Krotilci jader
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Mirante, če se ne motim, imaš na svoji Skokici montirane instrumente Nasa in avtopilot Raymarine. Ker Nasa (pa nisem čisto 100%) Depth, speed, wind instrumenti nimajo Nmea izhoda, ga pač ne moreš povezati z Avtopilotom.
Ravno zato tudi ne moreš uporabljati AP na veter. Sicer pa se na AP displayu takoj vidi, ali funkcija deluje, ko hkrati stisneš STBY in AUTO
LP
Ravno zato tudi ne moreš uporabljati AP na veter. Sicer pa se na AP displayu takoj vidi, ali funkcija deluje, ko hkrati stisneš STBY in AUTO
LP
MicTic napisal/-a:Sem prebiral temo in so zanimivi odgovori.
Jaz sem bolj sredozemski jadralec, imam res tudi kake dolge plovbe v enem kosu, (200-300nm) in če samo jadram, mi začne zmanjkovati elektrike, saj je Autohelmov autopilot zelo požrešen, potem pa še zraven dela hladilnik, pa smo tam, kjer ni muh, pardon štroma. Pa rad se igram z elektroniko in jo imam kar precej gor, tudi da mi ni dolgčas.
Včasih mi štroma zmankuje že pri krajših plovbah, sploh če dela še radar in še kaj..
Ima me, da bi si zmontiral wind pilota, ki ga uporabljate prekomorci.
Heron in ostali izjkušeni prekomorci prosim za nasvet, kaj nabaviti, oz ali je ta nabava sploh smisel za nas sredozemske jadralce in v takih primerih samo zakurblati motor?
Moja barčica je B38
Jaz nimam wind pilota, niti wind generatorja, niti generatorja.
Imam pa dve veliki celici po dobrih 200W vsaka in dva alternatorja.
Wind pilot je bil na "wish listi", pa je odpadel ker:
- precej pokvari kopalno platformo
- otežije vstopanje iz dinghija na barko (na zadnjo platformo)
- zelo otežuje uporabo davidov za dinghija
90% časa sem na sidru, 10% časa plujem.
Če na pasaži zmanjka elektrike malo poženem motor. Ena urca na dan zadošča, tisti liter nafte ni problem -na celem prečenju Atlantika je tega za eno plastično kanto.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
hvala za iskren odgovor.
Jaz nisem tak popotnik. Kot sem povedal imam redko dolge plovbe.
Takih, kot je prečenje jadrana 60-70 milj pa je kar nekaj. Takrat dela vse živo, radar, autopilot hladilnik, radio in vse to žre energijo, če nisi potem v marini, kar ponavadi nisem, sem tako kot ti na sidru, dela hladilnik, lučke pa spet kaka elektronika in spet ham ham elektrika..... drugo jutro je shramba aperskih ur za cca 30% manjša
in če je naslednji dan spet lep veter, jadram....
V eni urci mi res ne uspe napolniti baterij 350 VA 12V.
....
s koliko A pa polnijo tvoje celice akumulatorje.
Tisto z dvojnimi alternatorji, mi tudi še ni čisto jasno. Ko sem spraševač Štromarje so bili vsi pametni, ko sem pa hotel izvedeti, kako to izgleda v praksi, pa so vsi dejali, da to ne rabim....
Je kje na forumu to že opisano?
....
Jaz nisem tak popotnik. Kot sem povedal imam redko dolge plovbe.
Takih, kot je prečenje jadrana 60-70 milj pa je kar nekaj. Takrat dela vse živo, radar, autopilot hladilnik, radio in vse to žre energijo, če nisi potem v marini, kar ponavadi nisem, sem tako kot ti na sidru, dela hladilnik, lučke pa spet kaka elektronika in spet ham ham elektrika..... drugo jutro je shramba aperskih ur za cca 30% manjša
in če je naslednji dan spet lep veter, jadram....
V eni urci mi res ne uspe napolniti baterij 350 VA 12V.
....
s koliko A pa polnijo tvoje celice akumulatorje.
Tisto z dvojnimi alternatorji, mi tudi še ni čisto jasno. Ko sem spraševač Štromarje so bili vsi pametni, ko sem pa hotel izvedeti, kako to izgleda v praksi, pa so vsi dejali, da to ne rabim....
Je kje na forumu to že opisano?
....
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Sailling is better!
Glede alternatorjev se spomnim da je pisal Nikola T. Uporabi "išči"
Debata na temo porabe in zagotavljanja energije se nadaljuje tu.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 579#225579
Debata na temo porabe in zagotavljanja energije se nadaljuje tu.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 579#225579
V tej temi nadaljujemo s prispevki o ravnanju z jadri v zelo močnem vetru, npr. v razmerah, kot jih kaže posnetek.
http://youtu.be/4ySCwgLa4p8
Kako ravnate v podobnih situacijah, ki doletijo skoraj vsakega jadralca? Ko pihne preveč!?
http://youtu.be/4ySCwgLa4p8
Kako ravnate v podobnih situacijah, ki doletijo skoraj vsakega jadralca? Ko pihne preveč!?
Marchi
Tvoje vprašanje zveni kot na kvizu
.
Možni odgovori so:
A - skrajšaš jadra
B - skrajšaš jadra
C - skrajšaš jadra
D - polagaš še naprej, kot da bi bil na regati.
Ker gre za lahko orco, bi krajšal najprej genovo. Pri močni polkrmi ali krmi bi najprej krajšal glavno jadro.
Fantom na videu je sprva ušla vrv od navijalne genove, zato so jo tako dolgo navijali oz krajšali.
Tvoje vprašanje zveni kot na kvizu
Možni odgovori so:
A - skrajšaš jadra
B - skrajšaš jadra
C - skrajšaš jadra
D - polagaš še naprej, kot da bi bil na regati.
Ker gre za lahko orco, bi krajšal najprej genovo. Pri močni polkrmi ali krmi bi najprej krajšal glavno jadro.
Fantom na videu je sprva ušla vrv od navijalne genove, zato so jo tako dolgo navijali oz krajšali.
Si med Rabom in Cresom, pa tkole piha. Je to že kdo doživel z jadrnico ali pa se je namerno odločit jadrat v takšni "sapi"...
Si pomagaš z motorjem? Jadraš? Oboje? Kakšen kurz si lahko privoščiš?
O tem, da je pametno ne it ven v takem, zdaj ne-bi. Sprašujem konkretno, če se ti to zgodi ali pa če se kdo zavestno odloči preizkusit sebe in plovilo.

Si pomagaš z motorjem? Jadraš? Oboje? Kakšen kurz si lahko privoščiš?
O tem, da je pametno ne it ven v takem, zdaj ne-bi. Sprašujem konkretno, če se ti to zgodi ali pa če se kdo zavestno odloči preizkusit sebe in plovilo.

Tako nekakako bi šlo. Samo na tvoji sliki je še kakšnih 10vozlov več vetra.
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 9kh6E#t=64
Ampak bladzo tale slika je še hujša. Udari vetra (burje). Takle pa že dolgo ni bilo.
Naprej o tej burji tule - Burja 5.3.2015
Naprej o tej burji tule - Burja 5.3.2015
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Mar 04, 2015 16:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Marchi napisal/-a:Tako nekakako bi šlo. Samo na tvoji sliki je še kakšnih 10vozlov več vetra.
Kot nekdo, ki nima pojma o jadranju...
Je jadranje v takšnem vetru "skodljivo" za jadrnico tipa Elan 36, kake Bavarie in podobno. Se kaj zaradi tega hitreje uničuje? Kaj?
Ker pomojem je jadranje v takem vetru posebno adrenalinsko dozivetje
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Ni škodljivo. Brake so narejene za take stvari.
Težave se pojavijo, če obesiš na jambor preveč jader, pa jih potem ne skrajšaš pravočasno. Potem lahko podreš jambor, tudi kobilica je na preizkušnji, vse sile se povečajo. Če pa se držiš pravil jadranja v močnem vetru, pa ni nič strašnega.
Je pa v vetru nad 40 vozlov, bolj borba, kot užitek, vsaj zame.
Težave se pojavijo, če obesiš na jambor preveč jader, pa jih potem ne skrajšaš pravočasno. Potem lahko podreš jambor, tudi kobilica je na preizkušnji, vse sile se povečajo. Če pa se držiš pravil jadranja v močnem vetru, pa ni nič strašnega.
Je pa v vetru nad 40 vozlov, bolj borba, kot užitek, vsaj zame.
Najhuje, kar me je kdaj doletelo je bilo ravno na Jadranu.
Lepo na čarterju s pivsko ekipo, tri solidne jadrnice Beneteau Ciclades 40. Na Saliju čakamo, ker je vremenska huda - močna burja.
Kljub napovedi ne piha skoraj nič, pa drug dan ista napoved, pa spet nič.
No nam pa dolgčas in smo vsi pametni.
In gremo. Cilj Skradin.
Vreme nič posebnega. No malo bolj že piha, pa razni nizki oblaki se podijo po nebu. Ampak mi se imamo prav fino.
Pri Vrgadi se še zasidramo (dve barki v raft na eno sidro), tretja je bila že eno uro naprej. Pomalicamo in jaz začnem priganjat, ker vedno bolj piha, mi pa dve barki na enem sidru.
In gremo naprej. Že pred Murterjem pa se s hrihov pripodi taka burja, da je bil joj. Ko vidim ene čudne oblake grem dol, da se oblečem v ta hude cote, za krmilom pa je bil precej začetniški krmar.
Spodaj zaslišim, da se veter krepi in zakličem ven naj skrajšajo Genovo, jaz bom pa glavnega ko pridem (mislim, da je bil takrat že na prvi krajšavi)
Potem pa useka kot pri norcih in nas dobro položi.
Poba, ki sta krajšala genovo sta izpustila škotine in navijalec.
Še dobro, sicer bi šla koža na dlaneh.
Stečem ven in naprej, da ujamem vrvi.
Tistih nekaj sekund je bilo dovolj, da se je ena škotina prežegala na ograjici (15mm vrv), druga pa me je pretepla do modric preden sem jo uspel ukrotiti. In to čez jakno in flis.
Že sile prazne vrvi, ki opleta v viharju so velike.
Na hitro zvijemo Genovo,
Pena leti po zraku, glavno jadro je preveliko tudi za drugo krajšavo in ga lahko samo zložimo.
75 konjski motor na delovnih obratih nas je gnal z 1 do 2 vozloma v smeri laške orce.
Valovi so bili relativno nizki, ker smo bili le par milj od obale, a nas je v sunkih tako polagalo, da smo zajemali vodo v kokpit.
Povsem brez jader, pa ograjica v morje. In to na 40 feetih težke široke barke - ne na kaki športni lahki stvarci.
Ni šans, da bi zapeljal v kak zaliv in sidral.
Gledati se skoraj ni dalo, ker je veter nosil pršec, ki je bičal po obrazu kot bi kdo s šibrovko streljal. Ko je začelo deževati je bilo podobno.
Videli smo, da v Skradin itak ne pridemo, V Šibenik ne moremo in tam ne bi mogli kje pristati, tako da spremenimo načrt:
Gremo na Kaprije: Zavetje pred burjo in valovi tam nudi že sam otok Kaprije še preden prideš v zaliv. Tisti hribi so visoki, ni vrag, da bo zadaj bolje.
OK.
Obrnemo za 90 stopinj in sedaj je veter v polkrmo.
Motor skoraj v prostem teku (dobrih 1000 obratov) barka pa brez vseh jader leti 6 do 8 vozlov.
Takrat smo si malo oddahnili, tudi tuljenje vetra se je manj slišalo.
Na drugi barki so strgali Genovo, ker so bili prepočasni pri zvijanju.
Tretje barka je že bila v kanalu med Šibenikom in Skradinim, pa jo je gnalo rikverc in so morali nazaj. Na Šibeniški rivi ni v taki burji kaj pristajat (valovi butajo čez rivo in tam te razsuje kot mačka, če se slučajno uspeš privezat.
V Kaprijah smo vse tri barke potem našle varen privez.
Kaj smo se naučili:
- glej vreme okrog sebe in ne rini v nesrečo
- če nimaš pravih jader v 50 vozlih nimaš z jadri kaj iskati. Zato imam zdaj viharno jadro, ki je super z veter cca 30 do 40 in več.
- vse smeri nekako med 120 in 240 stopinj glede na veter lahko voziš brez jader in brez motorja
- ne rini v smeri pod 120 in nad 240, razen, če je nujno potrebno, da ne nasedeš.
- pazi na smeri blizu 90 ali 270, da te ne prevrne.
- v 50 vozlih ne moreš gledati brez maske na obrazu
- tudi z masko zaradi pršča ne vidiš dalj kot dve dolžini barke
- če hočeš komu kaj reči mu moraš tuliti na uho, pa še potem je vprašanje, če te bo razumel.
- Travarica po nevihti se zelo prileže
Lepo na čarterju s pivsko ekipo, tri solidne jadrnice Beneteau Ciclades 40. Na Saliju čakamo, ker je vremenska huda - močna burja.
Kljub napovedi ne piha skoraj nič, pa drug dan ista napoved, pa spet nič.
No nam pa dolgčas in smo vsi pametni.
In gremo. Cilj Skradin.
Vreme nič posebnega. No malo bolj že piha, pa razni nizki oblaki se podijo po nebu. Ampak mi se imamo prav fino.
Pri Vrgadi se še zasidramo (dve barki v raft na eno sidro), tretja je bila že eno uro naprej. Pomalicamo in jaz začnem priganjat, ker vedno bolj piha, mi pa dve barki na enem sidru.
In gremo naprej. Že pred Murterjem pa se s hrihov pripodi taka burja, da je bil joj. Ko vidim ene čudne oblake grem dol, da se oblečem v ta hude cote, za krmilom pa je bil precej začetniški krmar.
Spodaj zaslišim, da se veter krepi in zakličem ven naj skrajšajo Genovo, jaz bom pa glavnega ko pridem (mislim, da je bil takrat že na prvi krajšavi)
Potem pa useka kot pri norcih in nas dobro položi.
Poba, ki sta krajšala genovo sta izpustila škotine in navijalec.
Še dobro, sicer bi šla koža na dlaneh.
Stečem ven in naprej, da ujamem vrvi.
Tistih nekaj sekund je bilo dovolj, da se je ena škotina prežegala na ograjici (15mm vrv), druga pa me je pretepla do modric preden sem jo uspel ukrotiti. In to čez jakno in flis.
Že sile prazne vrvi, ki opleta v viharju so velike.
Na hitro zvijemo Genovo,
Pena leti po zraku, glavno jadro je preveliko tudi za drugo krajšavo in ga lahko samo zložimo.
75 konjski motor na delovnih obratih nas je gnal z 1 do 2 vozloma v smeri laške orce.
Valovi so bili relativno nizki, ker smo bili le par milj od obale, a nas je v sunkih tako polagalo, da smo zajemali vodo v kokpit.
Povsem brez jader, pa ograjica v morje. In to na 40 feetih težke široke barke - ne na kaki športni lahki stvarci.
Ni šans, da bi zapeljal v kak zaliv in sidral.
Gledati se skoraj ni dalo, ker je veter nosil pršec, ki je bičal po obrazu kot bi kdo s šibrovko streljal. Ko je začelo deževati je bilo podobno.
Videli smo, da v Skradin itak ne pridemo, V Šibenik ne moremo in tam ne bi mogli kje pristati, tako da spremenimo načrt:
Gremo na Kaprije: Zavetje pred burjo in valovi tam nudi že sam otok Kaprije še preden prideš v zaliv. Tisti hribi so visoki, ni vrag, da bo zadaj bolje.
OK.
Obrnemo za 90 stopinj in sedaj je veter v polkrmo.
Motor skoraj v prostem teku (dobrih 1000 obratov) barka pa brez vseh jader leti 6 do 8 vozlov.
Takrat smo si malo oddahnili, tudi tuljenje vetra se je manj slišalo.
Na drugi barki so strgali Genovo, ker so bili prepočasni pri zvijanju.
Tretje barka je že bila v kanalu med Šibenikom in Skradinim, pa jo je gnalo rikverc in so morali nazaj. Na Šibeniški rivi ni v taki burji kaj pristajat (valovi butajo čez rivo in tam te razsuje kot mačka, če se slučajno uspeš privezat.
V Kaprijah smo vse tri barke potem našle varen privez.
Kaj smo se naučili:
- glej vreme okrog sebe in ne rini v nesrečo
- če nimaš pravih jader v 50 vozlih nimaš z jadri kaj iskati. Zato imam zdaj viharno jadro, ki je super z veter cca 30 do 40 in več.
- vse smeri nekako med 120 in 240 stopinj glede na veter lahko voziš brez jader in brez motorja
- ne rini v smeri pod 120 in nad 240, razen, če je nujno potrebno, da ne nasedeš.
- pazi na smeri blizu 90 ali 270, da te ne prevrne.
- v 50 vozlih ne moreš gledati brez maske na obrazu
- tudi z masko zaradi pršča ne vidiš dalj kot dve dolžini barke
- če hočeš komu kaj reči mu moraš tuliti na uho, pa še potem je vprašanje, če te bo razumel.
- Travarica po nevihti se zelo prileže
Lep pozdrav, Tomaž.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta