O kupu stvari vem, da vem premalo, in tedaj vprašam koga, ki o tistem res veliko ve. Velikokrat me tisti pošlje kaj prebrat ali še koga vprašat.
Včasih o tem potem tudi kaj napišem in se potem komu 'strga', ampak to je njegov in ne moj problem.
Izvirni
Mantus je odlično, razstavljivo sidro - in izdelovalec ima tako inoks kot pocinkano različico. Mimogrede, Mantus ponuja tudi različno drugo opremo, tudi nosilce za različna svoja sidra in različne položaje (na premec, na ograjo npr. za na krmo...).
Moj občutek -
zaradi galvanskih zadev - bi bil, da gre na inox verigo inox sidro (istega tipa materiala) in na pocinkano verigo pocinkano sidro,
ampak pred nakupom ali nasvetom bi šel tudi galvansko plat preračunat (ali našel koga, ki je zdaj 'in' za to in ima program oziroma vstavek za program za to).
Pri zbiranju info za
zgodbo o označevanju tipov verig sem se 'naučil', da inox običajno dostopnih nerjavnih verig zdrži manj od legiranih in toplotno obdelanih verig enake debeline.
Sicer
sidro polanc ni bila slepa kopija sidra Mantus, ampak (po dosedanjih izkušnjah odlična) prireditev za njegove potrebe. In 'trdo železo' iz prejšnjega prispevka:
polanc napisal/-a:...
Material je
St52.
...
Polanc je torej za sidro za svojo jadrnico izbral
jeklo, primerno za varjenje (podobno, kot je jeklo za pocinkane sidrne verige in iz istih razlogov, kot je podoben material izbran zanje - tudi členi verige so zavarjeni in cela reč je potem tudi vroče cinkana).
Nekoč se je - sicer raztreseno po veliko prispevkih -
na forumu dalo prebrati, zakaj ga je naredil tako, kot ga je, a je bilo razdrobljeno med visoko-strokovnimi in iz lastnih izkušenj piscev 'zajebancijami' o tem, da je po trdnosti, masi in podobnem primerno za sidranje tektonskih plošč in podobno. Potem pa je bil dober del tega (lahko da tudi zaradi brisanja omenjenih visoko strokivnih 'zajebancij' ...) pobrisan.
Tole od kr3mn1 je pravzaprav - vsaj kar pomnim - ena od prvih vsebinskih pripomb o tem, da bi bilo inox sidro (iz materala določenega tipa) lahko enakovredno ali trdnostno boljše od materala, ki ga je uporabil polanc, se ne ujema s tem, kar sem izvedel doslej (zlasti, kar zadeva 'utrujenost materiala' in podobno). To seveda verjetno pomeni, da sem vedel premalo in zanimalo bi me o tem izvedeti več.
polanc napisal/-a:...pa ni to važno.Važno dragi morjeplovci je ,da ste začutli velik varnostni potencial v teh sidrih.Meni je super in najbolj bom vesel,ko boste drugo sezono povedali kako vam drži...sidro
To je pa misel, s katero bi bilo dobro iti naprej...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...