Big game 2010

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Rookie
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljanski kotliček

OdgovorNapisal/-a Rookie » To Feb 01, 2011 07:07

Tuna napisal/-a:Sorry, nisem spremljal Morjeplovca. Zima je, pa razmišljam o drugih zadevah.
Kaj te zanima pri tunolovu? Mislim, ali bi rad samo poskusil ali bi se rad tega resno lotil?

Ker sem navdušen ribič bi tudi jaz rad enkrat probal BG! A ponujaš kakšne aranžmaje?! Samo prosim ne v bližini Egipta :lol:
Če ne gre, vzamem večje kladivo.
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor-Murter
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » To Feb 01, 2011 09:15

Stvar je taka: jaz se komercialno z big game ribolovom ne ukvarjam. Lovim običajno s fanti, ki sestavljajo ekipo 4TUNA že dolga leta, ali pa v času dopusta z ženo in otroci.

Tistim, ki bi se želeli resno s tem ukvarjat, lahko dam kakršenkoli nasvet glede opreme, tehnike, kulinarike itd... Samo vprašajte.

Če pa želite samo sprobat big game, vam lahko tudi priporočim kakšnega kolega, ki ima čarter. Cene čarterja so okoli 400-500 EUR/dan, kar pri štirih osebah znese 100-125 EUR po glavi. Te cene niti niso tako pretirane, ker so stroški visoki. Za občasen big game je to najboljša rešitev.

Včasih imajo ljudje o tunolovu napačne predstave. Za nekoga, ki se je do danes ukvarjal s priobalno panulo ali ribolovom z obale, je za prehod na big game potrebna velika prilagoditev. Optimalno je, če se za začetek lahko priključite kakšni ekipi in osvojite znanje, hkrati pa, če vas potegne, nabavljate svojo opremo.
Zato sem vprašal za namen.

LP

Tuna
bostjan9
Admiral

BIG - GAME

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Feb 01, 2011 22:50

Tuna, lep pozdrav.

Ja, lovim že kakšnih 35 let...ni ga ribolova, ki ga na neki način ne bi probal.

Sedaj pa mi je big-game postal izziv.

Palice in role imam (med drugimi) dokaj močne, tako, da se 50 kg teržko ribo upam uloviti.

Nekaj sem že prebral o tunolovu, vendar imam tu nekaj vprašanj?

- ali v večini lovite v okolici Blitvenice...se mi zdi da je morje tam globoko
več kot 200 metrov in ali bi imelo smisla, da probam sam v oklici
Sestrice (zraven Tanjuriča),

- ko se riba vabi, se melje sardela....koliko sardele se zmelje na dan in ali
se krmi vseskozi med vožnjo in kakšna je hitrost vožnje med
hranjenjem,

- ko se tuna privabi v bljižino barke...na kakšni globini se lovi?

Toliko zaenkrtat.

Hvala za inštrukcije.

b9
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 02, 2011 09:13

boštjan9 za tole je pa že una 090 cifra. :lol:
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

Re: BIG - GAME

OdgovorNapisal/-a Tuna » Če Feb 03, 2011 14:54

bostjan9 napisal/-a:Tuna, lep pozdrav.

Palice in role imam (med drugimi) dokaj močne, tako, da se 50 kg teržko ribo upam uloviti.

Ne podcenjuj tune... Marsikdo je bil že presenečen. Za ribolov tune je najmanj Tiagra 50w ali kaj podobnega. Jaz imam same 80-ke, pa je včasih premalo. Ne veš namreč, kakšna riba se bo ujela. Tudi etično ni do ribe, ki vleče a sabo 400 m laksa in na koncu verjetno pogine,

bostjan9 napisal/-a:- ali v večini lovite v okolici Blitvenice...se mi zdi da je morje tam globoko več kot 200 metrov in ali bi imelo smisla, da probam sam v oklici Sestrice (zraven Tanjuriča),

Pred Sestricami so odlični tereni, kakšni dve milji ven in proti zahodu ali severozahodu. Sam sem tam že ujel veliko tun.

bostjan9 napisal/-a:- ko se riba vabi, se melje sardela....koliko sardele se zmelje na dan in ali se krmi vseskozi med vožnjo in kakšna je hitrost vožnje med hranjenjem,

Tri-štiri kašete. Sardel ne meljem ampak jih režem na koščke, ki jih potem mečem za barko, vsake 3-4 m en košček. Za to obstaja avtomatična naprava - sardamatic. Med hranjenjem ne vozimo, samo veter nas nosi, do miljo in pol na uro.

bostjan9 napisal/-a:- - ko se tuna privabi v bljižino barke...na kakšni globini se lovi?

Na kakršnikoli. Lahko jo ujameš iz roke na pol metra ali pa sto metrov pod barko. 30-50 m globinske razlike za tuno ne pomeni nič, v par sekundah je od 100 m na površini.
bostjan9
Admiral

TUNOLOV

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Pe Feb 04, 2011 16:23

Rad verjamem, da se tune ne podcenjuje, samo mora pa biti "filing", ko vlečeš takšno "krasoto" proti barki, oz. bolj vleče ona tebe, kot ti njo.

Bom probal v sezoni, mogoče pa se mi nekoč nasmehne sreča.

Glede trneka ni strašne panike....ribi se tujek - trnek v ustih hitro zagnoji in ji tujek izpade.

TUNA hvala za informacije...

b9
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

Re: TUNOLOV

OdgovorNapisal/-a Tuna » Pe Feb 04, 2011 23:46

bostjan9 napisal/-a:Glede trneka ni strašne panike....ribi se tujek - trnek v ustih hitro zagnoji in ji tujek izpade.

Nisem tega mislil... Če vleče za sabo 400-500 m laksa se nima časa zagnojit oz. korodirat, riba pogine v enem -dveh dnevih. Če pustim samo trnek v ribi nimam nobenih zadržkov.

LP

Tuna
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » So Feb 05, 2011 02:48

Tuna, mi je Ady pravu pa gledu sm slike ko ste lovili.... kapo dol.
--Bodybanger--
bostjan9
Admiral

TUNOLOV

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Po Feb 07, 2011 22:07

Eo vprasanje se prosim...

Ali je kaksna prednost kevlerska vrvica na multi roli.

Kaksne firme laks se najbolj dobro obnese na multi roli, pri lovu vecjih rib.

Hvala.

l.p. Bostjan 9
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Sr Feb 09, 2011 10:12

Na svojih sistemih uporabljam votlo dakronsko vrvico 130 lbs in sicer 400-500 metrov, potem pa 100 m monofilamenta 100 - 130 lbs, wind-on vrtljivko in 10-15 m predvrvice Jinkai 150 lbs.
Polnih pletenic ne uporabljam, ker je malo problematičen spoj med pletenico in monofilamentom, gre pa tudi.
prednost pletenic je v tem, da zavzamejo na roli manj prostora kot monofilament in s tem profitirajo na dolžini. Pletenice menjam na tri leta, monofilament pa včasih tudi dvakrat letno. Predvrvico po vsaki ribi skrajšam za poškodovani del. Ko pride do 5 m dolžine, jo vržem stran.
bostjan9
Admiral

TUNA

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Če Feb 10, 2011 09:11

Hvala TUNA za instrukcije.

Ko sem pred dnevi spraseval za lokacijo lova v okolici Sestrica, sem imel v mislih svetilnik Sestrica, pri Proversah in ne TRI SESTRICE na severnem delu Ugljana.

Ali sva se dobro razumela.

l.p. b9
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

Re: TUNA

OdgovorNapisal/-a Tuna » Če Feb 10, 2011 14:28

bostjan9 napisal/-a:Ko sem pred dnevi spraseval za lokacijo lova v okolici Sestrica, sem imel v mislih svetilnik Sestrica, pri Proversah in ne TRI SESTRICE na severnem delu Ugljana.

Svetilnik Sestrice je na jugu Dugega otoka med Dugim in Kornati. , poleg njega je hrid Tanjurič. To so odlični tereni za zobatce, gofe, tune...
Tega sem jaz mislil, verjetno ti tudi.

Slika
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Feb 10, 2011 17:04

Tuna pozdrav.
Na kateri način, pa si imel več prijemov oz. je bolj uspešen na teh revirjih, z vleko za sabo, "panula", ali z napihljivimi baloni na določeni globini in premikanjem z vetrom. Več napišeš bolje je, ker kar požiram to temo o BGF, razumem pa tudi to, da mora vsak sam tudi nekaj doprinest k izboljšanju lastnega uspeha in to z prakso. Torej čisto v detajle ne potrebuješ iti, ker vem da ima vsak neko malo skrivnost za uspeh, katero ima samo zase in do katere je prišel z velikimi izdatki in potrošenim časom, pa brez uspeha .
LP
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Če Feb 10, 2011 18:05

Na panulo gredo tune najlažje, če jih je več skupaj, to je kadar se selijo, ali ko komaj pridejo v neko področje. Najlažje je s panulo ujeti male tune, te gredo v peno od propelerja in se jih lovi 10-25 m za barko pri hitrosti 6-9 vozlov, na lure ali na rapale (dobra je bonita). Idealno za ribolov med potovanji.
Kadar grem ciljano na tune jih vedno lovim z mirujoče barke, t.i. drifting, z baloni, več vab obešenih na različnih globinah, od nekaj m pod barko do 80-100m, včasih še globje, da bi se morda ujela še kakšna mečarica. Vaba je sardela, skuša, šarun. Fajn je, da je malo vetra, idealna hitrost driftinga je pol do enega vozla. Bonaca je sranje, takrat vabe padajo navpično in ni sledi za barko. Več kot miljo in pol pa je spet prehitro, včasih si pomagam z olujnim sidrom, samo mora biti res veliko.

Principi so bolj ali manj znani, je pa res veliko v detaljih, ki se jih učiš počasi in vedno znova ugotavljaš, da ti še dosti manjka... Pa še to se mi zdi, ko nekaj pogruntaš, je pa drugo leto spet drugače, tudi ribe se učijo...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Feb 10, 2011 22:17

Tuna pozdravljen
Katero barvo hollow core vrvice uporabljaš.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Feb 16, 2011 11:22, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost