Izkušnje, ki jih imam ali jih nimam - in še kaj

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Izkušnje, ki jih imam ali jih nimam - in še kaj

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Feb 27, 2017 10:58

Izkušnje, ki jih imam ali jih nimam - in še kaj

Uvod - tole bo postala povezava, ko bom tole predelal v kazalo.
    Takrat bo šlo predvidoma skoraj vse razen povezave v svoje prispevke v temi.
Povezave na nekaj negativnih mnenj v tej temi
(o mojih prispevkih v to temo) Ali - oziroma kako - se gluhi lahko nauče jadrati - jesen 2017
    Kaže da je odgovor da, ampak ni enostavno.
Grega peti od desetih - za zaključni regati mini-12 za 2017.
    Gregi ne funkcionirajo noge in je letos pomagal stestirati prilagoditev ene mini-12 za invalide s tako težavo. Če sem razumel prav, mu je bila to prva regata v življenju sploh in je bil peti mislim da od desetih. Več o tej prilagoditvi pa pride, ko utegnem.

    Tole se je začelo kot odgovor razmeroma majhni skupini članov foruma, ki so ne da bi me poznali, pisali, da le kopiram iz wikipedije, sam pa nimam izkušenj. Podobno so pisali tudi o drugih, pri katerih so se zmotili; praviloma se spravljajo na začetnike na forumu - o tem povezave nižje.

    Tole ni odgovor njim (odgovarjati tisti skupini po dosedaj videnem nima smisla). To je možnost ostalim bralcem prispevkov na forumu (članom in ostalim), da si ustvarijo svoje mnenje o tem, o čem imam izkušnje in ali so te moje uporabne za koga, ki je na morju.
Zakaj so moji prispevki taki, kot so
Vse informacije o čem zbrane v en prispevek, zbirke kazal - recimo Kazalo baze znanja foruma morjeplovec - in podobno...
    Moj začetek na forumu
    Eno mojih prvih objav ISAF tečaj preživetja na morju je admin (kot novo temo) prestavil v Bazo tehničnega znanja.

    Kasneje, ko sem ga nekajkrat prosil, da je kaj popravil v prispevkih drugih članov morjeplovca v BZ, me je postavil za moderatorja baze znanja, da bi on s tem ne imel nepotrebnega dela. Ena od nalog, ki mi jo je tedaj postavil, je bila tudi, da bi vsebino, raztreseno po daljših temah v drugih delih formua zbral/povzel v preglednejši obliki (po možnosti v enem prispevku).

    Take povzetke sem začel delati, a večkrat že v temi, ki je izvirno obravnavala kako reč, le da sem in tja iz kazal BZ tudi naredil povezave. Potem se je name spravilo nekaj deset članov morjeplovca, češ da google najde vse (tudi če ne v Slovenščini), da naj ne pišem nič, razen iz lastnih izkušenj, domneva da le prepisujem iz wikipedije (ker v svojih prispevkih navajam povezave na vire), priporočanje tablet in obiskov v psihiatričnih ustanovah in tako dalje.

    Nekaj takih prispevkov v BZ ali izven nje (in včasih 'kritični' odzivi, pa tudi kako plaho dobro mnenje o teh prispevkih):
    V evovii jevi temi Povezave do uporabnih nasvetov za navtike je moj tretji prispevek z zbirko zanimivih povezav postopno zrasel v enega mamutskega, nepreglednega in težkega za urejanje in dopolnjevanje.
    da bi se izognil tem težavam in za povečanje preglednosti in dostopnosti vsebine BZ so postopno nastala kazala v ločenih prispevkih, večinoma dostopna preko glavnega kazala Baze znanja. Ta način - izdelava tematskih kazal za razna področja - se je po mojem izkazal in sem ga začel uporabljati še drugje, ne le pri kazalih v bazi znanja - a sem marsikaj po daljšem 'gnjavljenju' 'zajebantov' v zadnjem času (2016, 2017) marsikaj tega precej prenehal dopolnjevati.
    Kasneje je admin - tudi zaradi dobre izkušnje z mano - dal pravice za moderatorje še za nekatera druga področja foruma in tudi nekaterim drugim članom foruma.

    Res je tudi brez kazal mogoče najti iskano vsebino, lahko tudi s forumovim (ali googlovim ipd.) iskalnikom (a moraš za to že vedeti ključne besede iskanja; kazala pa omogočajo kaj najti tudi, ko še ne veš, kako se reče čemu, kar te zanima). Često je tudi treba pregledati vso temo, kjer si različna mnenja lahko nasprotujejo (ali beseda v temi nanese na mnogo različnih zadev in je med različnimi temami treba najti prispevke in njihove dele, ki nas zanjamajo) in je s tem za kasnejšo uporabo okorna. Nekaj mnenj iz raznih tem:[/size]
    Napajanje akumulatorja iz avtomobilske vtičnice
    Marchi je kasneje uvedel nekaj podobnih tem s pregledi v podforumu vreme.
Nekaj povezav na prispevke o mojih izkušnjah s plovbe
Življenje je vedno smrtno nevarno?
    Večina ne pomisli, ampak v resnici te v smrtno nevarnost spravi edino to, da te starši zasnujejo; vse ostalo le malo vpliva na 'vozni red', torej kdaj in kje se bo zgodilo. To ne pomeni, da 'vozni red' ni pomemben, to pomeni le, da delaš slabo uslugo tistim, ki jim iz strahu pred smrtno nevarnostjo preprečuješ živeti (in se hkrati naučiti paziti sami nase).

  • O tem (in tudi nekaj mojih izkušnjah z različnih področij) v temi o potepanju Sorry-a z majhnim čolnom Dalmacija 2012 tule (v tem prispevku je še nekaj povezav o tem naprej), pa tule...
  • O tem v temi Potapljanje za otroke

Ni slabega vremena, je le neprimerna obleka, oprema in pripravljenost na vreme
    Tu bo tudi nekaj o začetkih in o izkušnjah - ne le z morja - ki so privedle k mojemu 'stilu' oblačenja.

    Ćrnuška regata pred Ankaranom
      Razen deklic v optimistih mislim da smo se vsi kdaj skopali, pa se nihče ni pritoževal

Kaj kdo drug misli o mojih izkušnjah na morju

Nekaj pridobivanja izkušenj o vremenu - izven navtike
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Nov 15, 2017 12:01, skupaj popravljeno 11 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2735
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Feb 27, 2017 11:41

Slika
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Feb 27, 2017 12:00

Would you like to understand?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
klemn
Admiral
Prispevkov: 1220
Pridružen: Sr Nov 25, 2009 08:10

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Feb 27, 2017 12:35

Slika
kok-pit?
Viceadmiral
Prispevkov: 417
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 20:27

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » To Feb 28, 2017 09:20

Kako čudovito @MT
Točno vem v kateri temi so ti očitali pomanjkanje izkušenj. Kar tako naprej. Le daj jim ¨vetra¨
:lol:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Praktični del izpita iz reševanja iz morja april 2016

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Mar 08, 2017 02:36

Praktični del izpita za reševanje iz morja
Edit: Temu sem prej rekel - ker sem to delal in naredil - dva dni po upokojitvi - Izpit za penzioniste
    Tisto plavanje in gimnastika v vodi v temi 'kaj trenutno počnem' ni brez zveze z morjeplovstvom. Del izpita, ki sem ga delal na začetku aprila lani - takoj po upokojitvi - in ga tudi v šali imenoval izpit za penzioniste; ravno tisti, ki me je tudi najbolj skrbel, ali ga še zmorem narediti, je bil praktični del reševanja iz vode (Sretan Stanišič) in sicer prav zato, ker nisem vedel, koliko sem uspel odpraviti posledice izpaha rame pri grdem padcu s kolesom pred nekaj leti, po tem ne-zašite pretrgane vezi v rami in še meseca in pol prepovedi gibanja rame (da bi se nezašita vez vseeno zarasla, pa se ni) - in tej prepovedi aktivnosti ustrezne izgube mišične mase desne rame.

    To, da
    • sem bil v začetku aprila 2016 na začetnem preizkusu izpita, na 200m kravl le kakih 15-20 m za tistimi, ki so bili 40 let mlajši od mene,
    • da sem s pravilno tehniko lahko privedel na rob bazena 'onemoglega', ki je bil bistveno večji in tudi težji od mene,
    • da sem se lahko vzpel na rob bazena, ne da bi ga izpustil in ga potem sam dvignil iz vode - ko on mene ni mogel, dokler mu nisem pokazal 'trika',
    bodo 'zajebanti' najbrž spet razglasili za teoretiziranje in pomanjkanje lastne izkušnje.

    In iz tega, da je inštruktor povedal, da so tisti prijem za pomoč nerazsodnemu, ki sem ga jaz znal od pred približno 50 leti in uporabljal doslej (in katerega osnova je bil prijem iz juda), šele pred kakimi sedmimi leti zamenjali z dvema drugima (ki sta iz rokoborbe), bodo verjetno prijazni forumski 'vseznalci' avtoritativno sklepali o nekompetentnosti inštruktorjev, ki so vodili tisti tečaj in izpit.

    To, da sva bila aprila v morju le dva 'žabarja' (iz Ljubljane) za 200 m kravla z valobrana marine proti obali (Primorci mislim da so se zmenili za enkrat kasneje, ko sta bila voda in zrak toplejša in so bili le 'delovna sila' za dviganje na gumon), in to da sem imel tam 'onemoglega' privleči precej več ko 50 m do gumona - je seveda vse spet le teoretiziranje, brez lastne izkušnje, in le kopiranje iz wikipedije, kar prijazni forumski nakladači seveda vedo iz lastne izkušnje.

    Da so naju po tem v vodi Primorci, ki so bili ostali udeleženci tistega usposabljanja, nehali jemati kot 'zajebanta' in teoretika in smo enostavno vsi skupaj postali klapa, ki sodeluje, bo najbrž ocenjeno s tem, da potem oni gotovo o morju in jadranju ne morejo imeti pojma.


    Tako sem jaz tole - po prepričanju forumskih zajebantov - zdajle prepisal iz wikipeije, da sem 15. ali 16. oktobra 2016 tako 'teoretično' znanje reševanja 'teoretično' uporabil, ko sva pri enem od plovov z l'Equipe pod špinakerjem srečno prijadrala skozi cilj, in ko sem nato začel pospravljati špinaker, je krmarju ušel podaljšek krmila iz roke in je barka zavila, tako da sva se po nekaj akrobacijah prevrnila.

    Potem sva jo - seveda spet čisto teoretično, skopirano iz wikipedije - postavila nazaj (treba je bilo z rešilnim jopičem na sebi splavati pod jadri pod jadrnico, na prevrnjeni jadrnici pod vodo odpeti škoto in škotine ter tudi pod vodo pospraviti špinaker v vrečo, saj bi naju veter sicer podrl prej, preden bi se po postavitvi nazaj uspela povzpeti na jadrnico).

    Potem, ko je bila jadrnica spet pokonci in s premcem v veter, sem se vzpel nanjo - in potem po nekaj njegovega poskušanja dvignil nanjo tudi krmarja (ki je mlajši od mene), ki se brez opore za noge ni uspel dvigniti sam.

    Ne gre, da sem naredil izpit, gre za to, da moram ostati sposoben narediti ta postopek še naprej, ne glede na to, da je izpit takrat bil narejen, kar pomeni, da je to pač treba trenirati stalno.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Okt 06, 2017 08:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Prispevkov: 4389
Pridružen: Pe Apr 04, 2008 10:26
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Mar 08, 2017 06:26

Hvala fotru k me je nauču plavat :lol:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Prispevkov: 6703
Pridružen: So Nov 22, 2008 21:20
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 08, 2017 06:51

Kar ne gre z leti, gre s tableti. :roll:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Prispevkov: 3287
Pridružen: Če Mar 06, 2008 08:20
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Mar 08, 2017 07:18

ne vem koga zanima samoopravičevanje in dokaz tvojih vrlin
to delajo navadno tisti z izrazito nizko samopodobo :roll:
in za to stvar odpreš še novo temo
Uporabniški avatar
H2O
Admiral
Prispevkov: 7546
Pridružen: Po Apr 02, 2007 09:52

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Mar 08, 2017 07:25

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 13:28, skupaj popravljeno 1 krat.
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Mar 08, 2017 11:17

H2O napisal/-a:Jbg... kdor nima dovolj izkušenj z barkami, se mora hvalit s čem drugim... magari z gimnastiko v vodi :roll:


hej, jest sm enkrat eno na omejilni ograji v kanegri :)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral
Prispevkov: 7546
Pridružen: Po Apr 02, 2007 09:52

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Mar 08, 2017 12:02

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 13:26, skupaj popravljeno 1 krat.
šari
Kapitan
Prispevkov: 188
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:55

OdgovorNapisal/-a šari » Sr Mar 08, 2017 13:07

vojnik pomaga mt :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Prispevkov: 3287
Pridružen: Če Mar 06, 2008 08:20
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Mar 08, 2017 13:21

šari napisal/-a:vojnik pomaga mt :lol: :lol: :lol:


vojnik al vojak, nisem prav razumel (sem moral poguglat) :lol: :lol: :D
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Mar 13, 2017 22:42

[quote="MareC"] ...to delajo navadno tisti z izrazito nizko samopodobo...

Za ljudi z nizko samopodobo je značilno tudi, da znajo v odgovorih pošiljati kritike na osebnost in ne na dejanje, kar bi bilo ok.
Za take je tudi značilno, da mislijo, da so s svojim znanjem daleč pred vsemi, vsi ostali so samo neki luzerji.
Za take je tudi značilno, da se v tem pisanju ne bodo prepoznali. Za take je tudi značilno, da se lahko od Marjana veliko naučijo, tudi strpnosti.
Seveda stopam v bran Marjanu, ker še nisem zasledil, da bi komu želel, naredil ali poskušal storiti kaj slabega, niti, da bi koga žalil.
Ne razumem, zakaj vas to moti, če se človek pač razpiše? Jaz tisto, kar me pritegne preberem, ostalo pač ne. V tem ne vidim nobenega problema, kot ga nekateri, ki očitno mislijo, da so poleg morjeplovstva še eksperti za psihologijo.
Mogoče pa bi Admin odprl novo rubriko foruma, ki bi se imenovala: Stresalnica kompleksov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov