Otok Vir - in prvomajska regata z mini-12

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 09, 2014 09:55

V zadnji tretjini aprila in čez prvi maj bom imel opravka tam in preden odidem tja - čez dober teden - rabim tudi predstavo o tokovih zaradi plimovanja okrog otoka.

Edit: Izpadlo je tako, da so me povabili za približno dva tedna - konec aprila in čez prvomajske praznike - s štirimi jadrnicami mini-12 vzbudit zanimanje za jadranje in izurit skrbnika za te jadrnice, ko bodo ostale na otoku čez poletje. Več o tem pa v dalje v temi...
    Ostale spremembe pa so predvsem dopolnitve povezav na tej strani.

Doslej sem bil pred 20 leti nekajkrat poleti za kak mesec v Stari Povljani na Pagu, pa nekajkrat bolj od daleč jadral mimo skozi 'Virsko more'. Zdaj pa rabim podrobnosti - zlasti o o obali in plitvinah (precej dobil na kartah, ki so med povezavami spodaj), nimam pa podatkov o tokovih zaradi plimovanja, ki bi pa zlasti skozi gaz (pod mostom) lahko bili kar močni.

Problem je, da tu nimam Peljara - in na online-dostopnih ni dostopnega nič pametnega o tem.

Ko pridem tja, bom že izvedel, kar rabim - imam dogovorjen zmenek s tistim, ki naj bi to najbolje poznal, poleg tega pa bom naštudiral bližnjo okolico in podmorje blizu obal tako, da bom enostavno z masko obplaval aktualne dele in če/ko bo čas počasi ves otok (obale je dobrih 30 km, kar pomeni kar nekaj plavanja).
Povezave na vire o Viru...
Rabil bom tudi vremenske prognoze

Kazalo prispevkov iz te teme (in povezanih)
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Sep 03, 2015 18:25, skupaj popravljeno 6 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Mini-12-ke gredo na otok Vir

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 10, 2014 10:26

Mini-12-ke gredo na otok Vir
    V zadnji tretjini aprila gredo predvidoma na otok Vir za čez poletje 4 - in za prvi maj za eno regato predvidoma še dve, ki pa se po tekmi z nami vrneta - jadrnice mini-12.

Pogled na trup
    Slika

100+ kg balasta - na tej fotki mislim da sta dve plošči več kot za eno barko
    Slika

Tudi na valovih - te fotke so z Bohinja
    Slika
    Slika

Nekaj točno takih jadrnic že več let redno plove tudi po Jadranu (če sem razumel prav, dve blizu Pule), ampak s ljudmi, ki jih uporabljajo tam, (še) nimam stika. Grem pa na Vir najprej pomagat sestaviti barke, potem pa nanje navaditi tiste, ki jih bodo imeli na skrbi čez poletje.

Te barke zdržijo - če ravnaš prav - zelo močne vetrove brez problemov tako za barke kot za jadra, problem pa so lahko valovi, saj niso pokrite - in valovi so zlasti problem tam, kjer se podirajo na plitvinah, so zaradi vetru nasprotnega toka krajši in s tem strmejši kot drugače - in tako naprej. To pa je - seveda v veliko manjšem merilu - položaj, ki dela tako nevaren Biskajski zaliv.

In še posebej zato, ker nimam pojma, koliko bodo znali prej tisti, ki naj bi jih učil, pripravo na to jemljem skrajno resno. In ker bom moral biti pozoren predvsem nanje, ko bom tam, bi seveda rad čimveč vedel vnapraj.

Napisati moram še tudi, kar sem se naučil pri zgodbi, ki je bila opisana v temi Bohinjska pravljica, saj sem takrat prvič bil med tistimi, ki jih je zalilo, tako da je bilo treba v razmeroma močnem vetru plavati z do vrha zalito balastno barko 500 m do obale - dotlej sem v podobnem položajo vedno pomagal drugim (med problemom ali po njem).
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Apr 29, 2014 07:49, skupaj popravljeno 1 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Apr 27, 2014 00:31

Pot na Vir
    V četrtek, 17.4.2014 smo popoldne z večjim viličarjem naložili štiri mini-12, trdno priezane na prikolico s prikolico vred na tovornjak vlačilec, ki je sicer prišel po druge reči na Jesenice. Tudi jambore smo naložili kar na ustrezno mesto na prikolici. Zraven je bila še na eno paleto pritrjena ostala oprema (jadra, orodje za sestavo). Jaz sem se - med drugim zato, da imam barke naočeh, peljal zraven.

Opomba - fotk od sproti tokrat ni, ker je mobiču, ki ga imam s seboj, tokrat crknil 'zaslon na dotik'. Verjetno se bo dalo dobiti dol in polepit v prispevke, ko pridem nazaj in vtaknem kartice v kak drug mobič.
    Slika
    Taka prikolica s štirimi barkami po ok. 75 kg in z ok. 100 kg balasta za vsako je šla z viličarjem na zadnji konec 'šleperja'. Tale fotka je z drugega prevoza; takrat je prepeljal 'CONVOY EXCEPTIONEL' Marko Kavs (ki je najbrž trenutno z bratom in njegovo gospo, ki sem jo lani poleti učil jadrati samo v mini-12 na Bohinjskem jezeru, po jadranju s Karibov do Paname in od Paname naprej nekje na Havajih).

Do večera je bilo malo izobraževanja, kaj doživi tak voznik pri nalaganju, prelaganju ostalilh tovorov (en kos kak decimeter debele pločevine - dve toni in pol, pa tri motorna kolesa, nekaj palet strojev in opreme, nekaj razne specialne plastike...). Potem smo se mimo Novega Mesta in čez vogal Bele Krajine - brez zapletov ustavljanja, razen vpogleda v potno listino in nekaj prijaznih pozdravov mejne policistke - skozi Karlovac zapeljali proti Liki.

Izkazalo se je, da je takrat v Liki snežilo (in je takrat sneg tudi obležal), poleg tega je bila avtocesta pri Svetem Roku zaradi vetra zaprta. Večerja skupaj z voznikom in še nekaj njegovih iz istega prevozniškega podjetja, potem sem v svoji spalni vreči gostoval na zgornjem ležišču v kabini tovornjaka.

Zjutraj je bil Sveti Rok še vedno zaprt in voznik je odpeljal po stari cesti čez Obrovac. Na Viru še ni bil, ampak skupaj sva se dobro znašla in tam so vedeli, da rabijo primeren viličar in so ta tudi imeli, tako da z raztovarjanjem ni bilo zapletov.

Pač pa se je izkazalo, da je moral nekje v kabini iz žepa zdrsniti etui z očali - zdaj bo nekaj težav z branjem, zlasti z zaslona mobitela. V bodoče bo treba imeti s sabo še kakšno rezervo.

Bivanje
    Ker prihajam učit - prej ni bilo točno pojasnjeno koga, ampak izkazalo se je, da predvsem bodočega skrbnika štirih za poleti - finansira bivanje in hrano lokalno turistično podjetje.

Apartma, v katerem spim, še ni resno pripravljen na sezono. Recimo v omaro ne morem spraviti prtljage (večji in manjši nahrbtnik, obesiti vetrovke in flise...), ker je do pol polna odej.

Topla voda je, TV dela - ampak na dostopnih programih vremenska, ki bi me zanimala, ni bog-ve-kaj...

Ja, še ena reč. Sem v prvem nadstropju in na spiralnih stopnicah, ki vodijo tja, so ploščice, ki znajo biti ob jutranji rosi spolzke. Lahko neugodno (rabiš kak šiv ali kaj podobega, če se ujameš s komolcem na rob stoplice ob zdrsu).

Hrana v njihovi konobi OK, ampak jaz nisem gurman in o tem težko kaj utemeljenega napišem.
Mesto, kjer trenutno puščamo jadrnice mini-12
    To je trenutno tule - štiri jadrnice na treh bojah na zahodni strani pomola. Problemov je več: poleti bo tu gneča (pedalini...), zdaj pa je globina majhna, kar pomeni, da se zlasti ob oseki tam vrh valov že podira.

Povprečna plima je kakega pol metra, ampak že zdaj sem videl 30 cm tako več kot manj (plus valovi), tako da je treba tudi za balastne jadrnice s tako majhnim ugrezom, kot je pri mini 12, še kako paziti zlasti na krmilo.

Do sezone nameravajo narediti in pripeti ponton na drugi strani pomola, kjer je med drugim voda globlja - in kaže, da ni problem narediti, ampak je problem papirologija - za to je menda treba enake papirje, kot za projekt nove marine.

Prve dni je bila voda še hladna, tako da ni bilo za iti po barčice peš (verjetno lahko odbredeš), in smo nekaj dni čakali, preden smo dobili en žepni gumenjak bombard ax2, s katerim so vesla, ni pa vilic zanje. Namesto tega sem v luknje za vilice vezal zanke iz vrvi, tako da se da odveslati, in gre, ampak je nerodno, saj morda 2m gumica s popolnoma ploskim dnom sploh ne drži smeri. Omenjali so motorin 2k - če je, je za zdaj še neviden.

Zaradi teh kolobocij je neugodno pospravljati jadrnice zlasti, če se valovi od juga povečajo, medtem ko jadraš.
Kje trenutno pripravimo barke za jadranje
    To je na vzhodni strani pomola tule. Treba je bilo poskrbeti, da barčice ne bijejo v pomol, pa tudi jih odmakniti za kakih 20 cm, saj pomol tam ni navpičen in bi lahko kobilica ali krmilo zadevala. To zdaj je in se torej plove.

Tako, zdaj pa ven na vodo.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Apr 27, 2014 20:50, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Apr 27, 2014 14:50

Uporabni podatki o Viru,zelo dobro Marjan :lol:
mašinfirer
marez
Kontraadmiral
Kraj: novo mesto-vir

OdgovorNapisal/-a marez » Ne Apr 27, 2014 17:04

Bolje bi bilo sidrati na drugi strani otoka v Lučici.Tudi jadranje med Virom in Pagom bi po moje bilo bolj prijetno.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Apr 27, 2014 17:16

Na vzhodni(Velebitski)strani sidranje ni preveč priporočljivo,ker dostikrat zadnjih par let pihne burja.Lahko po 2-4x na teden.Ker te konce dobro poznam,na burji nebi parkiral s temi barčicami.Veliko bolje je zahodna stran.Saj jadra se pa po moje največ ravno v tem delu med Pagom in Virom,kar je tudi najprimerneje za te malčke.
Verjetno bo Marjan še kar komentar o jadranju na Viru tudi opisal.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 28, 2014 07:52

marez napisal/-a:Bolje bi bilo sidrati na drugi strani otoka v Lučici.Tudi jadranje med Virom in Pagom bi po moje bilo bolj prijetno.

O tem, kje bi jih imeli, na koncu odloča turistična organizacija Vira, ampak argumenti za Privlački zaton - torej južno stran otoka - niso slabi.

Pri vetrovih iz treh kvadrantov - vzhodnega, severnega in zahodnega - ni veliko prostora, da bi močan veter dvignil visoke valove. Razmeroma visoki valovi pridejo le z daljšim močnim vetrom iz južnega kvadranta, kar pa je praviloma mogoče razmeroma zanesljivo napovedati vnaprej, tako da če bo morje res previsoko, imajo namen z dvigalom prestaviti polno opremljene barke iz vode v stojala na kopnu.

Doslej se je dalo jadrati v vsem, kar je prišlo mimo - ampak o tem kasneje.

Lučice na severni strani Vira še nisem videl v močni burji, ampak kolikor sem slišal, so valovi podobno visoki kot pri jugu, a krajši in bolj strmi, poleg tega pa kaže, da burja piha veliko pogosteje kot jugo in tako bi bilo verjetno število dni, ko ne bi bilo priporočljivo izpluti, večje v Lučici na severu kot v Viru v Privlačkem zatonu na južni strani otoka.

Kot je napisal Hapibi, s severa - burja - piha često in v Povljanskem kanalu dvigne kar sitne valove.
Pa nadaljevanje 'potopisa'...

Najprej na kratko, kakšen je bil načrt...
    Slika
    Kar zadeva precej podatkov na plakatu, jih je zaneslo... Mini-12 je paraolimpijski in ne olimpijski razred, pa na sliki so vsi drugi tipi jadrnic... No ja, bo že bolje.

Na regati naj bi bilo le 6 jadrnic, od tega štiri ostanejo čez poletje, dve se vrneta, ko bomo vrnili tudi našo prikolico. Tako malo jadrnic pa pomeni kvalifikacijske vožnje prvi in finalne drugi dan; 12 tekmovalcev naj bi bilo naših (Slo) in 12 Hrvatskih. Pričakovali so tudi znane Cro jadralce, zlasti tiste iz Zadra.

Moja naloga naj bi bila Cro jadralce v dneh pred tekmo seznaniti s posebnostimi mini-12, naučiti nekoga mladega iz bližine Vlira, ki je plul z marsičem, a vse na motor (ali vesla) jadrati tako, da bo lahko skrbnik bark in bo kasneje verjetno tudi poučeval jadranje, in pa vzbuditi kolilkor mogoče široko zanimanje za to, da bi jadrali, med lokalnimi prebivalci.

Bom naredil, kar bom zmogel...

Veliki petek na Viru, 18.4.2014
    Izkazalo se je, da je bilo treba barke mini-12 poslati tovornjakom vlačilcem, namesto z njihovim džipom zato, ker pri njih ne obstaja prikolica za tretjo tablico. Vsaka prikolica mora biti registrirana samostojno, pa če je do 750 kg ali pa tista od 'šleperja', ki je na koncu zadevo pripeljal. Pojasnili so jim, da enostavno ne morejo dobiti tretje tablice, brez te pa njihov džip seveda ne bi smel po cesti vleči prikolice že niti od Jesenic do meje, kaj šele po Hrvaški.

Skupaj smo obšli mesta, ki so jih imeli v mislih kot možna za prostor za pripravo za plovbo in podobno, in jaz sem izprašal vse, kar sem menil da bi mi prišlo prav in kar je kdo od njih vedel, in odgovoril o tem, kaj minimalnega je potrebno in kaj bi bilo po mojem dobro.

Za prvo silo pa je bilo treba en del pomola - ki je v sezoni verjetno del kopališča - opremiti z oblogo iz gum. Poleg tega smo našli tri boje, na katere se bo do časa, ko bo ponton, dalo privezati barke.

Takrat še nihče od odločevalcev še nikoli ni vozil jadrnice - kolikor vem, so zdaj vsaj enkrat že vsi, ki o tem odločajo. Opisal sem našo rešitev s plavajočim pomolom z Bohinja, ki je zdržal kratke, a zelo močne vetrove.

Ampak stručko za pontone je France in priporočil sem, da se o tem zmenijo z njim, čim pride. Prišel je popoldne - če je pogovor o pontonih že bil, pa ne vem - imel sem dovolj drugega dela.

Popoldne se je pripeljal tudi Franc, ki je imel v Lučicah na Viru zame tudi malo staro in utrujeno, a uporabno Rog-ovo 'gorsko kolo'. Fešta pri enih od njegovih sosedov - da proslavijo, da je spet na Viru, je bila zanimiva še posebej zato, ker je bil veliki petek in torej vsi udarijo le po ribah, kar zadeva meso.

Ker so me pričakovali za večerjo v Viru, sem se odpeljal tja povedat, naj me ne čakajo, ampak potem nazaj grede malo zalutal, tako da je bilo fešte v Lučice že konec, ko sem jih spet našel. Nič mi ni škodilo, da je bil veliki petek brez večerje še malo bolj posten.
Velika sobota, 19.4.2014
    Tega dne smo 4 mini-12-ke s prikolice sestavili in dali v vodo. Obloge proti udarcem v obalo še ni bilo in polno barko postaviti v vodo, ki je bila še kar pasje hladna, je zahtevalo kar nekaj krepkih rok - na srečo jih ni manjkalo. Franc ni bil pripravljen čakati, da jaz 'odpicajzlam' vse, kar ni OK, tako da me je čakal lep kupček poprčkanj za naslednje dni.

Problem je bil, da nisem imel s čim pripluti do barčic na boji, da je bila voda videti še prehladna, da bi brodil (kasneje več o tem) in da obala tudi še nekaj naslednjih dni ni bila zaščitena z gumami.
Velika noč - 'Uskrs' - nedelja, 20.4.2014
    Še ni barke, s katero bi lahko odplul po barke na boje, in še ni zaščite tam, kjer naj bi jih pripravljali za jadranje in za noč po njem.

Ta in popoldne naslednji dan obidem večji del obale zaliva Privlački zaton od Uvale Sapavac, dokler je dostopna s kolesom - vstop v gaz namreč ni.

Kolikor mogoče temeljito pogledam tok v gazu - pri padanju vode pri oseki ocenim na 2 vozla. Domnevam, da mora biti to ob burji tudi več kot 4 in tok ob plimi ob jugu ne dosti manj. Tu bo treba resno računati s tem, če oziroma bolje ko se bo začelo pluti skozi, saj ima mini-12 lastno hitrost trupa (deplasmanska plovba) nekaj čez 4 vozle, največja izmerjena kontrolirana na naših pa mislim, da je bila 6,2 vozla. Že pri malo premalo vetra in slabo izbranem času in vremenu za plovbo skozi tesen pri gazu pojdeš, kamor te ponese tok in ne, kamor bi želel.
Uskršnja Bicikliljada
    France, nekaj njegove soseščine in jaz smo se na velilkonočni ponedeljek udeležili tudi te reči. Start mislim da je bil z neke Branimirjeve obale v Zadru, do Vira je nekaj čez 40 km, ampak je bilo potem še kakih 20 km gor in dol po otoku.

Zadeva je bila prav dobra tudi za predelavo slanine iz mojih stegen v nekaj, kar bo malo bolj podobno mišicam. To je v naslednjih dneh prišlo še zelo prav. Sicer to ni bila tekma in so nas izrazito držali skupaj - policijski avto na čelu je tega ustavil, čim je preveč pobegnil, ampak precej ljudi - z mano vred - je bilo presenečeno, ko smo prispeli na Vir in smo pričakovali, da se zapeljemo na clij, pa so nas usmerili še kakih 20 km po 'kucljih' do vseh skrajnih točk otoka.

Prireditev je bila zaradi kislega vremena v Zadru obiskana nekoliko manj, kot so pričakovali, saj je bilo pred začetkom oblačno in je kazalo, da iz teh oblakov utegne tudi padati. Tudi v resnici nekajkrat malo je padalo, ampak tisti, ki smo šli, se nismo dali motiti in smo se prav dobro imeli. Njihove fotke so pa na povezavi pod sliko, ki pa je zaradi velikosti prestavljena v drugo temo semle.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Maj 04, 2014 15:41, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 28, 2014 08:42

Torek po velikonočnih praznikih
    Končno ob pomol - ali pomolu podoben del kopalne obale - pritrjena serija gum tako, da krmilo in kobilica ne zadevata več ob ne čisto navpični del tega 'pomola'. Zdaj se bo dalo tako poštimati, kar je še treba kot pripraviti za plovbo in pospraviti po njej, le do barke še ne pridem sam.

Tega dne mislim da je bilo morje za plavanje tudi zame še malo hladno, tako da bi rabil kako plovilo, pa ga do takrat še ni bilo.

En kos dopoldneva se nam je pridružil Marino, ki jih je takrat, ko so šle na vodo, s kaičem in vesli odvlekel do boj in privezal. Tako smo po eni plati postopno poštimali, kar je še manjkalo (vrvi za hitro krajšanje jadra tudi na sprednji strani, torej zraven jambora, zamenjava štoperja pri eni dvižnici glavnega jadra, ki ni držal in podobno. Po drugi plati je bila to šola za Branka, kaj ga čaka in kako temu biti kos.

Marino dotlej ni nikoli jadral, ampak kot je rekel, če je na vesla ali motor, lahko naredi z barko karkoli... Pokazalo se je - kot že tolikokrat - da je ta barčica odličen učitelj. Poleg njega jih je podobno dobro in hitro zajadralo še nekaj, zlasti (mislim) da Ivan, ki bi najbrž že lahko vozil tudi genaker, čim mu pokažemo, kako se ga prav snema.

Bombard AX2
    Verjetno smo ta dan pod večer dobili tudi gumenjaček - Bombard AX2 - brez motorčka, z vesli, a brez vilic zanje. Poučno zame... čeprav ne na način, kot sem upal, da bo.
    Slika

Z njim naj bi se dalo priti do bark na boji in jih privleči do obale - in pospraviti nazaj. Rekli so, da bodo zanj najbrž dobili 'en motorin od 2 konja' in upal, da bom dobil malo več prakse z malim gumenjakom in motorjem.

Treba bi bilo zelo paziti z motorinom med priveznimi vrvmi in razmeroma blizu obale - na plitvem - ampak ni prišlo do tega. Namesto tega sem dobil še nekaj prakse v improvizaciji in nekaj kondicije in malo prakse v veslanju na dalmatinski način (torej tako, da si obrnjen tja, kamor veslaš).

Bombard AX2, kakršenga sem dobil, je majhen gumenjak s ploskim dnom, ki jih utrjujejo letve. Ker so vesla bila, palcev ali vilic zanje pa ni bilo, sem najprej poskusil veslati na različne načine. Šlo je kleče - ampak letve pod koleni so dale vtis o nekdanjih tipih kaznovanja s klečanjem na fižolovih zrnih in podobnih rečeh.

Tudi ko sem poskusil veslati kot s kanujem - z enim veslom - se je čoln le sukal, saj nima nobene smerne stabilnosti. Muke po Mati - ali Pasijon po Mateju po naše - na različne načine. Mogoče bi bil to raj za kakega mazohista, kar pa jaz nisem; en dan je bilo zadosti.

Potem, ko sem prespal problem, sem v luknje vilice namestil primerne zanke, skozi katere je ravno šla bunka na koncu vesel in ki naj bi imele podoben učinek, kot palci na Marinovem kaiču in omogočali podoben način veslanja. Šlo je, ampak še ne dobro. To je kasneje izboljšal Marino tako, da je po eni plati sedel na krmno desko, po drugi pa zavrtel to zanko tako, da je, čeprav dovolj široka, da je vanjo šla bunka na koncu, prijela kot bi bila tesna.

S tem kar nekako gre, če ga ne lomiš. V dobrem tednu se bom verjetno privadil tako, da bom lahko sprejemljivo dobro veslal tudi kaič - v glavnem pa se mi nihče od lokalcev, ki ta način veslanja redno uporabljajo, ne posmehuje, pa tudi če gre kdo od njih s to 'olagumico', ni nič hitrejši ali okretnejši od mene.

Naslednji dnevi do včeraj
    Dejansko smo naslednje dni privlekli prvo barko na obalo s tem gumenjakom in vrnili zadnjo na bojo, nadalnje pa sem hodil iskat z drugo jadrnico pod jadri. Pomeni svojo plat zapletov, ampak je hitreje in učinkoviteje in gre, če so valovi pod pol metra. Mimogrede je zelo dober trening za manevriranje z jadri - če bo vse po sreči, bo Branko danes tudi goden zanj.

Će je več kot pol metra vala, ni mogoče lepo vezati in razvezovati priveznih vrvi, ker barke - tista, v kateri si in tista, ki jo pelješ - preveč skačejo in ti enostavno manjka ena roka, ampak med tem se je morje nekoliko ogrelo, tako da sem včeraj zvečer - več kot pol metra vala - odbredel do boje in je to veliko bolje. Vrh vala mi je pri boji segel do malo pod vratom - in z eno roko držiš barko, z drugo vežeš.

Ker sproti nisem zapisoval, so se podrobnosti malo zlile, ampak o tem kasneje - zdaj grem spet na vodo.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Apr 29, 2014 07:51

Mularija na Viru se je že kopala
    Nimam podatka o temperaturi vode, ampak meni je broditi po tej vodi že čisto OK - včasih je namreč tu zrak hladnejši od vode blizu obale. Pred nekaj dnevi, ko je bilo zvečer, ko sem pospravljal zadnjo barko, precej valovito, sem do boje rajši odbredel, kot da se mučim z že omenjeno ola-gumico bombard na smotano pritrjena vesla.

V takem namreč valovi mečejo bojo v eno stran, tebe v čolniču v drugo stran in mini-12-ko, ki jo poskušaš privezati, v tretjo - pri tem pa potem pri eni osebi zmanjka rok, ki bi vse to držale in vezale. Pri tem mi je bil vrh vala občasno do vratu, ampak komolec z zalepljeno presekano in še ne čisto pozdravljeno kožo se je dalo držati nad vodo.

Dan prej je nekaj otrok že malo skakalo v vodo s pomola, ampak se je potem zrak spet malo ohladil.
Vreme ob tem času na Viru
    Ko sem prišel in spraševal, preden sem sam lahko začel na morju, so mi domačini rekli, da je v tem zalivu sitno le jugo ter da je plime pol metra, razen pozimi, ko je višja.

Do sedaj resnega juga še ni bilo, tako da ta izkušnja še manjka. V takem, kar je doslej bilo, je bilo dvakrat-trikrat neugodno pripravljati in pospravljati barke in dvakrat, ko so valovi z juga narasli, je bilo treba prve poskuse začetnikov prekiniti in jih prestaviti na drugo priložnost.

Kar zadeva plimo se izkaže, da je trenutno zelo često 'zimska', torej kar visoka plima (tisti del pomola je tudi, ko ni valov, ob plimi velikokrat 20 cm pod vodo) tudi, ko ni valov.

Verjetna razlaga je, da je razmeroma visoka plima takrat, ko je nizek zračni tlak - in to je vsakič, ko je v zaledju obale neverin ali na pol razvit neverin, kar je zadnji teden praktično vsak dan.

Aladin lepo napovduje vzhodnik ali zahodnik, kar bi v tem zalivu pomenilo simpatičen veter z zelo malo valov, ampak v obvestilih za pomorce lepo piše o verjetnosti za neverin. To - več manjših ciklonskih celic - se je za obalo začelo na vsak dan minulega tedna - in ker je bilo to severno od nas, je veter potegnil naravnost v zaliv in tudi dvignil valove na dobrega pol metra, kar pa za čiste začetnike ni več ugodno.

Res ugoden - šibek veter stalne smeri, ki je čisto po malem jačal - je bil le en ali dva dneva, ampak kar nekaj ljudi zdaj že lahko jadra tudi, ko je nekje do pol metra valov.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 30, 2014 07:56

Primernost za mini-12
    Doslej še ni bilo resnega juga, kakršen bi verjetno lahko dvignil metrske in večje valove, ki bi se podirali, ko pridejo na plitvine ali k obali. Praviloma je tak jugo napovedan vnaprej - in za vsak primer za zdaj vsak dan nameščamo krovnice na jadrnice, tako da voda ne pride v trup tudi, če barčico zalije.

Prišlo je prav tudi to, da je peljal tudi direktor podjetja Vir turizam, tako da imajo zdaj načrt pripraviti lesene zibke na primernem mestu na kopnem in ob napovedi res močnega juga enostavno brez razstavljanja dvigniti te štiri barke v te zibke na kopno.

Doslej tudi še ni bilo ne vetra ne valov, ko nekdo ki zna ne bi mogel dobro in varno jadrati z mini-12. Poleg mene se je po zalivu podil tudi Franc - tudi z genakerjem - in se je dalo prav uživati. Dalo se je tudi malo glisirati po valu pri jadranju z vetrom. Hitrosti ni nihče meril, ampak moja ocena je blizu 6 vozlov (mislim, da smo kdaj šli že malček hitreje).

Zaradi zaliva križno morje ni verjetno, dolžina valov od juga je dovolj velika, da val barko dvigne in ne udari in dokler je tako in je dovolj vode pod kobilico, da se val ne ruši ali da kobilica ob valovni dolini ne udari, je barka na varnem. Za začetnike ni, za nekoga, ki zna, je lahko užitek.
Šola za bodočega skrbnika mini-12-k za čez poletje
    Fant je zanimiva kombinacija znanja in neznanja... in problem morda je, da sploh ne ve za področja, o katerih nič ne zna, pa bi - če naj bi tudi učil - bilo treba, da nadoknadi.

Vajen je kaičev, motorinov in vesel tu okoli, kjer pozna vsak kamen, ni pa plul sam izven okolja, ki ga tako dobro pozna. Plul je kot mornar (strojna smer) - tudi držal krmilo pri straži - tudi pri plovbi okrog Velike Britanije, ampak tam je samo opazoval in držal smer, ni pa mu bilo treba znati ugotoviti kje je in kam je treba pluti, ker je bila to skrb in odgovornost oficirja straže.

Kaže, da bo treba razložiti, kako se uporabljajo karte, pa kako se rabi kompas, pa malo kaj so deklinacija, varacija in podobno - vsaj toliko, da se zave, da bi bilo prej ali slej tudi o tem - in seveda o GPS navigaciji ter njenih možnostih in omejitvah - kaj vedeti.

Na jadra speljal je lepo in uživa, ko pelje tudi po valovitem (tistega pol metra vala). Življenje sem mu malo zakompliciral, ko je dobil nalogo, da - kot jaz - gre na bojo po naslednjo jadrnico v jadrnici namesto z gumenjakom.

Še težja je bila odpeljati na bojo - ker je treba tam celo reč ustaviti tako, da lahko vse skupaj držiš in vežeš. Ta konec mu gre, manjka mu pa - poleg obalne navigacije itn. - še vživljanje v nekoga, ki mu še ne gre oziroma pedagogika. Nič dolgčas ne bo...

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 30, 2014 07:57

Vozli v uporabi
    Zanimivo je bilo tudi z naborom vozlov, ki jih večinoma uporabljajo. To se zdaj malo spreminja, ne zato, ker bi bil kak vozel bolj pravilen od drugega, ampak zato, ker vozel, ki sicer drži, ampak traja, da ga razvežeš, neha biti pripraven, če je v minuti treba vezati štiri barke in ne le ene.

Po drugi plati je za to, kar se gremo tu, pomembno tudi, da lahko hitro vidiš, ali je vozel dobro narejen ali ne - in pri skupini ljudi in jadrnic enostavno ne utegneš potipati vsakega vozla, ali je tebi neznana različica dobra ali ne.

Jaz si z veseljem skušam zapomniti njihove različice, kako kdo veže svoj kaič, gajeto in podobno, ampak mini-12 zdaj začenjajo na boji vsi vezati s pašnjakom in varovalnim polvozlom, na obali pa kaže, da se nepričakovano hitro prijema Razbojniški vozel oziroma 'higwayman hitch' - takrat, ko ga imaš na očeh enojna, ko odideš pa dvojna različica.

Jaz sem sicer najprej vezal z vpletenim vrznim vozlom (s kakšnim mnogi vežejo bokobrane na ograjice), ampak ko sem kot zanimivost pokazal tega, vpleteni vrzni vozel ni imel šans.

Izkaže se, da razbojniški vozel najbrž lahko vežeš tudi z eno roko, da dobro prime tako skozi oko, kot okoli vrvi (tistih, ki držijo gume na delu obale, ki jo uporabljamo do tedaj, ko nameravajo narediti ponton) in nima nobenih težav ne z vezanjem, ne z držanjem, ne s hitrim razvezovanjem, ko bi rad izplul tudi, ko je vozel ob plimi pod vodo.

Ker kaže, da ga več ljudi tu namerava začeti redno uporabljati, smo zmenjeni, da če naletijo na kakršno koli omejitev, kdaj ne bi bil dober (gladkost ali togost/gibkost ali debelina vrvi ali karkoli...), mi bodo poslali mail.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 30, 2014 08:19

Torek, 29 miaj.
    Zjutraj vreme sitno - do kakih desetih dež, dalje sončno. Lahko smo pa gledali naliv nad Zadrom.

Ok. desetletni Vito je speljal tako, da sprašuje, če bi šel lahko na regato - in po mojem bi po tem, kar bo predvidoma še peljal danes, lahko - samo da je prelahek za enakovredno tekmo z odraslimi, ker bi v šibkem vetru vsem odraslim ušel.

Branko ima malo težjo šolo - z jadrnico na jadra pripeljati z boje k pomolu jadrnico in nazaj. Vedno ne gre gladko, ampak saj tudi ni lahko - često na vlečeni jadrnici krmilo ni naravnost in uskladiti vse to...

Nič dolgčas, ampak ta del prav dobro kaže.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 30, 2014 08:23

Danes - sreda, 30.4.2014
    Zaenkrat ni dosti prijav hrvaških jadralcev - predvideno 12 in mislim da so posebej povabili tiste iz zadarskega - pa slišim, da naj bi bila prosta mesta in zdaj z mojimi 'tečajniki' poskušamo starte, pravila izogibanja in pravico do 'vode' na boji. Nekateri pravijo, da jaz ne smem jadrati na tekmi - hec, ker sem jaz boljši učitelj kot tekmovalni jadralec.

Regata je sicer promocijska, ampak večina jemlje resno, kar se mi zdi tudi prav.

Žal mi je, da ni bilo dovolj časa da do regate dobro spelje ena zelo OK ženska, ki ji pa za tekmo še manjka. - Prejšnji teden je imela službo od sedmih do sedmih in sva - kadar je bil ob tem času val OK za začetnike - peljala od 19 do 20 ure, ampak mislim, da se v še preostalem času ne bo uspela naučiti dovolj do regate.

Če bi bilo malo več časa, bi verjetno peljala zelo dobro - in ko še tako atraktivno zgleda - 185 in trenirala triatlon, plavala maraton z Zadra na Ugljan pa še pri miru skoraj ne zna biti - ne bi moglo biti bolje za promocijsko regato. Tokrat mislim da žal še ne...

Lahko, da bo tekmoval tudi Vitov oče Robi - ta ima gajeto na latinsko jadro in tudi zna jadrati z njo, tako da se je moral samo privaditi na drug tip jadrovja, kar gre ko keks.

Žal - vsaj tokrat - še ne bo prilike, da se jaz učim od njega. Ampak nič dolgčas ne bo.

marez
Kontraadmiral
Kraj: novo mesto-vir

OdgovorNapisal/-a marez » Sr Apr 30, 2014 08:53

Jutri pridem na rivo malo pofirbcat.Ob 10 se začne fešta,ob 11 pa štartate vi(mini-12)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Maj 01, 2014 07:04

Jaz sicer zdajle firbcam na morjeplovcu in o vremenu.
    Če ti uspe, fotkni kaj in prilepi v to temo. Meni je odpovedal touch scereen na mobilcu - nič z vodo, le starejši službeni telefon, ki ga je nekdo drug vrnil in je čakal za odpis in ga bom o priliki zamenjal z drugim podobnim, kakršnih je še na zalogi.

Čim - vsak hip, če še niso - odpro konobo Kotarina, vroč kakav in potem barke k obali za pripravo, tqako da jih bo nekaj lahko še malo potreniralo - predvsem ena Slovenka, ki letos še ni jadrala na mini-12 in ena od tu, ki je imela prejšnji teden čez dan službo.

Včeraj sta prišli - samo za tekmo - še dve jadrnici in eno od teh je treba še danes dati v vodo, ker so včeraj uteži za balast prispele šele ob sončnem zahodu, drugo, ki je pa na pontonu, pa je tudi še treba preizkusiti, če je vse sestavljeno OK itn.

Ker je čez noč deževalo, pa na teh dveh niso bile nameščene krovnice, bo verjetno iz teh dveh treba tudi izprazniti nekaj deževnice.

Okrog devetih sestanek organizacijskega odbora, potem postavitev boj. Potem šele pride to, kar si napisal.

Organizacija pomeni pač še malo dela poleg tega, da tudi pelješ plove.
Predvideni današnji 'vozni red'
    6 jadrnic in ok. 20 prijavljenih, torej kvalifikacije. V kvalifikacijskih skupinah bo po 5 ljudi, od tega prvi trije naprej.

Naslednje skupine bodo po šest, potem pa najbrž jutri finale in mali finale.

Jadrnica, v kateri kdo plove, se izžreba.

Mimogrede, pravkar sta dva domača, ki peljeta, stala za mojo ramo in gledala tisto iz teme o vremenu in potem aladina za veter čez dan. Zdaj pa na kakav in na vodo...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti