Nevera potopila Alasko 45

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Če Jul 23, 2009 13:15

Še to: popolnoma se strimnjam z valom. Nekateri pač zanemarjajo zelo pomembno stvar na plovbi: vremensko napoved :!:. Glede na globalno spreminjanje vremena bomo morali biti v bodoče še bolj previdni in spoštovati razna opozorila in predvidevanja nastanka neurij. (seveda, razen tistih, ki si taka adrenalinska doživetja želijo).
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 23, 2009 18:33

Absolutno se strinjam, da vremena ne smemo podcenjevati.
Glede strele je pač tako, da si nekaj "izbere", to pa ni nujno najvišja in najbolj ozemljena točka. Je veliko primerov, ko je strela udarila v hišo tik pod hribom (pred leti blizu mene...) ali pa v hišo, ki je imela zraven drugo hišo s strelovodom, pa streli ta nikakor ni bil tako všeč, kot smrekovi špirovci??? :evil:

Val, glede polizdelkov... Verjamem, da samograditelji delajo mnogo močnejše, vendar ravno to je narobe!!! Pri tem ni nobenih preračunov ampak samo misel, dajmo še dve plasti biaksiala in mate, pa bo močno kot vol... Pa žal ni tako, saj je za barko potrebno natančno vedeti kje in koliko potrebuje. To okvirno preračunajo najboljše ladjedelnice, vendar OKVIRNO...

Sem prepričan, da če bi bili avtomobili narejeni po tem postopku, bi bilo v nesrečah vsaj 3x toliko mrtvih! Barke se delajo tako, kot so se včasih "fičoti" v Zastavi in kakšnih 10 let prej vsi avtomobili po svetu. Potem pa je prišel inženiring, načrtovanje, product life cycle in podobne zadeve... Prej tega ni bilo in tako so recimo kiksnili nek ležaj, ki je neprestano crkoval. Danes tega ni več! Pri barkah pa še.... in še... in še....
Poznam precej proizvajalcev, videl sem laminacijo, preračune, tudi 10 m barko (peti trup po vrsti!!!!!) sem že prelomil! In to pošteno prelomil... Je to normalno? Ta isti model barke je imel takrat že 4 latnike, ki so veselo pluli z B kategorijo CE... No sledil je vpoklic teh 4 bark in sprememba plana laminacije na novih trupih...
Uff, lahko bi našteval 2 dni, kaj vse sem že videl.

LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Jul 24, 2009 08:48

No fantje, vidim da ste se kar lepo razpisali, vse moje info so iz prve roke, lastnika poznam in sem bil tam, na žalost dan kasneje. Sidro so sputili na roke, vendar zadnji konec verige ni bil pritrjen na barko. In tukaj lahko spet razpravljamo o prodajalcih in prevzemih novih bark, lastnik jo je namreč par dni prej prevzel in peljal na privez v Dalmacijo. Sidro ki ni zdržalo pa je bilo rezervno. Sicer pa saj veste, ko ima hudič mlade...
mirno morje vsem
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Pe Jul 24, 2009 09:39

gregor.n napisal/-a:.... Sidro so sputili na roke, vendar zadnji konec verige ni bil pritrjen na barko.....
lpg

Sočustvujem z lastnikom, ampak tole bi pa jaz kot novi lastnik vsekakor preveril pred prvim izplutjem oz prvim sidranjem. Očitno je bil šok res močno prisoten, da so ketno kar vrgli v morje....
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » So Jul 25, 2009 12:03

admin napisal/-a:

Sem prepričan, da če bi bili avtomobili narejeni po tem postopku, bi bilo v nesrečah vsaj 3x toliko mrtvih! Barke se delajo tako, kot so se včasih "fičoti" v Zastavi in kakšnih 10 let prej vsi avtomobili po svetu. Potem pa je prišel inženiring, načrtovanje, product life cycle in podobne zadeve... Prej tega ni bilo in tako so recimo kiksnili nek ležaj, ki je neprestano crkoval. Danes tega ni več! Pri barkah pa še.... in še... in še....

LP

Pozdravljen
Procentualne statistike za zadnjih 30 let ne kažejo ,da bi se sedanji motorji kaj bistveno manj kvarili kot pred tridesetimi leti
,Koliko je sedaj manj okvar na menjalnikih in sklopkah -7,5%.na sistemu dovajanja goriva in vbrizganja goriva-8,2%,pokvarljivost samih motorjev je procentno ostala na istem nivoju,
je sedaj +20% okvar na elektriki in elektroniki.
Jaz pač mislim da na morje spadajo predvsem preiskušeni motorji z čimmanj elektrike in elektronike.
lp
Nazadnje spremenil val, dne Ne Jul 26, 2009 09:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Jul 25, 2009 19:54

popaj napisal/-a:
gregor.n napisal/-a:.... Sidro so sputili na roke, vendar zadnji konec verige ni bil pritrjen na barko.....
lpg

Sočustvujem z lastnikom, ampak tole bi pa jaz kot novi lastnik vsekakor preveril pred prvim izplutjem oz prvim sidranjem. Očitno je bil šok res močno prisoten, da so ketno kar vrgli v morje....

Če daš za barko pol milijona evrov in več, pač pričakuješ, da je "nulti servis" narejen tako, kot je treba. Pobje ne pozabite, da so mornarji, ki kupujejo barke za 1 mio eur, gospodje in ne pričakujejo take šlamparije. Omenjen gospod ima proizvodnjo in verjamem, da je njegov izdelek ko ga preda kupcu brezhiben. (pa čeprav vrednosti enega procenta te Alaske). Verjetno je tako pričakoval tudi od proizvajalca/zastopnika barke.
Vem pa, da bi mene enako prevzela radost ob nakupu in bi pozabil na vse. Samo gas! Pol pa maš pizd....o.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Jul 26, 2009 10:09

Jaz pa mislim ,da mora vsak morjeplovec svojo barko poznati ,da lahko pravilno odreagira in poišče najboljšo rešitev v danem trenutku.kdor pa tega ne, ima pač posadko ki se s tem ukvarja.barka ni avtomobil ,da ko odpove jo enostavno parkiraš ob robu ceste in pokličeš servis.
Vedno več nesreč na morju ja pa po moje vsled vedno več plovil ,ki jih upravljajo neiskušeni ljudje,na tem foruma lahko nič koliko krat preberejo ,da je treba vsako bojo pregledati preden se vežeš,poslušati vremenske napovedi ,biti pozoren na smeri vetra,gledati karte,tudi sam sem vrisal čeri na katere so me tukaj opozorili.
Še nevem skako veliko ladjo smo na morju popolnoma nebogljeni in tega se moramo zavedati,potem bo tudi nesreč manj.
lp
Nazadnje spremenil val, dne Ne Jul 26, 2009 10:15, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Jul 26, 2009 12:33

Jahta s slovensko posadko je sinoči nasedla pri otoku Lastovo na Hrvaškem. Reševalce so poklicali domačini, ki so videli signalne rakete.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Ne Jul 26, 2009 13:20

jambor ni nujno vabitelj strel,sam imam anteno na strehi pa je šla strela mimo in v strešno okno tako da ni nujno vsaka samotna in izpostavljena stvar kot vabilo streli.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Jul 27, 2009 00:53

Fantje, nov avto pa šofer s 50 let prakse.
Profi šofer in nov šleper.
Izkušen morjeplovec in novo plovilo.

Vse je enako; novo plovilo ali novo vozilo, ter izkušeni šoferji in morjeplovci.
Nekje se pač zatakne, naj bo to cesta ali morje. Vsi bi radi bili izkušeni in vsi mislimo, da se nam ne more ničesar zgoditi. Se zgodi in to v trenutku. To je pač višja sila in tako je to. Vsi mi mislimo, da smo nezamenljivi, da lahko vozimo avtomobile 2000 km skupaj in barke po morju 3, če zaideš v morje 4 ali Bog ne daj še več, pač ne moreš vrniti barke nazaj, takrat pač narediš tisto, kar misliš, da je v danem trenutku najbolje. Nihče noče potopiti svoje barke ali karambolirati svojega avtomobila.

Vremenska napoved je o.k.. Kaj pa valovi? Burja za soboto je bila napovedana v popoldanskem času, največjo moč pa bi dobila zvečer in preko noči. HDMZ je dal tabelo valov in ni bilo ničesar nad 0,5 m. Od Molata do Ilovika pa je bila lepa 3 ali še več. Rock & roll!!! Torej, lahko poslušamo poročila, lahko gledamo na netu, lahko.... kot pravim, nekje se vedno lahko zatakne. Dopuščamo možnost.
V naslednjih dneh prilepim sliko ali dve.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Hribar

OdgovorNapisal/-a Hribar » Po Jul 27, 2009 11:53

Zelo zalostno, in tudi meni se lastnik te barke resnicno smili. Ne samo, da je utrpel premozenjsko skodo, ampak tudi strah ki ga je dozivel.

Upam, da ga ni minilo do morja nasplosno, in da bo naslednjic, ce si bo se kdaj kupil kaksno plovilo zbral kaj bolj kvalitetnega.

Alaska je sicer navzven dokaj privlacno plovilo, vendar je tehnicno popolnoma nedozorel KITAJSKI proizvod, ki je sedaj pokazal kako je narejen - plastika na Alaski je najslabse mozne kakovosti, tako so tudi bitve seveda povsem neuporabne v takih primerih, pa je cist vseen kaksen sidr imas.

Skratka, barka "normalne" oz. Evropske izdelave ne bi podlegla temu, da o jeklenih barkah sploh ne govorim, te bi kvecjemu razbile kaksno skalo.

zal je velikokrat tako, malo denarja, malo muzike - vendar tukaj, kolikor vem je veliko prevec denarja in malo muzike.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jul 27, 2009 18:09

Hribar, ko sem tole prebral, sem si zamislil dvoje:

1. Tip si je barko dobro ogledal, se tudi spozna na barke in je postal alergičen, ko ge videl polizdelek, tako kot postanem alergičen jaz, ko vidim 95% čolnov... Če je to, si res odreagiral zelo čustveno. :D

2. Prihajaš iz konkurenčnega tabora in je tole provokacija na Alasko. Sam barke ne poznam detajlno, ampak pomoje toliko "kiksnena" pa spet ni.
In verjemi, v katerokoli barko bi udarila strela direktno, bi ji zmetalo ven vso električno instalacijo, pa "magar" bi jo delali vesoljčki in ne zemljani.

Torej razloži mi kje je resnica? Pod 1 ali pod 2?
LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Jul 27, 2009 20:37

Morje z napovedjo 1-2, burja šele zvečer.

A kot vidimo, napoved ne drži.

Slika

Slika

Slika

LP

in še to: strela udari vsepovsod, še najraje v železno barko! Zakaj? Fizika!

Alaska 45 ni Radova prva barka in verjemite, da se človek spozna na nekaj, kar kupi. Poleg tega pa vsega ne moreš pregledati in star pregovor pravi: Po bitki so generali vsi!

:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Jul 28, 2009 09:35

Ko prebiram tele vrstice se delno strinjam z enimi delno z drugimi se pa vsi strinjate z mano (pomoje) da če bi vam pri novi barki sidro padlo dol zato, ker drugi konec ni bil pritrjen na barko, da bi proizvajalca - zastopnika ob abjajcal !!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » To Jul 28, 2009 11:07

Hribar napisal/-a:Zelo zalostno, in tudi meni se lastnik te barke resnicno smili. Ne samo, da je utrpel premozenjsko skodo, ampak tudi strah ki ga je dozivel.

Upam, da ga ni minilo do morja nasplosno, in da bo naslednjic, ce si bo se kdaj kupil kaksno plovilo zbral kaj bolj kvalitetnega.

Alaska je sicer navzven dokaj privlacno plovilo, vendar je tehnicno popolnoma nedozorel KITAJSKI proizvod, ki je sedaj pokazal kako je narejen - plastika na Alaski je najslabse mozne kakovosti, tako so tudi bitve seveda povsem neuporabne v takih primerih, pa je cist vseen kaksen sidr imas.

Skratka, barka "normalne" oz. Evropske izdelave ne bi podlegla temu, da o jeklenih barkah sploh ne govorim, te bi kvecjemu razbile kaksno skalo.

zal je velikokrat tako, malo denarja, malo muzike - vendar tukaj, kolikor vem je veliko prevec denarja in malo muzike.

Ali delajo plovila , ki so 100% zaščitena za strelo :shock:
Pa ne bodimo preveč pametni :!:
Jaz že nebi bil rad zraven pa sem že marsikaj preživel :!:
FISHING & SAILING IS LIFE

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost