inox sidro kopija Polanc

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » So Sep 03, 2016 22:22

habibi Vll napisal/-a:Torej,akcija, zaslužek ni slab :wink: vendar naj bo kot original, ne varjen.

Z laserjem se da vrezat po konturah,zelo natančno,tudi do stote mm,jeklo do 15mm,za inox pa potrebuješ zelo močan laser,da ti uspe vrezat lepo.Meni je uspelo naredit montažnega-vse dele pritrdit z vijaki,nekaj je varenja,pa pobrusit in ošilit konico je potrebno.Se pravi zgled je enak orginalu,sam je navadno jeklo,debelina 10mm.Sem pa vrezal 3 kose,tak da se da kaj dobit,za te manjše škafe bi zadostovalo (cca 6kg).
LP Dani
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Sep 03, 2016 23:31

Moje trdo železo se bo kasneje zvilo ob spremembi smeri vetra ko tvoj inoks,tko ko se na inoks vijakih prej navoji poberejo kot na jeklenih pa mi lahk napišeš 100 formul.
No verjetno so tud specialni inoksi...
Je pa Habibi prvi prpelu Mantusa in ga predstavu na forumu,moje sidrne skulpture so ratale po njegovem sidru,Pale je pa šablone prerisal...pa ni to važno.Važno dragi morjeplovci je ,da ste začutli velik varnostni potencial v teh sidrih.Meni je super in najbolj bom vesel,ko boste drugo sezono povedali kako vam drži...sidro
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Sep 04, 2016 06:11

O kupu stvari vem, da vem premalo, in tedaj vprašam koga, ki o tistem res veliko ve. Velikokrat me tisti pošlje kaj prebrat ali še koga vprašat. Včasih o tem potem tudi kaj napišem in se potem komu 'strga', ampak to je njegov in ne moj problem.

Izvirni Mantus je odlično, razstavljivo sidro - in izdelovalec ima tako inoks kot pocinkano različico. Mimogrede, Mantus ponuja tudi različno drugo opremo, tudi nosilce za različna svoja sidra in različne položaje (na premec, na ograjo npr. za na krmo...).

Moj občutek - zaradi galvanskih zadev - bi bil, da gre na inox verigo inox sidro (istega tipa materiala) in na pocinkano verigo pocinkano sidro, ampak pred nakupom ali nasvetom bi šel tudi galvansko plat preračunat (ali našel koga, ki je zdaj 'in' za to in ima program oziroma vstavek za program za to).

Pri zbiranju info za zgodbo o označevanju tipov verig sem se 'naučil', da inox običajno dostopnih nerjavnih verig zdrži manj od legiranih in toplotno obdelanih verig enake debeline.

Sicer sidro polanc ni bila slepa kopija sidra Mantus, ampak (po dosedanjih izkušnjah odlična) prireditev za njegove potrebe. In 'trdo železo' iz prejšnjega prispevka:
polanc napisal/-a:...
Material je St52.
...

Polanc je torej za sidro za svojo jadrnico izbral jeklo, primerno za varjenje (podobno, kot je jeklo za pocinkane sidrne verige in iz istih razlogov, kot je podoben material izbran zanje - tudi členi verige so zavarjeni in cela reč je potem tudi vroče cinkana).

Nekoč se je - sicer raztreseno po veliko prispevkih - na forumu dalo prebrati, zakaj ga je naredil tako, kot ga je, a je bilo razdrobljeno med visoko-strokovnimi in iz lastnih izkušenj piscev 'zajebancijami' o tem, da je po trdnosti, masi in podobnem primerno za sidranje tektonskih plošč in podobno. Potem pa je bil dober del tega (lahko da tudi zaradi brisanja omenjenih visoko strokivnih 'zajebancij' ...) pobrisan.

Tole od kr3mn1 je pravzaprav - vsaj kar pomnim - ena od prvih vsebinskih pripomb o tem, da bi bilo inox sidro (iz materala določenega tipa) lahko enakovredno ali trdnostno boljše od materala, ki ga je uporabil polanc, se ne ujema s tem, kar sem izvedel doslej (zlasti, kar zadeva 'utrujenost materiala' in podobno). To seveda verjetno pomeni, da sem vedel premalo in zanimalo bi me o tem izvedeti več.

polanc napisal/-a:...pa ni to važno.Važno dragi morjeplovci je ,da ste začutli velik varnostni potencial v teh sidrih.Meni je super in najbolj bom vesel,ko boste drugo sezono povedali kako vam drži...sidro

To je pa misel, s katero bi bilo dobro iti naprej...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Sep 04, 2016 09:03

Saj pravim,ni vse v teži sidra,konstrukcija je zelo pomembna.Na moji 2.8 T težki barki imam 6 kg že 5 let,spim na sidru,še nikoli me ni izdalo.Res pa je da mi je enkrat na Istu, ki se sidra med skalami in mivko,zagrabilo med skale in pri obratu mi je malo skrivilo roko, to bi se lahko zgodilo na vsakem sidru.Tisto 11.3 kg pa ima Pale na 6.5 T barki.
mašinfirer
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 04, 2016 09:39

No jaz pa na 6 tonski barki 27,5 kilsko sidro istega tipa kot Pale in Habibi....tko da tudi mirno spim.Pa LURE tova 10 tonska lepotica tud na mestu počaka z enakim sidrom kot je moje.Ja konstrukcija...Ne podrite loka preveč,zato da bi vam sidro lepše pasalo na barko v sidrno vodilo,saj boste sidru drastično zmanjšali možnost ,da se takoj sama prav obrne.To pa je to, kar je nujno pri obratu vetra.Da se čim prej spet vkoplje.Pa ta se sploh ne izkoplje, le obrne se in skoz drži.Mora pa ročica to prenesti, ne da se zvije.
He, mi je reku prjatu Marjan letos na Viru...Polanc ,ti s se ustavu tko ,ko da si ročno zategnu.Ma več ko nas bo imelo taka sidra ,železna ali inoks več bo informacij, kako se obnašajo sidra različnih tež na različnih barkah v različnem dnu in različnih vetrovih z različnimi dolžinami ketne in različno pijačo v hladilnikih :lol:
Nazadnje spremenil polanc, dne Ne Sep 04, 2016 09:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Sep 04, 2016 09:45

Tudi Wolf ga je nabavu(original), je reku, da ko ga je spustu je mislu, da je kam zapel, bil pa je že vkopan, pravi isto kot ti, kod da bi ročno potegnu :D
mašinfirer
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 04, 2016 09:52

Jaz sedaj ne vkopavam več sidra z večjimi obrati, le pod štand gasom v rikvercu počakam ,da se ustavim,nato trznem z gasom za mal na 2 jurja...sekundo..in konc.Če je mirno jo zjutraj lepo izvlečem in ni blatna tolk,če pa zapiha pa se sama zapič tja not prot Avstraliji.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Sep 04, 2016 10:03

polanc napisal/-a:Moje trdo železo se bo kasneje zvilo ob spremembi smeri vetra ko tvoj inoks,tko ko se na inoks vijakih prej navoji poberejo kot na jeklenih pa mi lahk napišeš 100 formul.
No verjetno so tud specialni inoksi...
Je pa Habibi prvi prpelu Mantusa in ga predstavu na forumu,moje sidrne skulpture so ratale po njegovem sidru,Pale je pa šablone prerisal...pa ni to važno.Važno dragi morjeplovci je ,da ste začutli velik varnostni potencial v teh sidrih.Meni je super in najbolj bom vesel,ko boste drugo sezono povedali kako vam drži...sidro

Sorry polanc, visoko cenim tvoje prispevke in obnašanje, ampak kle si se pa izkazal kot en navaden vajenec!

Govoriš stvari, ki tudi približno niso realne, primerjaš konstrukcijsko železo ki je mehko ko putr z veliko bolj žilavim inoxom, konstrukcije o kateri se zgovarjamo videl nisi, pameten si pa za 10 fosilov skupaj. Ti s tvojimi pocinkanimi vijaki, ki nosijo več kot polbog Atlas, naj ti povem, da se govori o bajonetni konstrukciji, kjer je M6 vijak dovolj da vse skupaj drži.

Boli me k., kako in kje boste sidra delal/kopiral/vijačil, jaz ne taknem več te teme, itaq ste brihtni bolj kot krautov strojniški priročnik
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Sep 04, 2016 10:12

Polanc: vijaki so kaljeni rosftaja se pa ne da kalit. Dej luknjo zvrtej v inox pa v železo :)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 04, 2016 10:58

Lep pozdrav AEgir
No, oprost, če sem kaj narobe napisal.Moj oče je 40 let delal kot varilec, od tega 7 let z inoksom,tko da par stvari poznam.
Inoks je jasno bolj žilav od železa a mehkejši po HB..tolk o vrtanju.
Vsi moji prispevki tu so izključno dobronamerni,želim da morjeplovci sidramo VARNO in verjamem ,da enako sebi in nam vsem želiš tudi ti.Torej te v imenu drugih morjeplovcev ,ki želijo, da jim narediš sidra,prosim ,da jim to nardiš in naj te moj prispevek ,ki te je zgleda ujezil, ne odvrne od tega.Bodimo si prijatelji,pomagajmo si teh 5 minut ,ko živimo na tem svetu.
Pa lepo nedeljo tebi in vsem želim.
LP Iztok
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 04, 2016 12:44

Ne vem cemu je to treba...

Verjamem da polancevo sidro drzi k kurba. VEM pa tudi da je kr3mn1 pravi virtuoz s konstrukcijami, vari in podobno. Skoda da ga ne poznate bolje, ker ne bi tako pisali...
Tako kot polanc rad pomaga je enako z kr3mn1. Nima skritih namenov.

Predvsem pa je strokovnjak in se bojim da bo ratala enaka piz... kot s SR290
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 04, 2016 12:47

Zase mislim da nisem ničesar proti njemu napisal niti prot bilo kom
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 04, 2016 17:53

Jaz sem zacutil nekaj v smislu tega da se bojite da vam bo kr3mn1 speljal biznis...
V sklopu tega pa nekaj nestrpnih izjav...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Sep 04, 2016 17:58

polanc napisal/-a:Lep pozdrav AEgir
No, oprost, če sem kaj narobe napisal.

Pozdravljen, ni problema! Vsi se motimo saj smo vendarle samo ljudje ;)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 04, 2016 19:15

Pa sidra pa le naredi,naj majo možje prave zadeve na kljunih svojih za težko pršparan dnar kupljenih plovil.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost