Regate monotipov so odlične za piljenje in izkazovanje jadralnih veščin, namesto poudarka na kupovanju, razvoju in piljenja jadralne opreme.
Vsako od tega ima svoje mesto, vsako ima svoje težave.
Za tekme z monotipi je potrebna dovolj velika flota jadrnic tistega tipa, ki je često ni lahko (finančno, pa tudi drugače...) vzdrževati, še posebej, kadar so velike, tehnično zelo dovršene (sofisticirane) in s tem drage, tudi zato, ker tako sofisticiranost (in s tem celo floto in finančni vložek vanjo) kaka nova 'pogruntacija' v hip naredi zastarelo (in s tem često ne več zanimivo).
Kot je napisal Lure, se JK Odisej zaveda prednosti jadranja na enakih plovilih in je to pomemben del njegove dejavnosti. Poleg
regate za prehodni pokal JK Odisej z jadrnicami istega tipa na morju jadrajo - tako praviloma vsako leto
vsaj eno regato, kot sicer za jadranje za vajo in zabavo - na
mini-12.
Do lani je bila nekaj let edina flota mini-12 v Slo okrog JK Bohinj (JK Kočevje je imel tedaj le štiri), letos je pa je JK Kočevje kupil še štiri in - glede na to, da so Odisejci doslej tam jadrali v vetru, ki ni bil zvrtinčen (čeprav zna biti tudi tam tak) - so začeli kar redno zahajati tja.
Na tistih v Bohinju pa jadrajo JK Loka Timing, JK Race, Korošci, NC Rogla in tako naprej. Za JK Ravbar smo jih 8 razstavili, prepeljali na
Gradiško jezero, tam sestavili in po regati vse skupaj nazaj (zdaj, ko sem v pokoju, je za to dovolj časa).
Jaz sicer jadram s takimi kako desetletje, ampak Stanči, zmagovalec regate JK Race - je rekel, da so na njih na Zbiljskem jezeru jadrali že v devedesetih letih prejšnjega stoletja (o tem koncu njihove zgodbe moram še kaj izvedeti). In na njihovi regati nedeljo kak teden nazaj je pihalo od v kakem žepu skoraj nič do približno 10 vozlov - in lahko so jadrali 6 plovov.
Na Bohinjskem jezeru mislim da je trenutno plovnih 14 enakovrednih jadrnic tega tipa.
Član jadralnega kluba iz Črnuč je kupil 3 rabljene dvosede jadrnice
l'Equipe, ki so sposobne glisirati, a se je treba z njimi znati tudi prevračati in postavljati nazaj (v čemer sem se jaz preizkušal na Zbiljskem jezeru kak teden ali dva nazaj, da vem da znam tudi to).
Tudi tu se lahko greš regato monotipov, zanimivo pa zna biti pridružiti se drugi skupini regat, ki so skupaj za
Fireball-e in
Flying Juniorje. Z njimi je lahko skupno regatno polje, tudi sodnik; če je dovolj prostora, je mogoče napraviti štart hkrati, če ne se štarta razrede zaporedoma, ampak velik del priprave je za vse skupen in ga ni treba ponovno narediti za vsak razred posebej (od priprave jadralnega polja in oznak na njem, kot fešte). Letos je bilo tako na Velenjskem in Kočevskem jezeru (kjer sem en dan jadral mini-12, drugi l'Equipe), bilo je večkrat - in mislim da bo še letos vsaj enkrat - tudi na morju.
Lani so se nam na morju v Portorožu pridružili tudi jadralci z
Dinghy 12' ... Dinghy 12 je lahko enosed ali dvosed (tudi na tekmovanju), kar je prednost, če želiš imeti barko za tekme in hkrati z njo jadrati kadarkoli - ni treba usklajevati časa s posadko, saj z njim vedno lahko jadraš sam.
Monotipne regate so tudi regate
optimistov, ki pa večine članov foruma (zlasti ne tistih, ki jim barka brez udobja ni barka) ne zanima preveč, ker nas je večina pretežkih. Enako velja, da so monotipne, za regate olimpijskih disciplin, ampak o teh še ne vem dovolj, da bi lahko tu pisal.
Če povzamem, cenejša je monotip barka in večje ko je zanjo zanimanje, lažje je vzdrževati floto za tekme z njimi.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...