Dalmacija 2012

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Jan 23, 2013 18:15

Ti dottore, lahkomiselno je tudi ce se spustis s npr.Pohorja ker ti je blizje s peciklom brez vzmetenja ali pa s tekaskimi smuckami po Bolfenski strmini. Zelo relativno je to... Jaz pri fantu ne vidim nic takega kar je lahkomiselno. Gre za avanturo in fant je napisal, da je bila celotna pot podvrzena vremenu. In kaj je sedaj tu lahkomiselno? Ne razumem sorry mogoce sem zabit
Kaj pa pravis na mojo pot ali je tudi bila lahkomiselna? :idea:
Ali pa Ogrinceva s kajakom na severu, al pa z gumenjakom na Nordkapp.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 23, 2013 19:00

@Sorry
    Samo ne pozabi na ta svoj potep do takrat, ko boš imel otročad, ki si bo za to, da odraste, tudi morala 'pretegniti krila' kot mladi ptički, preden lahko zapuste gnezdo. Če hočeš leteti, pač ne gre brez nevarnosti, da padeš.

Nikoli ne bom nehal biti hvaležen svoji mami, ki mi je za božično-novoletno darilo kupila 6 karabinov in poskrbela, da sem od očeta dobil najlonsko vrv za plezanje in me prepričala, da sem vedno povedal, kdaj grem, ko sem okrog leta 1965 začenjal s plezarijo, namesto da bi me skušala zaviti v vato, v kar rado zanese vse preveč staršev, zlasti mam.

Rekla je, da če bom vedno povedal, kdaj grem plezat, jo bo skrbelo samo takrat, brez tega bi jo pa vedno - in če ne bi poskrbela za vsaj osnovno opremo in za to, da bom vedel kaj delati z njo, bi jo skrbelo še veliko bolj, da bom plezal s kako vrvjo za perilo, kot nekoč njeni bratje. In taka skrb ni lahka - pa je stisnila zobe in me pustila odrasti. V vati zavit se ne da odrasti, zlasti pa ni prostora, da razprostreš krila in vzletiš v življenje...

Mislim, da je to ena od najtežjih nalog dobrih staršev.
Lahkomiselnost, težkomiselnost...
    Naletim na kup otročadi (in najstnikov...), ki jih

šola,
    učenje za točke namesto iz zanimanja,
    to da velja, da so pridni, kadar so pri miru
    itn.

iz radovednih 'zakajčkov', ki hočejo vse vedeti in vse razumeti, spremenijo v malo manj kot zombije, ki jih ne zanima nič, ki se učijo reči zato, ker se morajo in kjer včasih celo nisi in (in ne dobiš punce... in najbrž tudi obratno), če pokažeš, da kaj znaš. Taki se potem postavljajo s tem, kakšno bedarijo je kdo napravil z avtomobilom (ne da je zvozil ovinek s sto na uro ampak s tem, da je s sto na uro zletel iz njega :cry: ), s čim se je že kdo zadel in s čim bi se še dalo...

In ko sem pred nekaj leti učil osnove osnov jadranja manjšo klapo srednješolcev (ki so sicer tekmovali v in-line hokeju) v Kočevju, in sem jim rekel, da ni moj cilj, da jih naučim jadrati, ampak predvsem tega, da se bodo znašli - kjerkoli in kakorkoli - in se potem, ko bom jaz star sedel na kakšnem pomolu premožni in uspešni pripeljali mimo s kakšno barko - in me zapeljali kak krog.

Zakaj o tem pišem tu? Zato, ker sem takrat ugotovil, da jim v petnajstih in več letih nihče - ne starši, ne cerkev, ne šola - ni dal ideje, da je namen njihove vzgoje to, da zrastejo v srečne in uspešne ljudi, ki bodo po možnosti tako rast omogočili tudi svojim otrokom.

S takega stališča sem zapisal, da lahkomiselno - če premisliš izvor in pomen besede - ne pomeni nujno nepremišljeno.

Povezave v tistem prispevku, ki je pretresel Dr.E se ukvarjajo s tem, s premišljenostjo, a brez slepega strahu, iz katerega bi kdo pobegnil najprej iz navtike in potem še iz življenja... Recimo Novinčeva, Joškova in Polančeva :wink: zgodba s pijavico (slika je Joškova)
    Slika

Ampak tudi velika barka ne jamči varnosti - kar prepričljivo pokaže tretja povezava tam, kamor kaže moj zgornji prispevek.
Življenje je edina smrtno nevarna reč
    Že leta je, kar to tu pa tam povem in to ni nepremišljena izjava. In nisem edini... Tudi v Sloveniji ne.

Na 'Gore in ljudje' v povzetku iz revije Šport mladih 1-2012 ob predstavitvi nekaj zanimivih knjig Niko Slana to pove to z enega zornega kota.

V prispevku Kolesarjenje je zdravo na med.over.net to z drugega zornega kota napiše prof. dr. Marjan Kordaš, dr. med.

Noben od nas treh ni mlad in zaletav pubertetnik, kot je Dr.E morda dobil vtis, vsi (Nika Slano poznam, za drugega preberite zadevo na povezavi) smo se že ne preveč na daleč srečali - in ne le enkrat - z Matildo.

V življenju sem bil nekajkrat v smrtni nevarnosti, večkrat poškodovan in precejkrat nudil prvo pomoč - pa še kaj... Niti ena poškodba ni bila iz plezarije, plavanja (nekaj let plavanja čez Bohinjsko jezero po dolžini), veslanja s kajakom od Loparja na Grgur, pa jadranja z morskim vragom po istem koncu, vožnje s kolesom po kakšnih čudnih poteh (gorsko kolesarjenje je prišlo v modo desetletja kasneje) in podobnega. Bližnja srečanja s smrtjo so bila vsa v cestnem prometu, zlom stopalne kosti noge na stopnicah šolske poliklinike, najpogostejše male poškodbe pa doma v kuhinji. Trenuten padec koncentracije pri rezanju je recimo bil kriv za prerezan živec v kazalcu...

Statistika se je pred leti, ko sem to zadnjič gledal strinjala. Statistična verjetnost se (je) ukvarja(la, ko sem to zadnjič gledal) s pogostnostjo množičnih pojavov in iz tega določala njihove verjetnosti. Najbolj - statistično - smrtno nevarno mesto je (bila?) postelja. Za poškodbe mislim da vodita kuhinja in kopalnica (zdrsi...), šele potem pride vse ostalo, vključno z delom, prometom in športom.

Seveda ni bilo upoštevano, kakšen delež časa so ljudje v katerem od teh prostorov, ampak v času, ko sem bil jaz po hribih, sem bil po stezah, stenah in snegu ne ravno toliko, kot v postelji, ampak daleč daleč več kot v kopalnici, pa mislim, da je bilo poškodb nekaj žuljev in udarec ali dva s kladivom po prstu.
@Polanc, @Dr.E
    Ne mislim, da je Dr.E kakorkoli slabo misli.

To, če se res ne bi spustil v utemeljen pogovor s tistimi, ki mislijo drugače, po mojem sicer ni dobro, ampak dokler ni predsednik Združenih držav Amerike ali kaj podobnega, bo šlo.

Prepričan sem, da je desetletja umirati iz strahu pred smrtjo (ali brezizglednostjo življenja, politike...) in si ne upati nič, kar je tvegano - in kar istočasno po eni plati dela življenje življenja vredno, po drugi pa razvija in ohranja sposobnosti, da lahko živiš tako življenje - veliko slabše kot živeti polno - in z tako dejavnostjo razvitimi telesnimi in umskimi sposobnostmi tudi dolgo.

Dr.E skoraj gotovo sicer ni imel v mislih tega, ampak če sprejmeš predpis, da je prepovedano se udariti v glavo namesto da bi naučil človeka, da to boli in da če boleče reči delaš, tudi ne bo dobro (še huje če drugim - prej ali slej ti bo kdo vrnil), potem boš rabil policaje in nadzor in kaznovanje, namesto da kot vsak kuža ali zajček umakneš tačko z vroče peči ali iz plamena, preden te resno opeče.

In obstaja samo en način, da nisi v smrtni nevarnosti. Žal je to le tedaj, ko nisi živ.

Enako kot je edina možnost, da se zanesljivo izogneš izgubi koga, ki ga imaš rad (in bolečini ob tem) ta, da pač nikogar nimaš rad. In edini način, da otroke zanesljivo zavaruješ pred smrtno nevarnostjo žal ta, da jih nimaš.

Če jim potem, ko jih imaš, zaradi strahu zanje preprečiš, da bi živeli (se razvili, razprli krila...), je po mojem še slabše, kot če jih nimaš - povzročiš, da zrastejo - v primerjavi s tem, kar bi lahko bili - pohabljeni.

Tega Dr.E ni imel v mislih, zato sem jaz napisal še to plat.
@MareC
    Če mi ti napišeš, da preveč težim, bom vzel na znanje in če misliš da treba, si pustim tudi naviti ušesa :oops:

Povezave, ki jih je omenil MareC
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Jan 23, 2013 21:04

pale napisal/-a:fant je dogodivščini pristopil z spoštovanjem do morja in pametnjakoviči naredte svojo reportažo in komentirajte o oh in ah tisti ki pa ste odgovorni za kvaliteto foruma pa začnite mal delat v pravo smer pa čeprav zastoj :twisted:

lajkam
zato, pa sem napisal, da je nesmiselno govorit o lahkomiselnosti kot naš dottore
fant je super speljal zadevo samo upam, da sedaj zopet ne bo kak pametnjakovič rekel, da je imel pač srečo, tudi če bi se kaj zgodilo (hrenovka kot je nekoč zapisal naš vrli Atilone) bog mu daj zdravje še sto let se mu ne bi nič zgodilo na našem bogem Jadranu. Verjetno bi bil ob tistih 3,5 metre gume to je pa vse. Preživel bi sigurno glede na to v katerem letnem času se je podal na avanturo.
sorči dober si to spelu, še kdaj :wink: :D
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jan 23, 2013 21:44

Mare,verjam da mam prav,zato sem tud JAZ predlagal ono temo o tem, kako ja ,pa kako ne,pa kaj rabmo mirkat...
Te poti morjeplovcev pa naj postanejo poti,potopisi,pohvalmo jih,če so nam všeč,nato pa se selmo na ono prej omenjeno temo....tam pa ...sem prebral da je fant šel z samo 3 m čolnom ....bla bla miljon prispevkov in debat...
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Jan 23, 2013 21:48

Vsake oči imajo svojega malarja :!: In če daš neki v javnost, moraš pričakovat da te boje eni pohvalili, drugi potacali.Tudi sam sem že doživel podobno stvar.Z leti se naučiš :wink: pa sory, ker smo ti posrali lep prispevek, saj gledano z mojimi očmi :shock:
Ure dnevi leta tečejo....
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Jan 23, 2013 22:43

S trezno glavo se tudi na splavu daleč pride.
Če pa v glavi kaj manjka, ti pa tudi Costa Concordia ne pomaga....
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jan 23, 2013 22:52

Sorry,ja sorry ki sem mal pomagal temo posrat.Jaz sem šel bliže,na lošinj iz Kopra in nazaj in podobn spal samo jaz z 9 letnim sinom ,ti z prikupno punčaro :lol: .Ni tko grdo vse,je pa res, da sem jaz osebno marsikaj dožvel,tud na Korčuli ljudi reševal in manjšega čolna...
Saj bo...Kdo se pa najde, ki tud iz fovšije lupa,pa ne gre iz naslanjača in varnega pristana dnevne sobe ven,zna pa vse,ve pa še več
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Če Jan 24, 2013 10:37

sorry daj še kakšno slikco podmerske ribe prlep k si jo spotoma ulovil za pojest :D pa, da pol vidiš hudiča :wink:
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Če Jan 24, 2013 21:31

lep prispevek, lepe slikce, lepa muzika...pa tudi jaz ne morem verjeti, da se na tem formumu ene par cepcev vedno skrega pa teži in teži..

pred davnimi leti sem tudi jaz imel čoln jamaho 360 pa motrorček yamaho 15 km pa sva sla dva frenda z dvema takima malima prdama iz stupic na unije pa do ilovika pa nazaj v premanturo...ta boljš exkurzija je to bila..
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jan 25, 2013 08:52

To, da se kdaj o čem ne strinjamo, je čisto OK. Mislim da smo se tudi 'skregali' čisto v redu, temo smo pa res 'posrali'.

Mislim pa da bomo tisto debato postavili v svojo temo, na katero bo iz te samo povezava, pa bo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Jan 25, 2013 15:30

Sorry,

Hvala za lep prispevek. Zanima me, koliko ti piše v Vpisnem listu da smeš s tem čolnom od obale. Kot lahko vidim iz tvojega prispevka, si bil več kot 4 milje od obale. Zanima me, če policija kaj preverja. Tudi mene kdaj v majhni jadrnici zanese veter malo dlje od obale, pa me zanima.
Mirno morje in široko obzorje.
sorry
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a sorry » Pe Jan 25, 2013 15:47

Splav napisal/-a:Sorry,

Hvala za lep prispevek. Zanima me, koliko ti piše v Vpisnem listu da smeš s tem čolnom od obale. Kot lahko vidim iz tvojega prispevka, si bil več kot 4 milje od obale. Zanima me, če policija kaj preverja. Tudi mene kdaj v majhni jadrnici zanese veter malo dlje od obale, pa me zanima.

V vpisnem listu mi piše 3 milje.
Leto prej sva dopustovala na Korčuli. Policijska kontrola me je ustavila na Mljetu. Med drugim jih je zanimal od kje plujeva. Povedal sem da sva nastanjena v Lumbardi. Ni bilo nobenega problema. Je pa res da eden od policistov sploh ni vedel kje je Lumbarda. :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 25, 2013 15:56

sorry napisal/-a:V vpisnem listu mi piše 3 milje.
Leto prej sva dopustovala na Korčuli. Policijska kontrola me je ustavila na Mljetu. Med drugim jih je zanimal od kje plujeva. Povedal sem da sva nastanjena v Lumbardi. Ni bilo nobenega problema. Je pa res da eden od policistov sploh ni vedel kje je Lumbarda. :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ta je dobra, ja. Še je upanje za nas morjeplovce.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Jan 25, 2013 15:58

sorry napisal/-a:
Splav napisal/-a:Sorry,

V vpisnem listu mi piše 3 milje.

V principu nisi bil v prekršku, saj Mljet ni oddaljen od kopnega več kot 6 milj.
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost