Monotip regate, open regate s korigiranimi časi...

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Okt 12, 2016 08:01

sodnick napisal/-a:Kar nekaj bark je imelo nove zastavice iz ostankov spina na vrhu jambora, ja. Ni čudno da je Generali glavni sponzor :)

Kar se jadranja tiče je monotipska regata najbolj zanimiva, samo kaj ko ni več take flote bark, ki bi to omogočala. JustinTen cup je propadel, Elanov Impression je sedaj open regata, ker ni bilo več zanimanja. So pa določene ljudske regate (recimo Pomurka) kjer se vozi na enakih barkah. Tam je res dobra primerjava, ampak kaj ko se vozi na B46C. Sicer ponavadi zmaga največja barka in zdravo...

Sicer je dober poizkus izenačevanja bark hrvaški ORC kup, ki smo ga mi vozili lani. Tu naj bi nekako izenačili barke in vsakemu poračunali nek korigiran čas na podlagi katerega je potem razvrstitev. Samo gre spet za pimpanje bark in detajlno poznavanje pravil. Koliko dobiš če spin voziš na 7/8 in ne na top, koliko na hendikep vpliva dolžina tanguna, kako je recimo krojen Code0 in pod katero kategorijo spada. Cela znanost in je težko biti konkurenčen, ideja pa je, da lahko dirkajo vse barke in so nekako pravično preračunani časi, da se dobi primerjava. Podobno kot pri smučarskih skokih, kjer se upošteva nalet, veter in naj bi odločala dejanska kvaliteta skoka. Je pa pri ORC omejen veter, če vmes obrne za več kot določen kot je odpoved plova, nad 25 kt je odpoved... In prideš v cilj prvi, pa si po preračunu peti, pa prideš zadnji, pa si po preračunu tretji :) Zelo trpi nek športni naboj če ne tekmuješ ena na ena, ampak samo s časom.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Okt 12, 2016 09:19

Ja, drži.

V monotip regatah sem včasih tekmoval in sem tudi jaz mnenja, da so najbolj poštene in zanimive.

Univerzalne regate, pa naj bodo ORC, IOR ali kaj tretjega so pa sicer OK za ne posebej prilagojene barke - in jih je treba tako tudi vzeti. Kot nenatančne pokazatelje sposobnosti oz. znanja - z velikim vplivom denarja in sreče.
Vendar pa vedno zmaga kakšna barka, ki je že designirana za točno določena pravila, saj se takšni znotraj istih pravil skoraj ne moreš upreti s tipsko barko.
Primer tega iz starih časov je npr. tudi H-800 (vsaj upam da se prav spomnim).
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Okt 12, 2016 12:57

Vsekakor je monotip regata tudi zame najbolj zanimiva, ker se lažje primerjaš z konkurenco, kar pomeni da hitreje opaziš svoje napake in se lahko izboljšaš.

V JK Odisej recimo za jesensko regato delamo "monotip" na cruiser jadrnicah in probamo najti floto, ki je iz iztega/podobnega letnika in po možnosti enega charterista. Barke žrebamo, seveda niso enake, ampak so vseeno bolj primerljive kot pa Open.
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » Sr Okt 12, 2016 13:04

V Sloveniji so bile regate odlično obiskovane do nekje 5-6 let nazaj. Razdeljene so bile v regatne in potovalne in znotraj teh dveh grup še po razredih.
Potem so se odločili, da bodo uvedli sistem, po katerem si se odločil ali boš tekmoval v ORC ali regatni skupini. Tistega leta je bil osip po moje okoli 50%. Od takrat je bolj žalostno gledat na regatno polje.
Pri nas kar se spomnim so bile včasih monotipske regate za Elan Express, J24 in, če se prav spomin še JustinTen (takrat, ko so celo floto uporabili tudi za svetovni pokal v match racu v Kopru).
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Če Okt 13, 2016 07:46

In sedaj je pokal Slovenije organiziran tako, da ima vsaka regata samo en plov. Za moje pojme velika neumnost, saj ne vem komu se bo dalo vozit na obalo, pripravljat in pospravljat barko za en štart in en plov. Obisk bo po mojem prepričanju zato samo še manjši...
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 13, 2016 09:14

Regate monotipov so odlične za piljenje in izkazovanje jadralnih veščin, namesto poudarka na kupovanju, razvoju in piljenja jadralne opreme.

Vsako od tega ima svoje mesto, vsako ima svoje težave.

Za tekme z monotipi je potrebna dovolj velika flota jadrnic tistega tipa, ki je često ni lahko (finančno, pa tudi drugače...) vzdrževati, še posebej, kadar so velike, tehnično zelo dovršene (sofisticirane) in s tem drage, tudi zato, ker tako sofisticiranost (in s tem celo floto in finančni vložek vanjo) kaka nova 'pogruntacija' v hip naredi zastarelo (in s tem često ne več zanimivo).

Kot je napisal Lure, se JK Odisej zaveda prednosti jadranja na enakih plovilih in je to pomemben del njegove dejavnosti. Poleg regate za prehodni pokal JK Odisej z jadrnicami istega tipa na morju jadrajo - tako praviloma vsako leto vsaj eno regato, kot sicer za jadranje za vajo in zabavo - na mini-12.

Do lani je bila nekaj let edina flota mini-12 v Slo okrog JK Bohinj (JK Kočevje je imel tedaj le štiri), letos je pa je JK Kočevje kupil še štiri in - glede na to, da so Odisejci doslej tam jadrali v vetru, ki ni bil zvrtinčen (čeprav zna biti tudi tam tak) - so začeli kar redno zahajati tja.

Na tistih v Bohinju pa jadrajo JK Loka Timing, JK Race, Korošci, NC Rogla in tako naprej. Za JK Ravbar smo jih 8 razstavili, prepeljali na Gradiško jezero, tam sestavili in po regati vse skupaj nazaj (zdaj, ko sem v pokoju, je za to dovolj časa).

Jaz sicer jadram s takimi kako desetletje, ampak Stanči, zmagovalec regate JK Race - je rekel, da so na njih na Zbiljskem jezeru jadrali že v devedesetih letih prejšnjega stoletja (o tem koncu njihove zgodbe moram še kaj izvedeti). In na njihovi regati nedeljo kak teden nazaj je pihalo od v kakem žepu skoraj nič do približno 10 vozlov - in lahko so jadrali 6 plovov.

Na Bohinjskem jezeru mislim da je trenutno plovnih 14 enakovrednih jadrnic tega tipa.

Član jadralnega kluba iz Črnuč je kupil 3 rabljene dvosede jadrnice l'Equipe, ki so sposobne glisirati, a se je treba z njimi znati tudi prevračati in postavljati nazaj (v čemer sem se jaz preizkušal na Zbiljskem jezeru kak teden ali dva nazaj, da vem da znam tudi to).

Tudi tu se lahko greš regato monotipov, zanimivo pa zna biti pridružiti se drugi skupini regat, ki so skupaj za Fireball-e in Flying Juniorje. Z njimi je lahko skupno regatno polje, tudi sodnik; če je dovolj prostora, je mogoče napraviti štart hkrati, če ne se štarta razrede zaporedoma, ampak velik del priprave je za vse skupen in ga ni treba ponovno narediti za vsak razred posebej (od priprave jadralnega polja in oznak na njem, kot fešte). Letos je bilo tako na Velenjskem in Kočevskem jezeru (kjer sem en dan jadral mini-12, drugi l'Equipe), bilo je večkrat - in mislim da bo še letos vsaj enkrat - tudi na morju.

Lani so se nam na morju v Portorožu pridružili tudi jadralci z Dinghy 12' ... Dinghy 12 je lahko enosed ali dvosed (tudi na tekmovanju), kar je prednost, če želiš imeti barko za tekme in hkrati z njo jadrati kadarkoli - ni treba usklajevati časa s posadko, saj z njim vedno lahko jadraš sam.

Monotipne regate so tudi regate optimistov, ki pa večine članov foruma (zlasti ne tistih, ki jim barka brez udobja ni barka) ne zanima preveč, ker nas je večina pretežkih. Enako velja, da so monotipne, za regate olimpijskih disciplin, ampak o teh še ne vem dovolj, da bi lahko tu pisal.

Če povzamem, cenejša je monotip barka in večje ko je zanjo zanimanje, lažje je vzdrževati floto za tekme z njimi.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost