Vreme (povezave, zakonitosti...)

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Vreme (povezave, zakonitosti...)

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Dec 29, 2010 06:42

Vreme (povezave, zakonitosti...)

Najprej povezave:

Teorija (tudi poetično)
    Autobiografija jednog zrna grada - Google hail formed slike - za to, kako si trenutno to predstavljajo.

    Oceanski morski tokovi
      Razporeditev tokov po svetu in pojasnilo nastanka (tako površinskih kot globokomarskih). Kar mi je posebej zanimovo, je to, da se gleda na krožni tok okrog Antarktike kot 'križišče' tokov, po katerih se izmenjujejo vode med oceani. Hudo zanimivo; zdaj imam precej boljšo predstavo o temperaturah - in včasih velikih kontrastih, ki so temelj za precej vremena, ki mi je bilo doslej slabo razumljivo. Manjka mi še boljša predstava o hitrostih tokov. Angleško.
    Še ena o oceanskih morskih tokovih
      Zanimive so slke, ki odražajo temperature morja in s tem kažejo tudi tokove. Angleško.

Druge teme ali prispevki o vremenu - večinoma na na tem forumu:
Večinoma je vreme ob morju lepo, ampak...Pa ne samo ob morju

Tale niz prispevkov naprej spodaj (thread) pa predlagam predvsem za objavo pripevkov o vremenu na splošno, tistih, ki se ne nanašajo le na razpravo, kakšno bo na primer vreme letos za novo leto oziroma kakšno je bilo za božič.

Tu naj bi se našle povezave na različne napovedi vremena, pa tudi na strani s teorijo vremena in podobno.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Jan 15, 2017 14:04, skupaj popravljeno 71 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Povod za vzpostavitev

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Dec 29, 2010 06:52

Poenostavljen, po mojem lahko predstavljiv model nastanka neviht in never sem zapisal v eno nit, kamor ni spadala, kar ni poželo odobravanja.

Tam res ni bilo na pravem kraju. Ker menim, da bi tisti prispevek lahko vseeno bil zanimiv komu, ki ga vreme šele začenja zanimati, ga ne bi rad izbrisal, torej iščem boljše mesto zanj. Za zdaj se mi zdi tole najboljše.

Poleg taga pa - po vzoru na 'povezave do uporabnih nasvetov za navtike' lahko bodisi sem, bodisi - da bo še lažje najti - v nov niz 'povezave o vremenu' napišemo povezave.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Poenostavljen model nastanka never, neviht...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Dec 29, 2010 07:14

Tale prispevek je bil prej zapisan tule, kamor ni spadal, in sem ga zato prestavil.

Ostali so posvarili pred neverami, in kako nepričakovani in nepredvidljive so. Res je zelo težko predvideti, točno kdaj in kje bo. (Nekateri matematiki menda trdijo, da na osnovi teorije kaosa lahko eksplicitno dokažejo, da točna napoved sploh ni mogoča).

Ampak če razumeš osnovne zakonitosti in pozorno opazuješ, veeno lahko vidiš, kdaj - kadar niso vpleteni kakšni drugi pojavi kot fronte in podobno - so bolj verjetne in kdaj manj.

Vzemimo, da nevere poganja sončna toplota; če je tako, so zjutraj zelo malo verjetne. Analogija bi bil morda lahko izplakovalni kotliček pri stranišču.

Zjutraj, ko je vse hladno, je podobno, kot če bi bil kotliček prazen. Tudi če kdo potegne, nič. Ko se zemlja ogreje, se posuši del vlage na njej, od česar se zrak ovlaži in s tem postane lažji, ampak ker je še hladen, je to je enakovredno napolnjenemu izplakovalniku: če kdo potegne, reč pač izplakne školjko.

Dalj, ko se zemlja in od nje zrak ob zemlji ogreva, bolj je - po analogiji - poln kotliček. Ne gre le za čas - proti opoldnevu 'je sonce vedno višje' in ista površina v istem času prejema več toplote, tako da se segrevanje pospeši.

Analogijo s kotličkom je tu treba malo popraviti. Nanj navarimo dvajset metrov roba, tako da je recimo zdaj 20 m visoka posoda, v katero ne bo šlo več le 10 l vode, ampak recimo 1000 l (10 l -> 20 cm, 50 l -> 1 m, 500 l -> 10 m, itn.). Še vedno sta pa količina in višina vode analogija za količino potencialne energije v sistemu.

Po analogiji z vročim soncem opoldne proti opoldnevu voda v 'monster' kotličku vse hitreje narašča - recimo, da je opoldne 10 m visoko. Če takrat kdo potegne, bo zaradi dodatne višinske razlike curek že skoraj, ampak mogoče še ne čisto naredil luknjo v školjko.

Po opoldnevu osončenost po malem upada in se ogrevanje upočasnjuje, po analogiji se dotok vode po malem upočasnjuje, ampak do 5 ure naraste na 18 m - seveda če ni kdo vmes potegnil.

V resnici, dalj ko se pred nevihto ogrevajo tla, več energije je na razpolago za nevihtni sistem in većja bo v nevihti sproščena energija, podobno, kot bi bil curek 'predelanega izplakovalnega kotlička' močnejši. Višji, kot bi bil vodni stolpec, večja sila bi pospeševala vodo skozi cev in dalj časa bi trajal pospešek, in voda ni stisljiva. Če pomislimo, da je nekaj sistemov za vrtanje tunelov z vodnim svedrom... Ne bi imel rad glave v tisti straniščni školjki...

Še več, pri 10+ metrih vode bi čisto mogoče izvirni kotliček pod našo pošastjo pri kakem zvaru že razneslo, in tudi če ne bi, bi gotovo pri polnem 'monster' kotličku tona vode na nosilcih za 10 kg pomečkala in polomila vpetje, ki je zadoščalo za začetni izplakovalni kotliček.


Če se vrnemo k vremeno, dalj in bolj ko sonce ogreva podlago, več energije je na razpolago, če se sproži nevihta. Kasneje ko se sproži - če je ogrevanje enako - močnejša bo.

Pod večer se segrevanje tal upočasni in potem preneha, in že nekoliko pred tem tla oddajajo toploto hitreje, kot jo prejemajo, torej se začno ohlajati. Po analogiji na kotliček - voda je postopno prenehala pritekati. V model dodadamo, da iztok nekoliko pušča, in če nihče ne potegne, višina vode pomalem pada. Podobno je tudi z energijo, ki bi bila na razpolago za nevihto - počasi se razgublja. Kasneje po tem, ko ko sonce preneha žgati bi se sprožila nevihta, šibkejša bi bila.

Če vmes pride do česa, kar zaustavi segrevanje tal - recimo, oblaki zastro sonce (oziroma tla), peneha priliv energije in če do nevihte že pride, bo šibkejša.

Kar zadeva dnevni cikel segrevanja morja je sicer malo drugače, ogrevanje zraka pri tleh je odvisno tudi od vetra itn., ampak v splošnem je to vsaj jeseni in pomladi manj jutranji in dopoldanski pojav. Prav zato kopenski različici pravijo 'popoldanske nevihte'.

Zgornji model približno ustreza za predstavo dnevnega dogajanja, če odmislimo, da se lahko več zametkov nevihte združi (naš monster-WC kotliček začne migati in se sam sešvasa skupaj s še nekaj drugimi), cela stvar naleti na stik toplega in hladnega zraka, ki se mu reče fronta (WC kotliček pride pod slap ali morda tsunami) in meni za danes počasi zmanjka domišlije.

-------------
Ker tole zdaj ni več tam, kjer je nastalo: to mi je prišlo na misel kot odziv na mnenje, da je neodgovorno z majhnim plovilom pluti recimo do Lastova. Je še neodgovorno, če nekdo zna, z ustrezno opremljenim in pripravljenim plovilom in pazi na vreme? Opisano potovanje po mojem ni bilo neodgovrno.

Odgovor na to mnenje v tisti razpravi je bil, da na primer nevere niso napovedljive (ampak kak plimni val in maestral tudi ne).

O tem - napovedljivosti nevere - odgovarja tole zgoraj.

Druga vrsta odgovra bi oziroma je bila, da je v takih nepričakovanih okoliščinah tveganje za večja plovila čisto primerljivo (trdne barke na bregu ob plimnem valu itn.), škoda pa lahko še večja, ampak to ne spada več sem.

Edit: Marchi je dal (še) en dober vir in tam je bila zgodba o življenjepisu zrna toče - pod tole sliko:
Slika.
Slika tam je bila prevelika za forum, pa sem si sposodil tisto z http://www.alabamawx.com/?cat=84 .
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Jul 29, 2014 10:02, skupaj popravljeno 3 krat.
brezka
Naddesetnik
Prispevkov: 6
Pridružen: Če Jan 06, 2011 16:21

OdgovorNapisal/-a brezka » Če Jan 06, 2011 16:26

Res dobro, da obstaja taka stran, s katero si bomo lahko pomagali in si tudi svetovali. Za osnovne informacije pa uporabljam to spletno stran za vreme. Sicer zvem res samo osnovne informacije, vendar je vsaj nekaj. Če kdo pozna še kakšno boljšo stran, bi jo lahko objavil v tej temi in jo taki deli z vsemi nami.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Tole naj bi bile 'moje' povezave za vreme SI in Jadran

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 19, 2011 21:11

Vremenske povezave, ki jih uporabljam za Slovenijo in Jadran
    Jaz največkrat hitreje in bolje doumem vreme (napovedi itn.) iz slike kot iz besede ali številke; to se bo odrazilo tudi tu. Za preglednost prikaza v oknu brskalnika je priročna kombinacija tipk Ctrl_+ za povečavo in Ctrl_- za pomanjšavo večine elementov (slike in besedilo) v Firefoxu; to ima tudi IE od različice 7 naprej.

    Opomba o razporeditvi tem: Najprej naslov, nato povezava, nato lahko slika za ilustracijo. Ponekod so povezave skrite za nekoliko povečano, poudarjeno besedilo zapisano z modro barvo, ponekod za slike, ponekod za oboje.

Mnoge spodnje slike so v času, ko odprete ali osvežite to stran, aktualne (to sem poskušal doseči za vse).
(in včasih so bile vse, pa za zdaj pri vseh ne gre več - zato glejte datum in čas, kij je na veliko slikah.)
    Kadar je to mogoče, torej slike kažejo to, kar tedaj vidite na straneh naštetih virov. Če imate to stran odprto daljši čas ali stalno, osvežitev stanja dosežete recimo s tipko F5 (ali čim enakovrednim v kakem drugem brskalniku). (Če bo pri selitvi na novejšo različico foruma kaj crknilo, nameravam povezave popraviti).
    (Še nekaj opomb o tem, zakaj katere povezava da in zakaj katere ne, na dnu tega prispevka...)

Trenutne padavine
    Slo vremenski portal, http://meteo.arso.gov.si/ radarska slika padavin na tisti strani majhna bolj na dnu strani
    Slika
    Barvna lestvica tu je enostavna in pregledna - bolj ko je živa barva, bolj pada. To je trenutno stanje, ko sem to pisal mislim da odčitano vsakih 20 minut. Ext pomeni ekstremno, in to pomeni, da lije kot iz škafa, pada toča za čelado ali mede kot zmešano.
    Velika radarska slika padavin, animacija. To odpre tudi klik na zgornjo sliko.
    Če je slika prevelika, pritiskaj Ctrl_- dokler ne vidiš cele; iz animacije dotedanjega često lahko zelo dobro napoveš prostorsko razporeditev padavin za naslednjih nekaj ur.

    Skupaj zložene radarske slike padavin več ali manj vse Evrope
      Tole je pri Čehih (domena cz), ob klicu prikaže vso Evropo
      Se pa pri animaciji vsaj meni večkrat zatika...
      Tole prikaže vsaj v začetku Slovenijo s širšo okolico.
      Je statično okno (ni prilagodljivo glede na velikost zaslona, ni zooma...). Časovne točke (mislim da na uro) pokaže (če imaš stran nekaj časa odprto, je treba osvežiti, da doda naslednjo). Animacija ne dela ali je šene znam pripraviti, da bi delalala. Naslov oziroma domena te strani je radareu.meteocenter.eu, kaže pa, da je povezano s pro-vreme.net.
      'Češka straan': prikazano ugodno, zlasti za primerjavo s spodnjo povezavo na animacijo sat slike oblakov. Lahko nastaviš do 20 slik v animacijo in lahko vklopiš tudi prikaz udarov strele.
      Jadrana sicer nekako še ni dobro pokritega (ne gre za prikaz, gre za pokritost z radarji). Po podatkih na skupaj zloženem je, kot da sreda in vzhodna obala Jadrana ni v dosegu ITA vremenskih radarjev, čeprav se iz naslednje slike z Ita civilne zaščite vidi, kot da je. Pred ne-prav-davnim (2016?) je na južnem koncu Hrvatske nekje nad Dubrovnikom bil postavljen še en vremenski radar, ki zdaj pokrije južni cel Jadrana, še vedno pa (začetek 2017) niso pokriti zunanji otoki (Dugi in od njega na sever in na jug).
      O priliki moram vse to malo 'naštudirati' ali najti še kak boljš vmesnik. Kaže namreč, da je za to v EU zdaj skupna pobuda (standardizacija podatkov, dobljenih na radarjih različnih držav in meteo služb tako, da jih je mogoče razmeroma enostavno prikazati skupaj, morda pa tudi specifikacija vmesnika in jezika za prikaz).
    Slika
    Ta slika (enaka sliki na povezavi) ni 'živa' (se ne posodablja), ampak animacija tam pa je in je zelo OK tako za presojo razvoja kot za to, da sploh dobiš vtis, kaj kaka besedna vremenska napoved lahko pomeni.

Trenutna oblačnost
    Slo portal: morala bi biti zadnja slika.
    Slika

    To sliko je najbolje gledati kot animacijo in skupaj s sliko front in tlakov; iz tega dvojega vidiš, kako so se oblaki gibali do stanja na tej sliki, in domnevaš, kako se bodo verjetno v bližnji prihodnosti. V splošnem se na severni polobli okrog področja nizkega zračnega tlaka (Low, C za ciklon...) vrtijo proti središču in v levo (nasprotno urinemu kazalcu), visokega tlaka (High, A za anticiklon) pa iz središča in v desno, Točno na tako kombinacijo prikaza front, tlakov in oblakov skupaj z animacijo vred pa kaže bližnjica k NATO vremenarjem spodaj.

Slovenia Aviation Weather - nekoč odlična stran za vreme za letalce na PilotFriend je žal - in kot je videti za trajno - 'mrtva'.

WINDRIA net - našel MicTic
    Interaktivna karta raznih vremenskih dejavnikov - po izbiri z gumbom vetra, sunkov vetra, valov, tokov... V sredini karte je 'merek' in za to mesto veljajo podatki. Če želiš podatek za drugo mesto, z miško premakneš karto tako, da kaj drugega pride na sredo pod ta znak.
    Primerjal sem sunke burje na vetromerih ob avtocesti v Vipavski dolini s prognoziranimi (se pa ne spomnim, na katerem modelov). Relief ni bil čisto dobro upoštevan, ampak v splošnem pa je precej dobro držalo za tisti vremenski model, ki je bil takrat izbran (verjetno aladin; izbire pa so - začetek 2017 - Aladin 4 km, AROME 10 km, CMD 12 km, GFS 12 km - gostejša koj je mreža računskih točk, lokalno natančnejši je praviloma model.).

Prikaz udarov strel v EU
Slika
Povezava pod sliko je tokrat tja, kjer sem to zadevo videl (in kjer je še kaj zanimivega - na .rs) in ne tam, od koder je slika (.fr).
To spet temelji na nekaj rečeh: načinu zaznavanja udarov strel (razelektritev) in določanju njih položaja na večje razdalje (in s tem pokritje veliko prostora z malo tipali (senzorji), vedno boljšo pokritiost velikega dela sveta s takimi senzorji in standardni (tudi računalnikom oziroma aplikacijam razumljiv) jezik za poročanja o udarih strele, kar omogoča dobre prikaze.

Pomembno vlogo pri tem ima najbrž - lahko tudi da odločilno, kar zadeva te reči, vsaj za splošno (in brezplačno) uporabo - vlogo združenje za določanje položaja udarov strel blitzortung.org,
Lightning data by Blitzortung.org and contributors • Blitzortung.org is a free community project - A worldwide, real time, community collaborative lightning location network

Kljub temu, da je pokritost s senzorji dovolj velika, da je reč zanimiva in koristna, se je treba zavedati, da ni zadostna za oceno splošne verjetnosti udara strele (kje je pogosteje in kje redkeje...), ker je trenutno še vedno največ zaznanih udarov strele pač tam, kjer je največ senzorjev, ki jih lahko zaznajo.

Cilj so (ali pa upam, da bodo pa sčasoma postale) tudi aplikacije, ki bodo lahko vse (oziroma vse tiste, ki jih bo uporabnik izbral) vremenske podatke (lahko tudi iz različnih virov) prikazale na eni sliki na pregleden in razumljiv način. Približno tak prikaz je že imel (in najbrž še ima, a ni več dostopno vsem) vremenski eskadron NAtO iz Ramsteina. od koder je tudi karta http://en.blitzortung.org/live_lightning_maps.php

Še en dober prikaz udarov strele po vsem svetu (kjer so senzorji), ki ga je mogoče 'zumirati'.

Vreme podrobneje
    Slo portal http://meteo.arso.gov.si/met/sl/app/webmet/ pokaže marsikaj, vendar od tu ne morem pokazati in torej pojasniti posameznih delov - glej tudi opombe spodaj. Ne glede na to recimo animacija zgornje slike za Evropo za zadnjih 24 ur tam dela in iz nje dobite predstavo o gibanju ozračja tega območja[ in na osnovi tega, kakšno bo v bližnji prihodnosti. [/list]Napovedi ekstremnih vremenskih dogodokov Marko Korošec
    Kako trenutno na Vipavskem piha burja Oceanografska boja VIDA pred Piranom
      Ta stran kaže trenutno vreme: hitrost in smer vetra ter najmočnejši sunek v zadnje pol ure, značilna višina valov in smer ter najvišji val v zadnje pol ure. Tam okoli pa je še napoved plimovanja in tako dalje. Piše, da je del prirejen tudi za dostop z mobilnih naprav.
      Slika

      Karta Slovenije z avtomatskimi postajami o vodi To na celini pomen vodostaj oziroma pretoke, poleg tega pa tudi podatki z boj na morju. Poleg piranske Vida pred Punto sta zdaj še dve boji: pri Debelem Rtiču in v Piranskem zalivu. Ko pokažeš z miško na simbol boje, prikaže temperaturo vodoe, pri kliku nanjo pa dobiš grafikone temperature, smeri in višine valov ter smeri in hitrosti toka na globini 10m. Kolikor vidim, so točke na grafikonu vsake pol ure.


    Hrvaški vremenarji
      Portal: http://meteo.hr kjer najdeš vse, kar bom jaz prikazal in še kaj. Najpogosteje pogledam
      Prognoza tlakov in front za naslednji dan http://prognoza.hr/karte.php?id=ecmwf&param=tlak&it=
      Slika

      Fronta je stik med toplim in hladnim zrakom, in topli se dviga nad hladnega, se pri tem tudi sam ohlaja, tako da se vlaga v njem utekočini -> oblačnost, padavine... Modra črta s trikotniki kaže, kam napreduje hladen zrak proti toplemu, rdeča s polkrogci kam topli odriva hladnega; če se obe črti stakneta oziroma fronti sesedeta, to označuje rožnata? črta z polkrogi in trikotniki hkrati. Največkrat je v začetku hladen zrak severno od toplega, potem se pa reči zavrtijo okrog ciklonov...

      Koda: Izberi vse

      [url=http://prognoza.hr/karte.php?id=prizemne&param=vjtl&it=03][img]http://prognoza.hr/aladinHR/web_uv10_HRv8_27.gif[/img][/url]

      Slika
      Posrečena barvna skala, bolj je živa barva, bolj piha. Podatki v metrih na sekundo, približno dvakrat toliko je v vozlih in vsakih 11 m/s je točno 40 km/h.

        Napoved padavin http://prognoza.hr/karte.php?id=prizemn ... ukob&it=06 (Aladin, 3 dni, količina padavin v 6 urah)
        Edit: slike s te povezave so postale prevelike za forum, preusmerjeno na karte (tudi padavin) za pomorce.

        Koda: Izberi vse

        [url=http://prognoza.hr/karte.php?id=prizemne&param=ukob&it=06][img]http://prognoza.hr/aladinHR/web_6h_ob_uk_30.gif[/img][/url]

        Slika
        ]Zelo posrečena je izbira barvne lestvice - naša (Slo) ni. Slika prikazuje napovedano količino padavin v 6 urah, kar je lahko en kratek naliv ali pa dežek čez vse obdobje.
        Napoved valov za naslednjih 5 dni http://prognoza.hr/karte.php?id=ecmwf&param=valovi&it=1
        Prikaz prognoze valov so pred kratkim spremenili; zame je bil prejšnji preglednejši (zdaj pri kratkih puščicah ne vidiš dobro, v katero smer je konica) res pa je, da sedaj verjetno zajame več Grčije.
        Iz karte valov lahko dobiš tudi vtis o prevladujočih vetrovih za tisti čas: če prognoza valov kaže večanje v neko smer, mora v tistem času v tisto smer pihati dovolj močan veter.
    Slika[list

    Sedemdnevne prognoze DHMZ Cro
    Karta jadrana z meteogrami za tekoči dan

    Še ena hrvaška meteo stran IstraMet - dober pregled temperatur v istri in okolici na google karti...

    In še ena za celo CRO - zelo dobre prognoze vetra in valov (Hvala, Bouton) - vzorčna slika žal ni ažurna...
    Slika
    Karte valov, tokov na Bora GEKOM - višin, hitrosti, dolžin vala - tega še nisem našel drugje - in tokov. So tudi karte dobre vetrov ipd. a to ima tudi kdo drug.

    Na tejle bližnjici Geabios Weatherviewer je prikaz za valove za ves Mediteran - izvrstna barvna kombinacija (in na http://www.geabios.com/ je gotovo še kup zanimivega, česar še nisem utegnil raziskati). Podobno kot pri kartah iz Ramsteina tu ne uspem 'ukrasti' žive slike.

Italijanski vremenarji

Norveški vremenarji - njihove napovedi za Slovenijo

NATO vremenarji
bouton napisal/-a:Predlagam, da probaš še:
http://ows.public.sembach.af.mil/index. ... on=SFCAnal

in pa sinoptiko na:
bilo htt p:/ /131.54.120.150/index.cfm?section=SFCProg

Meni so te karte všeč in se mi zdijo uporabne.

Effective 29 March 2013, the 21st Operational Weather Squadron Public Access Website will be taken down permanently. We apologize for any inconvenience. For up to date weather forecast information from the 21st Operational Weather Squadron, tune in to AFN Radio and AFN Television.

    Samo še na AFN televiziji? Žalost...


Vsaj nekaj izmed teh kart je zdaj na Aviation Weather in Europe
    Zelo ...uporabna kombinirana karta front in oblakov - stran se je odprla, če si kliknil sliko, ampak to so 'ugasnili' - glej zgoraj.
    Mislim, da bi tale mala lahko bila ažurna... Velikih pa vsaj za zdaj ne dobim več, pa animacij tudi ne.
    Slika
    Prej je bila ta analiza, ki jo je pripravljal meteorološki eskadron NATO v Nemčiji za Evropo od srede Atlantika nekje do Urala, na njihovi strani. Zdaj je na FlyingEurope, ampak so karte majhne, povečav ne najdem in animacij tudi ne.

    Ena nadomestna - vremenska karta Evrope in Atlantika - našel Klaus
      Slika
      Ne morem prikazati večje slike, ker se ne konča na forumu znano končnico za slike (.jpg in podobno). Na povezavi pod sliko pa je tudi animacija prognoz (vsakih 12 ur) - in ena redkih, kjer je na hitrost animacije mogoče tudi malo vplivati.

    Torej tegale ni več...
      Uporaba je podobna kot pri CRO karti zgoraj, le da zajame širše območje in ima tudi možnost animacije skozi več časovnih točk (hvala, bouton!) - Na tem naslovu se najde še marsikaj zanimivega - nisem pa našel nič posebej navtično orientiranega (recimo svarila za za Atlantik - to pride v drug prispevek - in tja pridejo tudi viri, ki se mi bodo zdeli za to zanimivi).
    Slika
      Tole zgornjo je tudi predlagal Bouton spodaj, samo meni je kasno potegnilo. Povezava pod sliko praviloma dela, tudi če tale slika manjka (klikneš na simbol manjkajoče slike) in tudi sicer je verjetno, da se za razliko od ostalih (kjer mi je uspelo, da naslovim in ob odpiranju ali osvežitvi tele strani dobim sproti nove slike) ta ne bo ažurna...

      Kaj točno kaj tu pomeni (mislim da so prognoze, časovne točke pa vsakih 12 ur, ampak...) moram šele pogledati, preden kaj napišem, za zdaj je glavno, da dela.

      Za predstavo o razvoju vremena bo posebej zanimivo, če kliknete na katero od povezav pod besedico 'loop'.
      (Jupii, hvala bouton, spet dela - kako je že napisal mislim da Sinji galeb - 'vesel kot tornado med prikolicami' - zdajle tudi jaz :lol: :lol: :lol: :lol: )


    Kot je pokazano razdelek više, je NATO Vremenski eskadron iz Ramsteina umaknjen z interneta, tole je menda dostopno le še po TV.

    Marine Traffic - pokaže tudi veter (s prognozo do 24 ur naprej), če ga vklopiš. Več ali manj za ves svet (ne nujno na vsaki povečavi - v manjšem merilu praviloma pokaže). To vklopiš z izbiro ustrezne plasti (layers) na živi karti (live map) - lahko trenutno vreme, lahko prognozo vetra v zamikih za 3 ure, od trenutne do 24 ur vnaprej.

Weather Underground
    Čas in temperatura mnogih krajev po vsem svetu; če klikneš na kraj, pa kup podatkov z osnovnimi meteorološkimi podatki vred za tisti kraj (by pajer1).
    Vreme po krajih - v iskalno okno vtipkaš ime kraja (ali države za seznam - tam potem lahko klikneš kraj za podrobno napoved zanj) (by Tex)



Opombe
    Slo meteo viri so zame za Slo in Jadran manj uporabni od drugih.

    Razlog je, da se podrobnosti Slo meteo portala često sesujejo (pa še kaj zraven), hočejo stalno povezavo s strežnikom itn. Tudi izbira barv za prikaz različnih pojavov ni vedno najboljša.

    Poleg tega so pred nekaj dnevi spremenili videz (enotna podoba e-državne uprave), med drugim tako, da je kontrast manjši in je torej bolj naporno za oči (zlasti na soncu). Stopil sem v stik z meteo zadevo (Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Državna meteorološka služba - je verjetno uradni naziv) - tam lepo prosijo, da naj dobre argumente uradno posredujemo tudi ministrstvu za javno upravo, ki predpisuje uvedbo teh sprememb; brez tega morajo uveljaviti zahtevane spremembe, čeprav se strinjajo, da niso dobre. Morda bo kdo rekel, da nima smisla. Ampak če ne poskusiš, je manjša verjetnost da uspeš, kot če ne poskusiš. Bom poskusil

    Aha - kasneje, ko se bom z njimi znašel enako dobro, bom najbrž dodal tudi kazalce na enakovredne italijanske vremenske strani. V glavnem, tole je še v delu, ampak za silo bi za zdaj bilo (in vse povezave trenutno delajo).

    Popravki in dopolnitve: Dodanih nekaj pojasnil, kaj pomenijo reči na slikah za začetnike. Popravljena povezava na prometni info center, oceanografsko bojo VIDA in še nekaj malenkosti.
    Večina slik spremenjena v povezave, tako da klik na sliko odpre stran, ki sliko objavlja, često z dodatnimi informacijami.
    Čisto kot zanimivost, najhitreje se odzivajo povezave na meteo.hr, najpočasneje (v času ko sem to spreminjal) italijanske meteo strani.
    Še malo dopolnjeno.
    Začetni naslovi za Ramstein so nehali delati, potem je bouton sporočil tiste, ki so delale (na javnih straneh), zdaj pa je to ugasnilo.
    Poskusim najti nadomestek.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Jan 15, 2017 13:40, skupaj popravljeno 53 krat.
bouton
Admiral
Prispevkov: 873
Pridružen: So Dec 22, 2007 13:41

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Jan 19, 2011 21:47

Predlagam, da probaš še:
http://131.54.120.150/index.cfm?section=SFCAnal

in pa sinoptiko na:
http://131.54.120.150/index.cfm?section=SFCProg

Meni so te karte všeč in se mi zdijo uporabne.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 20, 2011 07:16

Najlepša hvala, zelo dober vir. To je meteo služba pri US vojaški letalski bazi Ramstein v Nemčiji. Vse kaže, da izdajajo vremenske napovedi za voj. letalstvo za Evropo in vremenske napovedi za kraje, kjer so njihove enote v tem delu sveta (poleg velikega dela Atlantika še dober del Afrike in zahodnji del Azije).

Zato dosedaj tu videni vremenski prikazi zajemajo tudi širšo okolico Evrope - ko to rabiš, zelo uporaben vir. Slika s sinoptiko je dobra osnova za analizo (kup podrobnosti), a je zato manj pregledna, če ne povečaš.

Tvoj prvi predlog je zame preglednejši - ampak ko sem gledal dalje, sem našel http://131.54.120.150/index.cfm?section=MetsatAnal - tam je prikaz front čez satelitsko sliko oblačnosti in imaš tudi možnost animacije (loop). To bom integriral v zgornji prispevek. Ta ima sicer dva namena: izhodišče za začetnike in mesto za morda uporabne povezave za znalce.

Neposredno prikazat pa slik s te povezave v forum ne morem (ker je prevelika), tako kot meteo.hr, tako da bom hr sliko uporabil tudi za povzetek, kaj se da videti iz take slike.

Verjetno zato, ker so v osnovi podpora za letalce njihova karta vetra pri tleh ni ne zelo podrobna niti tako uporabna, kot bi sicer lahko bila.

Še enkrat najlepša hvala za vir.

Brezka: upam, da bo tole zgoraj prišlo prav, in da ni ratalo preveliko in prezapleteno.
Novinec: bom naredil nekaj podobnega kot tole zgoraj tudi za Atlantik, tako da ne bom čisto 'bos' (beri: neuk), ko boš šel na ARC. Malo že začel...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne So Jan 22, 2011 05:19, skupaj popravljeno 1 krat.
MicTic
Viceadmiral
Prispevkov: 490
Pridružen: Ne Jul 25, 2010 12:48
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Jan 21, 2011 14:22

Bravo Marjan! To rabimo, toda mogoče bi bilo potrebno po nekem času te debate prečistiti in zanimive linke dati kam čisto posebej.
Kot naprimer zavihek Vreme, da potem lažje prihajamo do njih.
Naprimer za vsako področje je določen link bolj primeren kot za kako drugo.
Slovenija,Italija, Grčija, Hrvaška.
Strinjam se, da je za Slovenijo, ki se ima za pomorsko državo in ki ima več jadralcev kot marsikatera sosednja država, ima zelo ZANIČ vremensko prognozo za pomorce.
Aladin je sicer v zadjem letu malo boljši, toda grafično zelo zaostal in tudi premalo natančen. Lahko bi ga še malo razširili, proti Italiji in proti Kvarnerskim otokom.
Napoved za pomorce, če sploh ji tako rečemo, je tudi zelo skromna.
Edino, kar mi ustreza, je radar padavin, ki je zelo uporaben, sploh ko je naval neviht.
Mogoče bi pomagalo, če bi dali Morjeplovci kak apel na ARSO in bi malo izboljšali svoje napovedi in grafike in dodali tudi linke na še kake za nas pomorce uporabne strani, ko nismo v Slovenskem oceanu!!!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jan 22, 2011 04:48

Moja ideja za zgornje je, začetniku dati idejo tako kje najti kaj, kot čemu kaj služi, zato temu namenjeni del besedila tu najbrž ostane. Znalci tega itak ne potrebujejo preveč - a večinoma že imajo svoj nabor povezav, ki ga uporabljajo.

Področje tem 'vreme..' že obstaja in tam se piše o sprotnem vremenu in debatira o vsem živem. Tole je bolj za osnove in zdaj tudi povezave, zato je bilo od tam, kjer je bilo prej, prestavljeno sem. Za začetnike je zdaj še malo 'ilustrirano'

Lahko v prvo sporočilo na niti vstavim še vse povezave (te in predloge ostalih) brez pojasnil, ali pa za to, ko se tu reči izčistijo, vzpostavimo novo temo 'Vremenske povezave'. Za vsako področje sporočilo, kot si predlagal, recimo Vremenske povezave za Grčijo...

V posebnih temah predebatiramo (predebatirate - jaz še nisem bil v Grčiji, na Malti...), katere povezave so najbolj primerne in zgoščen usklajen nabor v tej temi gre lahko v sporočilo v temo 'Vremenske povezave'.

V mislih imam - ko me je novinec verjetno bolj za šalo podrezal - iz več virov sklamfati skupaj poenostavljen povzetek za vreme na oceanih in vire za spremljanje stanja in svarila iz tega, in mogoče bo uporabno, ampak to še ne bo prav hitro.

Čisto mogoče je tudi, da me bo kdo na....il, da težim. Nisem pozabil na 'easy life' branje (upam, da ne bom še tega vzel preresno :oops:

Slo meteo aplikacija 'vreme podrobneje' na ARSO šepa na več načinov (se sesuje, neposrečene barvne sheme in morda še kaj) in o tem jih nameravam (še) podrezati. O spremembi barvne oziroma kontrastne sheme besedila tu ne bom ponavljal, tudi tu bom videl, če se da še kaj narediti.

Pravzaprav bi za tale del debate bilo dobro odpreti drug niz - bom razmislil - ker sem začetnik te teme verjetno verjetno lahko s preimenovanjem prvega prispevka spremenim ime teme, naredim novo v kateri bo samo splošno uporabna vsebina in preselim - bom nekajkrat prespal.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Križno morje

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Mar 02, 2011 02:25

Križno morje (po hrvatskem 'križno more') je pojav, ko vetrovi iz različnih smeri vsak iz svoje strani dvignejo valove in nastalo interferenco večinoma imenujejo tako.

Pojav je razmeroma pogost. Pojavi se na odprtem morju ob vsakem ciklonu, ko ob gibanju jedra veter spremeni smer (na severni polobli praviloma zavija v levo okrog jedra, na južni polobli v desno okrog jedra nizkega zračnega tlaka), in je eden pomembnejših dejavnikov, zaradi katerih so viharji nevarni plovilom.

Pri nas se pojavi ob spremembi z burje na jugo in obratno in tako naprej. Ta položaj bo tudi primeren za razlago pojava.

Jugo je veter, ki običajno piha dalj časa in čez večjo razdaljo, tako da je dovolj prostora, da se morje dvigne (fully developed sea). V prvem obdobju juga veter običajno jača, v drugem pojenjuje, valovi pa imajo za tem zakasnitev (recimo 10 ur, da se dvignejo, potem se postopno umirjajo).

Če za jugom (ali sicer katerimkoli vetrom, ki je dvignil valove) ne začne pihati kak drug veter, imamo valovanje brez vetra, ki je še posebej nepriljubljeno pri jadralcih (nikamor ne moreš, brez motorja niti krmilo ne prime, barko pa ziba in često ima posadka morsko bolezen).

Če za jugom - zlasti, če naglo - potegne veter iz druge smeri, imamo križno morje. Najpogosteje je tak veter burja, ki često naraste zelo naglo in dvigne razmeroma kratke in strme valove.

Poglejmo malo podrobneje.

Će bi imel preostali povprečni val (značajna visina valova po Hr) zaradi juga recimo višino 2 m in valovno dolžino 15 m iz smeri SE, povprečni val od burje višino 1 m in valovno dolžino 10 m iz smeri NE, si lahko predstavljamo, da se valovanji seštejeta.

Kjer valovna dolina enega sovpade z vrhom vala drugega, bi se valovi na videz izravnali. Kjer pa sovpadeta dva vrhova vala ali dve valovni dolini, bi se dolini vala in višini vala sešteli - v tem primeru torej 3 m. Ker je maksimalna možna višina vala praviloma višja od povprečne, in če se seštejeta dva velika vala, je lahko tak izjemen val visok tudi 5 m.

Še nekaj: ne seštejejo se le višine vala, seštejejo se tudi njihovi nakloni, oziroma strmine. To lahko pomeni, da kjer bi val od juga barko dvignil in zazibal, val od burje pa še malo sunil iz smeri, kombinacija barko udari.

Če zrave pride še polmetersk pramčni ali krmni val velike ladje, ki je plula mimo, je izjemni val lahko visok že blizu 6 m. Res je, taki valovi so v interferenci izjema.

Vendar sta višini 2 m (hrv.: značajna visina valova) za jugo in 1 m za burjo zmerni, in jaz sem že videl križno morje, ki so ga sestavljali valovi iz treh smeri.

V Malem Lošinju na jamboru, ki je bil malo v zavetju za dvevjem, je kazalo takole.

Slika

V zavetrju zaliva v pristanišču - kar zadeva valove - nič posebnega. Na rtiču pri zalivu - mislim da Čikat - pa takole

Slika

Tisti svetlozeleni del morja je tisti del vala, ki še ni utegnil priti do obale in odleteti v zrak v trenutku, ko je bila zajeta slika. Tam, kjer se je dvignil na plitvini, ga je bilo še in še...

V zalivčku je bilo pa takole.

Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Kaj poganja vreme

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 31, 2011 06:44

Za primerjavo s procesom v absorpcijskem hladilniku sem dal vreme v prispevku o verjetnosti in mehanizmu nevere , potem pa opazil, da sem to, kar sem hotel pokazati, tam samo omenil, ne pa opisal. Del, za katerega mislim, da bi lahko bil zanimiv za pojasnitev dogajanja v hladilniku, je proti koncu tega prispevka.


Uvod
Vreme (spremembe zračnega tlaka, vetrovi, padavine...) poganjata predvsem(*) sončna toplota in vrtenje zemlje. Segreti zrak je lažji od hladnejšega, še v večji meri je vlažen zrak lažji od suhega (več spodaj), in toplejši zrak lahko vsebuje več vlage od hladnejšega, zato se dviga (in pri tem ohlaja podlago pod sabo).

Ciklon
Dvigajoči se zrak se pri tleh izraža tudi kot zmanjšani tlak (Low) in ga nadomešča zrak iz okolice (veter). Zaradi sukanja zemlje veter na daljših razdaljah zavije (na severni polobli v levo, na južni v desno, Corioliss-ov učinek). Nastali pojav vrtinčenja spominja na kolo, zato so ga poimenovali ciklon (cyclos kolo, bicyclos - bicikel - dvokolo, ciclone veliko kolo, bertone veliki berto...). V višine dvignjeni zrak se razhaja (o priliki bom pobrskal, kako se zasuče višinski veter, in nekje vmes mora biti zanimivo - in za letenje nemirno - področje strižnih vetrov).

Anticiklon
Kjer se ta v višine dvignjeni zrak (ki je med tem, ko se je pri dviganju ohladil s padavinami izgubil večji del vlage, in je zaradi tega spet gostejši) spušča nazaj proti zemeljski površini, se pri stiskanju še ogreje (pri čemer pade relativna vlažnost, tako da je po občutku še bolj suh). Tako mesto spuščanja zraka z višine proti površini zemlje se na tleh izraža tudi kot povišan zračni tlak (High). Okoliški zrak se spuščajočemu umika, zavijanje zaradi vrtenja zemlje tudi tu povzroči krog, zaradi katerega pojavu rečejo anticiklon (domnevam da zaradi vrtenja v nasprotno smer kot ciklno, a to bom še preveril in po potrebi dopolnil).

Veter
Od mesta z visokim zračnim tlakom (anticiklon) k mestu z nizkim zračnim tlakom (ciklon) ta razlika tlakov poganja vetrove ob zemeljski površini, v višinah pa v grobem vzeto tečejo vetrovi v nasprotno smer.

Posamezni deli veternega vzorca imajo različna imena (pasati, antipasati, jetstream, monsun...).

Mehanizem zračnega toplotnega stroja
Dviganje toplega in vlažnega zraka pa pojasnjujemo (oziroma pojasnjujejo) s temle:

Gostote plinov (masa na volumen) so odvisne od tlaka, temperature in molekularne mase plina. Pri dani prostornini, temperaturi in tlaku je število molekul vedno enako: Avogadrov zakon .
    (Približno 6x10 na 23, avogadrovo število, molekul za en mol snovi, en mol idealnega plina pa ima pri isti temparaturi in tlaku vedno enak volumen, pri 'standardnih pogojih' okrog 22,4 l na mol)
Pri standardnih razmerah[2] (T=0°C, absolutni tlak p = 101,325 kPa) je prostornina enega mola idealnega plina (molarna prostornina) 22,414 dm3, v njem pa je 6,02214179(30)·1023 delcev[3] (Avogadrovo število, NA).

Gostota (masa na volumen) v ozračju je torej (poleg odvisnosti od temperature) odvisna predvsem od tega, ali so te molekule lažje ali težje.

Masa molekule je sestavljena iz mas atomov, ki jo sestavljajo (kar izraža masno število, glej 1,2). Za vodikov atom H je približno 1, za vodikovo molekulo H2 približno 2 (zato je vodik 'najlažji' za balone, ampak zaradi vnetljivosti ni prav varen, zato je običajna izbira naslednji najlažji, helij); za atom kisika O 16 in za molekulo kisika O2 32; za atom dušika N 14 in za molekulo dušika N2 28. Zrak je mešanica predvsem dušika in kisika, od ostalega pa je spremenljivost vsebnosti vodne pare najbrž najbolj raziskana, kar zadeva vpliv na vreme.

Za tale prikaz vzemimo, da je suh zrak sestavljen iz 8/10 N2 (masno število 28) in 2/10 O2 (masno število 32), torej povprečno masno število mešanice približno malo pod 30. (sestava ozračja)

Masno število vodne molekule - H2O - je približno 2+16, to je približno 18, kar je bistveno manj od 30, ocene povprečja mešanice kisika in dušika zgoraj. To je razlog, zakaj je vlažen zrak že pri razmeroma malo vodne pare tudi pri isti temperaturi zaznavno manj manj gost ('lažji') in se v gostejši okolici dviga.

Analogen (istovrsten) pojav med vodikom (H2, masno število približno 2) in amonijakom (NH4 - masno število približno 14+4 -> 18) poganja 'vodikov krog' pri absobcijskem hladilniku, vodik je veliko 'lažji' od plinske mešanice z amonijakom, zato gre amonijakov del navzdol, samo vodikov navzgor.

Za čisto osnovno predstavo si lahko mislimo enako velike žoge, ki so pa različno težke. Dano škatlo naponimo s takimi žogami - ker so za to predstavo enako velike, jih gre vedno enako noter. Škatla bo toliko težja ali lažja, kakor so težke ali lahke žoge, ki so se znašle v njej. In če se znajdeta dve enaki škatli z razlićno težkimi enako velikimi žogami na tehtnici, bo šla ena stran tehtnice gor, druga dol. In vse ozračje si lahko predstavljamo kot tako tehtnico.


(*) Na vreme vpliva tudi
  • plimovanje (luna, sonce, v manjši meri še vse ostale mase v vesolju),
  • albedo (odboj oziroma delež sprejete sončne energije, kar je odvisen od podlage, vključno z zasneženostjo, olistanostjo in drugimi spremenjivimi dejavniki (tudi pozidanostjo in zaparkiranostjo...)
  • toplotne lastnosti podlage (kopno, vodovje in naprej v podrobnosti)
  • relief, ki vpliva na vetrove, in seveda tudi podvodni, ki vpliva na prenose toplote z morskimi tokovi
  • in tako naprej

Edit: v tem prispevku je so bila nekaj časa namesto masnega števila elementov v primerih uporabljena atomska števila - logika je bila pravilna in opis, zakaj to gre je še vedno približno držal, količinska plat (in računi) pa ne in upam da so zdaj popravljeni.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Okt 21, 2016 23:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Vreme v Bohinju

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jan 30, 2012 19:42

Vreme v Bohinju
    Prognoze vetra Windfinder in Windguru
    Windria.si - prikaz na karti in slovenski vmesnik.
      Prikaz temelji na različnih modelih, med katerimi - kot je videti po vmesniku - lahko izbiraš.
      Zanimiva prognoza sunkov vetra - časovno se mi ujema z opaženim (termični vetrovi čez dan), čeprav je bilo doslej opaženo opazno šibkejše od napovedanega.
    Windity - prognoza po GFS (Global Forecast System - Aladin je zdaj, ko to pisšem, natančnejši)
    Povezava na stari uporabniški vmesnik za Slo Aladin
      Slika
      Barve so nadmorska višina, ne hitrost vetra!
    Vremenska postaja Bohinjska BistricaNa www bohinj si je kup podatkov, nič pa v polju (ali na grafikonu) o vetru - ali senzorja ni ali pa ne dela.

    Kamere Bohinj - prejšnji naslovi niso več veljavni
      Slika
      Slika
    Kamera
      http://vreme.zurnal24.si/kamere/164/ - je hranila pogled za zadnjih nekaj dni, zadnja slika pa daje dober vtis o vetru v času, ko je bila zajeta - vir so premaknili, tole žal ne dela več (ali pa še ne ponovno).

    Tole je pa mesto v tej temi, na katerega grem zadnje čase največkrat na hitro pogledat za vreme

    Vzorčne slike ob navedenih povezavah in razlagah uporabe so namreč žive in kažejo trenutno stanje (satelitska slika oblačnosti, radarska slika padavin) ali pa naslednjega dne (fronte, valovi, vetrovi...) in tako na enem mestu dobim dober pregled, kam vremenski 'pes taco moli'.


Marchi, tudi tu zgoraj sem malce posodobil...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Avg 08, 2016 07:52, skupaj popravljeno 11 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Vreme v Grčiji

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 19, 2012 00:36

Vreme v Grčiji

Tole je pa mesto v tej temi, na katerega grem zadnje čase največkrat na hitro pogledat za vreme

Vzorčne slike ob navedenih povezavah in razlagah uporabe so namreč žive in kažejo trenutno stanje (satelitska slika oblačnosti, radarska slika padavin) ali pa naslednjega dne (fronte, valovi, vetrovi...) in tako na enem mestu dobim dober pregled, kam vremenski 'pes taco moli'.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Jul 14, 2015 16:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Arso nekaj uporabnih povezav

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Avg 11, 2012 06:33

Če so spodnje Marchijeve povezave - kot se mi zdi - take, da jih ažurirajo, jih je smotrno ponoviti tule....




Tole je pa mesto v tej temi, na katerega grem zadnje čase največkrat na hitro pogledat za vreme

Vzorčne slike ob navedenih povezavah in razlagah uporabe so namreč žive in kažejo trenutno stanje (satelitska slika oblačnosti, radarska slika padavin) ali pa naslednjega dne (fronte, valovi, vetrovi...) in tako na enem mestu dobim dober pregled, kam vremenski 'pes taco moli'.

Žal povezava na Ramstein ne dela več (in še nisem našel kakšne enakovredne, ki bi delala). Močno pogrešam...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6954
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Arso nekaj uporabnih povezav

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Avg 11, 2012 10:42

Marjan Tomki napisal/-a:Če so spodnje Marchijeve povezave - kot se mi zdi - take, da jih ažurirajo, jih je smotrno ponoviti tule....





Ja Marjan, to so zbirke napovedi za slovensko primorje različnih parametrov vremena, od vetra do valov in padavin, v pdf formatu, ki sem jih nazadnje dobil v portoroški marini na recepciji, ko smo v močni burji s kolegovo jadrnico (8m) čakali, da se odpravimo na jug. Prvič sem videl to zbirno napoved in se mi je zdela sila zanimiva, ker vsebuje vse potrebno za varno načrtovanje poti, na enem listu. Najverjetneje se pdf sestavi avtomatsko iz vseh potrebnih virov, tako da je vedno ažuriran.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov