Avtomatski čok

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

Avtomatski čok

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Ne Jan 24, 2010 22:54

Zdravo!

Ma kdo idejo kje dobit avtomatski čok za kako kosilnico?? Rabim ga za moj generatorček na barki...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jan 25, 2010 12:00

Če ga pred pomladjo, ko bodo ljudje začeli proč metat kosilnice z luknjastim ohišjem, ne boš našel, bom jaz pogledal na firmi.
LP
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Avg 25, 2010 16:18

Pozdravljeni.

Ko sem kupil gumenjaka mi je reku lastnik da ima avtomatski čok. To naj bi blo stikalo takoj pod ključem na komandi in ko ga vklopiš takoj skoči nazaj v prvotni položaj.

Zanima me kako to sploh deluje in kako se uporablja ta avtomatski čok? Namreč če klikam po stikalu se čuje v motorju tkkkk-ko motor ni prižgan seveda.

Sedaj uporabljam ročni čok vendar rad bi tudi zvedu kako deluje ta čok.

Imam pa yamaho 70 beto zunanji motor letnik 90...

Hvala
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 25, 2010 18:03

Pri izvenkrmnikih je avtomatski čok ponavadi samo en elektromagnetni preklopnik, ki pritegne ročico čoka in zapre zrak za čas, ko ga držiš. Razlog je v tem, da pri 2T motorju rabiš čok samo za vžig, takoj za tem pa ga lahko na polno odpreš in ne bo ugasnil...
4T motorji pa so ponavadi malce bolj zahtevni in hočejo, dase čok zapre počasi... Torej dokler se ne segrejejo vsaj na 40 C si še kar želijo čok... Tako je pri takih ponavadi neka varianta, ki ga zapira počasi.
Pri vgradnih motorjih najdemo na vplinjačih eno bimetalno loputo, ki jo ogreva tuljava. Ko motor vžge se začne greti in tako počasi odpira loputo zraka in zmanjšuje čok. Po nekaj minutah je povsem odprt, tuljava pa ves čas greje bimetal... Ko ugasneš ostane čok odprt, saj je motor še vroč, potem pa se z ohlajanjem čok dodaja sam... Ko se motor povsem ohladi je loputa spet zaprta (polni čok), motor pa je v vsakem trenutku pripravljen na ponovni zagon...

LP
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Avg 25, 2010 19:40

Aha, se pravi če prav razumem držim to ročico dokler motor ne upali in jo nato spustim?

Imam pa 2t motor.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Avg 26, 2010 07:29

Katero ročico?
Ko žigaš motor stisneš ključ gor (ali notri kak hočeš), obrneš ključ da vžgeš in vse skup spustiš in motor laufa.
Guma je guma, zaenkrat.
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Avg 26, 2010 08:10

janadino napisal/-a:Katero ročico?
Ko žigaš motor stisneš ključ gor (ali notri kak hočeš), obrneš ključ da vžgeš in vse skup spustiš in motor laufa.

Ja tako stikalo imam jaz:

Slika

In ne morem porivat nikamor ključa noter ven. Samo to stikalo lahko h sebi porinem in ko spustim skoči nazaj na prvotno mesto.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Avg 26, 2010 08:40

Blze, tepen boš. :D To ni ročica, to je stikalo. Seveda, stikalo vklopiš, slišiš zaporo lopute v vplinjaču, vžgeš motor in spustiš, pravilno predvidevaš.
Guma je guma, zaenkrat.
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Avg 26, 2010 09:45

Se opravičujem :P

No super testiram, da vidim če to deluje :)

Hvala!

Kdo je na strani

Po forumu brska: pblaz in 18 gostov