Gremo po vrsti.
Barko imam na privezu pri Puli in tako,kot vsako leto sem se prijavil v recepciji za čas bivanja v marini.Rekli so mi, da pa med plovbo se prijavljam po Dalmaciji, kjerkoli bom v marini,če pa sem v zalivih prijave ni. Jasno je da sem imel vse ustrezne dokumente urejene,vinjeto,registracijo,zavarovanje,dovoljenja,plačano takso za celo leto.
Prva policijska kontrola na Lošinju.Pokazal sem jim vse navedene dokumente in vse je bilo ok. Do Pelješca nisem bil nikjer v marini in se dodatno nismo prijavljali. Med plovbo od Malega Stona proti Splitu,točno na mestu kjer naj bi gradili novi most na Pelješac, spet kontrola.Možje v uniformah so želeli dokumente.
Nič hudega sluteč sem jim predal vse dokumete tako,kot pri prvi kontroli. Niso bili zadovoljni. Hoteli so dodatno prijavo za bivanje na barki.Na vprašanje kje pa to dobim so mi rekli,da to ne vedo,da to ni njihov problem in da se oni ne mešajo v posel drugih.Za ta prekršek pa je kazen 500kun po osebi. Njihova zastava pa razcefrana in za tak prkršek mi plačujemo 1000kun kazni,za njih pa to ni važno,po sistemu ne glej me poslušaj me.
Po enournem pregovarjanju smo se dogovorili,da gremo v prvo luko in se tam poskušamo prijaviti. Neizkušena mladeniča sta se hotela na hitro odpeljati od moje barke vendar "BUM".Mislil sem, da sta mi razbila pol boka barke.
K sreči pa sta imela gumenjaka z kabino in je bil le močan dotik,zapletla pa sta se z mojim sidrom in pokrivila varovalne vzvode pri sidru. Pa smo tam.
Rekla sta mi, da je situacija sedaj drugačna,saj bom gotovo škodo prijavil in da morata napisati prijavo, ker smo zaradi neprijavljanja v prekršku,saj bi lahko kasneje ugotovili,da mi prijave niso naredili zaradi prekrška. Telefonirali so na vse mogoče številke in nihče jima ni vedel povedati kaj sedaj.Kasneje smo se vendarle dogovorili,da si izmenjamo telefonske številke in se po potrebi slišimo.Mi pa gremo v Trpanj na Peljescu in se tam prijavimo.
Na kapetaniji so mi rekli, da imam vse urejeno in da mladi ne vedo kaj moram imeti. Na turistični niso imeli pojma kaj naj bi z menoj,saj bi za prijavo morali biti stacionirani na določenem naslovu.So bili pa zelo prijazni in nas vseeno brezplačno prijavili za teden dni, da ne bomo imel težav.
V Splitu na kapetaniji so bili prav tako začudeni in so me poslali na pomorsko policijo.Tam prav tako niso imeli pojma kaj hočem.Začeli so telefonariti in me kasneje obvestili, da mi sporočijo.
In res. Poklicali so me in rekli, da sedaj šele vedo kaj je narobe, saj so kontaktirali z Pločami in da mi sploh nismo prijavljeni.Naredili pa mi bodo uslugo, naj se ponovno oglasim pri njih z kompletno posadko,izpolnim formularje,za vsako osebo dva in mi bodo dali vstopno vizo,ki velja tri mesece za bivanje v HR.
"Ali da znate,koliko bi mi imali posla, da bi svakome to radili."
Šok!!!
Pa kdo zahteva te dokumente, ali jih zahtevam jaz ali oni.Če ta prijava mora biti, potem se mora vedeti kdo jo bo izdal, pa ne glede koliko bo imel dela.
Skratka,anarhija brez primere.Ne ve se kdo pije, plačujemo pa mi z maltretiranjem,ki ga izvajajo brezvezniki v uniformah na plovilih v HR,ki nimajo kaj delati.
Po dveh mesecih, ko sem se vrnil v matično luko, sem se dodatno pozanimal,kaj je potrebno imeti od dokumentov in ponovno sem dobil enak odgovor, da sem imel vse potrebne dokumente in me nihče ne bi smel zaradi tega zadrževati, še manj pa kaznovati.
Upam, da vam moja izkušnja olajša morebitno srečanje z oblastmi na HR.
In tudi temu se reče turizem u " ljepoj našoj"!!!