenu, ne o lokaciji, ne o samem sidranju. Gledam ljudi, kako na 8 m globine spustijo sidro morda 12 m, ugasnejo motor in že letijo v vodo. Nihče ne pomisli, ali je sidro prijelo, ali ne, so ga zategnili dovolj dobro, so dovolj daleč od morebitnih skal, imajo varnostno razdaljo od svojih sosedov na sidrišču. Gre za nepremišljena dejanja, katera so lahko v majhni spremembi vremena usodna.
Ko pa se pripravlja nevihta, je večina njih nepripravljenih.
Tako kot si napisal zdaj, se strinjam - in verjetno se večina nas.
Ne gre toliko za neznanje, gre za nespoštovanje do morja - oziroma nespoštovanje do česarkoli. Take morje praviloma izuči - ali pa ne preživijo; problem je, da pri tem lahko naredijo še veliko škode drugim. Podobno je s plezarijo - pa ne na umetnih stenah - ali te izuči, ali pa ne preživiš; le škode drugim praviloma pri tem ne moreš narediti toliko.
Jaz takim, če mi pridejo pod roke, če le mogoče nič ne dopovedujem, ampak jih enostavno postavim v položaj, ki jih izuči (brez prehude škode in bolečine). S tako lastno izkušnjo se doslej še noben ego ni uspešno bodel. Če bo koga zanimalo, ob priliki kak primer, saj jih ne manjka...
In učenje ter izpit, ki le preveri znanje, niti ne razvija niti ne preverja motivacije (spoznati, naučiti se, razviti sposobnosti, spoštovati morje...), etike (močno poenostavljeno - da ne povzročaš nepotrebne bolečine in škode), ampak je le pogoj za dokument. Kolikor vem, je tisti tip, ki je z gliserjem povozil italijansko jadrnico, imel papirje.
al napisal/-a:In kar se nacionalnosti tiče je res, da sem posplošil in ja, vem, koliko morja imajo Poljaki (dobre ladjedelnice) a če smo se leta pritoževali nad glasnimi Italjani lahko rečem, da imam letos zelo pozitivne izkušnje z njimi. Če ne drugega imajo vsaj stil oblačenja:)
A dejstvo je, da tisti Poljaki, Madžari... ki prihajajo k nam in v Grčijo v veiki večini NIMAJO POJMA!
Ja,
tako kot si zdaj napisal, se tudi strinjam. In kadar morem,
v zvezi s tem tudi kaj naredim.
al napisal/-a:Naj ti opišem današnji incident (očitno res ni moj dan): v madraču Kastosa (google it) je v popoldanskem vetru madžarski čarter na vsak način hotel sidrati (prostora je malo, poglej si) in pri tem snel sidro dveh bark. Videlo se je da nima pojma. Eden od vezanih v madraču mu je celo pomagal s tenderjem in potiskal barko. A tip- kot da je prvič gor. Na vsak način je rinil na neko prosto mesto, ki ga jaz ne bi nikoli poizkušal zasesti. Vsaj ne ob tem vetru.
Nato čez nekaj časa slišim vpitje (sidram v zalivu pred) in vidim, da se moj prijatelj, ki ima tam lokal preriva z njim. Šel sem na pomoč a je bilo vsega kmalu konec. Tip je namreč začel nekaj prevezovati njegovo barko oz si je hotel sposoditi njegov mooring (mooringov ni razen on ga ima, ker je tu domačin). In takih dogodkov z vzohodnjaki je polno. Upam, da po drugi strani nisi Madžar in da te nisem užalil.
A ko berem tudi tuje forume (recimo oholo angleškega) se vsi letos pritožujejo nad incidenti vzhodnjakov. Tako pač je. Najbrž kmalu pridejo še Kitajci (Indijce sem že videl:).
Sedaj bom pa nacionalist a ne? No lej, meni je pač pomembna navtična kultura in ti ljudje je nimajo, ker rentajo barke zato, ker je 10 ljudi na 40feet barki ceneje, kot apartma na kopnem. To mi je povedala Poljakinja na Ižu pred petimi leti.
In da nadaljujem zgodbo nekaj dni nazaj na otoku Trizonia, ko so nespametni čarteristi pri bonaci izpluli iz veza in se zabili v sosednji pomol! Na tem mestu je bila do zgodnjega jutra vezana slovenkska barka (KP registracija) in če to bereta (pozdravili smo se na vhodu v mandrač) potem sta lahko vesela, da imata celo barko. Če se vrnem k zgodbi, bili so popoloma neogranizirani, neodgovorni in barko so resno poškodavali.
In tako naprej... Veliko je teh prigod in malo je v njih udeleženih lastniških bark.
Ko že omenjaš Kitajce, na mini-12 mi je lani prvič sama zajadrala Kitajka, ki je bila prej le članica posadke (mislim da je bila takrat njihova jadrnica na Karibih - zdaj mislim da je nekje okrog Markeških otokov). Mogoče pripravim Marka iz našega kluba, ki je z njimi odplul do tja, da pride na kakšno srečanje in pokaže kaj iz zaloge fotk... Verjetno se bodo večini ribičev na forumu kar malo sline cedile
Drugače pa je v takih incidentih res bolj malo lastniških bark in čarterskih veliko - a ljudje, ki imajo zdaj lastniške barke, so često v začetku najemali barke - in med morjeplovci na tem forumu jih je precej, ki nimajo lastniške barke, pa niti slučajno niso podobni tem, ki si jih srečal in tu opisal. In zato se nisem strinjal, da je palica za nas - tudi zame - optimalno pedagoško sredstvo.
Kot sem že napisal, kadar morem, poskusim dobiti okoliščine, v katerih lastna izkušnja - a brez nepotrebne škode in bolečine - tistega izuči. In po mojem to je lažje na majhni barki in z manjšiimi površinami jader, kje bum težje razbije glavo ali škotina 'odšnicla' prst. In na jezeru, kjer mi je vreme vseeno bolje znano kot recimo za tistih
deset dni v okolici Vira, ki sem ga sicer naštudiral, kolikor sem mogel, a niti približno nisem enako 'doma'.
al napisal/-a:Tako je Marjan Tomki, ko se pluje tudi izven Bohinjskega jezera. In te ne podcenjujem (kljub tvojim poljskim koreninam) nasprotno, te cenim ne glede na tvoje dolge prispevke.
Danes je vse kazalo, da res ni moj dan, a večerni ulov treh porcijskih orad je le pokazal, da je Pozejdon na moji strani
Vidiš, naj ti popravim še majhen predsodek.
Jadrati sem se naučil med 15. septembrom in 15. oktobrom 1979 pred Malinsko na Krku na
ok. 30 kg lupinici, na kateri mi je tedanji lastnik v pol ure pokazal osnove. Potem so me učili trije nezmotljivi učitelji - veter, voda in barka.
Tam sem - takrat še računalniški zelenec - imel prešolanje iz enega na drug tip računalnika. Ampak imel sem srečo in sem tisto poletje pred tem prebral dve knjigi, ki sta bila priročnik za inštruktorje na tem tečaju - in tako sem jaz lahko brez škode za šolo jadral v času vseh odmorov in od konca popoldanskih vaj do teme, z vetrovko čez kopalke. Kakšne so temperature v tem letnem času in koliko tam takrat lahko piha, verjetno veš. Ni bilo dneva, ki bi ga spustil - in največji problem je bila ena večerna bonaca, s katere sem se vrnil, ko je potegnil burin, kot so rekli, plav kot sliva.
Na tej lupinici se je kasneje z jadri najbrž prvič srečal MicTic (če se je prej srečal surfom, potem ne z jadri, ampak z jadrnico). Dvajset let kasneje sem se pri njem srečal z večjo barko na morju - in se tudi spet zbližal z jesenskim in zgodnje-pomladanskim vremenom na morju. Šele kasneje sem se srečal z mini-12.
Torej, jaz sicer pretežno učim za klub na Bohinjskem jezeru (pa sem tudi na Kočevskem rudniškem, pa na Gradiškem...), ampak plovem pa ne samo tam. Res pa je, da me na morju najbrž že več kot desetletje ni bilo za več kot kak dan 'v sezoni' in o tem in takih zapletih, kot jih opisuješ res le poslušam - in preberem.
V glavnem, v veselje mi je, da je po vsem sodeč zate 'levi' dan minil in ti takih želim čim manj.
al napisal/-a:Mirno morje oz. jezera.
Jok, to pa ne. Mirno morje ali jezero pa pomeni bonaco in če je to vedno, je dolgčas, tega pa ne prenašam preveč dobro. Popoln mir je pa najbrž smrt - in tega si tudi še ne želim
'Mirno morje' je bolj za 'hlaponarje', da lepše glisira. Za 'rjuharje' je prej primerna želja 'dober veter', ne?
al napisal/-a:ps. ne rabiš mi z rdečo in boldano pisati. saj vse preberem in razumem.
Če prej ne, zdaj vem da zate ni treba, ampak kar je objavljeno na forumu je za vse, in zato poudarkov vseeno ne bom pobrisal.
Pa srečno...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...