Povezave do uporabnih nasvetov za navtike

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Povezave do uporabnih nasvetov za navtike

OdgovorNapisal/-a evovii » To Nov 30, 2010 08:52

Par uporabnih linkov, ki so primerni tako za začetnike kaor tudi za bolj izkušene morjeplovce. Upam, da bo komu prišlo prav:

Mala šola navtike (šola jadranja)
http://www.revijakapital.com/navtika/strani.php?stran=38

Nasveti krmarju
http://www.revijakapital.com/navtika/strani.php?stran=10

Lp Andrej[/url]
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Sr Dec 08, 2010 08:13

Pa ne pozabiti zelo živahen forum kolegov iz UK, kjer vroče diskutirajo vse od tega kako izobesiti zastave pa do mnogo bolj prizemljenih tem tipa "kaj naj naredim, če....."

http://www.ybw.com/forums/index.php

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Uporabne in zanimive povezave

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 02, 2011 18:37

Uporabne in zanimive povezave

Začetniki, splošno
    Avstralski BoatSafe Workbook - gradivo za podobne reči kot je naš izpit za voditelja čolna
    Navtični priročnik na Nemo.hr vsebuje navtične oznake (za plovila, varne vode, ovire, pa tudi morsejevo abecedo in še kaj)
    Mala šola navtike (šola jadranja) predlog by evovii
    Od orisa, kaj je to, mimo recimo risb pristajanja, varnosti in vremena, osnov regatnega jadranja... Prav dobra splošna šola z dovolj podrobnostmi. Ni samo šola jadranja, vsebuje tudi tri poglavja, ki zadevajo motorna plovila. V prvem so recimo orisani tipi plovil - izpodrivna, polizpodrivna, izrivna... - tipi pogona - recimo z pogon, waterjet, duoprop... V drugem recimo manevriranje na omejenem prostoru pri različnih tipih pogona, uvod v uporabo trima, v tretjem pristajanje
    Nasveti krmarju predlog by evovii

Zelo uporabni nasveti o vsem mogočem. To in prejšnja povezava - mala šola... so bili najprej obljavljeni po en članek v vsaki številki revije. Oboje skupaj zelo zelo uporabno.

Mislim, da bi bilo smotrno to kam prepisati (Kolikor vem, je Navtika kapital prenehala izhajati pod prejšnmim pokroviteljem, pa bom tole poskusil kam spravit za primer, če kdo ugasne strežnik).

Ima tudi veliko (jedrnatega) povedati o materialih vrvi in plastikah na splošno

Vozli, privezovanje...
      Vozli
      Tema na tem forumu, kaže tudi na animacije, kako se veže, vpleta, kaj je primerno za kaj itn.
      O skrbi za vrvi tam, kjer so sicer animacije vozlov - zelo zelo dobra stran (tudi za vrvi in vozle za plezarijo ipd.). Recimo, jaz doslej nisem vedel, da se kevlarja enostavno ne da zataliti (vrv iz tega je treba na koncu povezati). Opazil sem, da pri nekaterih ni šlo zataliti, ampak kateri materiali - ja, aramidi.

Vreme
      Vreme
      Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote - področje na tem forumu, kjer tečejo sprotne razprave

Navigacija
      Kalkulator razdalj po google karti (hvala, Novinec);
      Jaz sem potreboval namig, da dvoklik označi točke poti (hvala, mamaMicka :oops: ). Uporabno tudi za drugo ocenjevanje razdalj, ne le za jadranje in samo v Grčiji (recimo za razdalje in čas poletov z letali - spremeniš hitrost na 200 ali 400 kt...)
      Karte Slovenije na Geopedija
      Kup georeferenciranih podatkov, ki jih v stilu Wikipedije dodajajo uporabniki, ki so od objave dalje (praviloma) javni, recimo: planinske, taborniške koče, (najbrž ne vsi) kulturni dogodki v naslednjem tednu... Eden od slojev je javna topografska karta Slo (vir Geodetski zavod) s plastnicami, ki je za podrobno predstavo o reliefu in višinah najboljša, kar sem jih doslej uporabljal za Slo. Google nima kupa podrobnosti, imen vrhov, tekov in imen mnogih voda itn., ki pa tu so.

Malček posebno ravnanje - vlečenje z miško ne premika karte, impak izbere njen del za povečavo; za premikanje so samo puščice levo zgoraj

Teorija vzgon, stabilnost, nosilnost, delovanje propelerjev, jader...
      O teoriji jadranja (avtor Tilen Kusterle)
      Tole je bilo na morjeplovcu že omenjeno v prispevku okrog tega, ali (oziroma kdaj) se jadrnica lahko prevrne.

Jasna, jedrnata in temeljita zadeva, mislim da v splošnem razumljiva tudi začetniku, čeprav s formulami in navedbo virov vred.
      BOJA napisal/-a:Super, uporabno...
      lp

Navedena pohvala Boje se je nanašala na tole, ko v tem prispevku še ni bilo drugih bližnjic

Evaluating Stability and Capsize Risks For Yachts
      Stabilnost in kompromisi... samoizravnava po prevračanju, mirnost plovbe... branje diagrama stabinosti... razporeditev teže (razporeditev in poraba goriva po rezervoarjih, vode po rezervoarjih... prtljaga...
      slike, tudi video morja, v kakršnem je prevračanje možno oziroma verjetno... avtor je Dashew.
      ABC slovar lastnosti propelerjev
      Zlasti primerno za začetnike (kot sem tu jaz) z http://www.boatfix.com/ - kako čemu rečejo in kako kakšna lastnost običajno vpliva. Videti je, da se predvsem nanaša na propelerje gliserjev.

Ta naslov sem našel, ko sem iskal pojasnila za prop walk (vzroki, mehanizem, posledice - analogen pojav tudi pri propelerskih letalih) in zdaj mislim, da mi je za začetek dovolj jasno.

Jasno in pregledno. Tudi logično. Točno? Prosim, hlaponarji (Dr Prop...), preverite, jaz od tu nimam izkušenj (vožnja z izvenkrmnim motorjem na prvem izpitu za voditelja čolna nekoč davno v Sisku, ostalo z by-boatom, s katerim sem se vozil, ne da bi bil pozoren na 'kako' in 'zakaj'.

Čisto kot zanimivost, izpit v Kopru pa ni vseboval barke niti za potipat, kaj šele premaknit...
      Izdelava propelerjev
      Ta prispevek na http://www.submarineboats.com opiše (in video) del postopka od zasnove do vlitja propelerja. Video (za razumevanje za podlago) pa podrobno razloži dele in geometrijo propelerja. Slike pokažejo tudi nekaj propelerjev z nastavljivim korakom, ki jih sicer v uporabi še nisem videl, bi pa lahko bili pri rabi pri različnih režimih plovbe bistveno bolj učinkoviti kot tisti z nespremenjlivim korakom.

Izplutje, pristajanje
      Pristajanje za znalce
      Dobra razprava, začelo se je s tem, kako se naučiti pristajanja s špringi, na tem forumu. Zlasti izvrstne risbe (in še kaj) by Edo

Sidranje
      Med nasveti krmarju na začetku, v področju za začetnike in splošne zadeve so tudi dobri članki o sidranju, ostali (išči: sidro, sidranje, rezervno sidro...) pa obravnavajo vse živo okrog izkušenj z različnimi vrstimi sider, primernostjo za različna plovila in namene in tako naprej. Med temi so:
      Tema kakšno sidro na tem forumu - na drugi strani razprave član omenja, da lahko na e-naslov pošlje načrt dobrega sidra...
      Teorija sidranja, o vrstah in naravi sil, o možnih vrstah in dolžini vezi med sidrom in plovilom, statična in dinamična analiza s tabelami in formulami, ampak še vedno razumljivo Tuning an Anchor Rode (našel in priporočil bostjanparSlika)

Se krasno dopolnjuje z gradivom, na katerega kaže razdelek 'viharno morje malo nižje.
    Sidrno jadro
      Razprava na tem forumu - s povezavami na druge vire. Dobro sidrno jadro zmanjša opletanje okrog sidra in z zmanjšanjem ali odpravo sunkov zmanjša sile na sidru in povezavi plovila z njim, s tem pa tudi zmanjša verjetnost, da sidro popusti; pa še lepše se da spati na mirnejši barki...
      Mic-Tic ima v Slo narejen prototip, ki pa je najbrž potreben še krepke dodelave

Jadra
      Halseyeva enciklopedija jader (vsebuje tudi definicije, npr. katere lasnoti ima - koliko % provršine, % sprednjega roba itn. ima kateri tip viharnega jadra, kam se veže njegova škota...)

O jadrih za lahne vetrove (pdf) - code 0 asimetrik, genaker, drifter, light genoa, reacher... kdaj kaj in zakaj itn.

Krajšanje jader in tudi splošno nastavljanje (trimanje) jader
      Krajšava jader
      Kdaj, kako... navijalna in nenavijalna, viharna... tema na tem forumu. Velik del kakovost za bazo znanja.

Viharno morje
      Handling storms... Roth, popolno besedilo
      evovii napisal/-a:Pozdravljeni,

Na spodnji povezavi najdete priročnik kako jadrati v nevihti.... Mislim, da se splača v zadevo malo poglobit, ker nikoli ne veš kje te kaj čaka. Prijetno branje, pa čim manj prakse ;) Še vedno velja pravilo... spremljaj vremensko napoved pa rep med noge če se prične kaj kuhat. Se obnese ;)

Slika

Lp Andrej
      Surviving the Storm
      Kazalo ter nekaj celih prav uporabnih poglavij (uvod, priprava na vihar...) Steva in Linde Dashew.

Elektrika na barki
      Tema "Akumulator" na tem forumu zajema velik del vsega, kar zadeva električne sisteme plovil (saj to vpliva na izbiro, življensko dobo... akumulatorja in obratno).

Elektronika na barki
        OpenCPN navigacijski program za različne OS na PC, začetek razprave ali, kako in za kaj vse je uporaben. Za zdaj razprava še ni zaživela.

Popravila, predelave, gradnja, vzdrževanje
        Video posnetek popravila, na katero je povezavo prilepil cougar pa to zelo lepo dopolnjuje (plastiko z natrganimi nitimi odstraniti itn.)
        Kit za drobna propravila trupov, gel coata ipd.
        "BoatSlip je videti prvi nadomestek za antifouling, za katerega je videti ,da deluje - nekateri mu šaljivo pravijo kondom in je z njim nekaj dela, ampak...
        Vzdrževanje gumenjaka
        blacknero v temi pod imenom 'Obnova starega Maestrala 2011 tako lepo - tudi s slikami - pokaže, kako - in s čim - lahko vzdržuješ gumenjak in kako vidna je razlika, da bom šel sem pogledat s čim začeti, če naletim recimo na kak bolj ubogi gumijast pomožni čolnič.
        Stran izdelovalca CSM s specifikacijami ) (ekvivalent hipalona - izdelka pod imenom hipalon tudi DuPont ne dela več) - hvala, bomax - ki, mimogrede, v oglasih prodaja skoraj 14 dolž. metrov tega materiala)
        Impregnacija cerade - ne le o tem kako in s čim, ampak tudi s povezavo na temo, v kateri se zmeni klapa za skupno naročilo kakovostnega materiala iz tujine
        Gradnja kovinske jadrnice Hrvatska čigra iz nionicrala, ki je večkrat obplula svet v polarni smeri - čisto lahko, da je precej materiala bilo iz Raven in/ali Jesenic...
      Motorji in skrb zanje
        Motorji in skrb zanje - priročniki in izčrpna navodila za mnoge motorje na boatinfo.no (hvala, Tex! - zdaj pa tu res ne bo več samo za rjuharje, kot je bilo čisto na začetku? )

Mazanje volanske pletenice (zajle :wink: ) - video, sinji galeb

Notranjost

Prikolice
      Nabava materialov na splošno

Pregled pred nakupom rabljene barke

Oceansko jadranje

Pravne zadeve
      Navtična in z navtiko povezana zgodovina
        Tradicionalna lesena plovila iz prispevka Škveri v Slo Wikipediji
        Nekaj o v teh krajih običajnih lesenih plovilih, pa še kaj je 'škver' in kje je verjetno zadnji Slo delujuči škver
        Kaj je pasara in kaj guc
        Članek iz rubrike "tradicionalna istrska plovila" iz 140 številke Vala, Avtor: Slobodan Simič Sime
        Mali gajetin glosar
        Dalmatinski izrazi oziroma imena za vrsto tradicionalnih plovil in njihovih delov, značilnih zlasti za okolico Murterja in večinoma gnanih z latinskim jadrom. Za ta vir mi je povedal Ivo z Brača
        Trenutno zadnji prispevek v tej temi je o tradicionalnih plovilih, o katerih ne najdem nič skupaj, vsebuje pa poleg linkov na kak vir še kak komentar in kako sliko, če mi jo uspe najti in prilepiti.

Drugo
        Navodilo za dodajanje slik tudi vedno znova iščem - e, zdaj ga bom našel od tu. Bližnjica na bližnjico, ki se je ne uspem zapomniti, je pa 'širina slike 510 pikslov' za ta forum :wink:
        Pa tele slikce tudi večkrat iščem SlikaSlika

Tudi v naslednjih prispevkih v tej temi je še kaj uporabnega in zanimivega -
        Nisem vsega vključil sem, nekaj prispevkov vsaj za zdaj enostavno spada posebej.
        Preurejeno v vsebinske celote (poleg dodajanja novih zanimivih) - mislim, da je zdaj uporabnejše.
        Dodan razdelek z nekaj povezavami na tradicionalne reči (tipe plovil, pomene izrazov)
        Dopolnjena vsebina z novimi povezavami, pregledane (in ponekod popravljene) povezave od prej. Nekaj reči prestavljenih na bolj logična mesta.
        Dodana povezava na submarineboats o propelerjih z video predavanjem o angleškem izrazju, geometriji in razlogih za različne vrste oblik. Pa še en način merjenja razdalj na Google Maps, in odpravljenih nekaj napak v oblikovanju... in namesto teme 'popravilo jadr' je bil naslov Barhovega profila - kako mi je uspelo to zamučkati...? - popravljeno.
        Pa še - vedno znova - nekaj dodanih povezav.
      Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Jun 13, 2012 21:30, skupaj popravljeno 75 krat.
      Uporabniški avatar
      BOJA
      Admiral
      Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Po Jan 03, 2011 08:59

Super, uporabno...
      lp
      Green to green or red to red, safely go ahead!
      Uporabniški avatar
      Marjan Tomki
      Admiral

Obvezna oprema čolna

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 04, 2011 08:50

Obvezna oprema čolna na uradni strani uprave za pomorstvo RS

Link tja je v več postih in nizih, ampak v mnogih ne dela več.

Dela http://www.up.gov.si/si/storitve/vpis_c ... ema_colna/

Ne dela več:
      http://www.up.gov.si/si/vodnik_po_stori ... ema_colna/

To pomeni, da ne delaja več tudi nobena shranjena povezava (shotrcut, link, bookmark...) na te strani. Če kdo želi (in ima primerno orodje), lahko v vseh linkih na upravo za pomorstvo zamenja niz 'vodnik_po_storitvah' z nizom 'storitve', pa bodo vse spet delale.

Pri prenavljanju strani Uprave za pomorstvo izvajalci na to plat po vsem sodeč niso pomislili.
      Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Jan 16, 2011 11:18, skupaj popravljeno 1 krat.
      Uporabniški avatar
      Marjan Tomki
      Admiral

Povezave na info o hlajenju in še čem

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 09, 2011 01:14

Na tele naslove se bom še vračal in bodo prišli prav še komu...

Kolikor lahko vidim, je MyBOATSGear internetni prodajalec navtične opreme. Tu ga navajam zato, ker ima - kolikor sem doslej videl zelo uporabne - članke o tem kako lahko to ali ono oziroma kako dela to ali ono (How to).

Splošno kazalo (v angleščini) med drgugim omenja:
      - desalinizacijo, hladilne naprave, zračenje, napajanje z 220V (od priključka na obalo mimo inverterjev do agregatov in tako naprej),
      - kupček zanimivih prispevkov okrog pogona, goriva, sidranja, varnostne ropotije in tako naprej.

Recimo, tu omenja, da RNLI (Royal National Lifeboat Institution - nekaj podobnega kot obalna straža) pravi, da po njihovi statistiki do zapustitve ladje pride najpogosteje - 3 proti 1 - zaradi odpovedi motorja, zatem pridejo vreme, zapleteni propelerji, padec osebe v vodo ali poškodba posadke pa je tam nekje daleč po verjetnosti. To pomeni, da so servisiranje motorja, skrb za čisto gorivo in rezervoarje med za motornjake najpomembnejšimi varnostnimi postopki...

In nisem se zavedal, koliko zapletov v starejšem sistemu za napajanje z gorivom lahko povzroči gorivo z dodanim etanolom - kar pojasni eden od prispevkov tu.

Za večino reči (ne čisto vse), ki sem jih pogledal. jedrnato in poljudno opiše,
      - za kaj se rabi,
      - kako dela,
      - kako dimenzionirati (in zakaj) in
      - kako ugotoviš, kaj od ponudbe bi ti ustrezalo.

Zanimivo mi je, da me pri besedilu ni zmotilo, da bi neposredno delali reklamo zase - kar ti vse prevečkrat žre čas, ko iščeš pojasnilo med milijonom reklam.
      Uporabniški avatar
      Marjan Tomki
      Admiral

Povzetek iz handling storms - bolj za 'rjuharje'

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 16, 2011 15:53

Tole povzema predvsem iz Handling Storms, na katerega je zdaj povezava dve ali tri sporočila nazaj v tej temi.

Zaporedje tehnik, vsaka za težje okoliščine (in vsaka s svojimi omejitvami):
      Ukrepi na barki
      1. Krajšanje jader (v glavnem vsi poznamo)
      2. ?zavlačenje? (heave to) (mnogi poznamo)
      3. čakanje da mine, ob spuščenih jadrih (lie a-hull)(večini še ni bilo treba početi)
      4. beg pred vetrom in valovi
      Ukrepi, ko se obesiš na kaj, kar vržeš v vodo
      5. plovno sidro tipa 'padalo' (parachute anchor)
      6. plovno sidro (drogue) ?plovna zavora?

*Serijsko plovno sidro Donalda Jordana* iz točke 6 na strežniku jadrarne http://www.acesails.com.

Ne princip ne izdelek nista patentirana, tako da ničesar ne kršiš, če kaj narediš sam, omenjena jadrarna pa poleg dokončanega izdelka prodaja tudi kite, iz katerih lahko sam kompletiraš in dokončaš izdelek.
      Ace also sells kits for making a series drogue. For a 20,000-pound displacement, you would need 116 cones on a 194-foot line with a 75-foot leader, or a total of 269 feet. The cones only are $464, the kit costs $915, and the completed series drogue is $1,339.
      Opomba: cene so iz časa nastanka knjige.

Ali kdo ve za ta kontekst (upočasnitev, držanje v smeri, ne zaustavitev) za sprejet slovenski izraz za pripravo, ki je v Angleščini tudi 'drogue'? Po funkciji bi bilo mogoče primerno 'plovna zavora' - jaz se ne spomnim, da bi že naletel na slovenski izraz za ta kontekst.

Dva konteksta sta - ko hočeš zaustaviti ladjo plovno sidro, ko želiš upočasniti ladjo, nadomestiti krmilo ali mu pomagati - to zdaj iščem. Sploh bo tole treba še malo sčarat.

--------------
      Zakaj me ta plat tako zanima? Ali sem na morju največkrat v času, ko je vreme 'živahno' (pomladi in jeseni), ali pa mi je to najbolj ostalo v spominu.

Imeli smo navado (najprej dve, kasneje pa več bark) hoditi jadrat za en cel teden v oktobru in en cel teden v aprilu. Termini so bili vnaprej dogovorjeni in kakršno vreme smo zadeli, tako je pa bilo. Tako smo se privadili, da v burji (ampak ne takoj pod Velebitom) z dosti dela na škotah in škotinah (dober fittness) lepo pelješ po vetru, ki ima sunke čez 45 vozlov (povprečje recimo 30-35). In da kak dan nismo izpluli.

Če si na odprtem morju in te tako vreme ujame, te izbire nimaš več, in za take okoliščine bi rad vedel, kaj in kako.

Problem pri hitrostih vetra, s katerimi smo imeli opravka pri primerno skrajšanih jadrih ni bil veter, ampak morje, če se je vzdignilo v dovolj kratke (če so pri isti višini krajši, so bolj strmi in namesto da dvignejo udarijo) in visoke valove. Za zares težko morje tedaj nisem imel dobre ideje, kaj storiti. In v zares težkem morju tudi še nisem plul (doslej smo en dan počakali zaradi morja, en dan zaradi vetra, enega oktobra in drugega v marcu, oba v Malem Lošinju).

In ko se zaveš, da dvakratna hitrost vetra pomeni štirkrat več energije, in desetkratna 100 krat več, se zaveš tudi, da če v tako hodiš ali se lahko v takem znajdeš, moraš biti pripravljen vnaprej.
      Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne So Feb 12, 2011 18:31, skupaj popravljeno 2 krat.
      Uporabniški avatar
      Tex
      Admiral
      Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Jan 16, 2011 18:55

Vse lepo in prav, ampak nimamo vsi na jadra...
      SlikaSlika
      “There’s no point having a boat if you don’t use it!”
      Uporabniški avatar
      Marjan Tomki
      Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jan 17, 2011 07:21

Tex, jaz sem se sam po malo težjem vremenu vozil le z enotrupnimi jadrnicami, in za zdaj kaže, da bo še naprej v glavnem tako, in zato s tega področja upam navesti vir, za katerega imam vtis, da je dober; napišem tudi, zakaj menim, da je dober.

Za ostalo (večtrupne jadrnice, izrivna plovila na motorni pogon, gliserji togega trupa in napihljivi, da ne govorim o drugih bolj eksotičnih rečeh, ki so pravno tudi 'ladje') nimam dovolj izkušenj, da bi vedel, koliko to kar preberem (in če vsebuje formule, preračunam) drži in je torej vredno priporočila v tem delu foruma ali ne. Dokler je tako, bolje, da v splošnem za te tipe za zdaj tu ne pišem.

Če bom iz tega področja naletel na kaj res prepričljivega, bom objavil - potem boste ostali povedali, ali v povezavi napisano tudi v praksi drži.

Še vprašanje - nisem naletel na reference (ne na internetu ne o knjigah) o plovbi v težkem vremenu z motornimi jahtami (izjema je mogoče Dashew). Delno je mogoče krivo, da v to področje nisem iskal, delno to, da se jahte, ki so sposobne glisirati in spremljajo vremenske napovedi, res težkemu vremenu lahko izognejo (reference na to, kar sem prebral o tem, v temi oziroma niti o vremenu).
      Uporabniški avatar
      Marjan Tomki
      Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Feb 14, 2011 07:44

E, zdaj pa ni več čisto samo za jadralce - prosim pa koga od 'motornih', če preverijo, koliko so z njihovega področja navedeni viri OK.
      Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
      Uporabniški avatar
      Marjan Tomki
      Admiral

Na živce mi gre...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jul 30, 2011 12:43

Ne najdem - vsaj ne hitro - kar se zdi kupu starejših samo po sebi umevno - kakšna so (bila) razna tradicionalna, običajna plovila.

Tole naj bi bil 'gof'.
      Slika
      Na prvi pogled me spominja na čolne na vesla, kot si jih lahko sposodiš na nekaterih Slo jezerih (recimo Bohinjskem), samo da je širši in da ima namesto vilic za vesla palce. Tale je dolg slabe 3 m in širok ok. meter in pol.

Guc (link na članek iz 'Vala')
      Slika

Pasara (link na isti članek pod prejšnjo sliko)
      Slika

Gajeta (vir Latinsko idro) se vsaj po zunanjem videzu na tej sliki ujema z opisom guca iz Vala, po slikah pa je ta oblika trupa navzven podobna tudi plovilom, ki jih (vsaj nekateri) imenujejo leut.
      Slika

Razlike torej niso nujno vidne na prvi pogled...

Tu še pride, na kar naletim podobnega...

Tole spodaj je pa povezava na članek, kjer je:
      Vedno znova ažuriran seznam zanimivih povezav

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
      Uporabniški avatar
      Grega295
      Admiral

Singlehanded Tips Book

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 06, 2011 04:25

Uporabniški avatar
      Gaso
      Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Sep 06, 2011 16:01

Te barke, ki imajo "limun" krmo grejo nekako takole, najmanja je Gajeta 5-8m, potem je Guc 6-10m in potem Leut 8m - ., so pa vse med sabo po obliki podobne. Potem imaš še različne tipe gajet in pasar, ki so različne po oblikii in se ločijo odvisno kje so bile grajene npr. Rapska gradnja, Betinska gradnja, Krška gradnja itd... po gajetah so najbolj poznani v Betini, tu na severu so izdelovali bolj Pasare. V istri imaš pa še zelo poznano manjšo barko, Batana ki ima popolnoma ravno dno in je služila za nočni ribolov.
      Gajeta Falkuša
      http://en.wikipedia.org/wiki/Falku%C5%A1a
      Batana
      http://hr.wikipedia.org/wiki/Batana

Potem imaš še večje tovorne ladje, ki so jih včasih uporabljali
      Trabakul
      http://www.google.si/search?q=Trabakul& ... d=0CDAQsAQ

V grobem vsi tipi, ki so se in se še uporabljajo na jadranu:
      * barkin
      * batana
      * batelina
      * bracera
      * bragoc
      * gajeta
      * guc
      * kaić
      * leut
      * loger
      * pasara
      * pelig
      * maona
      * štilac
      * tartana
      * trabakul
      Uporabniški avatar
      Marjan Tomki
      Admiral

Spraševanje namesto iskanja že zapisanih odgovorov

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jan 27, 2012 18:30

Odpiranje novih tem brez veze
        ..., na tem forumu je čez deset tisoč prispevkov in več kot tretjina je zelo uporabnih.

Da pa je med njimi mogoče kaj najti, se je treba malo potruditi pri objavljanju. Tako se trudimo, da nove prispevke po možnosti pišemo v temo, ki za to področje že obstaja, in da se znotraj teme po možnosti držimo vsebine.

Tu pa tam potem kdo malo zgublja živce, če kdo brez potrebe odpre novo temo, ko se mu ne da poiskati in najti stare. Druga stvar je, če kdo še ne zna, ampak odpustek tu je začasen :wink: )

Napisal si, da se ti ne da brati predolgega prispevka.

Zlahka bi se zgodilo, da bi ti (že na prvo premalo jasno postavljeno vprašanje) za področje, ki je na forumu že bilo obravnavano, kdo kratko, ostro in lakonično napisal, kje na začetni strani foruma se nahaja funkcija 'išči', zlasti če bi presodil, da sprašuješ samo zato, ker se ti ne da poiskati odgovora, četudi na forumu že obstaja.

Če bi bil tisti posebno dobre volje, bi ti zraven mogoče dobil povezavo na temo, ki se ti je ni dalo poiskati.

Dopolnilo za skok na kazalo zanimivi povezav
      Vedno znova ažuriran seznam zanimivih povezav ni na začetku teme, ampak v tretnjem prispevku, torej tule na http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=72761&highlight=#72761, čeprav se najde še kaj zanimivega tudi prej in pozneje v temi

Vračam tole, da je lažje najti 'splošno kazalo'...
      Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Apr 20, 2012 13:46, skupaj popravljeno 6 krat.

Uporabniški avatar
      Marchi
      Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 27, 2012 19:13

O Marjan, lepo da si se spet oglasil. Sem ravno gruntal, če še kdo skrbi za tale popis znanja in informacij.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov